NoMeansNo

ΝοMeansNo αγαπητοί συμφορουμίτες, ή αλλιώς μία από (4-5) καλύτερες μπάντες των 30 ετών. Μία από τις πιο progressive, τεχνικά καταρτισμένες και δεμένες μπάντες που υπήρξαν ποτέ. Και φυσικά ούτε λόγος για κιθαριστικά σόλος, εννοείται! Το πανκ των NoMeansNo που λέτε ήταν σίγουρα από τα πιο ιδιαίτερα που εμφανίστηκαν! Τεράστιοι, δημιουργικότατοι και επιδραστικοί όσο λίγοι: μπορείτε να φανταστείτε πχ το math rock χωρίς τους NoMeansNo? Μπορείτε να φανταστείτε τους System of A Down χωρίς τους ΝοΜeansNo?

Από τις πρώτες μπάντες που μπλέξανε το hardcore πανκ με το funk και την jazz. Οκ, δεν ήταν ΟΙ πρώτοι (βλ. Minutemen), αλλά σίγουρα ήταν οι καλύτεροι! Οι NoMeansNo δημιουργήθηκαν στον Καναδά στις αρχές του 80 και είναι δραστήριοι έως σήμερα. Βασικές επιρροές τους είναι μπάντες όπως οι Gang of Four, οι Dead Kennedys, οι Ramones, και ένα σωρό άλλα ήδη μουσικής (ακόμα και Miles Davis έχουν διασκευάσει). Έχουν βγάλει άλμπουμς με το τσουβάλι, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι αριστουργήματα, πραγματικά μαθήματα ροκ ν ρολλ μουσικής. Οι NoMeansNo παίξανε ακριβώς εκείνο το είδος που ονομάζεται progressive και οι περισσότεροι φανς του “προγκ ροκ” αγνοούνε, γιατί παίχτηκε απο ΠΑΝΚΗΔΕΣ.

1o Kεφάλαιο: early dayz

Η πρώτη περίοδος της μπάντας χαρακτηρίζεται από το απαραίτητο ψάξιμο στον ήχο τους, αν και ήδη από το πρώτο πρώτο EP της η πειραματική διάθεσή τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ακούστε για παράδειγμα το αγαπούλικο Approaching Zero, και θα νομίσετε ότι έχει βγει από μπάντα που έχει άπειρα χρόνια εμπειρίας πίσω της! Το πρώτο άλμπουμ τους με τίτλο “Mama” έιναι μόνο για die hards της μπάντας ωστόσο. ΑΠό αυτήν την περίοδο θα πρότεινα σίγουρα το επόμενο άλμπουμ τους “Sex Mad” όπου μάλλον πρόκειται για το πιο καθαρόαιμο πανκ άλμπουμ τους, με κομματάρες μέσα όπως το ομώνυμο πχ. Highlight της περιόδου αυτής είναι σίγουρα το ΕP Υοu Kill Me, όπου εκεί βρίσκεται ένα από τα πιο κλασσικά τους κομμάτια, το Body Bag! Χαρακτηριστικότατο κομμάτι τους, ο μινιμαλισμός σε όλο του το μεγαλείο, μία μπασογραμμή τόσο γαμάτη που σου γαμάει κατευθείαν τον εγκέφαλο. Στα λινκ το έβαλα νομίζω.

1981 - Betrayal, Fear, Anger, Hatred (EP)
1982 - Mama (debut, full length)
1985 - You Kill Me (EP)
1986 - Sex Mad (full length)

2o Kεφάλαιο: μαθήματα ροκ που ξεφτιλίζουν τους πάντες

H περίοδος - orgasmatron της μπάντας. Πιστεύω απλά ότι οι δουλειές που ακολουθούν κάνουν τους Husker Du να ακούγονται παιδικοί, τους Faith No More να μοιάζουν με ανέκδοτο ή τους Sonic Youth να ακούγονται σαν τους Ramones. Όσον αφορά επίσης μελλοντικά trends, είμαι σίγουρος ότι στην συγκεκριμένη περίοδο οι System of A Down ανακάλυψαν ένα αστείρευτο πηγάδι έμπνευσης για τις δικές τους ιδέες μετά από καμμιά 15άρα χρόνια.

1988 - The Day Everything Became Nothing (ΕP)
1988 - Small Parts Isolated and Destroyed (full length)
1989 - Wrong (full length)
1991 - The Sky Is Falling and I Want My Mommy (with Jello Biafra)
1991 - 0 + 2 = 1 (full length)
1991 - Live + Cuddly (live)
1993 - Why Do They Call Me Mr. Happy? (full length)

Τα σήματα κατατεθέν της μπάντας αρχίζουν ήδη από το EPThe Day Everything Became Nothing: απλά ακούστε στο λινκ παρακάτω και πείτε μου τί σας θυμίζει… Η εδραίωση αυτών των χαρακτηριστικών ολοκληρώνεται στο άλμπουμ που κυκλοφορεί την ίδια χρονιά με τίτλο “Small Parts Isolated and Destroy”. Ο δίσκος ανοίγει με το Dark Ages, ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια τους! Ακόμη υπάρχουν τα επίσης κλασσικά “Victory” (όπου για άλλη μια φορά ο εθιστικός ρυθμός του μπάσου κυριαρχεί) και “Teresa, Give me that Knife”.

Συνέχεια με το - κατά πολλούς - καλύτερο άλμπουμ τους με τίτλο Wrong. Τι να πώ τώρα εδώ;; Απλά είναι το άλμπουμ όπου τα παντά είναι σε πλήρη ισορροπία. Το ροκ ν ρολλ από την μία, και η προοδευτικότητα από την άλλη με μαέστρο την μοναδική τους ικανότητα να παίζουν αληθινό crossover. Η οργή και επιθετικότητα των κομματιών αυξάνει, μερικά κομμάτια τους όπως το It’s Catching Up για παράδειγμα ξεφτιλίζουν ακόμα και τους Slayer σε επιθετικότητα! Ταυτόχρονα όμως οι συνθέσεις είναι γεμάτες πειραματική διάθεση, γεμάτες funky διάθεση όπως στο Big Dick για παράδειγμα. Πολύ απλά το άλμπουμ που περιμένει να το ακούσετε για να ξεχάσετε όλα τα υπόλοιπα.

Δυο χρόνια περνούν και οι NoMeansNo κράτανε τα καλύτερα για τη συνέχεια βέβαια… Το 0+2 = 1 είναι απλά το αγαπημένο μου άλμπουμ από την μπάντα! Στην ουσία εδώ ο ήχος σημειώνει μια μικρή στροφή, γίνεται λίγο πιο περίεργος (ε πόσο πια;; χαχα), πιο funky, γράφουν πιο ανορθόδοξα τραγούδια, γενικά πιο πουτανιάρικος ήχος ρε παιδί μου. Το άλμπουμ ανοίγει με το εθιστικό “Now” ίσως την πιο funky στιγμή τους… Ανωμαλάρες συνθέσεις όπως το the fall, το ομώνυμο 0+2=1, το πιο πάνκικο και περσοναλ φεβορητ the valley of the blind, το everyday i start to ooze με το funky disco ξέσπασμα στην μέση (ακόμα και σόλο στην κιθάρα υπάρχει εδώ χαχαχα)…δεν γίνεται απλά να μην προσκυνήσεις.

Είναι η εποχή που η δημιουργικότητα της μπάντας βρίσκεται στην κορυφή της: και σαν να μην φτάνουν τα 2 προηγούμενα αριστουργήματα…την ίδια χρονιά συνεργάζονται οι αθεοφοβοι με ΤΟΝ ΕΝΑΝ, τον ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΟΣ ΚΑΝΕΝΑΣ, τον ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΕΑΥΤΟΥ, τον ΜΕΓΑΛΟ Jello Biafra! Σημειωτέον ότι οι NoMeansNo ανήκαν στην Alternative Tentacles! Εκ των προτέρων, σίγουρα μια τέτοια συνεργασία κόλλαει εξ ορισμού, καθώς η μεγαλύτερη επιρροή των NoMeansNo δεν είναι άλλη από τους Dead Kennedys. Συνεπώς το άλμπουμ είναι αρκετά δεμένο! Παρ’ όλ’ αυτά δεν πρόκειται για την καλύτερη στιγμή ούτε των NoMeansNo, ούτε των συνεργασιών του Jello (προσωπικά προτιμώ τα άλμπουμ που έχει βγάλει με τους Melvins, ή με τους DOA). Βέβαια στο άλμπουμ θα βρείτε ουκ ολίγες κομματάρες, μεταξύ αυτών το καρακλασσικό Jesus Was A Terrorist!

Κάπου εδώ εγκαταλείπει το πλοίο ο κιθαριστας της μπάντας και το επόμενο άλμπουμ “Why Do They Call Me Mr Happy?” βγαίνει το 1994, με την κιθάρα να παίζεται από τα δύο εναπομείναντα μέλη (αδέρφια Wright). Έτσι και αλλιώς το πιο χαρακτηριστικό σημείο της μουσικής των NoMeansNo ήταν πάντα το rhythm section, οπότε μικρό το κακό. Το άλμπουμ μπορεί να μην φτάνει τα επίπεδα των προηγούμενων δουλειών, αλλά σίγουρα είναι μπόμπα! Δηλαδή εδώ μέσα υπάρχουν τόσο κλασσικά τους κομμάτια όπως το The River αλλά και ψυχωτικά ντελίρια α λα Madness and Death!

Το κερασάκι της τούρτας από την συγκεκριμένη περίοδο είναι φυσικά Η ΛΑΗΒΑΡΑ, ένα από τα πιο δυναμικά άλμπουμ που μπορείτε να ακούσετε, το Live + Cuddly του 91.

3ο Κεφάλαιο: ο μύθος συνεχίζεται

1995 - The Worldhood of the World (As Such) (full length)
1998 - Dance of the Headless Bourgeoisie (full length)
2000 - One (full length)
2006 - All Roads Lead to Ausfahrt (full length)
2010 - Tour EP 1/Tour EP 2 (EP’s)

Στο ενδιάμεσο της προηγούμενης περιοδου και τούτης δω κυκλοφορεί το άλμπουμ “Mr. Right & Mr. Wrong : One Down & Two to Go”, το οποίο όμως πρόκειται απλώς για συλλγοή διάφορων ακυκλφορητων και παλιότερων κομματιών μαζί με λίγα καινούρια. Οπότε το προσπερνάμε. Έχουμε νέο κιθαρίστα στην μπαντάρα επίσης και η σύνθεση θα παραμείνει ίδια μέχρι και σήμερα. Εκεί που κάποιος ίσως θα περίμενε να γράψω τώρα, “οκ τα άλμπουμ που βγάλανε σε αυτήν την περίοδο είναι αξιόλογα κλπ κλπ” θα γελαστεί! Πολύ απλά! Γιατί εδώ η ΜΠΑΝΤΑΡΑ ζει μια δεύτερη νεότητα! Τα άλμπουμ αυτά αποπνέουν μια φρεσκάδα ρε παιδι μου… οι NoMeansNo καταφέρνουν να ακούγονται σύγχρονοι και όχι απλώς μία κοπιά του παλιού τους εαυτού! Όλα τα άλμπουμ είναι ένα και ένα, και αν ήταν να ξεχωρίσω θα επέλεγα το τελευταίο τους “All Roads Lead to Ausfahrt” του 2006. Επιθετικότητα που φτάνει στα όρια των blastbeat σε σημεία, συνθέσεις επικές (όπως στο Heaven is the dust beneath my shoes), ιδιοφυΐα, γενικά ό,τι και να ακούσετε δεν θα είστε ποτέ λάθος με αυτήν την μπάντα. Γενικά το ένα κομμάτι καλύτερο από το άλλο και αν θεωρείτε οτι οι Propaghandi βάλανε την πολυπλοκότητα στο πανκ, τότε μετά την ακρόαση των άλμπουμ των ΝμΝ, οι Propaghandi θα σας φανούν απλά συμπαθητικοί! Το πιο πρόσφατο πόνημα τους είναι τα περσινά EP, όπου το 1ο δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι ιδιαίτερο, το 2ο όμως έχει πολύ καλά τραγούδια. Φυσικά αναμένουμε για την συνέχεια, μιας κ έχουν πλέον 5 χρόνια να βγάλουν ολοκληρωμένο άλμπουμ. Προσωπικά, είναι από τα πράγματα που περιμένω να ακούσω πιο πολύ απ’ ό,τιδήποτε!

ΥΓ: Worst Enemy, σε μισω! Ξέρεις γιατί…

Τα λόγια είναι περιττάααααα :stuck_out_tongue:

Ο Παναγιώτης ξέρει, οι υπόλοιποι;

Ε τι να πούμε τώρα, ντάξει.

Γουστάρω τον φανμποϊσμό του ποστ του Παναγιώτη, το νιώθει ρε παιδί μου, φαίνεται :slight_smile:
ΠΡΕΠΕΙ να τους μάθουν όλοι οι προγκροκαδες (λολ!) και οι προγκμεταλλαδες (λολ! x2) για να καταλάβουν τι εστι “προγκρεσιβ”.
3 πανκηδες, μία φωνή, μία κιθάρα, ένα μπάσο και ένα ντραμς σετ τα ξεφτυλλίζουν όλα.
Επίσης όσοι κάνουν τεμενάδες με System of a Down καλό θα είναι να ακούσουν κανα δυό κομμάτια από NoMeansNo… και μετά να βάλουν τα κλάμματα!
Χαίρετε…

:respect: στον Παναγιώτη για το θρεντ και την άψογη περιγραφή!

:respect: στους Νοmeansno γιατί είναι τεράστια μπάντα!

Δεν χορταίνω να ακούω τους δίσκους τους!

Επίσης, σε όσους αρέσουν τσεκάρετε και τα αδέρφια τους Hanson Brothers (side project) που κινούνται σε παραπλήσιο ηχητικό επίπεδο, όπως και επίσης και… τα ξαδέρφια τους Victims Family (ίδια εταιρεία, κοινές εμφανίσεις, κοντινός ήχος)

Εεε όλοι το είπατε… θα το πώ κι εγώ!

:p:p

Κι ένα κομμάτι που συνοψίζει τα πάντα,

Dance of the Headless Bourgeoisie

Ρισπέχτ σε Παναγιώτη για το αρχικό ποστ. Μεγάλη μπάντα οι Nomeansno. Σαν προγκμεταλλάς (λολ! x2) προτιμώ την δεύτερη περίοδο, που η μία αντισυμβατική δισκάρα διαδεχόταν την άλλη. ειδικά η combo τριάδα wrong, 0+2=1, mr. happy + το άλμπουμ με τον Jello

χαχαχαχ είμαι ανεπιθύμητος μάλλον στο θρεντ… Θα’ λεγα μάλλον ότι ένα από τα μεγαλύτερα φάουλ μου στην πολύχρονη σχεση μου με την πανκ σκηνη, είναι ότι άργησα πάρα μα πάρα πολύ να ασχοληθώ με την εξαιρετική αυτή μπάντα, και στην ουσια η πρωτη μου καλη επαφη μαζι τους ήταν το λαιβ τους στην Βαρκελωνη το προηγουμενο πάσχα. Ακομα δεν εχω κάνει την διατριβή μου στην μπάντα, δηλώνω όμως στεγνά φίλος της μπάντας πλέον. Τρομεροι παιχταραδες, τρομεροί μουσικοί!

+10 στο τρομερο εισαγωγικο ποστ:thumbup:

Υ.Γ: επιμένω ότι οι [B]propagandhi[/B] είναι οι σύγχρονοι θεοι-παιχταραδες του πανκ, ωστόσο και οι δύο μπάντες είναι από τον καναδά οπότε θεωρώ δεδομένο και 10^70 σίγουρο ότι επιρρεάστηκαν, από τα τρελόπαππουδια.

φιλιά σε όλους!

@ forkboy: hanson brothers γαμάνε! ramones 4ever κ έτσι

Απ’ αυτή τη μπάντα έχω ακούσει δύο δίσκους: το 0+2=1 και εκείνο με τον Jello. Εννοείται ότι είναι τρομακτικά τέλειοι, ίσως ό,τι καλύτερο έχει παιχτεί ποτέ στον ευρύτερο χώρο του πανκ. Όσο για τα υπόλοιπα… βασικά ούτε γω δεν ξέρω γιατί δεν έχω κάτσει να ασχοληθώ πιο συνολικά, μεγάλη παράλειψη. Το εισαγωγικό ποστ είναι καλή ευκαιρία γι’ αυτό φαντάζομαι, θα αποτελέσει σίγουρα οδηγό. :thumbup:

Είναι τρίο Καναδοί. What can possibly go wrong? (εκτός της δισκάρας wrong)

:lol::lol::lol:

Σωστός, Deckard!

Γράκχε, πρώτα οι Icon Gallery, τώρα οι NoMeansNo, άσε που εντοπίστηκες να σου αρέσουν οι Kalashnikov. Ρε μπας και την σηκώνεις την μοϊκάνα{click me???} :lol::lol::stuck_out_tongue:

+Dead Kennedys +Television +Dropkick Murphys +Amebix +Ignite +Pogues +Le Ramoneurs de Mehnirs +Boikot +Propaghandi +Zounds +(φυσικά)Sarabante, κτλ. κτλ… Αλλά κάνε όνειρα βρωμοπάνκη :stuck_out_tongue:

Πάντως οι NoMeansNo είναι από τα πρώτα ακούσματά μου στο χώρο αυτό… μου τους είχε μάθει ο forkboy περίπου δυο χρόνια πριν αν δεν κάνω λάθος…

:har::har:

afou sou aresoun kai oi dead kennedys parte kai mia apo tis pio gamates diaskeues ever

Εντωμεταξύ αυτή η διασκευή, όταν την πρωτοάκουσα, δεν μου άρεσε σχεδόν καθόλου, πράγμα που καθυστέρησε τη γνωριμία μου με Nomeansno! :?

:bow: :bow: :bow:

εχω λιωσει με τα σχολια!!!:lol::lol::lol::lol:

Δε νομιζω να εννοεις αυτο, αλλα ο ρυθμος στα τυμπανα (ισως, επειδη ειμαι καμμενος :p) εμενα μου θυμισε…

[B][U]News Flash, from THE CLASH …Magnificeeeeeeeeeeeeence!!![/U][/B]

Δεν εχω ακουσει καθολου παντως τους συγκεκριμενους, περαν του [I]Jesus Was A Terrorist[/I] με Jello, καθως και τη διασκευη στο [I]Forward To Death[/I].

O,τι ακουσα απο το (κατατοπιστικοτατο) εισαγωγικο ποστ ειναι εντυπωσιακο, παντως, και σχεδον ακριβως αυτο που ψαχνω απο τη μουσικη που ακουω τελευταια.

iron_aris οκ συμπάσχουμε σε ό,τι αφορά στους clash, αλλά εσύ έχεις τερματίσει το κοντέρ :lol::stuck_out_tongue:

Βασικά, δεν εννοούσα ότι θυμίζει κάτι συγκεκριμένο πχ κάποιο ριφφ ή καποιον ρυθμό γενικά, αλλά το ότι το όλο στυλ είναι αυτό ακριβώς που θα ακολουθούσαν στο μέλλον πολλοί (system of a down πχ).

Εμενα μου το θυμισε …ειδικα λαηβ που ειναι πιο γρηγορο.

Τοσο ακυριλα;;; :frowning:

ρε δεν είπα άκυρο αυτό που λες!

Bumb!

Επειδή πριν λίγες μέρες κατέφτασε το cd του Dance of the Headless Bourgeoisie και έχω ξεκινησει λιώσιμο!

Για το Wrong έχω φάει ήδη δύο άκυρα από online δισκάδικα, αν και τελικά βρήκα την άκρη από πού να το παραγγείλω (όταν το κάνω).