Impressions from the 1st Greek ElectroGothic Festival!


Το πρώτο ελληνικό ElectroGothic Festival είναι πλέον παρελθόν και είναι ώρα για μια σύντομη επισκόπησή του. Όπως γνωρίζετε έλαβε χώρα 13 έως και 16 Μαρτίου στο Μικρό Μουσικό Θέατρο. Η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ (η πειραματική) στιγματίστηκε από εμπορική αποτυχία. Ας όψεται η απεργία του ΜΕΤΡΟ/ηλεκτρικού (ελληνικό κράτος…). Παρόλαυτα μαζεύτηκαν λίγοι (και καλοί) οπαδοί της experimental/ IDM/ ambient/ industrial σκηνής. Το πρόγραμμα της Πέμπτης (13 Μαρτίου) άνοιξαν οι Garden in Black που εντυπωσίασαν με την υπέροχη διασκευή τους στο “Das Model” των Kraftwerk. Εν συνεχεία τη σκυτάλη πήρε ο Gas Masked Lestat που “φρίκαρε” τους αμήυτους με το “καταστροφικό” noise/industrial experimental ήχο του. Σίγουρα μεγάλη στιγμή του φεστιβάλ ήταν η συνοδεία κάποιων κομματιών του με το live σφυρηλάτημα ενός φτερού αυτοκινήτου (βλ. photo) ! Σημειωτέον ότι το DJ Set της πρώτης μέρας άνηκε στον [Distopia], one man project με ήχο συγγενικό (αν όχι “αδελφικό”) του Gas Masked Lestat. Στη συνέχεια, ο Korean Factor άφησε καλές εντυπώσεις με τους power noise ρυθμούς του και τις νοτιοκορεάτικες εμμονές του. Την ομολογουμένως πρωτότυπη και ανεπανάληπτη πρώτη βραδιά έκλεισαν οι γνωστοί σε όλους, Parallel Worlds, με ένα ονειρικό και μελωδικό IDM/Electronica πρόγραμμα.

Τη δεύτερη ημερά του φεστιβάλ, Παρασκευή 14 Μαρτίου, καταρχήν ανακουφιστήκαμε, αφού ο κόσμος ήταν πολύ περισσότερος. Πολύ μεγάλη αποκάλυψη του φεστιβάλ και κορυφαίο συγκρότημα αποδείχτηκαν στην πράξη οι ForeSin (βλ.photo) από την Κοζάνη (electrogoth στο ύφος των diary of dreams/covenant) και σίγουρα μας φάνηκε αδιανόητο όταν μας αποκάλυψαν ότι αυτό ήταν το πρώτο τους live (την επόμενη μόλις μέρα ακολούθησε το δευτερό τους στη Θεσσαλονίκη)! Ακολούθησαν οι γνωστοί σε όλους πλέον, Electree, με τα υπέροχα γυναικεία φωνητικά και την πολύ καλή διασκευή του Small Town Boy. Το κλείσιμο της βραδιάς επιφύλασσε σε όλους μια μεγάλη έκπληξη. Οι Cybergoat (Industrial Black Metal) με το extreme ντύσιμό (και γδύσιμο), τα βεβιασμένα φωνητικά, καθώς και τους “ασεβείς” στίχους (ακούστε το “βλάσφημο μίασμα” και θα καταλάβετε) έφεραν πραγματικά την κόλαση στη γη! Σαν να μην έφταναν αυτά, το show τους σημαδεύτηκε από το πραγματικά extreme fetish dancing των χορευτριών που συνόδευαν το γκρουπ (τύφλα να έχει το underworld!) που έκλεψαν τις εντυπώσεις σε τέτοιο βαθμό (βλ. γλωσσόφιλα), ώστε ο τραγουδιστής να τις κλωτσήσει εκτός σκηνής… Από την Παρασκευή πάντως δεν πρέπει να ξεχάσουμε και τον τρομερό DJ Lunar Drops που πραγματικά τα “έσπασε” στα ενδιάμεσα των live με τα IDM/Techno/Electro κομμάτια του!

Μετά από την ετερόκλητη αυτή βραδιά, την τρίτη μέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 15 Μαρτίου, έγινε στροφή σε διαφορετικού τύπου μουσική. Το Σάββατο πουλήθηκαν μάλιστα τα περισσότερα εισιτήρια, παρά το ότι συμμετείχαν μόνο δύο σχήματα, αφού τελικά ακύρωσαν οι The Illusion Fades (ο τραγουδιστής τους είχε σχεδόν χάσει την φωνή του από ίωση και μας ζήτησε χίλιες φορές συγγνώμη). Όπως και να έχει, το Σάββατο γίναμε μάρτυρες μιας νέας ευχάριστησης έκπληξης, τους Psychic Stigma, ένα πολλά υποσχόμενο σχήμα με μουσικές κυρίως gothicrock/metal αλλά και rock opera ή ακόμα και country (μη βαράτε, ένα κομμάτι ήταν) ! Είχαν μάλιστα φανατικό κοινό που κατέφθασε από το soundchecking για να τους θαυμάσει. Για τους Slow Motion δεν χρειάζεται να αναφέρουμε κάτι εδώ, αφού όλοι τους γνωρίζετε καλά. Αρκεί μόνο να πούμε ότι ήταν, κατά τη γνώμη μας, ένα απ’ τα καλύτερα live τους!
Την τελευταία μέρα του φεστιβάλ, Κυριακή 16 Μαρτίου, αφενός είχε και πάλι κόσμο (περισσότερο από την Παρασκευή, λιγότερο από το Σάββατο) και αφετέρου το εσκεμμένα πιο ποικιλόμορφο και ανομοιογενές πρόγραμμα που προβλεπόταν για το κλείσιμο του φεστιβάλ φαίνεται τελικά να λειτούργησε ομαλά. Άνοιγμα τις βραδιάς με τον downtempo/IDM, Subheim, που μας ταξίδεψε με τη μουσική και το μαγευτικό video projection του (το καλύτερο του φεστιβάλ κατά τη γνώμη μας). Συνέχεια με το δυνατό E.B.M. των πασίγνωστων Astralon για τους οποίους ότι και να πούμε θα είναι λίγο… Αμέσως μετά οι Sto Oneiro, το μόνο συγκρότημα με ελληνικό στίχο (πράγμα που ίσως να ενόχλησε μερικούς). Οι θεατρικές τους ερμηνείες, το πάθος τους και ο όμορφος post rock ήχους τους μας άφησε απόλυτα ικανοποιημένους. Η βραδιά έκλεισε με το μοναδικό folk σχήμα του φεστιβάλ, τους Glimmer Void, που παρότι έπαιξαν τελικά αρκετά αργά (λυπούμαστε γι αυτό), δεν έχασαν το κέφι τους και ικανοποίησαν το κοινό.

Αυτό που τελικά αναδείχτηκε περισσότερο από κάθε τι στο φεστιβάλ μας ήταν η ποικιλομορφία, η αυθεντικότητα και το άφθονο ταλέντο των ελληνικών συγκροτημάτων. Εν κατακλείδι είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το πρώτο ελληνικό electrogothic fest και ελπίζουμε να μπορέσουμε να το επαναλάβουμε και του χρόνου, με πιο πολλά σχήματα και σε μεγαλύτερο χώρο αν είναι δυνατόν. Ευχόμαστε επίσης να υποστηριχτεί περισσότερο και από τους υπόλοιπους φορείς του “χώρου”. Περιμένουμε και από εσας να ανταποκριθείτε ακόμα περισσότερο, ώστε να καθιερωθεί σαν ένα τακτικό ετήσιο ραντεβού της ελληνικής μαύρης σκηνής! Μέχρι τότε μπορείτε να απολαύσετε φωτογραφίες από όλα τα σχήματα (εκτός από τους Parallel Worlds που τις χάσαμε-συγγνώμη!) στη σελίδα μας στο Myspace.com (www.myspace.com/hellalt). Χίλια ευχαριστώ σε όλα τα σχήματα που συμμετείχαν. Ήσασταν απλά υπέροχοι!
Διαβάστε το σχετικό άρθρο στο www.electrogothic.gr
Φωτογραφίες από το Φεστιβάλ
Η κριτική του Φεστιβάλ από το avopolis.gr
Αν δεν έχετε ιδέα για τι μιλάμε κάντε κλικ εδώ να δείτε τι χάσατε!