Morrissey εναντίον morrissey-solo.com

Η ιστοσελίδα morrissey-solo.com είναι αναμφίβολα η γνωστότερη, όχι όμως και δημοφιλέστερη ιστοσελίδα για τον Morrissey. Το Solo, πάλι, αν και υπονοοεί ότι η σελίδα ασχολείται με την καριέρα του Morrissey μετά από την από την αποκοπή του από τους Smiths, κάποιος μπορεί να δει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς αναρτώνται πληροφορίες που έχουν να κάνουν με ολόκληρο το παρελθόν του καλλιτέχνη.

Οι επιθέσεις ξεκίνησαν από την ίδρυση σχεδόν της περιβόητης πλέον ιστοσελίδας. Το γνωστό πάθος του Morrissey για αναγραμματισμούς ξεσπούσε εναντίον της, αποκαλώντας την πολύ συχνά ως Morrissey-so low σε δημοσιεύματα που ο ίδιος έγραφε σε μία αντίστοιχη ιστοσελίδα που έχει ιδρύσει μία καλή φίλη του, την true-to-you-net. Η κορύφωση έφτασε 14 χρόνια μετά, στις 17 Ιουνίου του 2011, όταν οι θεατές που πήγαν εκείνη τη νύχτα στο Bradford είδαν το Morrissey να φοράει ένα μαύρο t-shirt πάνω στο οποίο αναγραφόταν F*** Morrissey-solo.com : Αυτό φυσικά και δεν έμεινε ασχολίαστο τόσο από τους ταπεινωμένους χρήστες της σελίδας, όσο και από τα μεγάλα μουσικά περιοδικά . ?O Morrissey επιτίθεται στη μεγαλύτερη ιστοσελίδα του? , ?O Morrissey κηρύττει πόλεμο στην ίδια του στην ιστοσελίδα??

Η κορύφωση όμως ήταν μονάχα η κορυφή ενός παγόβουνου, καθώς ο καλλιτέχνης, ίσως επηρεασμένος και από το μικρόβιο της υπερβολής που χρησιμοποιεί συχνά στα τραγούδια του κάνοντάς σαρκαστικά, έβαλε το προσωπικό του security team να πετάξει έξω τον διαχειριστή της παραπάνω ιστοσελίδας, ο οποίος είχε διανύσει 8.000 χιλιόμετρα από το L.A μέχρι την Κοπεγχάγη για να θαυμάσει τον αγαπημένο του τραγουδοποιό που, ίσως εν αγνοία του, έθαβε επί 14 χρόνια.

Προσωπικά, ως μέλος της ιστοσελίδας τα τελευταία 5 χρόνια, τη βρίσκω κατ? αρχάς πολύ ενδιαφέρουσα. Είναι η μόνη που έχει συνεχείς ανανεώσεις του υλικού της και ανεβάζει σχεδόν κάθε μέρα νέα σχετικά με τον Morrissey, όπου και αν είναι δυνατόν να εμπλέκεται. Χιλιάδες fan έχουν ενωθεί εξαιτίας της σε συγκεντρώσεις και πάρτυ για τους Smiths και τον Morrissey που λαμβάνουν χώρα κυρίως σε Λονδίνο, Μάντσεστερ, Λος Άντζελες και Νέα Υόρκη. Το πιο μεγάλο της πλεονέκτημα για μένα είναι η άμεση πληροφόρηση για τις συναυλίες του μεγάλου frontman. H λίστα των τραγουδιών που παίχτηκαν ανεβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά μετά από τη λήξη της εκάστοτε συναυλίας και, αν και κόβει την αγωνία για τα επόμενα κονσέρτα, ενημερώνει τον οποιοδήποτε ακροατή το επιθυμεί.

Το μεγάλο ενδιαφέρον όμως μιας είδησης δεν μπορεί να είναι αρκετό για να καταστήσει ένα forum ποιοτικό. Στο νέο αυτό είδος διαδικτυακής ενημέρωσης, ως γνωστών, τον σημαντικότερο ρόλο οι απόψεις που θα κατατεθούν πάνω σε αυτά τα θέματα και η ποιότητα της συζήτησης που θα ακολουθήσει.

Και εκεί έγκειται το τεράστιο μειονέκτημα του forum. Οι περισσότεροι τύποι, ιδίως οι ανώνυμοι, ούτε μία στο εκατομμύριο δεν ανήκουν σε μία ιστοσελίδα για FAN του Morrissey. Χωρίς καμία τιμωρία και με τους ίδιους να το διασκεδάζουν, δημοσιεύουν συνεχώς προσβλητικά σχόλια τόσο εναντίον αυτών με τους οποίους διαφωνούν, τόσο και εναντίον του ίδιου του «αγαπημένου» τους και της μπάντας του. Όταν για παράδειγμα βγήκε η ανακοίνωση των μουσικών που θα τον συνόδευαν στο tour του 2011, οι αντιδράσεις πάνω στο όνομα του Jesse Tobias ήταν αγενέστατες και χυδαίες. Όταν ο Morrissey ανακοίνωσε τη μεγάλη αγάπη του για το νέο συγκρότημα ?Young the Giant? με ανοιχτή δήλωσή του στο true-to-you, όσοι με την απίστευτη υπεροψία τους δεν έκριναν τη μπάντα «πρέπουσα» για να την ακούει ολόκληρος Morrissey, προχώρησαν και πάλι σε σαχλά σχόλια του τύπου « Ο Morrissey γουστάρει τον τραγουδιστή τους»…

Όποιος επισκεφτεί το forum, θα δει πραγματικά ότι η βρώμα ισοπεδώνει την όποια ποιότητα εκφράζουν κάποια σοβαρά και συνεσταλμένα μέλη. Στην ίδια του την fan site, o Morrissey αποκαλείται πολύ συχνά και με οποιαδήποτε αφορμή ως αδελφή, ως ξεπεσμένος , ως εγωιστής και ως σκατοχαρακτήρας . Τα μέλη, έχοντας φυσικά την αδιάψευστη επίγνωση του ?τι ώρα είναι? για τον Morrissey και έχοντας μία πολυετή πείρα στο managing, δηλώνουν πως ήρθε η ώρα να αποσυρθεί, να αλλάξει μουσικούς, να παίξει σε μεγαλύτερες σκηνές, να επανενωθεί με τους Smiths, να, να, να, να, να? ! Είτε με σχόλια των 2 σελίδων που πραγματικά βαριέσαι να διαβάσεις, είτε με απολυτότητες των 2 γραμμών γεμάτες βωμολοχίες, πολλά μέλη σπιλώνουν καθημερινά την όψη του τραγουδοποιού που απελευθέρωσε την ποπ και την έφερε σε άλλη διάσταση, στη δική του.

«Ο Morrissey πετάει έξω τους ίδιους τους θαυμαστές του-το έχει χάσει τελικά»; ήταν ο τίτλος του NME μετά το περιστατικό. Ας μου επιτραπεί να απαντήσω : Ο Morrissey το είχε χάσει τότε που έβγαινε το 1983 στο tube και με γλαδιόλες στην κωλότσεπη τραγουδούσε, διακοπτόμενο από φαλσέττα, το ?This charming man?. Το είχε χάσει όταν διακινδύνευσε να βγάλει τα εκ πρώτης όψεως ρατσιστικά, μα συμπερασματικά τα άκρως σατιρικά «Bengali in platforms» και ?National front disco? σε μια Αγγλία που είχε αρχίσει να υιοθετεί φιλελεύθερες ιδέες, αν και καπελωμένες. Το είχε χάσει όταν έβγαλε το «Sorrow will come in the end», ένα τραγούδι-απειλή εναντίον του μισητού του πρώην ντράμερ των Smiths, που του απέσπασε σε δίκη πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες, λέγοντάς του σχεδόν μυστηριακά ? I?m gonna get you? .Το είχε χάσει όταν δήλωσε ευθέως την καταπιεσμένη σεξουαλική του ζωή στο Dear God, please help me. Το είχε χάσει όταν το 2009 σε μια γεμάτη αρένα στο Liverpool έφυγε από τη σκηνή τη στιγμή που έφαγε ένα μπουκάλι στο κεφάλι και όταν στο Αμβούργο λίγες μέρες μετά πέταξε έναν θεατή έξω επειδή του είπε «f*** you». Ο Morrissey τα είχε πάντα χαμένα, αλλά και για αυτό είναι από τους καλλιτέχνες που έχουν μία από τις πιο πιστές και αφοσιωμένες βάσεις οπαδών στην ιστορία της μουσικής . Και οι πραγματικοί αυτοί οπαδοί, δεν νομίζω να βλέπουν με τόσο μεγάλη στενομυαλιά τις κινήσεις του και δεν κατακρίνουν το κάθε νέο του άλμπουμ, χωρίς να κρατούν ούτε την παραμικρή επιφύλαξη απέναντι στο «είδωλό» τους ! Και μετά από όλα αυτά, αναρωτιέται κάποιος: Το f*** or not to f*** morrissey-solo.com ;

Ο Morrissey δεν επιτίθεται στους οπαδούς του. Ο Morrissey επιτίθεται στους δήθεν οπαδούς του και σε όσους με τόση άνεση καθημερινά προσβάλλουν αυτόν και την ορχήστρα του, βρίσκοντας ένα ασφαλές καταφύγιο στο morrissey-solo.com . Ο διαχειριστής της, που βίαια πετάχτηκε στους δρόμους την Κοπεγχάγης και που του απαγορεύτηκε η είσοδος σε οποιαδήποτε συναυλία του Morrissey εις το διηνεκές, δικαιολογήθηκε, λέγοντας πως πιστεύει στον ελεύθερο λόγο. Όμως το forum του δυστυχώς είναι ένα παράδειγμα του που μπορεί να καταλήξει ο εντελώς αδέσμευτος ιντερνετικός λόγος, ο υβριστικός λόγος χωρίς καμία προειδοποίηση και χωρίς καμία ποινή. Και όταν όλα αυτά γίνονται απέναντι σε μία από τις μεγαλύτερες μουσικές και λογοτεχνικές προσωπικότητες, σε έναν από τους πιο συνειδητοποιημένους καλλιτέχνες που έχει σαφώς διαμορφώσει τη σύγχρονη ποπ-ροκ σκηνή, το πράγμα γίνεται ανεπίτρεπτο.

                                                                                           orestes3009