με τρένο είχα πάει στους Μεηντεν το 2011 και ήταν ταλαιπωρία η απόσταση με τα πόδια μετά . Και προφανώς δεν συζητάμε για επιστροφή ανάθεμα αν είχε τρένο και θυμάμαι αγγάρεψα τον πατέρα μου
Μπορεί να μην τα θυμάμαι καλά , αλλά νομίζω μέχρι να έφτανα θα είχε φύγει το τελευταίο. Κάτι τέτοιο
Η ιδέα για να βγούμε εκτός Αθήνας και να πάμε στη Μαλακάσα ανήκει σε έναν πρώην αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Πήγαμε λοιπόν κι εμείς με τη διαβεβαίωση ότι το 2004 θα έρθει και ο προαστιακός εκεί. Φτάσαμε στο 2014 κι ακόμα τον περιμένουμε. Τα περίφημα προβλήματα πρόσβασης και στάθμευσης στο Terra Vibe δε θα υπήρχαν, το τρένο που πάει στη Σφενδάλη δεν μπορεί να εξυπηρετήσει 15-20.000 χιλιάδες κόσμο.
Λιγο off topic κι απο μενα. Αγωνιστικους χαιρετισμους στα παιδια που ημασταν απο Σαλονικα to 2008 στη Μαλακασα για Maiden και βρηκαμε το λεωφορειο μετα απο 3 ωρες για την επιστροφη…Και αφησαμε και κοσμο πισω…Αραγε γυρισαν αυτοι ?!
Χαράς το κουράγιο σας ρε παιδιά Βέβαια τώρα μπορεί να κάνετε πλάκα αλλά ούτε μπορώ να σκεφτώ πως θα νιώθατε τότε, γαμω την οργάνωση μου γαμω…Και να φανταστείτε ότι κάποιοι μεμψιμοιρουμε που απλά έχουμε καθυστερήσει εκεί -έστω ολόκληρες ώρες ναι- αλλά μέσα στην αυτοκίνηταρα μας, με μουσική, παρέα κλπ.
Τι να πω… μακάρι κάποια στιγμή όλα αυτά (η πρόσβαση, συνθήκες) να θεωρούνται δεδομένα.
Παροτι οφτοπικ, εχει πλακα η συζητηση. Με @toxikos μετά απο Σαμπαθ και ψάχνουμε τα λεωφορεία που δεν υπάρχουν. Να είναι καλά κάτι παλικάρια που μας έμπασαν στο αυτοκίνητο, μας άφησαν Θηβών κι από εκεί ο καθένας μας με ταξί για το σπίτι του. Κούραση, ταλαιπωρία, βρώμα, δυσωδία, αλλά τρομερές αναμνήσεις από τη συναυλία, αυτά μετέφερα σπίτι μου εκείνο το (πολύ αργά το) βράδυ.
Μετά από ένα διάστημα όλα τα θυμάσαι με ωραία ανάμνηση. Εκείνη την ώρα ρίχνεις κάτι καντήλια όμως!
Πέρα από την πλάκα, η Μαλακάσα είναι ιδανικός χώρος για συναυλίες και φεστιβάλ. Όποιος έχει βρεθεί σε άλλα φεστιβαλ σε Ιταλία κλπ, αλλά και σε μεγάλα φεστιβάλ μπορεί να κάνει συγκρίσεις. Το κακό είναι η οργάνωση. Δε φταίει μόνο ο Χ διοργανωτής σε αυτό.
Μιλάμε για μια τοποθεσία που κάθε καλοκαίρι πηγαίνουν 50-100.000 κόσμος συνολικά, ίσως και παραπάνω κάποιες χρονιές. Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις σαν κράτος μια στάση προαστιακού ή να βάλεις έξτρα δρομολόγια από/προς Σφενδάλη πριν και μετά το φεστιβάλ και να έχει ο διοργανωτής πούλμαν να κάνουν το 10λεπτο δρομολόγιο;
Χαλάρωσε. Κάτι είχε παιχτεί με επεισόδια έξω από τον χώρο και εξαφανίστηκαν τα λεωφορεία, γι’ αυτό ξεμείναμε. Πάντως φόρα αθλητικά παπούτσια, πάρε ξηρά τροφή και μερικές μπάρες για κάθε ενδεχόμενο
Για να είμαι ειλικρινής, δεν καταλαβαίνω τον λόγο που το κράτος πρέπει να φτιάξει προαστιακό σταθμό προκειμένου να κερδίζει ένας ιδιώτης. Ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω. Επειδή τι, κάνει συναυλίες και παίρνει φόρους το κράτος; Υποχρέωσή του είναι. Στη Μαλακάσα δεν πήγε επειδή του υποσχέθηκαν ότι θα πήγαινε το τρένο, αλλά επειδή θα είχε τον δικό του χώρο (με τεράστια χωρητικότητα), θα έκανε απόσβεση σε μερικά χρόνια αν όλα πήγαιναν καλά και θα γλίτωνε ενοικίαση μεγάλων γηπέδων που θα του έφερναν μικρότερο κέρδος.
Αν είναι έτσι, θα μπορούσαν π.χ. τα Έβερεστ να ζητούν μία στάση λεωφορείου μπροστά από κάθε μαγαζί τους. Κόβουν αποδείξεις, κάνουν μεγαλύτερο τζίρο από τον Λώρη και φέρνουν περισσότερα έσοδα στο κράτος. Ή να ζητήσω εγώ από την κυβέρνηση να κάνει έναν σταθμό μετρό σε όποιο σημείο της Αθήνας βρω φτηνό χώρο για να ανοίξω τυροπιτάδικο. Υπόσχομαι να κόβω αποδείξεις. Αλλά νομίζω ότι δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα.
Υ.Σ.: Όλα τα παραπάνω είναι μία πολύ επιδερμική προσέγγιση, ίσως να είμαι λάθος, ίσως κι όχι.
Mα δε θα το κάνει δωρεάν. Σταθμός υπάρχει, απλά δεν υπάρχει καμία μέριμνα σε μέρες που θα μετακινηθεί τόσος κόσμος να μπουν 5 έξτρα δρομολόγια πριν και μετά, ώστε όλος αυτός ο κόσμος να πάει και να έρθει σε μία ώρα στην Αθήνα.
Στο Knebworth θυμάμαι πως είχαν έξτρα τρένα από Λονδίνο για Stevenage με το τελευταίο στη 1 το βράδυ -κανονικά υπήρχε ένα δρομολόγιο ανά ώρα μέχρι τις 11. Έβαζε και ο διοργανωτής 3-4 πούλμαν που πηγαινοέφερναν τον κόσμο από το σταθμό στο παρκινγκ του φεστιβάλ ανά δεκάλεπτο (όσο δηλαδή είναι η απόσταση από Σφενδόνη στο Terra Vibe) και μετακινούνταν 20.000 κόσμος ανά μέρα με αυτό τον τρόπο.
Δεν ξέρω αν παρερμηνεύτηκαν τα λόγια του Λώρη, αλλά ξεκάθαρα λέει ότι πήγε στη Μαλακάσα με την υπόσχεση ότι θα πάει ο Προαστιακός. Σόρι, στα δικά μου κιτάπια δεν στήνεται έτσι καμία επιχείρηση. (Κατά τη γνώμη μου) ο Λώρης πήγε επειδή τον βόλεψε οικονομικά ένα μακροχρόνιο business plan που κατάστρωσε και περιλάμβανε εξτρά κέρδη (ή μικρότερα έξοδα) στην περίπτωση που πήγαινε εκεί ο Προαστιακός.
Προσπερνώ τη σύγκριση της Αγγλίας με την Ελλάδα (σαν κράτος, σαν υποδομές, σαν πολιτιστική κουλτούρα) και θα σταθώ σε ένα μόνο σημείο: ο σταθμός είναι ακόμα εκεί. Υπάρχουν πάντα περιπτώσεις (σίγουρα υπήρχαν στο παρελθόν, όταν δεν είχα όχημα και τσέκαρα μήπως η Σφενδάλη γινόταν επιλογή) όπου τα ωράρια είναι βολικά για να φύγεις. Αυτό σε καίει: μην κολλήσεις στη Μαλακάσα.
Όμως ΠΟΤΕ Ο ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ δεν προχώρησε σε ναύλωση λεωφορείων που θα καλύπτουν την απόσταση, όπως πολύ σωστά αναφέρεις ότι έπρεπε να συμβαίνει. Απλούστατα διότι δεν ήθελε να χάσει το παραμικρό, μόνο να κερδίσει το μέγιστο. Όπως έγραψα ήδη, σόρι αλλά στα δικά μου κιτάπια δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα.
Kαι στο παράδειγμα που προανέφερα δεν ήταν δωρεάν. 10 λίρες πλήρωνες και έκανες τις μετακινήσεις σου όλο το τριήμερο από/προς το χώρο του φεστιβάλ (συν τα τρένα φυσικά που ήταν επιπλέον κόστος). Δε θα χάσει ο Λώρης. Απλά, καταλαβαίνω πως ο ΟΣΕ πχ δεν είναι διατεθειμένος να βάλει 3-4 έξτρα τρένα μιας και υπάρχει ένα τρένο στις 9 (όταν θα βγαίνουν οι Maiden δλδ) και ένα στις 11 -για να το προλάβεις πρέπει να χάσεις το μισό σετ. Αν είχε 4 τρένα από 11.30-1.00 θα λύνονταν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Και ανθρώπινη θα ήταν η κατάσταση στα παρκινγκ και πολύς κόσμος θα είχε εναλλακτική.
Αδερφε πανω απο 5 φορες πήγα με λεωφορείο και τις 5 βγήκαμε σχετικα ευκολα, σιγουρα πιον γρηγορα απο τα αμαξια. Η πρωτη φορά ήταν το 08 με maiden. Μονο ενα tip, μετα το περας της συναυλίας πήγαινε γρήορα προς την έξοδο και αμέσως στα λεωφορεία ώστε να εξασφαλίσεις οτι θα φύγεις και άμεσα και γρήγορα. Παντως το αμαξι παρα τα χιλια δυο στραβα με καλη παρεα έχει το χαβαλε του. Ετσι θα τι κανω φετςο και ας ριχνω καντήλια Και αμα υπαρχει χωρος φυσικα θα πάρω και όποιον βρω
Δεν διαφωνώ με την κεντρική ιδέα. Εκτός από το σημείο όπου πάλι ο πελάτης πρέπει να πληρώσει και ο ΟΣΕ (ή όποιος άλλος οργανισμός) να βγάλει εξτρά έξοδα για εξτρά βάρδιες, εξτρά φθορές κλπ κλπ (+ το γνωστό δημοσιοϋπαλληλίκι) για να βγει κερδισμένος ο επιχειρηματίας.
Αποδέχομαι ότι τα χρήματα από τα εισιτήρια που θα κερδίσει ο ΟΣΕ θα καλύψουν όλα αυτά τα έξοδα. Ακόμα δεν μπορώ να δω πώς εξυπηρετεί όλη αυτή η διαδικασία οποιονδήποτε άλλον εκτός του Λώρη.
Υ.Σ.: Έχω συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Didi, έχω ιδιαίτερα κακή άποψη για την προσπάθειά της μεγιστοποιήσει τα κέρδη της με κάθε τρόπο και χωρίς να προσφέρει τίποτα πίσω. Αν όμως έχει προτείνει να συμμετάσχει π.χ. στα έξοδα της ναύλωσης των εξτρά τραίνων από και προς τη Σφενδάλη ή όπως λέγεται και δεν έχει γίνει δεκτό από το κράτος, τότε προφανώς παίρνω πίσω όλα όσα έγραψα. Αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ.
Επειδή πάντως γκρινιάζουμε για συγκοινωνίες, μη νομίζετε οτι όλα τα festival εξωτερικου ειναι χάρμα! Δεν θα μιλήσω για graspop γιατι πηγα μερα-εφυγα μερα και όλα εγιναν κομπλε. Τι γίνεται όμως οταν πας για την μια μερα τπυ φεστιβαλ? Θα σας δώσω παράδειγμα απο το Rock Werchter που πηγα πέρυσι. Ο χωρος ηταν υπερβολικα μακυα απο εκιε που σε αφηνουν τα λεωφορεία. Κια οτνα λεω υπερβολικά εννοω οτι περπατουσα πανω-κατω ΜΙΑ ΩΡΑ με γρηγορο βηματισμο κιολας. Νομιζα οτι δνε θα φτάσω ποτέ! Τελειωνει το λαιβ, ολοι εξω (σχεδον με βια, αφου ουτε να αρξεις εστω λιγο δεν σε αφηναν), και μετα αλλη μια ωρα ποδαροδρομο μεχρι τα λεωφοερια (εδω εστω σε περιμενουν εξω απο την πορτα). Εν τω μεταξυ τα αμαξια απο τα διαφορα παρκινγκ ειχαν σχηματισιε μια ατελιώτη ουρα πολυ πιο απλεπιστικη απο αυτες που εχω δει μαλακασα. Φτανουμε λεωφορεια -τυπου αστικα οπου μπαινουν μεσα στο καθενα 80+ ατομα της ποπης για να παμε μεχρι Λουβεν. Απο εκει ομως ΔΕΝ ΕΥΠΗΡΧΑΝ ΤΡΑΙΝΑ (να σημειωθει οτι η Λουβεν ειναι πολυ μικροι πολη, οι περισσοτεροι ερχονταν απο Βρυξέλλες) . Για να μην τα πολυλογώ περιμεναμε ολοι μεσ στο κρυο (Κια βελγιο νυχτα ιουλη εχει πολυ κρυπο πιστεψτε με) μεχρι τις 5μιση οπου περασε το πρωτο τραινο. Αυτα. Ποτε ξανα rock werchter
re paidia kai na 3eminei kapoios den egine kai kati. 8a voleutei kapoios se kana caro pou 8a xei free space, alloi 8a ara3oun kai 8a w8 na paroun to 1st train. den egine kai tipota. kai ama yparxei kai kali parea all is good. stin teliki ama milame odos gia 25000 ta perisotera cara 8e fugoun apo kei kales 3:30-4:00 (opos exei ginei apeires fores) so the rest mexri ekeinin tin ora kai kali parea 8a xete kai kali music na akoute (honestly oute kai go 3ero pos 8a pao/guriso borei meta na tin vgalo se kamia paralia pou lene pos exei koda).