“Calling for you”, αγαπημένο κομμάτι απο Persian Risk!
Οι Virtue δημιουργήθηκαν το 1981 (που αλλού;) στο Oxford της Βρετανίας, ωστόσο άργησαν να κυκλοφορήσουν την πρώτη τους δουλειά. Και έτσι, το single τους με τίτλο We stand to fight, κυκλοφόρησε το 1985, όταν δηλαδή το NWOBHM ήταν στα τελευταία του.
Το single περιέχει 2 κομμάτια. Το πρώτο, ομότιτλο κομμάτι, έχει καταπληκτικές κιθάρες και ένα από τα πιο γνωστά guitar intros του nwobhm. Ο ορισμός του catchy κομματιού δηλαδή. Το δεύτερο, “High Treason”, είναι εξίσου καλό με το πρώτο, και είναι ίσως λιγότερο catchy απο το we stand to fight. Από τα καλύτερα singles στο κίνημα.
We stand to fight: http://www.youtube.com/watch?v=t-ZkOFRdIFI
High Treason: http://www.youtube.com/watch?v=SrsljSrAeKk
Έπειτα, μετά από 2 χρόνια η μπάντα κυκλοφόρησε το “Demo 87’”. Το demo αυτό αρχικά θα κυκλοφορούσε με τον τίτλο “Fool’s Gold”, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν κυκλοφόρησε ποτέ, και η μπάντα το κυκλοφόρησε ως tape. Αυτό το ep/demo περιέχει 3 κομμάτια. Το πρώτο κομμάτι είναι το fools gold, που είναι ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ, με ένα πολύ όμορφο ίντρο, και τους κλασσικούς ήχους/ριφφς της κιθάρας. Δεύτερο το hideaway, με ένα drum/bass intro, και όλα τα κλασσικά στοιχεία των virtue. Τρίτο και τελευταίο κομμάτι, το seek and destroy, το λιγότερο αγαπημένο μου στον δίσκο (και αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι αξιόλογο κομμάτι). ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΟ το εν λόγω tape.
Fool’s Gold: http://www.youtube.com/watch?v=RCI7IAi4b5A&feature=related
Hideaway: http://www.youtube.com/watch?v=mlG89pVmnVs
Seek and destroy: http://www.youtube.com/watch?v=nWkDqYfjdWk
Αυτά για σήμερα, όποτε ξαναβρώ χρόνο θα ποστάρω. Long live NWOBHM!
edit: ωπ, φίλε diskovolos τώρα είδα ότι έκανες ποστ και εσύ για τους κυρίους. :S
2 εφτάρια από δυο φανταστικές και αδικημένες μπάντες απόψε .
" Black Axe - Highway Rider (1980) "
Φανταστικό εφταράκι από τους Black Axe που μετά από απαίτηση της δισκογραφικής τους άλλαξαν το όνομα τους σε wolf και χάθηκαν στην obscur-ίλα . τα δύο τραγούδια δείχνουν την αγάπη για τους ac/dc και τους judas . δυο πανέμορφοι hard rock ύμνοι , φτιαγμένοι για ταξίδι στην εθνική .
" Bashful Alley - Running Blind (1982) "
ένα πιο straight-forward NWOBHM εφτάιντσο , με τα χαρακτηριστικά στοιχεία του είδους , δυνατά ριφ και μελωδικές παύσεις ικανό να συγκινήσει όλους τους φαν του ιδιώματος . η μπάντα κυκλοφόρησε κ άλλα ντεμο και σινγκλ τα οποία συμπεριλήφθηκαν στη συλλογή του 2005 ( It’s About Time) .
Black Axe : http://www.youtube.com/watch?v=ewypzgfRnqU
Bashful Alley : http://www.youtube.com/watch?v=I4YHPXRQa5k
I’m just tired of running blind ! καλές ακροάσεις !
Pagan Altar = :bow2::bow2::bow2:
" Raven - Rock Until You Drop (1981) "
Οι raven είναι από τα πιο γνωστά ονόματα του κινήματος και αυτο-αποκαλούνται πρωτομάστορες του “αθλητικού ροκ” !
Πραγματικά καμία εντύπωση δν θα μου έκανε αν ένα από τα τραγούδια του δίσκου ονομαζόταν “Metal On Metal” . Αυτό το λέω γιατί οι raven μοιράζονται την ίδια μούρλα με τους Anvil και έχουν την ίδια ΓΚΑΥΛΩΜΕΝΗ αίσθηση όταν παίζουν . Ο δίσκος δείχνει ξεκάθαρα πως και πόσο εχει επηρρεαστεί το κίνημα από το πανκ και τους Motorhead . Ταχύτητα , τσαμπουκάς και αλητεία . Oι raven συγκαταλέγονται στους πρωτεργάτες του speed metal ήχου και έχουν ριζώσει στα αυτιά και μυαλά όλων των thrash μπαντών της πρώτης περιόδου .
όσα και να γραφτούν μοιάζουν πολύ λίγα ! βάλτε τον δίσκο στο στέρεο και σπάστε τα όλα όπως οι τρεις μουρλάρες στο εξώφυλλο !
δείγματα :
" Tysondog - Beware of the Dog (1984) "
Αυτη η μπάντα σίγουρα ακολουθεί 2 NWOBHM κλισέ .1) Χρησιμοποιεί το “Υ” εκεί π θα ταίριαζε και το “Ι” (Tytan , Tygers ) , 2) βγάζει ένα φοβερό ντεμπούτο και διαλύεται στο 2 αλμπουμ …
Τέρμα τα αστεία τώρα , το άλμπουμ σπέρνει απλά ! Δυο ακροάσεις είναι αρκετές για να σου μείνουν καρφωμένα στο μυαλό όλα τα φοβερά riff του δίσκου και ας μη μιλήσουμε για τα πορωτικά ρεφρέν . Με μια ποικιλία ανάμεσα σε γρήγορους και πιο mid-tempo ρυθμούς , ο δίσκος ακολουθεί την Priest-ική μέθοδο σύνθεσης heavy metal ύμνων , χωρίς βέβαια να λείπουν σημεία που θυμίζουν άλλα συγκροτήματα του κινήματος , όπως τους Blitzkrieg και τους Holocaust .
Αν θυμάμαι καλά πέρσυ οι Tysondog επανασυνδεδεμένοι επισκέφθηκαν τη χώρα μας για ένα ξηγημένο λαιβ …
Line-up :
Clucth Carruthers - vocals
Alan Hunter - guitar, vocals
Paul Burdis - guitar
Kevin Wyne - bass
Ged Wolf - drums
δείγματα …
καλές ακροάσεις !
ναι άλλα στο δεύτερο άλμπουμ βρίσκεται η αλήθεια, με πιο speed - άτες διαθέσεις και κομματάρες όπως το Taste The Hate, Street Thunder, Hotter than Hell…
btw, πού τα ξεθάβεις αυτά; 8000 χρόνια είχα να ακούσω tysondog.
εγώ μόνο ξεφάβω , δν ακούω κ πολλά σύγχρονα …
Breda, Ολλανδία πριν κάτι μήνες.
Στο σαλόνι του ξενοδοχείου μια παρέα έλληνες συζητάνε για το Ροντμπερν και προβληματίζονται για την ηφαιστιακή τέφρα που έχει καλύψει την ευρώπη και δεν επιτρέπει τις πτήσεις. Πιο δίπλα μια παρέα άγγλων συζητάει. Μετά από λίγο οι παρέες ενώνονται και αρχίζει το μπίρι-μπίρι.
-Από πού είστε?
-Ελλάδα
-Έχω έρθει στην Ελλάδα. Ξέρετε τον Ξήγα?
Kόκκαλο όλοι. Ήταν το roadcrew των Tysondog…
Τρου στόρι
Μονο αυτο? Δεν προσθεσαν κατι αλλο?
Φανταζομαι την εκπληξη σας
Bump!
1984 - Private Pressing, Single
1.Destiny 05:28
2.Power of the Trident 05:26
Μια μπάντα που “άκουσα” μέσω των δικών μας [B]Strikelight[/B] που διασκέυασαν το Destiny των Trident.
Η πλάκα είναι ότι δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία για την μπάντα (ή τουλάχιστον εγώ δεν μπόρεσα να βρώ)!
Δημιουργήθηκαν στο Liverpool της Αγγλίας, κυκλοφόρησαν 1 single (1984 - Destiny) και 2 demo (1985 - Cheap ‘n’ Nasty, 1986 - '86 demo).
Το single τους Destiny περιέχει 2 κομμάτια, το ομώνυμο [B]Destiny[/B]και το [B]Power Of The Trident[/B].
Το πρώτο είναι [B]κλασσικό[/B] NWOBHM κομμάτι, στα πρώτα δευτερόλεπτα η βασική μελωδία (οι γνωστές/κλασσικές NWOBHM μελωδίες… ξέρετε…), [B]speedάτο[/B], [B]straight-forward[/B], αλλά και [B]μελωδικό heavy metal[/B].
Δείγμα δωρεάν: http://www.youtube.com/watch?v=mFAgY-EoE6U
Το δεύτερο κομμάτι ξεκινάει με μια -ας πούμε- ατμοσφαιρική μελωδία στα πλήκτρα ενώ η κιθάρα ακολουθεί. Ομολογώ οτι όταν το άκουσα πρώτη φορά δεν μου άρεσε… μέχρι το πρώτο λεπτό… γιατι μετά αναλαμβάνει η κιθάρα με μια riff-άρα σε πιό [B]hard rock/ACDC[/B] φόρμες, [B]στακάτο[/B], [B]ρυθμικό heavy metal[/B].
Δείγμα δωρεάν: http://www.youtube.com/watch?v=kkewudIosUI&feature=related
ωραίος grym ! και εγώ μέσω των strikelight έμαθα τους trident !
περιμένουμε και άλλα αλμπουμ - μπάντες
Εδώ έχουμε 2 μπάντες και 2 δίσκους από την Φιλανδία που κυκλοφόρησαν το 1982 και 1983 και είναι πιο NWOBHM από πολλές άλλες κυκλοφορίες της Αγγλίας αλλά και γενικά του κινήματος.
(Αυτά τα 2 άλμπουμς, ναι, αυτά τα 2, πατάνε κάτω δισκογραφίες NWOBHM -και μή- πολλών συγκροτημάτων αλλά θα προσπαθήσω να συγκρατηθώ :p)
[SIZE=“5”][B]Oz - Fire in the Brain[/B] 1983 LP[/SIZE]
1.Search Lights
2.Fortune
3.Megalomaniac
4.Black Candles
5.Gambler
6.Stop Believin’
7.Free Me, Leave Me
8.Fire in the Brain
Φιλανδοί, δημιουργήθηκαν το 1977, δισκογραφικό ντεμπούτο το “Heavy Metal Heroes” το 1982.
Το παραπάνω άλμπουμ είναι η δεύτερη δουλειά τους.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με [B]heavy metal[/B] που μας φέρνει στο μυαλό παλιούς [B]Iron Maiden[/B], [B]Raven[/B] (κάπου διάβασα τον χαρακτηρισμό “οι Raven της Φιλανδίας” και νομίζω ταιριάζει γάντι), [B]Black Sabbath[/B] (με Dio), μέχρι και [B]Mercyful Fate[/B] ώρες-ώρες, αλλά και [B]hard rock[/B] μπάντες όπως παλιούς [B]Scorpions[/B] και [B]Deep Purple[/B].
Όλα αυτά παιγμένα με περίσσιο πάθος και έμπνευση, άλλοτε με αυξημένες ταχυτητες (Search Lights, Free Me, Leave Me) και άλλοτε πιο συγκρατημένα (Black Candles, Fortune).
Tip: Το χέρι στο εξώφυλλο που κρατάει το κρανίο είναι του Quorthon
Δείγμα δωρεάν:
http://www.youtube.com/watch?v=DgVGDnV2g2Y&feature=related (από το ομώνυμο ΕΡ του 1984,δεν ανήκει στο παραπάνω άλμπουμ, αλλά είναι ΚΟΜΜΑΤΑΡΑ)
[SIZE=“5”][B]Ironcross - Bloodhounds 1982 LP[/B][/SIZE]
1.Bloodhounds
2.Rollercat
3.Hell’s Angels
4.Blindness
5.Revenge of the Lord
6.Cross of Iron (Fields of Glory)
7.Devil’s Night
8.Gotta Be Cruel
9.Let’s Get Down to Business
10.Harder than Stone
Επίσης Φιλανδοί, δημιουργήθηκαν το 1976 με ντεμπούτο το παραπάνω άλμπουμ του 1982.
Εδώ έχουμε να κάνουμε με αυτό που λέμε “βγάζει μάτι”. Αν οι παραπάνω κύριοι ήταν Άγγλοι θα μιλούσαμε για δίσκο ορόσημο του NWOBHM, για κρυφό διαμάντι και άλλα τέτοια. Δεν πειράζει όμως.
[B]Judas Priest[/B], [B]Black Sabbath[/B], [B]Iron Maiden[/B] (αν τα κομμάτια Blindness και Cross of Iron τα είχαν γράψει οι Maiden θα λέγαμε για τραγούδια-ύμνους κλπ κλπ) [B]Diamond Head[/B] … οι γνωστές επιρροές των τότε συγκροτημάτων.
Δεν έχω να πώ πολλά όμως, και δεν θέλω να πώ πολλά.
(Δυστυχώς στο YouTube βρήκα μόνο 2 κομμάτια από τον συγκεκριμένο δίσκο).
Δείγμα δωρεάν:
Υ.Γ. Όσο αφορά τις επιρροές των παραπάνω συγκροτημάτων, να ξανατονίσω τις χρονολογίες κυκλοφορίας των δίσκων, 1982-1983, και σκεφτείτε τι είχαν κυκλοφορήσει τα τότε μεγάλα συγκροτήματα…
Πρόσφατα ξέθαψα αυτό το 7"αρακι, και θυμήθηκα ωραία πράγματα, όποτε σας το προτείνω. Αυτό το single κυκλοφόρησε το '83, μετά απο το ντέμο του '82. 2 κομμάτια-δυναμίτες, ο ορισμός του nwobhm, απλά πράγματα. Πριν λίγα χρόνια, το είχα πετύχει σε ένα μαγαζάκι στην Αθήνα, αν ψάξετε θα υπάρχει ακόμα κάπου.
[B]Too wild to tame:[/B]
[B]On the rocks: [/B]
Μετά απο αυτό έβγαλαν 2 full lengths, το blood sports του '84, και το κορυφαίο για μένα Killer Elite του '85. Το blood sports δεν το έχω ακούσει για να πω την γνώμη μου, αλλα το killer elite είναι απλά απο τα καλύτερα του κινήματος.
Το 2005 έκαναν reunion, αλλά δεν έχουν κυκλοφορήσει καινούριο υλικό μέχρι σήμερα.
Ωραίος φίλε, γαμάνε!
Οι Oz σταθερή αξία.
χα , σε αυτό το 7" τραγουδάει ο Brian Ross . είναι η μόνη κυκλοφορία των avenger μαζί του . [B]εντάξει πάντως Brian Ross μορφάρα .[/B] Avenger , Blitzkrieg , Satan σε όλους έχει πάει , κ 2 από αυτούς βγάλανε δισκάρες μαζί του . Avenger , Blitzkrieg , Satan , Blind Fury , Angelwitch τρελές αλλαξοκολιές στα μέλη .
όσο για το blood sports π λες , το έχω ακούσει . είναι ωραίο , έχει μερικά ωραία κομμάτια , αλλά μέχρι εκεί . τα καλύτερα έρχονται μετά για τους Avenger .
Και οι Avenger γκρουπάρα και ο Brian Ross μορφάρα και βλέπω κίνηση και χαίρομαι
Ένα άλλο κορυφαίο single είναι αυτό εδώ:
[B]Weapon - It’s a Mad Mad World[/B] Single 1980
1.It’s a Mad Mad World
2.Set the Stage Alight
Δύο κομματάρες, κλασσικό NWOBHM, απλό και αποτελεσματικό heavy metal
Δείγμα δωρεάν (όχι σε πολύ καλή ποιότητα)
http://www.youtube.com/watch?v=tcW17fQrXmo&feature=related (It’s a Mad Mad World)
http://www.youtube.com/watch?v=xdKYBt8Efcs&feature=related (Set the Stage Alight , ποιό Hit The Lights μου θυμίζει η αρχή…)
Μιας και ειμαι φανατικος οπαδος των SKYCLAD,θα αναφερθω σε ενα NWOBHM συκροτημα που μελη τους περασαν απο αυτους.Ο λογος για τους BLIND FURY.Οι Κυριοι Graeme English και Graeme English,μπασο και κιθαρα αντιστοιχα,στον μοναδικο δισκο των BLIND FURY απλα κεντανε.Το καλο της υποθεσης ειναι οτι επειδη η αρχικη κυκλοφορια εγινε απο την Roadrunner εχουν γινει αρκετες επανακυκλοφοριες σε cd και βρισκεται ευκολα και σε προσιτη τιμη.
βλέπω κίνηση και χαίρομαι ! ο αγώνας τώρα δικαιώνεται …
Μιας που βρήκα χρόνο αυτές τις μέρες, ας κάνω ακόμα ένα πόστ.
Το πρώτο τους single, και το καλύτερο για τους περισσότερους. Κυκλοφόρησε το '79, και σίγουρα είναι απο τα καλύτερα, αν όχι το καλύτερο, single που κυκλοφόρησε μέχρι τότε. Τα 2 κομμάτια συνδυάζουν τέλεια μελωδία με δύναμη.
One of these days (ύμνος!):
Bloody mood:
Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησαν το 2ο τους single. Ξεχάστε τα μελωδικά intros του one of these days! Σίγουρα στο σύνολο του υστερεί σε ποιότητα από το one these days, κυρίως λόγου του live it up (που ξενέρωσα από την πρώτη φορά που το άκουσα, δεν ξέρω τον λόγο :p), παρόλαυτα γούστα είναι αυτά, ρίξτε του μια αυτιά και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.
Jealousy:
Live it up:
Το 3ο τους single. Κυκλοφόρησε το '81 και ήταν η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά για αρκετό καιρό…
Όλα τα γνώριμα στοιχεία του one of these days βρίσκονται εδώ, με πολύ καλή δουλειά στις κιθάρες και στα φωνητικά, και με επίσης καλή παραγωγή…
Bright Lights:
The duel:
(το Man And Machine δεν το βρήκα πουθενά στο ίντερνετ)
Αυτά. Τώρα βλέπω ότι έχουν κυκλοφορήσει και ένα full length το 1993 με τίτλο “Head”, που δεν το έχω ακούσει.
Τους trespass τους ανάκαλυψα πέρσι, αγοράζοντας το “One Of These Days - The Trespass Anthology”, ένα best-of album που κυκλοφόρησε το 2004. Έχει μέσα όλα τα κομμάτια των trespass, μαζί με κάτι διασκευές σε γνωστά κομμάτια.
Μπορείτε να το βρείτε εύκολα το συγκεκριμένο - πρόσφατα το πέτυχα σε e-shop.