M.C. Escher

Ολανδός γραφίστας, γνωστός για τον τρόπο με τον οποίο ενσωμάτωσε μαθηματικά στην τέχνη εξερευνώντας την έννοια του “μοτίβου” και της συμμετρίας. Τον ανακάλυψα πρόσφατα κι έχω πάθει πλάκα, ειδικά με τα “αρχιτεκτονικά” του σχέδια (έχει σπουδάσει και αρχιτέκτονας) και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται σε αυτά το χώρο.

Για κάποιο λόγο δεν μπορώ να βρω πολλά στο google, τουλάχιστον όχι αυτά που θέλω.
Παραπέμπω στο official gallery, για όποιον δεν βαριέται:
http://www.mcescher.com/

http://www.docstoc.com/docs/22631114/Ο-Ολλανδός-χαράκτης-M-C-Escher-και-το-έργο

Απ’ότι ανακάλυψα πρόσφατα είχε έκθεση έργων του στο Μουσείο Ηρακλειδών, αλλά έτσι όπως διαφημίζονται αυτά τα πράγματα… ξέρετε τώρα…:frowning:

Ο Έσερ είναι κατηγορία απο μόνος του όσο αφορά τα εικαστικά, πραγματικά μοναδικό έργο που σε σημεία πραγματικά παίζει με το μυαλό σου. Ειλικρινά απορώ με την υπομονή αυτού του ανθρώπου, πως έκατσε και σχεδίασε όλα αυτά που σχεδίασε και δεν τρελάθηκε ξέρω γω.

Πιστεύω εκεί που η ζωγραφική ή το σχέδιο συναντάνε τα μαθηματικά ξεπροβάλλει το έργο του Έσερ.

Και επειδή ο λαος βαριέται συχνά να κάνει κλικ και να βλέπει λινκς, ποστάρω απο το wiki εδώ αυτό το έργο του για να βλέπει κατευθείαν κάποιος που μπαίνει εδώ με τι έχουμε να κάνουμε.

Στη συνέχεια τσεκάρετε και τα πάνω λινκς για περισσότερα, αξίζουν.

Ellanor γεια στα χέρια σου, έψαχνα μία ώρα να βρω να ποστάρω το συγκεκριμένο έργο αλλά για κάποιο λόγο δεν το έβρισκα…

Μα είναι στο wikipedia, στο λινκ που πόσταρες ο ίδιος. :stuck_out_tongue:

εψαχνα μέσω του google images :stuck_out_tongue:

Εντάξει, τώρα κόβω το trolling!

Σε ενα βιβλιο Μαθηματικων στην σχολη μας ειχε πολλα εργα του και απο εκει τον εμαθα.
Πραγματικα μοναδικος ! Εκπληκτικη δουλεια αν και το σχεδιο φαινεται απλο εκ
πρωτης οψεως.Μεγαλη προσοχη στην λεπτομερεια.

Ειχα παει στην εκθεση,παρα πολυ καλη,ειχε σχεδον ολα τα διασημοτερα.Don’t worry παντως,νομιζω υπαρχουν κ μονιμα εκθεματα κ σε καθε περιπτωση τσεκαρετε το συχνα γιατι ερχονται περιοδικες εκθεσεις με εργα του καθε τοσο (http://www.herakleidon-art.gr/el/index.cfm?get=exhibits&show=past )

Εγω το σοκ το χα παθει οταν μου παν οτι τα περισσοτερα ειναι χαρακτικα:lol::lol::lol:

Είχα πάει πέρισι σε ένα μουσείο στο Μοναστηράκι κοντά,και είχε έκθεση esher.

To αγαπημένο μου είναι ένα με μια πινακοθήκη δεν ξέρω αν ξέρετε ποιο λέω.

Κιαυτό καλό…πως τα κάνει ο πούστης…

Κιαυτό καλό…πως τα κάνει ο πούστης…

[/QUOTE]

Ή full φρικαρισμένος ήταν ή full στα ναρκωτικά
Πάντω απο τότε που με θυμάμαι έχω αυτό στο δωμάτιό μου

το πρόσφατα αναφέρεται σε ποιά χρονική μονάδα αναφέρεται? φαντάσου ότι εγώ είχα πάει πριν 3-4 χρόνια στην έκθεση στην Ηρακλειδών. και υπήρχε ήδη για κάνα χρόνο. :stuck_out_tongue:

Τέσπα, ο Escher ήταν σημαντικός για τον λόγο ότι έδωσε μια “ζωντάνια” σε μαθηματικές οντότητες. Όπως τα αυτο-αναφορικά συστήματα, η Γκεντελιανή οπτική, Ρασελιανά παράδοξα, αλλά και έννοιες της διαφορικής γεωμετρίας (λωρίδες Mobius κλπ).

Αυτά τα πράγματα όμως είναι χίλιες φορές πιο όμορφα όταν τα βλέπεις με χαρτί και μολύβι, όχι όταν τα βλέπεις ζωγραφισμένα. :stuck_out_tongue:

Και απείρως πιο όμορφα όταν εκφράζονται με λόγια και χωρίς αριθμούς.

Ψιλοάκυρο bump, αλλά ήθελα να το πω :stuck_out_tongue:

Ξαναμπάμπ, πιο σχετικό αυτή τη φορά, γιατί βρέθηκα πρόσφατα στο μικρό, αλλά καταπληκτικό μουσείο του στη Χάγη και επειδή σήμερα δημοσιεύτηκε [U][I]αυτό[/I][/U]:

Το Σύμπαν σαν χαρακτικό του Εσερ από τον Στίβεν Χόκινγκ

Η Κοσμολογική Σταθερά του Αϊνστάιν δεν μπορεί να έχει αρνητική τιμή και αυτό σε γενικές γραμμές είναι ως τώρα κοινώς αποδεκτό. Ο Στίβεν Χόκινγκ όμως και οι συνεργάτες του σπάζουν το ταμπού τολμώντας να της προσθέσουν αρνητικό πρόσημο. Το αποτέλεσμα προσδίδει μια υπερβολική διάσταση στη γεωμετρία του Σύμπαντος, κάνοντάς το να θυμίζει τα έργα του ολλανδού χαράκτη Μ. Χ. Εσερ.

Ο διάσημος καθηγητής του Κέιμπριτζ μαζί με τον παλαιό συνεργάτη του Τόμας Χέρτογκ του Καθολικού Πανεπιστημίου του Λέβεν του Βελγίου και τον Τζέιμς Χαρτλ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ παρουσίασαν τη μελέτη τους στον δικτυακό τόπο arXiv.org.

Σε αυτήν οι τρεις αστροφυσικοί προτείνουν στην ουσία μια νέα κυματική εξίσωση η οποία περιγράφει διάφορα πιθανά Σύμπαντα με την εισαγωγή μιας Κοσμολογικής Σταθεράς με αρνητική τιμή. Εκτός του ότι προσθέτει στην επίπεδη γεωμετρία του επεκτεινόμενου Σύμπαντός μας μια «παράλληλη» υπερβολική διάσταση παρόμοια με αυτή στο εικονιζόμενο έργο του Εσερ, το μοντέλο τους έρχεται επίσης να «κουμπώσει» με τη θεωρία των χορδών και συγκεκριμένα με την εκδοχή της ολογραφικής αρχής ή αντιστοιχίας AdS/CFΤ που έχει διατυπώσει ο Χουάν Μαλντασένα του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Ιδού το σύμπαν λοιπόν

[SPOILER][/SPOILER]