Husker Du

Απίστευτη σύμπτωση που βάλατε αφιέρωμα Bob Mould την ώρα που ανακαλύπτω (για πρώτη φορά) δισκογραφία Husker Du. Εντυπωσιάστηκα με “Zen arcade” (τα προηγούμενα όχι τόσο) και τώρα προσπαθώ να βγάλω άκρη με τη γοητεία που κρύβεται κάτω από την (sorry, αλλά) σχεδόν-ενοχλητικά fuzz-αριστή παραγωγή του “New day rising”.

Πολύ ιδιαίτερος ήχος. Ενώ είναι προφανές ότι έπαιξαν πράγματα που αργότερα “ξεπατίκωσαν” οι Pixies και οι Nirvana, το πιο μυστήριο είναι από που επηρεάστηκαν οι ίδιοι και δημιούργησαν αυτό το ιδιόμορφο μίγμα hardcore punk και συναισθηματικού alternative rock. Δίχως υπερβολή οι κιθάρες τους εμένα σε διάφορα σημεία μου παραπέμπουν στους Rush!

6 Likes

Αν με ρωτάς, θα πω από τα 60s (Beatles, Beach Boys, Kinks, Who, Hollies, Byrds, Motown, κτλ) και από τους “The Beach Boys on steroids” Ramones. Δηλαδή πήραν την pop πλευρά του rock του '60 και την εφάρμοσαν στο hardcore. Από εκεί και πέρα, το “Zen Arcade” έχει και prog, και ψυχεδέλεια, και άλλα πολλά μέσα.

2 Likes

Ίσως να το ξέρετε, ίσως και όχι αλλά το Mouldy βγαίνει από το… Bob Mould
Φοβερός δίσκος το Zen Arcade!

2 Likes

Η λίστα του @antonis86antoniadis πάντως μου έφτιαξε τη μέρα στη δουλειά!

Θα τα πούμε την Παρασκευή :slight_smile:

1 Like

Αν ήταν και με μπάντα θα έπαιρνα και χαρτομάντηλα μαζί.
Τώρα θα αρκεστώ σε ψύχραιμα ουρλιαχτά.
Μακάρι να ξαναέρθει με Sugar (αποκλείεται, το ξέρω).

2 Likes

κρίμα που δεν έρχεται έστω με τη μπάντα που έχει ως τρίο. και σόλο πάντως ωραία θα είναι.
θυμάμαι αντίστοιχο λάηβ του J Mascis στο An πριν κάτι χρόνια

3 Likes

Ναι, δεν ήμουν αλλά o @pantelis79 μου είχε πει τα καλύτερα.
Ο,τι και να είναι, εγώ έχω κωλοχαρεί τώρα τι να λέμε.

2 Likes

Αφού ακούσαμε δισκογραφία Husker Du τους προηγούμενους μήνες, έκανα την απαραίτητη συλλογή για το αμάξι. Την παραθέτω εδώ σε περίπτωση που κάποιος στο μέλλον θέλει να ρίξει μια αυτιά:

New day rising
The girl who lives on Heaven Hill
Something I learned today
Green eyes
Ice cold ice
Don’t want to know if you are lonely
59 times the pain
She floated away
Never talking to you again
I don’t know for sure
Standing by the sea
Games
Pink turns to blue
Too far down
Diane
Sorry somehow
Tell you why tomorrow
Hardly getting over it
Turn on the news
No promise have I made

Αν μπορούσα να σχολιάσω κάπως τις παραπάνω επιλογές και γενικότερα το στυλ τους, θα έλεγα πως το “New day rising” (το τραγούδι) είναι ένα ιδανικότατο intro για τη μουσική τους, μιας και είναι χαρακτηριστικό του ιδιόμορφου στυλ τους: θορυβώδης ήχος (κιθάρα που ξύνει σαν γυαλόχαρτο), δύο φωνές με διακριτό στυλ μεταξύ τους (αλλά που όταν συνδυάζονται παραδόξως ακούγονται ωραία) και ουσιαστικά μιλάμε για ένα τραγούδι που αποτελείται από 3 νότες και 3 λέξεις (!). Κι όμως πόσα συναισθήματα γεννάνε αυτές οι αλλαγές των ακόρντων και η εκφραστικότητα με την οποία ουρλιάζεται πως «άλλη μια μέρα ξεκινάει»; Γενικότερα το συναίσθημα είναι η λέξη-κλειδί που εξέλαβα εγώ όσον αφορά το τι θέλουν να σου μεταδώσουν οι Husker Du. Ακόμα κι όταν διατηρούν τον punk εαυτό τους (“Something I learned today”) ή τα κομμάτια περιέχουν κάτι από αυτό το «περίεργο» στυλ του συγκροτήματος που δεν θυμίζει τίποτε άλλο (“59 times the pain”, “Tell you why tomorrow” ή “Ice cold ice”), καταλαβαίνεις ότι οι τύποι δεν αντέχουν αν δεν χώσουν τη μινόρε κλίμακά τους. Τρέφοντας μια ιδιαίτερη αδυναμία σ’ αυτούς τους ήχους, καταλαβαίνει κανείς ότι η πλειοψηφία των κομματιών που επέλεξα κατατάσσεται σ’ αυτήν την κατηγορία: “Green eyes”, “I don’t know for sure”, “Games”, “Pink turns to blue”, “Sorry somehow” και φυσικά “Don’t want to know if you ‘re lonely” -μαλάκες, ανατριχιάζω και μόνο που γράφω τους τίτλους των κομματιών. Συναισθηματικά post-punk (σχεδόν, τέλος πάντων) κομμάτια στο στυλ των Wipers, με τόσο άμεσες μελωδίες και στίχους που σε γραπώνουν κατευθείαν. Πόσες μπάντες θα «σκότωναν» για την εισαγωγή του “Games»; Πόσο απίθανη έμπνευση η αλλαγή του τόνου της φωνής στο refrain του “Pink turns to blue”; Τι παίζει αυτό το μπάσο στο background του “Sorry somehow”; Και το “Don’t want to know if you ‘re lonely” πώς να μην είναι καταδικασμένο να γίνει το δικό τους “Where is my mind?” ή “Smells like teen spirit”; Συνεχίζοντας, ιδιαίτερα συγκινητικές είναι και οι μπαλάντες των Husker Du -όποτε πήγαν προς τα εκεί, τέλος πάντων (“Never talking to you again”, “Too far down”, “Hardly getting over it”). Τέλος, σαν τη μύγα μες στο γάλα ξεχωρίζουν τα «βαλσάκια» τους, “She floated away" και “Standing by the sea” -το τελευταίο, μάλιστα, μ’ είχε αγγίξει από την πρώτη στιγμή με τη σπαρακτική ερμηνεία του. Για closing track, βέβαια, δεν θα μπορούσα να βάλω κάτι άλλο από το “No promise have I made”: αν μου δώσετε ένα πιάνο και μια φωνή (βλέπε “Someone else?” από Queensryche, “Shrink” από The Gathering, “I’m so tired” από Fugazi κ.ά.), εγώ μπορεί να βάλω και τα κλάματα. Οι Husker Du τα καταφέρνουν, παρ’ όλο που μπορεί να υπολείπονται σε «τεχνικές» ικανότητες. Ένα σχόλιο εδώ: οι Husker Du είναι το 2ο συγκρότημα (μετά τους Wipers) που μου δημιούργησαν την εντύπωση συγκροτήματος που είχε φοβερές συνθετικές ιδέες, αλλά που δεν ενδιαφερόταν τόσο για το κομμάτι της ενορχήστρωσης αυτών των ιδεών. Το “Diane” π.χ. είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα: οι Therapy? το πήρανε και το κάνανε απλά δικό τους, το εκτοξεύσανε. Με τον ίδιο τρόπο μπορώ να «φανταστώ» πολλά από τα κομμάτια τους με πιο δουλεμένες φωνητικές γραμμές, χωρίς φάλτσα κλπ. κλπ. Από την άλλη, βέβαια (κι αυτό ισχύει και για τους Wipers), μήπως κι αυτή η πρωτόλεια φύση των κομματιών (σαν να ακούς «απόπειρες» τραγουδιών, demo) δεν είναι κάτι που τους δίνει αυτό το ιδιαίτερο «χρώμα» τους; Μήπως αν αυτό έλειπε θα μιλούσαμε για κάτι άλλο και όχι για Husker Du; Ρητορικά ερωτήματα, βάζουμε “The girl who lives on Heaven Hill” και “Turn on the news” που ροκάρουν ασυστόλως και περιέχουν τις πιο σωστές δόσεις βρωμιάς, απλότητας και power-trio λογικής, και νιώθουμε ευγνώμονες που έστω κι αργοπορημένα καταδεχτήκαμε ν’ ακούσουμε κι αυτό το συγκρότημα (το οποίο, by the way, είχε ελάχιστη έως μηδαμινή παρουσία στο γνωστό παιχνίδι του anhydriis. Γιατί έτσι; Τόσο υποτιμημένοι; )

2 Likes

Νομίζω πως είναι αρκετά αμερικανικό πράγμα και στην Ελλάδα το αμερικανικό post-punk & post-hardcore του '80, δεν ανακαλύφθηκε επαρκώς όταν έπαιζε καθώς κυριαρχούσε η Αγγλία. Δηλαδή και τους REM δεν ξέρω πόσο τους είχαμε πριν τα τέλη των '80s και το μεγάλο τους μπαμ. Κι οι Husker Du είναι η κορυφή του παγόβουνου. Δηλαδή από κάτω έχουμε Minutemen, έχουμε Rites of Spring, έχουμε Embrace, έχουμε Mission of Burma (που αν δεν υπήρχε ο Μoby ποιος ξέρει πόσοι θα τους ξέρανε), έχεις Naked Raygun, έχεις Squirrel Bait, και πόσα ακόμη. Και μετά έχεις κι όλο αυτό το Dinosaur Jr., Meat Puppets, Replacements, Butthole Surfers, κτλ. που είναι ένα άλλο σύμπαν πάλι. Ε, όλα αυτά νομίζω δεν βρήκαν φοβερή απήχηση εδώ. Αλλά και οι Fugazi πχ που είναι τεράστιοι στις ΗΠΑ (θυμάμαι πχ σε ένα μεγάλο έντυπο - ίσως και στο Rolling Stone- είχαν ψηφιστεί #1 γκρουπ που θα ήθελε το κοινό να κάνει reunion και ήταν πάνω από Ιερά τέρατα τώρα), δεν ξέρω αν στην Ελλάδα πήραν ποτέ την αναγνώριση που άξιζαν. Αν με ρωτάς, θα πω όχι. Πάντως κανένα από τα παραπάνω δεν θα τα πω υποτιμημένα. Στις ΗΠΑ υπήρξαν τεράστια και καθόρισαν σκηνές και ακροατήρια.

1 Like

Σ’ αυτό έχεις μεγάλο δίκιο. Εννοούσα “υποτιμημένοι” στο παιχνίδι συγκεκριμένα (αναλογιζόμενος, μάλιστα, ότι ΕΛΑΧΙΣΤΑ συγκροτήματα δεν έχουν παρουσία εκεί). Μου αρέσει η ερμηνεία που κάνεις γι’ αυτήν την αμερικάνικη σκηνή που (απ’ ό,τι καταλαβαίνω) ήταν η απαραίτητη γέφυρα για να περάσουμε από τη hardcore σκηνή των early 80’s στον alternative/grunge ήχο των 90’s. Μάλιστα, απ’ ό,τι κατάλαβα οι Husker Du ήταν από τις μπάντες που εταιρείες “επένδυσαν” πάνω τους νομίζοντας ίσως ότι ήταν το “next big thing”, αλλά είχαν την ατυχία (; ) να μην είχε έρθει ακόμα το πλήρωμα του χρόνου για την εμπορική αξιοποίηση αυτού του ήχου (βλέπε κυκλοφορία “Nevermind” λίγα χρόνια αργότερα).

1 Like

Υπάρχει αυτό το βιβλίο που εξηγεί τέλεια ακριβώς αυτό το φαινόμενο μέσα από 10 μπάντες. Για μενα είναι μέσα στα 2-3 αγαπημένα μου βιβλία μουσικής δημοσιογραφίας οπότε το προτείνω χωρίς δεύτερη σκέψη γενικώς και σε όλους και φυσικά μετά υπάρχει η βιογραφία του Mould που γαμαει.

Ω, τέλεια πρόταση, ευχαριστώ!

1 Like

το ίδιο ισχύει και για τους Dead Moon. στη μουσική που ακούω, βάζω πολύ πιο πάνω το συναίσθημα από την τεχνική κατάρτιση, και πάντα αυτό είναι που με κερδίζει. και δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι και οι τρεις αυτές μπάντες υπήρξαν καθοριστικές για τη μουσική.

(εντάξει αν συνδυαστούν πάμε σε άλλα επίπεδα)