Ενδιαφέρουσα κουβέντα αυτήν. Προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ το iq. Πως βγαίνει το νούμερο ας πούμε και με ποια κριτήρια; Έχουμε βγάλει μηχανήματα για να μετράμε θερμοκρασία, μποφόρ κλπ αλλά το iq βγαίνει με τεστ όπου τα περισσότερα είναι και αναξιόπιστα;
Ευφυία για μένα είναι η ικανότητα του να λύνεις ένα πρόβλημα. Το να αφομοιώνει το μυαλο σου πράγματα και να έχεις γνώσεις νομίζω είναι άλλο κεφάλαιο. Παράδειγμα δεν θεωρώ πως ένας μαθητής γυμνασίου είναι πιο ευφυής από έναν άλλον επειδή θυμάται 20 ημερομηνίες στην ιστορία και 10 τύπους μαθηματικων. Σίγουρα είναι σημαντικό σκιλ και αυτό αλλά για μένα πραγματική ευφυία είναι να αντιμετωπίσεις κάτι που δεν είναι πουθενά γραμμένο πως αντιμετωπίζεται.
Τώρα αν μπορεί κάποιος να το αυξήσει αυτό υποθέτω πως γίνεται ως έναν βαθμό με την πάροδο του χρόνου και την εμπειρία.
Βέβαια από την άλλη το να σου μένουν πληροφορίες με την μια νομίζω δεν δουλεύεται η το έχεις η δεν το έχεις όμως κατά την γνώμη μου δεν συνδέεται απαραίτητα με υψηλότερη νοημοσύνη.
Υγ σχολεία και πανεπιστήμια πάρτε χαμπάρι ότι ο τρόπος εξετάσεων είναι λάθος. Βάζεις πίεση στον μαθητή/φοιτητή να μάθει 15 κεφάλαια να τα μάθει απ’ έξω και να πάει να γράψει. Ο καλά προετοιμασμένος θα περάσει το μάθημα αλλά υπαρχει τεράστια πιθανότητα να τα μνημόνευσε απλά και όχι να τα καταλαβε με αποτέλεσμα να τα ξεχάσει στο άμεσο μέλλον
Υγ 2 και μιας και ξεκίνησα να πω επίσης πως το σύστημα των Πανελλαδικών είναι ηλίθιο και άδικο.