Και πάνω σε αυτό να μην ξεχάσουμε τη συμβολή του Dave Mustaine στην παραγωγή του Refuge Denied των Sanctuary, το οποίο είχε κομμάταρες ούτως ή άλλως αλλά έγιναν πιο «συμπαγή» και εστιασμένα. Μπορεί κανείς παρατηρήσει τη διαφορά συγκρίνοντας τα κομμάτα του ντεμπούτου με τα ντέμο (Inception). Γενικά, κόβει το μάτι (και το αφτί) του Dave.
Το ότι εν έτει 2026 υπάρχει αμφιβολία γι αυτό με ξεπερνάει.
δεν λέω για μένα πάντως. η διαφορα των Metallica από τον οποιο δεύτερο ειναι τοσο τεράστια, που επρεπε να κανανε ολοι πολλα και καλα.
Ναι κι εγώ δεν λέω για σένα, λέω για την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.
Οι σπουδαιότεροι ντραμερς του χώρου, και όχι μόνο, τον αναφέρουν ως επιρροή. Μάλλον δεν ξέρουν αυτοί. Ακόμα και ο Mustaine τελευταία τον παραδέχτηκε ως συνθέτη, είναι αστείο να λέμε ότι είναι ατάλαντος/κουλός κτλ.
1- > ναι αλλα ντραμική επιρροή. Όχι ριφφική.
2 → λινκ πλιζ

![]()
Άρα καταλαβαίνεις ότι η αλήθεια είναι όντως κάπου στη μέση για τα ριφφ του No Life 'Till Leather
Απλά μιλάμε για τεράστιους εγωισμούς.
Εδώ μπορείς να τον ακούσεις να μουρμουρίζει ριφ!
Επίσης μπορείς να δεις πόσες ιδέες που έγιναν μελλοντικά τραγούδια των Megadeth (και των Metallica) υπήρχαν από το 82 ήδη και φυσικά δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους Metallica γιατί έμειναν ιδέες (του Dave).
Υποψιάζομαι ότι ο Lars είχε (και συνεχίζει ενδεχομένως να έχει ) την αντίστοιχη ικανότητα που είχε ο Miles Davis , στο να κάνει δηλαδή πετυχημένα κολάζ μουσικής. Ενώ πχ οι μουσικοί του αυτοσχεδιαζανε ή πετούσανε ασύνδετες ιδέες και μοτίβα αυτός τα έβαζε σε μια σειρά που να αναδεικνύει το κομμάτι. Προφανώς υπάρχουν διαφορές μεταξύ μέταλ και τζαζ αλλά αυτή είναι η ουσία.
Ε τώρα φαντάσου να γράφουν οι Hetfield/Mustaine μαζί 2-3 κομμάτια και ο Hetfield να πλασάρει και ιδέες του Ulrich. Εύκολη παρεξήγηση ειδικά όταν παίζει τόσο πολύ χρήμα και εγωισμός στη μέση.
Νομίζω ότι γενικά πολλοί οργανοπαίχτες η τραγουδιστές έχουν πορευτεί με αυτό τον τρόπο, ειδικά όσοι δυσκολεύονται η δε γνωρίζουν να διαβάζουν νότες σε παρτιτούρες.
Μουρμουρίζουν τη σχετική μελωδία, δε σημαίνει όμως απαραίτητα ότι θα αποδοθεί σωστά αυτή η μελωδία, χωρίς φάλτσα κτλ. Είναι μια προσέγγιση, η οποία βοηθάει τον οργανοπαίκτη η τραγουδιστή, να καταλάβει καλύτερα τι έχει στο μυαλό του ο μουρμουρητής ο οποίος, ενδεχομένως να μην έχει κάποιον άλλο τρόπο για να πει ότι έχει να πει, εκτός αν θέλει να γίνει πιο παραστατικός και περιγραφικός.
Οπότε, μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλός στη σχετική παντομίμα ας το πούμε κάποιος, μπορεί όμως ο δέκτης να είναι γατόνι και να πιάσει εύκολα το νόημα, το τι θέλει να πει ο ποιητής…
Αν εκανε σολο αλμπουμ λογικα θα το ελεγε Lars of Murmuur
Monomaidenάς εδώ: κάπου είχα διαβάσει ότι κι ο Harris ετσι έγραφε πολλά ριφς, όχι γιατί δεν ήξερε να τα παίξει στο μπάσο, αλλά επειδή του έρχονταν σε άκυρες φάσεις. Είχε ένα μαγνητοφωνάκι, και έγραφε εκεί τις ιδέες του. Γι’ αυτό και πολλά απ’ τα riffs τους είχαν πολύ μελωδική βάση και ήταν εύκολο να τα μουρμουρίσεις
ριφ που δεν μουρμουρίζεται δεν… (και δεν κάνω πλάκα)
αν μπορούμε να τα μουρμουραμε εμεις στις συναυλίες, δεν ειναι εντελως παράλογο να δημιουργηθηκαν με μουρμουρητο.
οπως παμε, θα βγει ο Λαρς ο μεγαλυτερος συνθετης του μεταλ.
πισω στους megadeth
ξαναακουγοντας δισκογραφια και βλέποντας βιντεακια στο ιντερνετ απο λαηβ εποχής menza (τα οποια δεν ηταν διαθεσιμα όταν πρωτοξεκινησα να τους ακουω, 25+ χρονια πισω), παρατήρησα δύο πράγματα - 1. τι παιχταρας με δυναμη ηταν ο Menza και 2. ότι οι deth live ειναι λιγο στατικοι και… μετριοι ; παιχταραδες ναι, αλλα σε επιπεδο εμφάνισης καθευατής μοιάζουν να χάνουν πολύ από ξερετεποιους.
Και ομολογω στις δυο φορες που τους εχω δει λαηβ, μια στο διασημο rockwave με COF και αλλη μια με τους Drover, ομολογω ημουν ψιλοξενερωμενος.
Αρα αποριες για το τοπικ
- εχετε δει λαηβ τους Megadeth ; Ποσο σας άρεσαν ; και
- Μηπως τελικα δεν πηγαν οσο ψηλα μπορουσαν, λογω των εμφανισεων τους. Προσωπικα ποτέ δεν κατάλαβα γιατι οι Slayer ηταν παραπανω στο Big 4 (αλλα επισης δεν τρελαινομαι για slayer)
Εγώ απαντάω σαν μέλος του φάμιλι
- Με χαλούσε απίστευτα η (κακή) απόδοση του Dave στα φωνητικά. Τους έχω δει μόνο στο big4 το 2010. Στα φωνητικά ήταν μακράν η χειρότερη μπάντα εκείνη τη μέρα.
- Οι Slayer live είναι μία από τις πιο επιβλητικές μπάντες που έχω δει και το λέω χωρίς να μου αρέσουν πολύ παραμόνο τα μεγάλα τους χιτ
- Πρόπερσι ήταν ευχάριστη έκπληξη, τους έχω δει 3 φορές και νομίζω ότι αυτή ήταν η καλύτερη.
2.Ισως να παίζει ρόλο η απόδοση στις συναυλίες αλλά γενικά οι Slayer είναι καλύτεροι σε όλα τους
Εμενα μου κανει τρελη εντυπωση το αντιθετο παντως. Το οτι καποιος δεν εχει μαθει να διαβαζει παρτιτουρες ή δεν μπορει να ακουσει μελωδιες και να κανει επι τοπου transcript σε νοτες, δεν σημαινει οτι δεν εχει μουσικο μυαλο και την ικανοτητα να συνθετει, Ενα οποιοδηποτε τυχαιο behind the scenes βιντεο να δει κανεις με τον Λαρς (και εχουν ισως πανω απο 100), μπορει να καταλαβει πως ο τυπος ειναι εξαιρετικος στο να γραφει μουσικη, ακομα κι αν πρεπει να μουρμουραει τα ριφφς και τις αλλαγες. Εγω παντως πιο πολυ το εκανα αυτο στα 18 μου παρα τωρα ή στα 25 μου
Λογικο δεν ειναι να βρισκεται στο peak της δημιουργικοτητας του τοτε?
Και σε πιο γενικο σχολιο, ειναι απιστευτα αστειο το να βλεπεις κοσμο που νομιζει οτι ξερει απο μουσικη, να γραφει στα σοβαρα αρνητικα σχολια για τον Λαρς ως συνθετη και ως εκτελεστη, την στιγμη που ακομα και βιρτουοζοι τον αναφερουν ως επιρροη και λενε ποσο πρωτοποριακος ηταν στα 80ς.
Τους εχω δει το 2001 στο Rockwave που ηταν ξεκαθαρα η καλυτερη μπαντα απο ολες με διαφορα, και τους εχω δει και το 2011 στο Big 4 που για μενα ηταν η δευτερη καλυτερη μπαντα μετα τους Metallica. Γενικα θεωρω τους Megadeth live ΓΑΜΩ (και στουντιακα δηλαδη), και δε με ενοχλησε ποτε η φωνη του Mustaine. Καλοι ηταν κι οι Slayer, πολυ καλοι βασικα, αλλα οκ παιζουν mindless thrash, μεχ
Πεταγομαι για να πω μόνο: Δεν γίνεται να συγκρίνεις Slayer με Megadeth. Άλλη μουσική παίζουν οι ανθρωποι, thrash κατά μια πρώτη ανάγνωση και οι 2, καμιά σχέση όμως τελικά.