Ως μέγας οπαδός των ταινιών τρόμου, θα προσπαθήσω να κάνω ένα αφιερωματάκι για την εταιρεία αυτή.
Η Hammer Horror λοιπόν (προυπήρχε ως Hammer Productions από το 1934) ιδρύθηκε το 1955 και ευθύνεται για την ανάσταση κακών , όπως του Δράκουλα, του Φρανκενστάιν (βασικά του ΤΕΡΑΤΟΣ του Φρανκενστάιν), αλλά η λίστα έχει μέσα και ταινίες με Zombie και γενικά φρικιαστικών τεράτωνε.
Δεν έχω δει πάρα πολλές ταινίες από την εταιρεία αυτή, αλλά οι περισσότερες από αυτές που έχω δει, διακρίνονται για την επιβλητική τους ατμόσφαιρα και τις ερμηνείες των ηθοιποιών τους.
Ηθοποιοί που έχουν μείνει στην ιστορία για τους ρόλους που υποδύθηκαν : ο Cristopher Lee στο ρόλο του Δράκουλα, ο Peter Cushing συνήθως στο ρόλο του Baron Von Frankenstein, και άλλοι λιγότερο γνωστοί όπως και πολλά τυχάρπαστα γκομενάκια.
Η παρακαταθήκη που έχει αφήσει η εταιρεία αυτή, εκτός από τις ίδιες τις ταινίες, είναι η μεγάλη αγάπη γνωστών ανθρώπων της τέχνης, όπως του Tim Burton (άκου commentary στο πρώτο Batman), Lee Dorrian και σίγουρα πολλών ακόμα που δε μου ρχονται στο μυαλό. Όπως επίσης και πολλά τραγούδια που σχετίζονται με τέτοιες ταινίες (Τhe Devil Rides Out).
Οι ταινίες που έχω δει και θα πρότεινα σε κάποιον αμύητο είναι :
Όλες σχεδόν οι ταινίες με τον Cristopher Lee που υποδύεται τον Vlad Tepes (Dracula ντε), ΕΚΤΟΣ από το Dracula 1972 AD, η οποία προτείνεται μόνο σε όσους θέλουν να δουν πως φτιάχνεται μια πραγματικά κακή ταινία. Τραγικοί διάλογοι, μέτριο προς τραγικό σενάριο, τραγική σκηνοθεσία.
Κατά τ’ άλλα :
The Brides of Dracula (1960)
Dracula: Prince of Darkness (1966)
Dracula Has Risen from the Grave (1968)
Taste the Blood of Dracula (1969)
Scars of Dracula (1970)
Frankenstein and the Monster from Hell (1974) - δυστυχώς η μόνη ταινία που χει να κάνει με Frankenstein monster που χω δει από την εταιρεία-δε μπορώ να σας διαφωτίσω εδώ.
The Plague of the Zombies (1966) - Zombies
Captain Kronos ? Vampire Hunter (1974)
όλες οι παραπάνω έχουν μια Α ποιότητα απ ’ όσο θυμάμαι και πιστεύω δε θα απογοητευθείτε. Βασικά και γω άσχετος είμαι. Ελπίζω να υπάρχει κανείς εδώ πέρα, να προτείνει τίποτα!