Κατ’ αρχάς μια γενική παρατήρηση: βλέπω ότι πολλές φορές όταν επιστρέφουμε σ’ αυτές τις κουβέντες λες “αυτά είναι κομμουνιστική προπαγάνδα” κτλ., αλλά το γεγονός ότι μονίμως κάθεσαι και γράφεις σεντόνια για να μου απαντήσεις δείχνει ακριβώς το αντίθετο, ότι το δίλημμα “καπιταλισμός ή σοσιαλισμός” είναι το κυρίαρχο της εποχής μας και ότι στη δική μου κομμουνιστική προπαγάνδα απαντάς (και δικαίωμά σου είναι βέβαια) με τη δική σου καπιταλιστική προπαγάνδα. Άρα σ’ αυτό το θέμα είμαστε ίσα βάρκα ίσα νερά.
Ξεκινάω αντίστροφα. Ντάξει πέρα απ’ αυτά που λες γεγονός είναι ότι είσαι με πολύ μεγάλη διαφορά ο πιο ένθερμος υποστηρικτής/απολογητής του καπιταλισμού εδώ μέσα, άρα δεν αλλάζει η ουσία των όσων γράφω.
Απ’ ότι βλέπω επίσης εσύ σε λίγο θα μας πεις ότι οι Έλληνες τραπεζίτες και κεφαλαιοκράτες είναι αυτοί που πληρώνουν την κρίση και τα συμφέροντά τους έρχονται σε αντίθεση με την κυβερνητική πολιτική. Κόοοοοοψε κάτι. ΟΚ, για να μη σε αδικώ θα πω ότι έχεις κάποια πόιντς. Μόνο που εγώ δεν έγραψα πουθενά ότι χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπανδρέου το ελληνικό κεφάλαιο είναι έτοιμο να κατακτήσει την Ευρώπη, τον κόσμο, να ανταγωνιστεί επί ίσοις όροις το κινέζικο ή το αμερικάνικο κεφάλαιο ή οτιδήποτε άλλο εξωφρενικό. Έγραψα το πολύ απλό ότι το κεφάλαιο σε συνθήκες κρίσης, επειδή ο πολιτικός συσχετισμός είναι αυτός που είναι, είναι η δύναμη που [U]γενικά[/U] θα βγει κερδισμένη από την όλη ιστορία. Θα καταστραφούν τμήματά του; Σαφώς, πάντα όταν έχεις κρίση συμβαίνει αυτό. Αλλά το πλέον εύρωστο κομμάτι του δεν έχει να φοβάται τίποτα. Το κομπόδεμά του είναι φυλαγμένο, προστατευμένο, ασφαλές στις τράπεζες της Ελβετίας, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την εργατική νομοθεσία το ευνοούν κάργα, και την επόμενη μέρα θα βρει ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό για να συνεχίσει να αυξάνει τους ρυθμούς της κερδοφορίας του. Τη μείωση της κατανάλωσης τη λαμβάνει υπ’ όψη του αλλά ποτέ δεν ήταν το κύριο στοιχείο γι’ αυτό, γιατί τα κέρδη του δημιουργούνται κατά βάση στη σφαίρα της παραγωγής, είναι η υπεραξία των εργατών. Και στο κάτω-κάτω το ελληνικό κεφάλαιο εδώ και χρόνια κυριαρχεί στα Βαλκάνια, οπότε αυτή είναι η θέση που το ενδιαφέρει να διατηρήσει.
Όσο γι’ αυτά που λες για το “κρατικίστικο” πολιτικό σύστημα, ξέρω καλά τις θέσεις σου αλλά κι εσύ ξέρεις τις δικές μου, και ότι δε θα συζητήσω για το κράτος γενικά κι αόριστα, αν είναι “μεγάλο ή μικρό” κι αυτό είναι όλο, εγώ του βάζω ταξικό πρόσημο: υπάρχει το κράτος των αστών και το κράτος των εργατών και απ’ τη στιγμή που αυτό που υπάρχει σήμερα είναι το πρώτο, το μόνο που με απασχολεί είναι το τσάκισμά του. Απ’ αυτή τη σκοπιά και η αντιπαράθεσή μου με τα κόμματα εξουσίας, οπότε όπως καταλαβαίνεις τα απορρίπτουμε από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες. Για τα κουτοπόνηρα που γράφεις για το ΚΚΕ δε θα απαντήσω, γιατί το θέμα το έχουμε συζητήσει διεξοδικά στο παρελθόν, δε θα επανέρχομαι συνέχεια στα ίδια και τα ίδια. Το θέμα των οικονομικών του ΚΚΕ είναι πολιτικό, όποιος το καταλαβαίνει έχει καλώς, όποιος όχι, πρόβλημά του.
Περί καπιταλισμού γενικά: ας ευχαριστήσουμε λοιπόν αυτό το φανταστικό κοινωνικό σύστημα που στην παρούσα φάση πάει να σου στερήσει το δικαίωμα να ζήσεις με αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννήθηκες αλλά σου λέει “και πώς κάνεις έτσι ρε αδερφέ, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές - να, τράβα ξορίσου στην άλλη άκρη του κόσμου, στην Αυστραλία ξέρω γω, εκεί ο καπιταλισμός είναι πιο όμορφος”. Σπουδαίο πράγματι επιχείρημα υπέρ του καπιταλισμού. Και αν κάποια στιγμή σου βγει και “downunder” καμιά κρίση α-λα ελληνικά, δε γαμιέται, θα ξοριστείς πάλι κάπου αλλού όπου με βάση τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας τη δεδομένη στιγμή θα είναι “καλύτερα”. Στην τελική πάντα για κάποιους με τις δικές σου απόψεις θα φταίει κάποια κυβέρνηση που δεν είναι “αρκετά καπιταλιστική” και όχι το ίδιο το σύστημα - God forbid.
Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε.
Τώρα κάτι πας να πεις, κάποιο υπονοούμενο να πετάξεις για τον Μπογιόπουλο, δεν ξέρω, δεν το πιάνω ακριβώς. Αν θες να πεις ότι το ΚΚΕ ελέγχει τον εκδοτικό χώρο ή κάτι τέτοιο πες το στα ίσα, να γελάσει λίγο και το χειλάκι μας βρε αδερφέ.
Καλά για το νεοφιλελευθερισμό και όλα αυτά τα οικονομίστικα δεν το συνεχίζω, αφ’ ενός με κουράζουν τέτοιες συζητήσεις και αφ’ ετέρου έχω ήδη πει ότι για μένα δεν είναι το κύριο. Θα περιοριστώ να σχολιάσω ότι ο σχεδόν θαυμασμός που εκφράζεις για την πολιτική της κυβέρνησης Θάτσερ ούτε τυχαίος είναι, ούτε είναι κάτι που δεν περίμενα.
Όχι ακριβώς: Γιατί εσείς κάνετε προπαγάναδα κατά δήλωση σας! Θυμάμαι που είχε ποστάρει ο Κάρβου μία δήλωση της Παπαρήγα που έλεγε πως “τα ΜΜΕ του ΚΚΕ είναι όργανα προπαγάνδας του κόμματος”! Και είχε σπεύσει κι ο Κρισπ ακόμα να μας διευκρινίσει πως ετυμολογικά η λέξη “προπαγάνδα” δεν έχει αρνητική φόρτιση, πως είναι κάτι θεμιτό κλπ.
Άρα εσείς κάνετε προπαγάνδα, εγώ εκφράζω απόψεις!
Πέρα από την πλάκα πάντως, και αν σε ενοχλεί -λογικό και ας αποκλίνεις από την κομματική γραμμή!- η χρήση της λέξης “προπαγάνδα”. είναι ξεκάθαρο και σε μικρά παιδιά που μπορεί να διαβάσουν αυτό το θρεντ πως διατυπώνεις μία κομμουνιστική άποψη και εγώ μία φιλελεύθερη (libertarian) άποψη! Δεν νομίζω να μπερδεύεται κανείς!
Δίλημμα “καπιταλισμός ή σοσιαλισμός” δεν υπάρχει στην εποχή μας είναι η αλήθεια! Στις περισσότερες χώρες του κόσμου έχει λήξει προ πολλού, αυτή τη στιγμή παίζεται το “καπιταλιστικό ντέρμπυ” Κεϋνσιανισμός-Φιλελευθερισμός. Κάτι τελευταίες κομμουνιστικές χώρες που έχουν μείνει στον χάρτη είναι σε άθλια κατάσταση και δειλά-δειλά ανοίγουν τις οικονομίες τους για να σωθούν από την μιζέρια.
Μόνο στην Ελλάδα γίνονται ακόμα τέτοιες κουβέντες και εμφανίζεται σε κάποιους τέτοιο δίλημμα για μία σειρά από λόγους, ενδεικτικά λόγω της αριστερής ρητορείας που υιοθέτησε και το πασοκ μεταπολιτευτικά, της εισαγωγής της στην εκπαίδευση μέσω των σχολικών βιβλίων, της δύναμης του ΚΚΕ σε κάποια συνδικάτα/συντεχνίες και φυσικά της διόγκωσης του κράτους που τα ευνόησε όλα αυτά. Λογικό είναι αυτός που μαθαίνει στραβά να δουλεύει αντιπαραγωγικά στο διογκωμένο δημόσιο να διάκειται φιλικά προς αυτούς που του λένε πως όχι μόνο αυτό είναι αποδεκτό αλλά θα έπρεπε να επεκταθεί και στο σύνολο της οικονομίας!
Όχι απαραίτητα, απλά άλλοι μπορεί να έχουν κουραστεί να απαντάνε!
Απολογητής δεν είμαι γιατί δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα!
Ποιά σφαίρα της παραγωγής ρε Γράκχε μου; Tι στο καλό παράγει τόσο μαζικά αυτή η χώρα και που το πουλάει; Ξεκολλήστε από το “ευαγγέλιο” του Μαρξ και δέιτε την πραγματικότητα:
Το “κεφάλαιο” στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κέρδιζε:
Λεφτά που το κράτος μοίραζε σε εργολάβους/προμηθευτές της αρεσκείας του. Πάνε αυτά, όπου να’ναι τελειώνουν!
Λεφτά που έβγαζαν από την αγορά των ακινήτων, οι εργολάβοι πουλώντας και οι τράπεζες δανείζοντας στους αγοραστές των ακινήτων. Με την πτώση των εισοδημάτων και την έλλειψη ρευστότητας των τραπεζών, πάνε και αυτά
Λεφτά από το Λιανεμπόριο/αυξημένη εγχώρια κατανάλωση. Πάει και αυτή με τον κόσμο να φτωχαίνει.
Αν το ψάξεις θα δεις πως η βιομηχανική παραγωγή ήταν ένα μικρό συγκριτικά και συρρικνούμενο κομμάτι της Έλληνικής οικονομίας τα περασμένα χρόνια. Και να βρουν αύριο οι επιχειρηματίες αυτό που λες “ένα πάμφθηνο εργατικό δυναμικό” δεν είναι απαραίτητο πως αυτό θα τους χρησιμεύσει σε κάτι, η Ελλάδα είναι περικυκλωμένη από χώρες με πολύ φτηνότερα μεροκάματα αν θέλει κάποιος να επενδύσει σε τομείς “έντασης εργασίας”.
Μισό λεπτό: Eίτε θέλεις να βάλεις “ταξικό πρόσημο” είτε όχι, δεν μπορείς να αγνοείς την πραγματικότητα μέσα στην οποοία ζεις και το πως πορεύεται η χώρα μέσα στο δεδομένο οικονομικό σύστημα. Όπως δεν δικαιούται κανείς να πεί “Εγώ είμαι Κύπριος και γουστάρω να οδηγώ στα αριστερά γιατί αυτό είναι το σωστό” και να βγεί να τρακάρει στην Αθήνα, έτσι και εσύ και το ΚΚΕ οφείλετε να καταλαβαίνετε το που πάει η χώρα με τις επιλογές που έγιναν την περασμένη δεκετία μέσα στο δεδομένο σύστημα. Για αυτό και η αναφορά στα οικονομικά του ΚΚΕ, καμία “κουτοπονηριά”, κοινή λογική!
Όταν λοιπόν βλέπατε την χώρα να έχει αυξανόμενα ελλείμματα στον προϋπολογισμό της χρόνο με τον χρόνο και να τα καλύπτει με δανεικά, δεν βγήκατε να το καταγγείλετε. Η λογική ερώτηση λοιπόν είναι: Δεν καταλάβατε που πάει το πράγμα (άρα γιατί να σας εμπιστευτεί κανείς πως καταλαβαίνετε και τώρα…) ή συνειδητά αφήσατε να ακολουθηθεί μία πολιτική που οδηγούσε στην χρεοκοπία και στην φτώχεια πιστεύοντας πως σε τέτοιο περιβάλλον έχετε καλύτερες προοπτικές για να αυξήσετε την δύναμη και την επιρροή σας; :-s
Το “να ζήσεις με αξιοπρέπεια στον τόπο που γεννήθηκες” στο στερεί ο κρατισμός και η κατάρευση του, ας μην επανερχόμαστε σε αυτό, τα έχω ξαναγράψει! Από εκεί και πέρα λοιπόν, αυτό που δίνει την δυνατότητα στον Έλληνα να διεκδικήσει άμεσα μία καλύτερη ζωή από αυτή που μπορεί να έχει στην χώρα του είναι σε πρώτα και κύρια το δικάιωμα ελεύθερης εγκατάστασης στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Αυτό το προσφέρει στον Έλληνα η “κακιά” ΕΕ που τόσα χρόνια βρίζετε και πολεμάτε. Αν δεν υπήρχε ως εναλλακτική, η μόνη προοπτική θα ήταν για τον εργαζόμενο και τον επαγγελματία μόνο η Ελλάδα της φτώχειας, όπου βέβαια χωρίς την μετανάστευση τα εισοδήματα θα αργήσουν ακόμα περισσότερο να επανέλθουν! Η Αυστραλία αναφέρθηκε ως παράδειγμα για το ότι ο κόσμος δεν αντιμετώπίζει “γενικευμένη κρίση του καπιταλισμού” (τι έκπληξη!), μιά και η συγκεκριμένη χώρα αυτή τη στιγμή προσελκύει αρκετούς Έλληνες γιατί υπάρχουν εκεί πολλές κενές θέσεις εργασίας. Τώρα το αν θα πάει κανείς downunder, αν του πέφτει μακριά, αν φοβάται τα καγκουρά (που λέει και στη Λούφα κ Παραλλαγή) ή αν γουστάρει είναι και θέμα προσωπικής επιλογής. Δεν θα πώ εγώ στον καθένα τι να κάνει. Ας μην δαιμονοποιούμε πάντως την μετανάστευση, όποιος θέλει μπορεί να υιοθετήσει την μίζερη οπτική του Ξανθόπουλου και του Καζαντζίδη :p, όποιος θέλει μπορεί να δεί τις ευκαιρίες που εκατομμύρια Έλληνες άρπαξαν διαχρονικά και έφτιαξαν τις ζωές τους. Εγώ έναν γνωστό έχω στην Αυστραλία, έφυγε στις καλές εποχές της Ελλάδας, στα μέσα της δεκαετίας του 2000 γιατί δεν του έδωσαν εδώ τη θέση που περίμενε στην εταιρεία όπου δούλευε. Βρήκε την αντίστοιχη θέση που ήθελε εδώ εκεί σε μία εταιρεία, βγάζει σχεδόν τα τριπλά λεφτά από αυτά που θα έβγαζε εδώ αν είχε πάρει την θέση που ήθελε, σε μία χώρα με χαμηλότερο κόστος ζωής από εδώ (και χωρίς τον Βενιζέλο να ζητάει κάθε εβδομάδα όσα του λείπουν!). Μαύρη μιζέρια μιλάμε!
Εγώ θαυμάζω την διανομή του Μπογιόπουλου. Αν δεν κάνω λάθος το βιβλίο του δεν είναι σε “κομματικές” εκδόσεις αλλά στον πρώην σύμβουλο του Ανδρέα τον Λιβάνη, σωστά;
Έχετε καταφέρει (και όχι μόνο εσείς, εδώ μέσα στη ΝΔ υπάρχουν πλέον άτομα που τα ίδια λένε… :roll:) η απλή αναφορά στο όνομα Θάτσερ να είναι αντίστοιχη με την αναφορά του Σατανά στον μεσαίωνα!
Εγώ λοιπόν δεν έγραψα ούτε πως την θεωρώ τρελό μωρό :lol:, ούτε πως συμφωνώ με το σύνολο των θέσεων της. Είπαμε, μακριά από εμένα τα “εικονίσματα”. Απλά ανέφερα με παραδείγματα γιατί η σημερινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν είναι με τίποτα “Θατσερική”, και εξήγησα -γιατί με το κλίμα που ανέφερα παραπάνω στην Ελλάδα αυτό χάνουμε κυρίως- πως η πολιτική της πέτυχε!
Σορρυ που διακοπτω αλλα νομιζω και ο Γιωργακης δεν κανει εντελως λαθως τη δουλεια του…Μπορει να καθυστερει στις ιδιωτικοποιησεις αλλα το εργατικο κοστος μια χαρα το εχει ριξει…Γυναικα του αδερφου μου διευθυντρια σε σχολειο για παιδια με ειδικες αναγκες επαιρνε 1200 ευρω μεσα σε 4 μηνες μειωθκε στα 750(και θατα παρουν γυρω στο Δεκεμβριο οπως πληροφορηθηκαν)…Γνωστη που δουλευει σε νομαρχια σχετικα υψηλοβαθμη θεση απο 1100 ευρω αυτο το μηνα πηρε 780…Επισης διαλυει συλλογικες συμβασεις ε τι αλλο θελουμε?
Μια ματια εδω http://www.kke.gr/taytothta/ δειχνει ποιες ειναι οι μακροπροθεσμες προθεσεις του ΚΚΕ, οι οποιες και ειναι γνωστες εδω και χρονια και για τις οποιες μιλανε ευθεως και οι προσκειμενοι σε αυτο. Ενα ορθο καπιταλιστικο συστημα (π.χ. της Αυστραλιας μια και ειναι της μοδας στο τοπικ) δυσκολα θα μπορουσε να γεννησει αφορμες που θα οδηγουσαν σε λαικη επανασταση και στη δομηση του σοσιαλισμου (του “κανονικου” οχι του ΠΑΣΟΚ:p). Εξαλλου, στην Αυστραλια ειναι σχεδον ανυπαρκτο το Κ.Κ., με ποσοστο κατω του 1% στις εκλογες και χωρις εδρες στην ομοσπονδιακη βουλη. Αντιθετως στην Ελλαδα οι συνθηκες ειναι καταλληλες για το Κ.Κ. να αναπτυξει τη δραση του και να υλοποιησει το προγραμμα του.
Οποτε το συγκεκριμενο κομμα που αποδεδειγμενα (και με τις θεσεις του και με τη συνθηματολογια του) θελει να ανατρεψει το ισχυον πολιτικοκοινωνικο συστημα, επιθυμει την ευημερια του συγκεκριμενου συστηματος που θα εξασθενησει ομως το λαικο του ερισμα ή θελει να το βλεπει να ασθενει ολο και περισσοτερο ωστε να επωφελειται απο τα λαικα αντανακλαστικα?
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης Τηλέμαχος Δημουλάς ανέγνωσε την απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΚΚΕ με θέμα την πολιτική αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη σύμφωνα με την οποία δικαιώνεται πλέον ο πρώτος καπετάνιος του ΕΛΑΣ για τη θέση του που είχε πάρει για τη συμφωνία της Βάρκιζας και τη διαφωνία που είχε εκφράσει.
[U]Σημείωσε ωστόσο, πως «η διαφωνία του Άρη με τη Συμφωνία της Βάρκιζας δε δικαιώνει τη στάση του απέναντι στη συλλογική θέση του Κόμματος και την παραβίαση από αυτόν της κομματικής πειθαρχίας [B]η στάση του αυτή[/B], που αποτέλεσε ρήξη με τη θεμελιώδη αρχή του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού,[B] δεν καθιστά δυνατή τη μετά θάνατο αποκατάσταση και της κομματικής του ιδιότητας[/B]»[/U].
Αλιμονο…Η κομματικη διαγραφη παραμενει για καθε ανυπακουο αγορι.
[B][SIZE=“4”]Σε κωματώδη κατάσταση μαθήτριες στα Γιάννενα[/SIZE][/B]
[B]Είχαν κάνει χρήση κοκαΐνης και αλκοόλ στο υπό κατάληψη σχολείο τους[/B]
Σε κωματώδη κατάσταση μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο δύο 15χρονες μαθήτριες του 4ου Λυκείου Ιωαννίνων, που τελεί υπό κατάληψη κι όπου σύμφωνα με μαρτυρίες, έκαναν χρήση κοκαΐνης και αλκοόλ.
Οι δύο 15χρονες, μαθήτριες του ίδιου σχολικού συγκροτήματος, βρίσκονταν στο σχολείο το βράδυ της Παρασκευής, όπου μαζί με συμμαθητές τους είχαν οργανώσει πάρτι με ναρκωτικά.
Η αστυνομία συνέλαβε τρεις συμμαθητές τους για διακίνηση ναρκωτικών, καθώς στην κατοχή τους βρέθηκε ποσότητα χασίς.
Εγκρίθηκε το φράγμα Πετρένια στο Γομάτι. Άλλο ένα ?δωράκι? στους Μπόμπολα-Κούτρα-ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ από το Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Επένδυση 45 εκ. ευρώ (πληρωμένα από τους έλληνες φορολογούμενους) για ένα φράγμα που είναι χρήσιμο μόνο σε μία ιδιωτική εταιρεία (Ελληνικός Χρυσός) και μόνο για τη διάλυση του πανέμορφου δάσους των Σκουριών Χαλκιδικής και την δημιουργία μεταλλείου χρυσού, άχρηστου και με αποικιοκρατικούς όρους.
Την ίδια ώρα το Δημόσιο αρνείται να εισπράξει οφειλές 15,4 εκ. ευρώ της ίδιας εταιρείας.
Η περιοχή της Μεγ. Παναγιάς δεν χρειάζεται έργο υδροδότητσης γιατί έχει ήδη υπερεπάρκεια νερών.
Αντίθετα, την ίδια ώρα η κυβέρνηση δεν προωθεί 2 άλλα φράγματα που θα βοηθήσουν στην υδροδότηση της νότιας Χαλκιδικής το καλοκαίρι!
Όπως έχουμε γράψει επανειλημμένως, το φράγμα στην Πετρένια (φωτογραφία) είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Επένδυση-Μαμούθ της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ στη Χαλκιδική. Το φράγμα προορίζεται να υδροδοτήσει την προ του Άθω περιοχή και τη Μ. Παναγία που προβλέπεται ότι θα χάσουν τα νερά τους όταν (και αν) υλοποίηθει η επένδυση και ειδικά το τεράστιο μεταλλείο των Σκουριών. Το συνολικό κόστος του έργου είναι περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ (15 εκατ. η επιδότηση), που θα πληρωθούν από τους Έλληνες φορολογούμενους σε μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη για να κατασκευαστεί ένα έργο που θα είναι προς όφελος μιας ιδιωτικής εταιρείας και μόνο. Την ίδια στιγμή, το Δημόσιο αρνείται να εισπράξει τα 15,4 εκατ. ευρώ που του οφείλει αυτή η ίδια εταιρεία και μάλιστα προσφεύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να μην τα εισπράξει!
Τι είναι το ?φράγμα Πετρένια?
Εδώ και αρκετά χρόνια, όλη η προ του Άθω περιοχή (Ιερισσός, Ν. Ρόδα, Ουρανούπολη, Αμμουλιανή, ξενοδοχειακά συγκροτήματα) αλλά και το Στρατώνι και η Μ. Παναγιά υδροδοτούνται με υπερεπάρκεια ? για σήμερα και για το μέλλον ? από την πλούσια υδροφορία του όρους Κάκαβος, του μεγαλύτερου υδατοταμιευτήρα της Χαλκιδικής. Η περιοχή ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ κανένα έργο υδροδότητσης. Όμως πάνω στον Κάκαβο βρίσκεται η ?ναυαρχίδα? του Επενδυτικού Σχεδίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, το τεράστιο μεταλλείο χρυσού-χαλκού Σκουριές, όπως επίσης και οι αμέσως επόμενοι ?στόχοι εκμετάλλευσης?, Τσικάρα και Φισώκα. Και παρά τις υποσχέσεις της εταιρείας και του Υπουργείου, όλοι ξέρουν ότι τα νερά θα χαθούν!
Σαν ?παρηγοριά στον άρρωστο? προωθηθηκε από το 1999, από τον τότε παντοδύναμο Χρήστο Πάχτα, η κατασκευή ενός φράγματος συλλογής βρόχινου νερού για τις ανάγκες των κατοίκων. H σύνδεση του φράγματος με τα μεταλλεία στον Κάκαβο είναι προφανής αν κοιτάξει κανείς το ιστορικό του έργου:
Το φράγμα ?Πετρένια? αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1999, όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του μεγάλου μεταλλείου των Σκουριών στον Κάκαβο από την TVX. H προώθησή του ήταν ραγδαία:
Το 2000 υποβλήθηκε η Μελέτη Χωροθέτησης που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο 2002.
Τον Μάιο 2002 η TVX πτώχευσε και το πρόγραμμα ?Σκουριές? εγκαταλείφθηκε. Ταυτόχρονα μπήκε στο αρχείο και το φράγμα Πετρένια!
Το 2006 η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ των Μπόμπολα-Κούτρα-EUROPEAN GOLDFIELDS υπέβαλε το Επενδυτικό της Σχέδιο με ναυαρχίδα το μεταλλείo των Σκουριών.
Το φράγμα Πετρένια βγήκε από το αρχείο, ξεσκονίστηκε και σε χρόνο πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα ανατέθηκε η επικαιροποιημένη μελέτη, ολοκληρώθηκε η μελέτη, προεγκρίθηκε, εξασφαλίσθηκε κατ?απόλυτη προτεραιότητα η χρηματοδότηση της από το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους και προωθήθηκε αστραπιαία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, απ?όπου πήρε θετική γνωμοδότηση παρά τις αντιδράσεις.
Μόλις αδειοδοτήθηκε η ?χρυσή επένδυση? στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, νάσου και η έγκριση για το φράγμα Πετρένια! Πρόκειτα στην ουσία για ένα ?συνοδό έργο? της επένδυσης. Το φράγμα που θα δώσει νερό στην περιοχή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και γεμίσει πριν αρχίσοουν να βροντάνε τα φουρνέλα στον Κάκαβο. Αυτό ερμηνεύει την πρωτοφανούς ταχύτητας διεκπεραίωση όλων των διαδικασιών για την έγκριση της ΜΠΕ.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι τα άλλα δυο προγραμματιζόμενα φράγματα υδροδότησης, του Χαβρία και του Ολύνθιου, που θα δώσουν νερό στην άνυδρη νότια Χαλκιδική που τα καλοκαίρια βουλιάζει από τουρίστες, είναι ακόμα στην αναμονή. Οι μελέτες για αυτά τα δυο έργα, πραγματικά έργα ζωής για τη Χαλκιδική, είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο και η χρηματοδότησή τους άβέβαιη. Παρ?όλα αυτά, δόθηκε άμεση προτεραιότητα σε ένα έργο που θα δώσει πανάκριβο χημικά επεξεργασμένο νερό σε μια περιοχή της Χαλκιδικής που ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ!
Και το κερασάκι στην τούρτα: Αν προχωρήσει ο επενδυτικός σχεδιασμός της εταιρείας, ούτε το φράγμα Πετρένια θα έχει νερό! Γιατί τα νερά που θα γεμίσουν το φράγμα έρχονται από την περιοχή ?Τσικάρα?, μεταξύ Γοματίου και Μεγάλης Παναγίας ? και εκεί βρίσκεται το επόμενο μεγάλο project της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ένα μεταλλείο πιθανώς μεγαλύτερο και από τις Σκουριές.
Η υπόθεση ?μεταλλεία-νερά? αφορά καταλύτικά ολόκληρη τη Χαλκιδική και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
άρθρο σχετικά με τα ορυχεία χρυσού στην χαλκιδική.
Ενημερωτικά, το υπέδαφος της Βόρειας Ελλάδας είναι πολύ πλούσιο σε μεταλλεύματα, πολύτιμους λίθους κλπ. Το ότι στην Ελλάδα δε τηρείται κανένας κανόνας ασφαλείας και το περιβάλλον το 'χουμε γραμμένο γενικότερα, δε σημαίνει ότι πρέπει να τα αφήσουμε αυτά και να κάθονται. Καλό θα ήταν οι οικολόγοι και διάφοροι άλλοι να πιέζουν περισσότερο για τέτοια θέματα παρά να αφορίζουν οτιδήποτε έχει σχέση με εξορύξεις κλπ.
να γίνουν εξορύξεις μόνο αν δεν μολύνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και γενικά να μην καταστρέφετε το περιβάλλον.αλλιώς να μην κάνουν τίποτα. δεν γίνεται να μολυνθούν ανθρωποι για να βγάλουν λεφτά κάποιοι.
Επίσης, γιατί πρέπει να πληρώνουμε ξένες εταιρείες για εξορύξεις; Οι απόφοιτοι του τμήματος μεταλλειολόγων κλπ του ΕΜΠ τι σκατά κάνουν; Γιατί δεν εκμεταλλεύεται το επιστημονικό του δυναμικό αυτό το κωλοκράτος;
εμ γι’αυτό το είπα.στα λόγια όλα τηρούνται.το θέμα είναι τί γίνεται επι του πρακτέου.και στην ελλάδα υστερούμε αρκετά στο να κάνουμε πράξεις αυτά που λέμε.
Αν είχε ιδιωτικοποιηθεί έγκαιρα η Βόρεια Ελλάδα και είχαν καταργηθεί οι παλαιολιθικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (άκουσον άκουσον!) τώρα η επένδυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ θα είχε δρομολογηθεί. Διότι, όπως όλοι ξέρουμε, όπου εμπλέκεται ο ιδιωτικός τομέας τα πάντα λειτουργούν άψογα, με ασφάλεια και σεβασμό στον πολίτη και το περιβάλλον. Άσε που θα έβρισκαν δουλειά και οι απόφοιτοι μεταλλειολόγοι με κάνα πεντακοσάρικο μισθό.
Αλλά ο Γιωργάκης μας έχει καταντήσει Σοβιετία και από πάνω έχουμε και την ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ προπαγάνδα του μαρξιστικού παρακράτους. [-X