Το ηθελα εδω και πολυ καιρο αυτο και τελικα ειπα να κανω το τολμημα να ανοιξω ενα thread για το εν λογω θεμα.
Μεγαλη δυναμη παραγωγης το Hong Kong εχει να αναδειξει αριστουργηματα και επη διαφορων ειδων,αλλα πρωτιστως ταινιες martial arts,kung fu κλπ.
Η ιστορια ξεκιναει παλια πολυ παλια στις αρχες των 50’s οπου ξεκινανε τη δραση τους τα περιφημα Shaw Brothers Studios οπου εχουμε παραγωγη ταινιων με δραση,δραματα,πολεμικες τεχνες κλπ.Οι Shaw Brothers ομως μεγαλουργησαν,κυριως στις δεκαετιες 1960 και 1970 που εγινε το ελα να δεις.Εχοντας ως δυνατοτερο χαρτι τον τεραστιο σκηνοθετη του ειδους Chang Cheh,παρηγαγαν kung fu films με μεγαλη δημοτικοτητα ακομη και σημερα.Απο μια κυριολεκτικα χαωδη φιλμογραφια τοσο του studio οσο και του σκηνοθετη,ενδεικτικα αναφερω καποιες ταινιες απο οσες εχω δει,διοτι οπως αντιλαμβανεστε δεν εχω δει και τα παντα(κοντα ειμαι ομως:p).
Ταινιες οπως oi παρακατω ειναι ενα απειροελαχιστο δειγμα της μεγαλειωδους φιλμογραφιας των Shaw Brothers.
1)’‘The Wandering Swordsman’’(1970) του Chang Cheh
2)’‘Five Fingers of Death’’(1972) του Chang-wha Chung
3)’‘All Men Are Brothers’’(1975) των Chang Cheh/Wu Ma
4)’‘Five Deadly Venoms’’(1978 του Chang Cheh
5)’‘Intimate Confessions of a Chinese Courtesan’’(1972) του Chor Yuen
Απο την αλλη εχουμε στις αρχες της δεκαετιας και την εμφανιση ενος τεραστιου συμβολου,του Τιτανα Bruce Lee!!!
Oι ταινιες που προλαβε να γυρισει πριν πεθανει ηταν αν δεν κανω λαθος τρεις και οι υπολοιπες βγηκαν μετα το θανατο του.Απο ολες του τις ταινιες προσωπικη αδυναμια ειναι το ανυπερβλητο ‘‘Enter The Dragon’’ στο οποιο παιζει και ο εξισου μεγας σκληρος Jim Kelly(τσεκαρετε το επος ‘‘Black Belt Jones’’ και θα με θυμηθειτε),αλλα και οι Jackie Chan και Yuen Biao στα πρωτα τους βηματα.
Φυσικα απο Bruce Lee τσεκαρουμε ‘‘The Big Boss’’ και ‘‘Fists Of Fury’’!!!
Ανεφερα πριν λιγο τον Jackie Chan και τον Yuen Biao και προσθετω και τον Sammo Hung σε αυτην την τριαδα,αλλα προσωπικα παιδια δεν μου αρεσουν και δεν εχω ασχοληθει με τις ταινιες τις οποιες εχουν γυρισει,οποτε αν καποιος επιτηδευεται στο θεμα,ας προτεινει ταινιες τους.
Στα τελη της δεκαετιας του 1970 κανει την εμφανιση του ενας σκηνοθετης που προσωπικα λατρευω παθολογικα και σας το εχω ξαναναφερει στο topic με τα b movies και φυσικα δεν ειναι αλλος απο τον John Woo.
Θα σταθω και θα ξαναποσταρω την αποψη μου για την ταινια του ''Last Hurrah For Chivalry’'η οποια ειναι ουσιαστικα ενα action/martial arts tribute στο δασκαλο Chang Cheh!
Αποψη εδω
http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=4738&page=108
Ο John Woo για μενα κυριαρχησε στο Hong Kong και με δεξι χερι τον λατρεμενο μου Chow Yun Fat γυρισε τεσσερις υπερ-ταινιαρες :’‘A Βetter Tomorrow’’,’‘A Βetter Tomorrow 2’’,’‘The Killer’'και το '‘Hard Boiled’’.
Με βασικες επιρροες απο Kurosawa,Jean Pierre Melville και Chang Cheh ο αμιμητος Woo χαρισε στο cinephile κοινο της υφηλιου action δυναμιτες που παιδια το Hollywood δεν νομιζω οτι εχει γυρισει.
Εχω πολλακις αναφερει οτι το ‘‘The Killer’’ το συγκαταλεγω στις 5 αγαπημενες μου ταινιες ever και αν θελετε ριξτε μια ματια στις αποψεις μου για ‘‘The Killer’’ και για '‘Hard Boiled’'εδω.
http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=4738&page=105
http://www.rocking.gr/modules/forum/showthread.php?t=4738&page=106
Δεν ηταν ομως μονο ο Woo στο Hong Kong στα 80’s.Οι Ronnie Yu και Ringo Lam εκαναν επισης πολυ ωραιες ταινιες.Συγκεκριμενα ο Lam γυρισε παλι με Chow Yun Fat το εκρηκτικο ‘‘City Of Fire’’(1987) το οποιο ξεπατικωσε ο πιο ανεμπνευστος Αμερικανος σκηνοθετης Quentin Tarantino για να κανει το μετριοτατο ‘‘Reservoir Dogs’’
Aπο την αλλη ο Yu με μπροσταρη τον Fat και αυτος γυρισε το καλουτσικο ‘‘The Postman Strikes Back’’(1981) και το δυνατο ‘‘The Bride With The White Hair’’(1993)
Γενικα στα 80’s τρεφω ιδιαιτερη αδυναμια οσον αφορα στα αστυνομικα action τα κορυφαια εκ των οποιων ηδη ανεφερα και φυσικα υπαρχουν κι εχω δει κι αλλα που ομως ειναι καπως κατωτερα ποιοτικα.
Πατατηρειτε οι αρρωστοι λατρεις του ειδους οτι απουσιαζει η αναφορα μου και στον Jet Li τον οποιο δεν αγαπαω ιδιαιτερα και δεν εχω ψαξει πολυ,αλλα το '‘Once Upon A Time In China’'της αλλης μεγαλης προσωπικοτητας του χωρου,Tsui Hark,ειναι επος μεγαλο!!!
Να πω την αληθεια με τα 1990’s δεν εχω ασχοληθει πολυ καθ’oτι τα δυνατα χαρτια του χωρου John Woo,Ringo Lam και Ronny Yu μετακομισαν στην Αμερικη και γυριζαν ταινιες με Van Damme και Dolph Lundgren,οποτε και επαψα να ασχολουμαι.
Παντως μια συμπαθητικη ταινιουλα που γυριστηκε στην Αμερικη με πρωταγωνιστη τον Chow Yun Fat και παραγωγο τον John Woo,ειναι το ‘‘The Replacement Killers’’,το οποιο ομως δεν φτανει τα μεγαλεια του Hong Kong.
Kαι φτανουμε αισιως στα 2000’s οπου γινεται κοσμοιστορικος χαλασμος με το ??Crouching Tiger, Hidden Dragon??(2000) ενος σκηνοθετη που μεχρι τοτε γυριζε δραματα και κοινωνικα εργα,αλλα που στην τελικη δεν μας χαλασε καθολου διοτι η ταινια του ηταν εξαιρετικη απ’λες τις αποψεις αν και αυτα που βλεπαμε τα ειχαμε ξαναδει στα τιμημενα 70’s των Shaw Brothers!!!
Απο εκει και περα κατι ‘‘Hero’’ και κατι '‘Flying Daggers’'προσωπικα δεν μου ειπαν τιποτα απολυτως και αρχιζα να μην καλοβλεπω το Ηοng Kong που ειχε ηδη αρχισει λογω εμπορικης επιτυχιας να γινεται Hollywood της Ανατολης και δυστυχως συνεχιζει.
Εχω ομως να αναφερω δυο ταινιες που θα ηταν αδικο να μην παρουσιαστουν εδω.
Aρχικα το φοβερο και τρομερο ‘‘Internal Affairs’’ που εκανε remake ο Martin Scorsese,ως ‘‘The Departed’’ και το επισης πολυ καλo ‘‘Fulltime Killer’’ του φερελπιδος Johnnie To.
Καλο θα ηταν να περιοριστουμε σε Hong Kong action εργα και οχι σε ταινιες κινεζικης παραγωγης διαφορων ειδων.
Ακουω τις προτασεις σας…