Negura Bunget - Vîrstele Pămîntului

Με το συγκεκριμένο δίσκο μόνο αντικειμενικός δεν μπορώ να είμαι. Έχοντας ακούσει τα δύο προηγούμενά τους “Om” και “Măiestrit”, για τα οποία η γνώμη μου είναι κάτι παραπάνω από την καλύτερη, πως να το κάνω άλλωστε; Μουσικά αψεγάδιαστο, συνδυάζει παραδοσιακά όργανα με το blackmetal (χωρίς σε καμία περίπτωση να γίνεται …folk), η φωνή είναι τέλεια και όλα μοιάζουν τόσο αρμονικά δεμένα. Σαν να ατενίζεις έναν ήρεμο ωκεανό που όμως νιώθεις ότι από τη μία στιγμή στην άλλη θα εκραγεί. Το κάθε τραγούδι είναι η φυσική συνέχεια του άλλου, το φιλί της ζωής για το επόμενο και το δρεπάνι του Θανάτου για το προηγούμενο. Οι Ρουμάνοι Negura Bunget αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα για το πως μία μπάντα με το μεράκι πάνω από όλα μπορεί να καταφέρει να φτάσει στα πιο βαθυά λυρικά μονοπάτια του blackmetal συνεχίζοντας να είναι πιστή σε αυτά που πρεσβεύει. Χωρίς ίχνος ξεπουλήματος που εμφανίζουν διάφορες μπάντες όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, ειδικά στο blackmetal. Άρτια μουσική που ακόμα και καμία σχέση να έχεις με το black θα λατρέψεις. Γιατί πολύ απλά ό,τι παίζουν οι Negura είναι ό,τι πιο φυσικό υπάρχει στον κόσμο, αγνό, κυλά στο αίμα του καθενός μας, γινόμαστε ένα μαζί με το album. 10/10 ίσως για την καλύτερη κυκλοφορία μέσα στο 2010!

φιλε μου εισαι αρχηγος.μιλαμε οτι επαθα πλακα…για μενα οχι απλα η καλυτερη μπλακ μεταλ κυκλοφορια της χρονιας…αλλα και μεσα στα καλυτερα ολν τςν εποχων…γραφουν ιστορια με την μουσικη τους,δινοντας μας κατι το πραγματικα φρεσκο.μπραβο τους.

για μένα είναι ο καλύτερος δίσκος τους όσο περίεργο κι αν φαίνεται αυτό σε κάποιους.

σε ολους, οχι σε καποιους.

οκ το αλλάζω.είναι μάλλον ο πιο αγαπημένος μου νεγκιούρα δίσκος.
δεν ξέρω.η χρήση των παραδοσιακών/“εξωτικών” οργάνων δημιουργεί ένα μυστήριο που μ’αρέσει πολύ.ίσως να φταίει το ότι δεν είμαι ο ορθόδοξος black ακροατής.

μια χαρα σεβαστη ειναι η αποψη σου, απλως αυτα που αναφερεις συνεβησαν και 4 χρονια πριν, απ’ τα σωστα μελη. οχι οτι εχουμε προβλημα με τα νυν. εξαλλου δεν ειναι κακο αλμπουμ και στο λεω ενω ημουν προκατηλειμενος πριν ακομα βγει.

μάλλον αναφέρεσαι στο OM.δισκάρα και αυτό αλλά το καινούριο το βρίσκω λίγο πιο εμπνευσμένο και κατασταλλαγμένο.ίσως να φταίει το γεγονός ότι είναι πρόσφατο άκουσμα.θα δείξει.πάντως τα υπόλοιπα μέλη συνεχίζουν και σχημάτισαν τους dordeduh (αν δεν κάνω λάθος).ξέρει κανείς αν έχουν κυκλοφορήσει τίποτα?

ειναι πιο μεταλ απ’ το ΟΜ με την κακια εννοια, ασε που προσπαθει να το μιμιθει και σε δομες και σε ροες.
το Dordeduh θα κυκλοφορισει μεσα στη χρονια, ημερομηνιες δεν ξερουμε, κομματια δεν εχουν ανεβασει. αλλα στο γιουτχιουμπ βρισκεις το λαηβ που κανανε παιζοντας και κομματια του ΟΜ και σκεψου τι στρηριξη εχουν απο τον κοσμο αυτοι οι δυο, γιατι ειναι μια μπαντα που οπως ειπα ουτε κομματια εχουν, ουτε τιποτε.

ίσως το γεγονός ότι είναι πιο μέταλ να με κάνει να μου αρέσει περισσότερο.δεν είμαι τόσο πολύ εξοικειωμένος με το φόλκ στοιχείο στο black metal που όσο κι αν μ’αρέσει σε πολλά σημεία,κάποιες στιγμές από το OM μου φαίνονται λίγο uneasy listening.
πάντως περιμένω με περιέργεια το dordeduh και άν έπρεπε να πάρω θέση στην κόντρα θα επέλεγα αυτούς τους δύο και χαίρομαι που έχουν τη συμπαράσταση του κόσμου.αρκεί να κυκλοφορήσουν και κάτι καλό ε?

δεν γινεται να μην εισαι με αυτους τους δυο.

μια χαρά φαίνονται.τίμιοι.
μορφάρα ο hupogrammos.
πάντως μου βγάζουν ότι είναι true σ’αυτό που κάνουν εκ πεποιθήσεως και όχι εκ περιστάσεως και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα.

Πάντως αυτό που λέτε δείχνει να ισχύει.
Ο δίσκος ίσως κάτσει καλύτερα σε όχι τόσο εξοικειωμένα αυτιά, όπως τα δικά μου π.χ. ή να μην κάνει τον nomisteraki π.χ. να ενθουσιαστεί.
Πάντως σύγκριση με OM, όντως δεν τίθεται.