Σε γενικές γραμμές μου άρεσε η ταινία, όμως δεν μπωρώ να πω πως τρελάθηκα κι’ολας, μπορεί επειδή i’ve been there and i’ve done that -στην μικρή οθόνη- με τα anime.
Σε ένα χόλιγουντ στο οποίο τα τελευταία ~20 χρόνια η φαντασία πάει μόνο για να πεθάνει για’μενα ο Νόλαν εξακολουθεί να είναι απ’τα λίγα άτομα που αποτελούν τις φωτεινές εξαιρέσεις, και αυτό το βάζω στα μεγάλα θετικά του σκηνοθέτη. Όμως μετά από ένα για’μενα πάρα πολύ καλό Dark Knight στο Inception ο Νόλαν με απογοήτευσε, είχε μια πολύ ωραία (και πολύ δανεισμένη) αρχική ιδέα που δεν την πήγε σχεδόν πουθενά. Μέχρι ένα σημείο κοντά στο τέλος της πρώτης ώρας η ταινία είχε πει ότι είχε να πει, και απο’κει και πέρα ήταν τίγκα προβλέψιμη, αρκετά βαρετή (κυρίως λόγο διάρκειας) και γεμάτη από μπαμ-μπουμ, ξύλο και love story.
Όσων αφορά τώρα τα δάνεια από που ήταν και σε τι βαθμό ήταν, σίγουρα έχει και αυτό την σημασία του. Μετά το τέλος της ταινίας κάνοντας μαύρο χιούμορ με τους φίλους μου λέγαμε πως ο μεγάλος Satoshi Kon πήγε από καρδιακό -όχι από καρκίνο- βλέποντας το Inception σε κάποιο σινεμά της Ιαπωνίας. Τα anime όμως έχουν μπει για τα καλά στο κόσμο των ονείρων εδώ και πολλά χρόνια, το παλιότερο που θυμάμαι είναι το φοβερό Urusei Yatsura: “Beautiful Dreamer” του Mamoru Oshii (1984) οπότε να καταλογίζουμε στο Inception αντιγραφή του paprika μάλλον είναι μέγα λάθος. Το Inception επίσης μου θύμισε αρκετά το matrix, αλλα παρ’ολα αυτά ως ένα βαθμό η ταινία είναι πρωτότυπη, και αυτό φτάνει για να μην κατηγορηθεί για αντιγραφή.
Τέλος, τόσο καλή όσο το memento (η το Paprika) δεν είναι η ταινία, αλλά μάλλον δεν ήταν αυτό το ζητούμενο γιατί η ταινία πάει για να μαζέψει το χρήμα, όμως αρνούμαι να της το καταλογίσω αυτό ως ελαφρυντικό σε οποιοδήποτε επίπεδο και να την κρίνω ως blockbuster όπως κάνουν άλλοι. Οπότε ΝΑΙ, μου άρεσε η ταινία, όμως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για αριστούργημα, ούτε καν για την καλύτερη ταινία μιας δεκαετίας που δεν πρόλαβε να αρχίσει.
οπως διαβασα καπου (ποσταρω ολο το ποστ γιατι ο τυπος τα λεει πολυ καλυτερα απο μενα)
[SPOILER]
Η καλύτερη sci-fi ταινία ever ?
Ούτε καν. Κατ’ αρχάς, to set the record straight, η καλύτερη science fiction ταινία των τελευταίων ετών είναι το Children of Men. Όποιος διαφωνεί [elitism]δε ξέρει από επιστημονική φαντασία ή/και κρύβει τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις[/elitism].
Από εκεί και πέρα… δε περιμένω όλες οι ταινίες/βιβλία/μουσικά κομμάτια να έχουν τα απίστευτα βαθιά νοήματα, και το Expendables ταινιάρα είναι, αλλά η πεζή αντιμετώπιση του όλου concept του simulated reality δεν δικαιολογεί το hype που δημιουργήθηκε γύρω από αυτή την ταινία, πόσω μάλλον τα σχόλια για καλύτερη ταινία της δεκαετίας/αιώνα/γραπτής ιστορίας. Μέχρι και το Matrix αντιμετωπίζει πιο σοβαρά το ερώτημα “τι είναι πραγματικότητα”. Το Inception ίσα που αγγίζει επιφανειακά το concept στο οποίο βασίζεται, κι αντ’ αυτού το σενάριο αναλώνεται σε σκηνές δράσης και μια τυπική ερωτική σχέση.
Είναι ωραία ταινία, ίσως και η καλύτερη της χρονιάς ελλείψει σοβαρού ανταγωνιστή, αλλά ως εκεί.
Ηθοποιούς, σκηνοθεσίες, CGI και τα ρέστα δε τίθονται προς συζήτηση, πάντως. Από τεχνική σκοπιά η ταινία είναι αριστούργημα. [/SPOILER]
ταινια επιστημονικης φαντασιας της 10ετιας ? το children of men το στελνει για τσαγακι παιδια…σοβαρευτειτε.
βασικα ειναι τα παραπανω σε αναλογα σημερινα μεγενθη…οταν βγηκαν οι 12 πηθικοι, οι συγκρισεις με παρελθον απο τους και καλα ψαγμενους-που δεν συννειδητοποιησαν ακομα και ποτε πως ο κινηματογραφος ειναι κινημα και οχι κατι στατικο- ηταν κατα των πιθηκων συντριπτικα…σημερα τα πιθηκια ειναι για μενα ισαξια της αξιας του καθε μπλεηντ ρανερ κτλ…ετσι και το inception θα ειναι το παραπανω σε μερικα χρονια…το children of men βρηκες και συ ρε για παραδειγμα???και μενα μαρεσε, γαμαει δλδ αλλα ουτε καν, αυτο κι αν το μετρησουμε ‘αλλιως’ δεν ειχε τιποτα να πει περα απο ενα απλοικο μηνυμα περιβαλομενο απο μια εξαιρετικη σκηνοθεσια και σκηνικα…διαολε, αρχικα δεν μαρεσε σαν ‘ερμηνεια’, μαρεσε μοναχα ο κοσμος που προεβαλλε και η σκηνοθεσια του…
Για τις επιρροες/αντιγραφες τα εχουμε ξαναπει, γελαει ο κοσμος…
περι ιδεων, ‘μηνυματων’ για τους μικρους μας φιλους και ερμηνειων, τα εχουμε πει στις προηγουμενες σελιδες και εγω πριν 1-2 σε ενα μεγαλο ποστ…προσωπικα εστελνα για υπνο καθε 2001 για να εχω αλλο ενα Inception…η ταινια εχει πολλα πραματα να πει, τα λεει, αλλα ειναι αυτη η μαλακια που συμβαινει ειδικα σημερα, το οτι εχει επελθει τετοιος κορεσμος+του οτι πλεον ειναι εκτεθιμενη σε ακομα μεγαλυτερο κοινο και ευκολα προσβασιμη, γεγονοτα που αυτοματως αμα συνδιαστουν την καθιστουν σε ερμαιο καθε ειδους σχολιων, απο τον πλεον ‘τιμιο’ εως τον καθε ασχετο…
αλλα δεν ξαναρχιζω τα περι ρηχοτητας του κοινου κτλ γτ τα ειπα και 1-2 σελιδες πριν και θα γινω απο το πουθενα ‘γραφικος’ και κολλημενος…
@yojimbo εχεις απολυτο δικιο για τα ανιμε…αν καθε πραγματικα αριστουργηματικο ανιμε που εχω δει, θα υπηρχε η περιπτωση να μεταφερονταν αυτουσιο σε μεγαλη οθονη ως Live action ταινια, τα πραγματα θα ηταν τελειως διαφορετικα για το παγκοσμιο σινεμα και ειδικα αυτο της επιστημονικης φαντασιας…απλα προσωπικα εγω βλεπω επιρροες απο δω και κει και οχι αντιγραφες…εβλεπα αντιγραφες οταν πρωτοειδα το Ματριξ μικρος σινεμα και ειχα φυγει μαλιστα στο διαλλειμα τοτε, μην μπορωντας να συνεχισω να βλεπω μια ταινια που θεωρουσα οτι ειχε κατακλεψει πολλα απο τα αγαπημενα μου ανιμε…ομως με το καιρο καταλαβα πως στα ορια οπου το χολυγουντ επηρεαζεται απο ανιμε δεν υπηρχε κανενα ουσιαστικο προβλημα…that’s all…απλα εγω οκ, κολλαω πιο πολυ στο γεγονος οτι η ταινια ειχε πραγματικα ενα πολυ δουλεμενο σεναριο+ του οτι κρυβει παρα πολλες ερμηνειες, τα οποια ισως να θελουν περισσοτερο υπομονη για να δει καποιος, ισως καλυτερη διαθεση, ισως λιγοτερο ‘ξεψειρισμα’ και επικεντρωσησ την ουσια, δεν ξερω εν παση περιπτωση…απλα εγω προσωπικα, σαν φαν του χωρου της επιστημονικης φαντασιας χαρηκα, διοτι αυτο που ειδα με καλυψε απολυτα…
@Lupin> Όχι, αυτό που λέω είναι πως έχει επηρεαστεί αρκετά αλλά ΔΕΝ νομίζω πως έχει αντιγράψει, επίσης δεν πιστεύω πως το γεγονός πως έχει επηρεαστεί είναι απαραίτητα κάτι αρνητικό, όμως ούτε πιστεύω πως είναι κάτι που πρέπει να περάσει απαρατήρητο, γι’αυτό το αναφέρω. Και ανεξαρτήτως απ’τα δάνεια της ταινίας, σε προσωπικό επίπεδο το γεγονός πως -αντιθέτως απ’τον περισσότερο κόσμο- έχω παρακολουθήσει πάρα πολλά anime αυτό ανεβάζει τις προσδοκίες μου για κάτι διαφορετικό , εκεί κολλάει το i’ve been there and i’ve done that.
Όπως και να’χει, δεν ήταν εκεί το θέμα μου, αυτά ήταν τα ψιλά γράμματα. Το κυρίως πρόβλημα μου είναι στο σενάριο, όπου για’μενα πήρε μια πολύ καλή ιδέα και δεν την πήγε πολύ μακριά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πιστεύω πως δεν ήταν καλοδουλεμένο, απλά πως μπορεί να μην ήθελε να την πάει μακριά την ιδέα, γιατί δυστυχώς έχει μάθει ο κόσμος στα ίδια και τα ίδια, στα κλισέ, στα μπαμ-μπουμ, το ξύλο και τους έρωτες. Μπορεί αν ο Νόλαν άλλαζε την συνταγή να έκοβε τα μισά εισιτήρια η ταινία, γι’αυτό έγραψα πως ‘‘αρνούμαι να της το καταλογίσω αυτό ως ελαφρυντικό σε οποιοδήποτε επίπεδο και να την κρίνω ως blockbuster όπως κάνουν άλλοι’’. Μπορεί να είναι άδικο αυτό που κάνω, όμως αν το σενάριο της ταινίας ήταν π.χ. για anime η αυτό που λένε οι Αμερικανοί “ξενόγλωσσο κινηματογράφο” (εδώ μπαίνουν οι προσδοκίες που έλεγα) πραγματικά δεν θα ήξερα τι να περιμένω στην τελευταία 1 1/2 ώρα της ταινίας, ενώ στην περίπτωση του Inception είχα μια πολύ καλή ιδέα του τι θα γίνει.
επειδη ξερεις απο σινεμα δεν θα διαφωνησω μαζι σου , ολα ειναι υποκειμενικα εν τελει
2 παρατηρησεις για τα 2 bold
τους πιθηκους τους ειχα δει πιτσιρικας (20 ετων) οταν πρωτοβγηκαν
και επαθα τετοιο σοκ που πηγα κ τους ξαναειδα την επομενη μερα
δεν το εχω κανει για καμια αλλη ταινια.
δεν θυμαμαι κριτικες αλλα ο δανικας κ γενικα οι κριτικοι το ειχαν εκθειασει , κ οσοι ηξεραν γκιλιαμ απο μπραζιλ/βασιλια μοναξιας επιασαν με τη μια την μεγαλοφυια της ταινιας
σαν σεναριο,σαν κλιμακωση,σαν κυκλικοτητα αρχη-συνανταει-τελος-πουναι-αρχη δεν συγκρινεται καν το ινσεπτιον μαζι του.μην εισαι ιεροσυλος παναθεμα σε
επισης ειχε μπερδεψει παρα πολυ κοσμο με το τι εγινε κ πως εγινε ειδικα με το ολο σκηνικο ‘αν πας πισω κ αλλαξεις το παρελθον τι γινεται στο παρον-μελλον κλπ κλπ’
αλλα το ξαναλεω ,ειμαι ο πρωτος που θελω να βλεπω νεα τοτεμ να αντικαθιστουν τα παλια , αλλα το ινσεπτιον ουτε καν ακουμπαει τους πιθηκους για εναν κ μονο λογο
δεν ειχε πραγματικα καλοδουλεμενο σεναριο.κ ειχε πολυ ‘λιπος’
μην φοβασαι ρε με τις ταμπελες κ την ‘αποψη’ της μαζας πες οτι γουσταρεις , για μενα πχ πολλες φορες γραφικος ειναι απλα αυτος που ξερει στα ματια των ανιδεων
κ ναι η πλειοψηφια ειναι ρηχη.ισχυει.τι να κανουμε δλδ να πουμε οτι ειναι ψαχνομενοι κ μπροστα ? αφου δεν ειναι.μαλακια που δεν ειναι αλλα ετσι ειναι.
@Γιοζιμπο
Νταξ, το καταλαβαινω αυτο που λες…βεβαια και εγω πχ απο το memento ειχα καταλαβει που το παει, μεχρι και στο se7en δλδ λιγο πριν το τελος ηξερα ‘ωπ,μεγαλη ανατροπη ahead, ας δουμε τι θα ειναι’…οπως και ναχει εγω προσωπικα παντα δεν περιμενα παρθενογενεση ή κατι αναλογο, απλα κατι που και νοημα θα εβγαζε και θα ειχε και μια ερμηνεια κατι παραπανω απο ενα ‘ο καλος εζησε, γυρισε σπιτι κτλ και ολα τα καταλαβαμε ευκολα’…απλο παραδειγμα το blade runner,που τυγχανει να ειναι η αγαπημενη μου ταινια εβερ, στην οποια και κει ξερεις απο ενα σημειο και μετα τι θα παιχτει πανω κατω…και δεν με ενοχλει καθολου αυτο βεβαια, εφοσων μετα βλεπω οτι εχει να μου πει 5 πραματα…δηλαδη με το θεμα ‘κλισε’ κολλαω, που νομιζω οτι η ταινια, ασχετο αν εχει τα απαραιτητα κλισε που εχουν οι παντες, μονο κλισε δεν ειναι και δεν βασιζεται σε αυτα…
για μπαμ μπουμ, συμφωνω εν μερη, το ειχα πει και γω οταν το ειχα πρωτοδει πως αμα ειχε περιορισει λιγο το μπαμ μπουμ στοιχειο θα κερδιζε αρκετους ποντους στο εταιρο ταμπλο, αυτο το φιλοσοφικο/δραματικο…αλλα και παλι, εμενα προσωπικα δεν με χαλασε τοσο-μιας και το μπαμ μπουμ ηταν δικαιολογημενο απο πλευρας πλοκης κιολας- ωστε να του το καταλογισω ως μεγαλο σφαλμα που λειτουργουσε τοσο αρνητικα για τη ταινια…
τελος για τα anime μαζι σου με τα 1000…αμα μερικα ανιμε τυγχαναν καλυτερης και πιο ευρειας αντιμετωπισης απο το παγκοσμιο κοινο, το κινηματογραφικο τοπιο σημερα θα διαμορφωνοταν σε πολλα πραγματα τελειως διαφορετικα…
στο bold εχει χαθει ηδη το παιχνιδι φιλος, σορυ κιολας…
(και το να θεωρει κανεις ΑΥΤΟ το σεναριο μη καλοδουλεμενο, γελαει ο κοσμος-ο οποιος ακομα παει να το δει 2η φορα μπας και νιωσει-)
το 1984 βγηκε το Dreamscape
με dennis quaid , max von sydow και christopher plummer
το οποιο ειχε να κανει με δολοφονιες μεσω ονειρων
την ταινια δεν την ηξερα αλλα την εμαθα απο διαφορα φορουμ
που μιλαγανε για το inception
τι θελω να πω?
μην δενουμε ποτε κομπο για κατι
πχ οτι τα ανιμε ηδη το χαν κανει εδω και πολλα χρονια, γιατι ειχε κυκλοφορησει και αμερικανικο φιλμ της δεκαετιας του 80 με γνωστους συντελεστες…
(btw ειδα το παπρικα και δεν καταφερα να βρω κοινα σημεια περα απο το κονσεπτ οτι καποιος μπαινει στο ονειρο ενος αλλου-και δεν πρεπει να μιλαμε για το ανιμε,αλλα για τη νουβελα που χε κυκλοφορησει αρχες των 90ς)
επισης καποιος που θα χει ξεκοκκαλισει οτι βιβλιο εχει βγει επιστημονικης φαντασιας
προφανως και δεν θα εντυπωσιαζεται ευκολα απο ταινιες σαι φαι…
οπωτε να κρινουμε την ταινια για αυτο που ειναι
και οχι για το τι ειναι σε συγκριση με καποια αλλη
Amen! Καλά έχω πάθει ένα Aλτσχάιμερ να το πω, στο θεϊκό σου ποστ που εξήγησες το Inception με βάση το 8 1/2 του Φελίνι, ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΑ??? Πωτς γένεν αυτό!!
Θα κάτσω να το διαβάσω το ποστ σου, ίσως δω και το 8 1/2 σήμερα/αύριο και θα ξαναμπω με ποστ-χείμαρρο.
Είδα επιτέλους και εγώ χθες την ταινία και προσκύνησα κανονικά. Επίσης πότε φτάσατε 40 σελίδες εδώ ρε μάγκες, βαρέθηκα να τα διαβάσω όλα
Πολύ δουλεμένο σενάριο, δύσκολο να μην αφήσεις 100 κενά με τόσα παράδοξα και ονειρικούς κόσμους. Ο Νόλαν ξέρει πως δεν κάνει κάτι φοβερά πρωτότυπο για αυτό και προσέχει αρκετά με τα “δάνεια” από άλλες ταινίες που έχει μέσα. Εν τέλη το παιχνίδι μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας (η έστω αυτό που οι πρωταγωνιστές αντιλαμβάνονται ως πραγματικότητα) είναι αριστοτεχνικό με τον Νολαν εδώ να παραδίδει την καλύτερη σκηνοθετικά δουλεία του
[SPOILER]Η σκηνή που η Αριάδνη βάζει αντικριστά 2 καθρέφτες για να μεταφερθεί τελικά σε πραγματικό μέρος από μνήμης είναι μόνο από τις πολλές αριστουργηματικές σεκάνς της ταινίας. [/SPOILER]
Οι ερμηνείες επίσης εξαιρετικές από όλους. O Di Caprio είναι ήδη από τους πιο σημαντικούς και καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του και εδώ απλά το αποδεικνύει για πολλοστή φορά, απλά εκπληκτικός.
Αν κάτι “ρίχνει” την ταινία από το τέλειο αυτό είναι η ίσως και λίγο μεγαλύτερη προσκόλληση σε σκηνές δράσης μέσα στα όνειρα που θα μπορούσαν να δώσουν στην θέση τους σε κάτι διαφορετικό, κάτι που θα έκανε το παιχνίδι πραγματικότητας ονείρου ακόμα πιο όμορφο από ότι ήδη είναι. Αλλά και πάλι μιλάμε για λεπτομέρειες
Επίσης respect σε αυτό
Όντως θύμισε αρκετά το συγκεκριμένο βιβλίο, παίζει ο Νόλαν να το έχει διαβάσει.
[SPOILER]Όσο για το φινάλε… ναι όλα είναι όνειρο του Cobb πιστεύω, η γυναίκα του δεν έχει πεθάνει και μάλλον είχε δίκιο όταν του έλεγε να κάνει το leep of faith μαζί της λίγο πιν πηδήξει από το μπαλκόνι. Ο ίδιος άλλωστε κάποια στιγμή είχε πει πως είχε πέσει σε limbo δηλαδή είχε παγιδευτεί μέσα στα όνειρα. Πιθανόν λοιπόν ακόμα να είναι παγιδευμένος. τα παράδοξα μέσα στα όνειρα του δεν είναι πολλά επειδή απλά δεν ξέρει πως ονειρεύεται.
Αυτό γεννάει ένα άλλο ερώτημα φυσικά, γιατί η γυναίκα του δεν προσπαθεί να τον σώσει; Να τον επαναφέρει αφού προφανώς έχει χαθεί σε limbo. [/SPOILER]
Γιατί προσπαθείτε να βγάλετε από τη μύγα ξύγκι δεν ήταν δα και το τρελό κονφούζιο η ταινία απλά λίγο ποιό περίπλοκη από τα holywoodiana blockbuster πολύ καλή μεν αλλά εντάξει είχε ένα φινάλε οι ποιό πολλοί το καταλάβανε ελπίζω τωρά τρελές υποθέσεις ότι αυτός [SPOILER]είχε πέσει σε limbo και τα ονειρευότανε όλα παραπάνε[/SPOILER].