Goat - World Music (2012)

Who are GOAT? Some claim they are undocumented immigrants dedicated to making music while hiding from the authorities in Gothenburg, Sweden. But where are they from? Haiti? West Africa? South America? There are stories about an inquisition, too! Allegedly, these goat-worshipping, non-Christians were persecuted by an army of God-fearing crusaders. Their village was burned to the ground, but they survived.

Or could there be truth to the rumor about an ancient voodoo tradition that can be traced back to Korpolombolo, a small and very remote settlement way up in northern Sweden?

Με αυτά τα λόγια παρουσίασε το Roadburn στις αρχές Αυγούστου τους Goat από τη Σουηδία που δεν είχαν καν κυκλοφορήσει δίσκο τότε, στρέφοντας τα βλέμματά μας σε αυτό το μυστηριώδες μουσικό μόρφωμα.
Συγκρότημα με όνομα Goat και με τίτλους τραγουδιών όπως Goatman, Goatlord, Goathead ή μας κάνει πλάκα ή παίζει πολύ έξυπνα το παιχνίδι της προώθησης. Εδώ συμβαίνει το δεύτερο καθώς από ελάχιστες συνεντεύξεις που έχουν δώσει (πχ. εδώ κι εδώ) προσπαθούν να περάσουν ότι δεν είναι ένα κοινό συγκρότημα, αλλά μια κολεκτίβα και μάλιστα διαχρονική, αφού ισχυρίζονται ότι υπάρχουν ηχογραφήσεις 30 και 40 χρόνων από τις παλιότερες εκδοχές αυτής της ξεχασμένης μουσικής παράδοσης με αφετηρία την Αφρική και προσωρινό καταφύγιο την σουηδική Λαπωνία, στην οποία δηλώνουν ότι ανήκουν.

Από την χρονική συνέχεια, περνάμε στην μουσική εξάπλωση. Οι Goat συνδυάζουν φανκ, ροκ, αφρικανικούς ρυθμούς και όργανα, κάπου χώνεται και η ντίσκο, σαξόφωνα, σόλο σε πλήκτρα με ήχους που φέρνουν σε ελληνικά λαϊκά ?δανεισμένα? από την Ινδία, ζορισμένα φωνητικά από εκστασιασμένες γυναίκες, γενικά ένα τουρλού πράγμα που δεν προσδιορίζεται εύκολα. Αυτό δικαιολογεί και τον τίτλο του δίσκου, ?World Music?. Αν το καλοσκεφτείτε, δεν παίζουν τίποτα το πρωτότυπο, όλοι οι ήχοι έχουν ξανακουστεί σε προηγούμενες δεκαετίες και αυτό το φανκοειδές φιλτράρισμα του ψυχεδελικού ροκ με βουντου αισθητική το έπαιζε και ο George Clinton με τους Funkadelic 40 χρόνια πριν. Ωστόσο, όσο περίεργο -ίσως και αναχρονιστικό- κι αν ακούγεται το αποτέλεσμα, είναι άκρως εθιστικό και σε αυτό συμβάλλει και η γενικότερη εικόνα του συγκροτήματος. Από την άλλη, όσο προσεγμένο κι αν είναι το περιτύλιγμα, αν η μουσική είναι ανέμπνευστο αναμάσημα χιλιοπαιγμένων πραγμάτων δύσκολα θα έχει απήχηση και ευτυχώς οι Goat απέχουν πολύ από αυτό.

Αλλά εκτός από τη μουσική καθ’ εαυτή παίξανε κι άλλα πράγματα ρόλο για να ασχολούμαστε μαζί τους σήμερα. Λίγο η αίσθηση του μυστηρίου γύρω από την προέλευση και τα ακριβή στοιχεία του συγκροτήματος, λίγο η αξίωση για το παναθρώπινο στοιχείο στη μουσική τους, δεν ήθελε και πολύ για να κάνουν τους Goat όνομα στους μεταλ κύκλους, γεγονός που δεν θα συνέβαινε εύκολα αν για παράδειγμα στο συγκρότημα έπαιζαν τρεις αφροαμερικανοί μουστακαλήδες με αντίστοιχες γυναίκες στα φωνητικά, άλλο παρουσιαστικό και δηλωμένο ονοματεπώνυμο.
Δεν μας πειράζει όμως, η καλή μουσική πρέπει να ακούγεται χωρίς να μας νοιάζει πώς έφτασε στ’ αυτιά μας και οι Goat έχουν πολλά να μας να πουν, παρά το χαιπ και τις υπερβολικές και ανεδαφικές περιγραφές όπως “most obscure and original psychedelic groups in the world” με τις οποίες προσπαθούν να μας τους πασάρουν.

Το site.

Tραγούδια:
Goatman
The Sun The Moon
Let It Bleed
Kι ένα μεγάλο δείγμα από Live που δείχνουν ότι το έχουν και με το παραπάνω.

Απλά εξαιρετικοί.

Η έκπληξη της χρονιάς. Από το ψυχεδελο-στονερ με το καταπληκτικό rhythm section πάνε σε φανκ και ντίσκο χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Στην αρχή με χαλούσαν τα φωνητικά αλλά συνήλθα, έλεος δηλαδή.
Είναι φοβερό πάντως αυτό που λες περί απήχησης, τον άκουσα πριν καιρό κάπου μες την χρονιά και δεν του χα δώσει πολλή σημασία (στρατός κλπ) και όταν τον ξανάπιασα πριν 2-3 βδομάδες πάλι όλοι παραμιλούσαν ήδη.

Για πάμε λίγο…

Fenriz for prezident (πάλι):

ξέρει να αναγνωρίζει τον σωστό ΣΑΤΑΝΙΣΜΟ ο ψηλός

'Ετσι κατσικοτραγί μου, έτσι λεβέντη παγανισταρά μου.

Δηλαδή είπε κάτι σαν “Χρειάζεται να έχεις μουσική παιδεία για να ακούσεις Goat”, αλλά επειδή είναι ο φενριζ και όχι ο ρομαντικ πρέπει να αποθεώσουμε, ε;

Κι ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος να ήταν θα αποθεώναμε.

OPEN MINDED folks.

Μην αγχώνεσαι, κι αυτόν εμείς τον έχουμε βάλει! Δικός μας…

To [U]Goatlord[/U] θυμίζει λίγο The Devil’s Blood ε;

Bump εδώ μιας και δεν υπάρχει άλλο σχετικό θρεντ.

Από την κεντρική, για πάμε!
http://pitchfork.com/reviews/tracks/15326-dreambuilding/

Του άλλαξαν τα φώτα και πάλι (με την καλή έννοια).

Και μας μας τα αλλαξαν για τα καλα.
Ηταν εκπληκτικοι, χαλαλι το 15λεπτο που καψαμε απο electric wizard για να τους δουμε.

Φσσσσστ, ναι εσύ ο από πάνω…

[B][SPOILER]ΓΑΜΙΕΣΑΙ!
[/SPOILER][/B]

:*

Περιττο να πω ομως οτι ΣΑΝ ΤΟΥΣ UNCLE ACID ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ.

Λέγε ρε προκλητικέ τύπε. Τα Mt. Abraxas & 13 Candles τα έπαιξαν; Κι αν ναι, τα απέδωσαν…καλά;;;;;

13 candles oχι, mt. abraxas γιες.
αν τα απεδωσαν καλα ρωταει.
λολ.

απο τα πιο αψογα λαηβ που εχω δει ποτε.

[B]Goat Live at Austin Psych Fest 2013 [/B]