Βαριέμαι.Πείτε ο,τι σας κατέβει (Part 1)

Δεδομένου ότι εδώ μέσα υπάρχουν πολλά παιδιά που έχουν προχωρήσει ακαδημαϊκά, εργάζονται (ή και όχι), έχουν ειδικά ενδιαφέροντα κ.ά., θα ήθελα να μάθω τι πιστεύετε πάνω στο θέμα της νοημοσύνης; Κατά την γνώμη σας, θα μπορούσε ένας άνθρωπος, και ειδικότερα ένας ενήλικας, να αυξήσει το IQ του; Όχι από 100 σε 130 προφανώς, αλλά, το πολύ, από 90 σε 95, ας πούμε. Η γνώση, και βασικά η αφομοίωσή της, μπορεί να συσχετιστεί με την ευφυΐα και αν ναι, με ποιόν τρόπο;

1 Like

Ενδιαφέρουσα κουβέντα αυτήν. Προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ το iq. Πως βγαίνει το νούμερο ας πούμε και με ποια κριτήρια; Έχουμε βγάλει μηχανήματα για να μετράμε θερμοκρασία, μποφόρ κλπ αλλά το iq βγαίνει με τεστ όπου τα περισσότερα είναι και αναξιόπιστα;

Ευφυία για μένα είναι η ικανότητα του να λύνεις ένα πρόβλημα. Το να αφομοιώνει το μυαλο σου πράγματα και να έχεις γνώσεις νομίζω είναι άλλο κεφάλαιο. Παράδειγμα δεν θεωρώ πως ένας μαθητής γυμνασίου είναι πιο ευφυής από έναν άλλον επειδή θυμάται 20 ημερομηνίες στην ιστορία και 10 τύπους μαθηματικων. Σίγουρα είναι σημαντικό σκιλ και αυτό αλλά για μένα πραγματική ευφυία είναι να αντιμετωπίσεις κάτι που δεν είναι πουθενά γραμμένο πως αντιμετωπίζεται.

Τώρα αν μπορεί κάποιος να το αυξήσει αυτό υποθέτω πως γίνεται ως έναν βαθμό με την πάροδο του χρόνου και την εμπειρία.

Βέβαια από την άλλη το να σου μένουν πληροφορίες με την μια νομίζω δεν δουλεύεται η το έχεις η δεν το έχεις όμως κατά την γνώμη μου δεν συνδέεται απαραίτητα με υψηλότερη νοημοσύνη.

Υγ σχολεία και πανεπιστήμια πάρτε χαμπάρι ότι ο τρόπος εξετάσεων είναι λάθος. Βάζεις πίεση στον μαθητή/φοιτητή να μάθει 15 κεφάλαια να τα μάθει απ’ έξω και να πάει να γράψει. Ο καλά προετοιμασμένος θα περάσει το μάθημα αλλά υπαρχει τεράστια πιθανότητα να τα μνημόνευσε απλά και όχι να τα καταλαβε με αποτέλεσμα να τα ξεχάσει στο άμεσο μέλλον

Υγ 2 και μιας και ξεκίνησα να πω επίσης πως το σύστημα των Πανελλαδικών είναι ηλίθιο και άδικο.

8 Likes

Αυτο που βοηθάει να “ξεσκουριάζει” (μη επιστημονικός όρος, αλλά ταιριάζει) το μυαλό είναι το διάβασμα. Από μυθιστορήματα, διηγήματα και βιογραφίες μέχρι ποίηση και ό,τι άλλο βρίσκει ο καθένας ενδιαφέρον (πέρα από κάτι σκουπίδια που τιτλοφορούνται ως βιβλία).
Αυτό με το iq ούτε εγώ κατάλαβα ποτέ. Τα συστήματα μέτρησής του (ειδικά κάτι mensa κλπ) είναι υποκειμενικά και ανακριβή.

4 Likes

Συμφωνώ και με τους δύο. Ήταν λάθος να αναφέρω νούμερα, μιας και διαφορετικά τεστ (συστήματα μέτρησης) δίνουν διαφορετικές τιμές για το ίδιο άτομο, σε διαφορετικές περιόδους. Και κατά τη δική μου άποψη, η νοημοσύνη συσχετίζεται με ένα σύνολο χαρακτηριστικών…Χωρίς να μπορώ να τα κατονομάσω, θεωρώ ότι είναι ο τρόπος να διαχειρίζεσαι διαφορετικές καταστάσεις και ένα υπόβαθρο γνώσεων, σε συνδυασμό με την ικανότητα να αντιλαμβάνεσαι, να φιλτράρεις, να επεξεργάζεσαι και εν τέλει να προσαρμόζεις αυτές τις πληροφορίες στη ζωή σου.

1 Like

Τα τεστ της ΜΕΝΣΑ και οποιοδήποτε άλλο τεστ δηλαδή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του IQ, είναι τεστ λύσης γρίφων και παζλ. Δεν κάνει καμία διάκριση στην γλώσσα, και είναι για όλους το ίδιο. Δείχνει την ικανότητα ενός ανθρώπου να λύνει γρίφους, και αξιολογεί και την ταχύτητα. Δεν συμφωνώ με την ένσταση σε αυτό, αφού δεν ισχυρίστηκε ποτέ κανένα τεστ IQ ότι θα σου βρει δουλειά, θα σε κάνει πλούσιο, θα σε κάνει street smart ή οτιδήποτε παρεμφερές. Και δεν είναι όλα τα είδη εξυπνάδας ίδια, αλλά το τεστ έχει κατασκευαστεί με τέτοιον τρόπο, ώστε αν το μυαλό σου παίρνει γρήγορα στροφές, ε δε γίνεται να μην τα πας καλά.

Από κει και πέρα δεν είναι κανένα απόλυτο αποδεικτικό για κάτι πέρα από αυτό. Είναι όμως ένας δείκτης που σίγουρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξαγωγή συμπερασμάτων.

5 Likes

Επίσης το ότι το διάβασμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να δουλέψει το μυαλό είναι τόσο μπουμερ. Ειδικά για την αντίληψη κλπ, το να παίζεις video games είναι μακράν πιο ωφέλιμο

Ούτε καν ε

Με έκανες να αλλάξω γνώμη

6 Likes

Τρυπήθηκα με τρίτη δόση, με το φλωρο-Pfizer. Αναμένω να δω πως θα με πάει :stuck_out_tongue:

6 Likes

Εγώ σκέφτομαι να κάνω το σώμα μου κοκτέιλ με αναμνηστική Pfizer (1η δόση με jj)

1 Like

Εγώ την έκανα προχθές, την τρίτη της pfizer, και ακόμα ζω… αν λογικά αλλάξει κάτι, δε θα είμαι εδώ για να το μάθετε. :stuck_out_tongue:

5 Likes

Ευκολακι

Η διαφωνια παραπανω αποδεικνυει οτι το IQ ειναι ενας δεικτης που μετραει κατι παρα πολυ συγκεκριμενο. Με λιγα λογια το IQ δειχνει την δυνατοτητα του να κανει καποιος apply λογικους συνειρμους ως προς την επιλυση καποιου προβληματος. Μεχρι εδω καλα, το προβλημα ξεκιναει στο σημειο που εχουμε αναξει την συγκεκριμενη ικανοτητα ως το μοναδικο κριτηριο “εξυπναδας” πηγαινοντας σε πολυ επικινδυνα μονοπατια ως προς το ποιους θεωρουμε εξυπνους η ικανους και ποιους χαζους.

Αντε ας μην πιασω τον Bourdieau και την ταξικη αναπαραγωγη της κοινωνικης ανισοτητας μεσω του εκπαιδευτικου συστηματος, δεν εχω χρονο. Παντως κρατηστε οτι το IQ δεν ειναι καθολου πανακεια και σιγουρα δεν δειχνει την νοητικη ικανοτητα καποιου ανθρωπου.

5 Likes

5 Likes

Ήτανε δίκαιο και έγινε πράξη (η υποψηφιότητα) @QuintomScenario

Και ωραίο κομμάτι btw

2 Likes

Πως ακριβως το αποδεικνυει αυτο? Τιποτα τετοιο δεν προκυπτει.

Το οποιο ειναι μια μορφη εξυπναδας… ισως η πιο αντικειμενικη μορφη μαλιστα.

Κανενα επικινδυνο μονοπατι. Σε ολα τα ειδη των ζωων στην φυση η εξελιξη παντοτε πηγαινει υπερ των ειδων που μπορουν να επιλυουν γριφους και προβληματα πιο ευκολα και πιο γρηγορα. Ο ανθρωπος δεν διαφερει. Αν καποιοι προσβαλλονται απο το οτι εχουμε στο λεξιλογιο μας τις λεξεις “εξυπνος” και χαζος" , ε οκ, μπορουμε και να σβησουμε την δευτερη λεξη για να μην τριγκαρει κανενας. Αυτο δε θα αλλαξει βεβαια κατι στο οτι υπαρχει ενα ολοκληρο φασμα εξυπναδας στο ανθρωπινο γενος, και καποιοι ειναι πιο εξυπνοι απο αλλους, ανεξαρτητα απο κοινωνικη κατασταση.

Απο κει και περα, μπορει να γινει οντως μια τεραστια συζητηση πανω σε αυτο, και σιγουρα το IQ επηρεαζεται και απο τις συνθηκες που ειχε ενας ανθρωπος στην ζωη του, οποτε και η κοινωνικη ανισοτητα μεσω του εκπαιδευτικου συστηματος δεν βοηθαει. Αυτο δεν σημαινει οτι δεν υπαρχει παρατηρησιμο και μετρησιμο αποτελεσμα. Αντι να λεμε “ελα μωρε δεν υπαρχουν χαζοι ανθρωποι” , πολυ προτιμοτερο θα ηταν να εξαλειψουμε οσο γινεται τις κοινωνικες ανισοτητες ωστε να μπορουν ολοι να φτασουν το μαξιμουμ των δυνατοτητων τους και να ειναι “εξυπνοι”, οτι κι αν σημαινει αυτο για σενα (ή τον οποιονδηποτε). Με την τελευταια σου προταση διαφωνω αρκετα, καθως φυσικα και το IQ ειναι ενας δεικτης της νοητικης ικανοτητας καποιου ανθρωπου. Μπορει να μην ειναι ο μονος δεικτης, αλλα φυσικα και ειναι ενα σημαντικο μετρο.

Γενικα μου φαινεται οτι οσοι κραζουν το IQ test δεν εχουν δει καν πως ειναι :stuck_out_tongue: Και οχι, δεν τους λεω χαζους, αλλα οταν καποιος εχει δει ενα στανταρ IQ test (και οχι μαλακιτσες φεηκ στο Facebook), καταλαβαινει πως δεν ειναι και τοσο θεμα μορφωσης, οσο ειναι ικανοτητα αναγνωρισης patterns, ταχυτητας σκεψης στην επιλυση απλων γριφων, και εξαγωγη λογικων συμπερασματων με βαση δεδομενα.

Τωρα οκ, αν ολα αυτα δεν δειχνουν “εξυπναδα” , ε μπορουμε να καταργησουμε κι αυτην την λεξη.

ΥΓ. Εγω παντως σε ολους τους φοιτητες μου που παραπονιουνται οτι η Φυσικη ειναι πανδυσκολη και πρεπει να εισαι πανεξυπνος για να καταλαβεις και να λυσεις προβληματα, τους απανταω οτι ναι μεν ειναι μια δυσκολη επιστημη, αλλα αν ασχοληθεις αρκετα και δουλεψεις αρκετα, μπορεις καλλιστα να λυνεις ολα τα προβληματα, αρκει να εχεις σωστη μεθοδο και καθοδηγηση. Σχετικο - ασχετο με την κουβεντα.

3 Likes

Διαφωνω, αλλα δεν το συνεχιζω γιατι απο ενα σημειο και μετα ειναι θεμα ιδεολογικο, ας συμφωνησουμε οτι διαφωνουμε.

Δεν ειπα btw πουθενα οτι “δεν υπαρχουν χαζοι ανθρωποι”, ειπα οτι το IQ δεν μετραει την νοημοσυνη σε ολοκληρωτικο επιπεδο αλλα μονο μια πολυ συγκεκριμενη πλευρα της η οποια εχει επικρατησει για διαφορους λογους να θεωρειται η μοναδικη που εχει σημασια και να ειναι συνωνυμη της λεξης “εξυπναδα”.

Εδω μονο θα απαντησω. Σκουπιδια τυπου “The Bell Curve” ειναι Ευαγγελιο για διαφορους που προσπαθουν να τεκμηριωσουν ρατσιστικες θεωριες και πολιτικες Απαρτχαιντ σε υποτιθεμενα βιολογικα χαρακτηριστικα μεταξυ “ανθρωπινων φυλων”. Οχι απλα επικινδυνο, εγκληματικα επικινδυνο, οπως και ολος αυτος ο φετιχισμος της θετικιστικης σκεψης, αλλα αυτο ειναι μια αλλη ΤΕΡΑΣΤΙΑ κουβεντα.

4 Likes

Τρέξτε εσείς! :stuck_out_tongue:

2 Likes

Έχετε ποτέ νιώσει να σας επηρεάζει η ακρόαση κάποιων τραγουδιων σε ψυχολογικό επίπεδο τόσο πολύ που να φτάνει κ σε σωματικό πονο;

Να για παράδειγμα άρχισαν τα χριστουγεννιατικα τραγούδια στο μαγαζί κ πονάει το στομάχι μου λες κ ήπια ένα μπουκάλι jagermaister χθες βράδυ.

3 Likes

Μήπως ήπιες;