Ειδησεις απο την Ελλαδα (Part 1)

^^ Αλήθεια, σχετικά με αυτό… στην “κατηγορία: μουσουλμάνοι” ανήκουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει εδώ, έχουν πάει κανονικά σε ελληνόφωνο σχολείο, αλλά έχουν άλλο θρήσκευμα; Είχα καταλάβει ότι ίσχυε για τους μετανάστες που δεν έχουν μεγαλώσει εδώ, αλλά πριμοδοτούνται με μόρια, νομίζω. Αν είναι έτσι, ντάξει, έλεος! Σε τί υστερούν από τους υπόλοιπους; Ή έχουν διαφορετικές ανάγκες από τα άλλα παιδιά όπως κάποιο παιδί που αντιμετωπίζει κάποιο μαθησιακό/ή άλλο πρόβλημα (υγείας); Ανέκαθεν αυτή η χώρα “ξεχώριζε” για τα κοινωνικά της “κριτήρια”, αλλά μήπως το μαμήσαμε λίγο το θέμα τελευταία;;; Άντε, γιατί συγχύστηκα τώρα…θυμήθηκα και το δικό μου μαμήσι μέχρι να φτάσω στη σχολή…! Γαμώ την ισότητα μου μέσα, γαμώ.

Παντως, για να λεμε και του στραβου το δικιο, μην ακουω για ισοτητα στις πανελληνιες οταν αλλοι σκανε 500 ευρω το μηνα σε καθηγητες για φροντιστηρια και αλλοι την βγαζουν με τους σχολικους :wink:

Υπαρχουν ΤΑΞΙΚΟΤΑΤΑ κριτηρια (αρα και ανισοτητα) για να ενταχθει καποιος στην 3οβαθμια εκπαιδευση :slight_smile:

Ωραίο θέμα πιάσατε. Εγώ ξέρω για την ειδική κατηγορία μουσουλμανική μειονότητα Θράκης που τα παιδιά μπαίνουν στις σχολές με αρκετά χιλιάδες μόρια λιγότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένας συμφοιτητής μου που μπήκε στην Ιατρική αν θυμάμαι καλά με γύρω στο 14 και εγώ ένα χειμώνα κόπο & χρήμα γιατί το παραμικρό λάθος θα μου κόστιζε μόρια. Το θέμα είναι ότι επειδή τον ξέρω εδώ και δύο χρόνια δεν προσπαθεί καθόλου σχεδόν και ειρωνεύεται και τους άλλους που διαβάζουν. Απλά δεν καταλαβαίνω πολλές φορές τη λογική αυτών των κατηγοριών, όπως π.χ. για τους Κύπριους, τον τρόπο που εισ’αγονται στις σχολές και τα χρήματα που παίρνουν σαν επίδομα λες και εμείς είμαστε πλούσιοι και δε νοικιάζουμε σπίτια(άλλο θέμα και αυτό). Άλλος πάλι στη σχολή μας ήρθε από τη Γεωργία και καλά σαν προστατευόμενος του ελληνικού κράτους νομίζω χωρίς να δώσει καμία εξέταση. Επειδή και αυτόν τον γνωρίζω δεν είναι και κανένας κατατρεγμένος, ίσα ίσα που έχει και συγγενείς στην Ελλάδα που τον στηρίζουν ενώ την έχει δει ανώτερος από όλους εμάς. Αυτά και αν φάνηκα υπερβολική είναι επειδή όλα αυτά που ανέφερα τα έχω δει από πρώτο χέρι και με κάνουν πάντα να εκνευρίζομαι.

Καλά ας μην υπερβάλλουμε με τα ταξικότατα κριτήρια γιατί γελάνε οι κότες. Κόψε μια βόλτα προς αμέρικα μεριά και σου εγγυώμαι όταν έρθεις πίσω δε θα ξαναβγάλεις κιχ για τα πανεπιστήμια

Αμφιβάλλω για το πόσοι, από τους εισαχθέντες με 4, 5 ή 10, θα καταφέρουν να πάρουν πτυχίο.
Το θέμα με τους μουσουλμάνους της Θράκης δεν είναι κοινωνικό, αλλά εθνικό (αφομοίωση, προβλήματα με Τουρκία κλπ.). Άδικο μεν, αλλά αναγκαίο δε.

Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.

Υπάρχουν και ταξικά και κοινωνικά κριτήρια και για μένα καλώς υπάρχουν. Καλώς ή κακώς, κάποιοι δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες ή χρήζουν μεγαλύτερης ανάγκης σε σχέση με κάποιους άλλους. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα όμως. Το θρήσκευμα γιατί να αποτελεί διάκριση; Ή μήπως και αυτό είναι ταξικό κριτήριο; Δεν την καταλαβαίνω αυτήν την “λογική”. Δεν είπαμε να καταργηθούν τα κριτήρια, αλλά τουλάχιστον, για μία γαμημένη φορά να υπάρξει αξιοκρατία… Και όχι, αυτό δεν είναι αξιοκρατικό. Μην ψάχνεις λοιπόν για αδικίες, με αυτήν την λογική όλοι είμαστε “άνισοι”. Οι περισσότεροι φαντάζομαι και από ‘δω μέσα δεν έχουν και τα τρελά λεφτά. Όλοι κοπιάσαμε και ξοδέψαμε όχι μόνο χρήμα, αλλά και χρόνο, κι αυτό είναι αδικία!!! Άντε να ρωτήσεις και τα παιδιά που για λίγα μόρια ή επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν σε άλλη πόλη (γι’ αυτούς δεν υπάρχει καμία δικαιολογία όμως), έμειναν έξω από τις σχολές που έναν χρόνο πάλευαν να μπουν…και ο άλλος αραχτός όλη μέρα να περνάει με 10.000 μόρια (για να μη μιλήσω για τα 3.000+ μόρια στους χημικούς μηχανικούς εμπ, αν είναι δυνατό) τη στιγμή που δε διαφέρει σε τίποτα από τους άλλους που εξετάζονται κανονικά.

Δεν είμαι και σίγουρη. Νομίζω ότι αυτός ο διαχωρισμός υπάρχει και στα αει/τει επειδή πρόκειται για ειδική κατηγορία, άρα υπάρχει διευκόλυνση. Δεν είναι όμως και σίγουρο.

Αν ήταν έτσι θα δήλωνα και γω μουσουλμάνος για 1 χρόνο :stuck_out_tongue:
Αφορά αυτούς που προέρχονται από μειονοτικά σχολεία
Και δεν είναι μόνο οι μουσουλμάνοι, είναι και οι Έλληνες του εξωτερικού, είναι και οι πολύτεκνοι/τρίτεκνοι, κάποιοι με ορισμένες παθήσεις…

Ας μην σκάνε
Υπάρχουν παραδείγματα παιδιών που αρίστευσαν χωρίς φροντιστήρια

Το μετρο αφορα μια θεση ανα σχολη για εναν Ελληνα μουσουλμανο κατοικο Θρακης.

Προσπαθουν να τους κρατησουν Ελλαδα, γιατι ο Ερντογαν δινει υποτροφιες Κωνσταντινουπολη με την προυποθεση να γυρισουν Θρακη να μεινουν μετα.

Με ποσοστό είναι οι θέσεις, ακριβώς δεν ξέρω αλλά και 1% να είναι, αν η σχολή έχει 500 εισακτέους θα μπουν 5 έτσι

Ναι ρε συ, δεκτό. Αυτό δεν είναι κοινωνικό κριτήριο όμως. Όπως και με τους πολύτεκνους και τρίτεκνους (νομίζω ισχύει ανεξάρτητα από το εισόδημα), αλλά και με τις παθήσεις, υπάρχουν πάρα πολλές περιπτώσεις που μπορείς να απαλλαγείς από τις πανελλήνιες. Τα κριτήρια όμως δεν είναι πάντα δίκαια, ή τουλάχιστον, σε όλες τις περιπτώσεις. Δε μίλησα μόνο για τους μουσουλμάνους, αλλά όσο να 'ναι προκαλεί αίσθηση το γεγονός ότι σε κάποιους βγήκε ο κώλος για να περάσουν (ή και όχι) και αυτοί χωρίς καν να κοπιάσουν (και μη μου πείτε για χρήματα, φροντιστήρια και μαλακίες, γιατί κάποιος που θέλει κάτι, το παλεύει, όπως μπορεί, και δεν λέει “αφού θα περάσω που θα περάσω δεν τα ξύνω και άσε τα ““κορόϊδα”” να διαβάζουν”). Δεν είναι θέμα χρημάτων, δηλαδή πρέπει να είσαι τελείως “ό,τι να’ναι” για να βγάλεις 3 και να σε επιβραβεύουν κιόλας βάζοντάς σε σε κάποια πολυτεχνική σχολή. Τίποτα όμως δε μου προκαλεί πλέον εντύπωση, στην Ελλάδα ζούμε, όλα είναι πιθανά…

Συμφωνώ με το τελευταίο σχόλιο. Αυτές οι περιπτώσεις - απ’ όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν πιστεύουν - αξίζουν τα “συγχαρητήρια”. :slight_smile:

http://www.moneypost.gr/77475/Έρχεται-τέλος…-ακινησίας-στα-Ι-Χ--

[I]Όσοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων σκοπεύουν έως τα τέλη του 2012 να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους θα κληθούν να πληρώσουν, καθώς η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να χρεώνει την «προσωρινή ακινησία» των ΙΧ με ένα σύστημα, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στην ακινησία των σκαφών αναψυχής.
[/I]

Τελικά κάποιες συγκεκριμένες πολιτικές,όσο και να κατανοείς τους ψυχολογικούς παράγοντες που δεν αφήνουν εύκολα τους υποστηρικτές τους να παραδεχτούν ότι είναι αδιέξοδες,καταντάν τελείως ηλίθιες.

Συν το μυθικό ξέθαμα που γίνεται τώρα τελευταία με χρωστούμενα στην τροχαία(που αναθεμα αν υπαρχουν)γενικα.Σε μας ήρθε κλήση 350 ευρω απο το 1998(!!!),σε έναν άλλον από το 2010 κτλ:roll:

Για το θέμα εισαγωγής σε αει/τει ειδικών κατηγοριών: ΟΚ ας υπάρχει μικρή ποσόστωση σε κάποιες κατηγορίες (αν και ούτε με αυτό συμφωνώ), αλλά βάλε ένα γαμημένο κάτω όριο ως βάση, τουλάχιστον 10 για όλες τις σχολές και π.χ. 15+ για ιατρικές κλπ!
Να δω τον μουσουλμάνο που μπήκε με 4400 στο φυσικό, να προσπαθεί να λύσει κανένα ολοκλήρωμα… θα ταλαιπωρηθεί για χρόνια ο ίδιος, θα ταλαιπωρεί και τους διδάσκοντες… ας πάει στον Ερντογάν αν τους θέλει τόσο πια!

Floydized ε σιγά… είχα ακούσει για περίπτωση κλήσης τροχαίας σε κάποιον που δεν είχε καν αυτοκίνητο #-o
Είναι στα πλαίσια της “κοινωνικής πολιτικής” :slight_smile:
Μην ξεχάσουμε και την επερχόμενη αναδρομική παρακράτηση εφάπαξ (ακούγεται ότι θα ισχύσει για αυτούς που πήραν εφάπαξ τα τελευταία 2 χρόνια). Αν δεν πέσουν προσφυγές για αντισυνταγματικότητα… θα μου πεις, λες και θα αλλάξει κάτι; :roll:

Για τα bold η λογικη εχει παει περιπατο.
Για το υπογραμμισμενο κλαιω απο τα γελια,σχεδον οτι εχει συμβει τα 2-2,5 τελευταια χρονια ειναι πληρως αντισυνταγματικα,απλα αυτοι που μπορουν να κανουν κατι μαλλον τους συμφερει να μενουν με τα χερια σταυρωμενα…

Αν μετρήσουμε τα λεφτά για φροντιστήρια Αγγλικών,3ής Γλώσσας και Φροντιστήρια όλο το λύκειο και σε μερικές περιπτώσεις και το γυμνάσιο ή ιδιαίτερα μαθήματα + μετά τα ενοίκια + μεταφορικά έξοδα εάν περάσει ένας φοιτητής σε άλλη πόλη οι Έλληνες δίνουν περισσότερα από τους Αμερικάνους.

Οπότε μια χαρά ταξικά κριτήρια υπάρχουν όπως και παντού άλλωστε απλά ειδικά στην Ελλάδα πολύ περισσότερο καθώς αν σου κάτσουν καθυστερημένοι δάσκαλοι (δεν υπάρχει δείγμα ελέγχου στα σχολεία για το διδακτικό προσωπικό) όσο και να στρώσεις κώλο δεν κάνεις τίποτα εκτός και αν το έχεις έμφυτο οπότε πάω πάσο καθώς έχεις μεγάλο ανταγωνισμό από άτομα που κάνουν 200 ώρες ιδιαίτερα σκέψου το λίγο.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για όλους προφανώς. :wink:

Εγώ πάλι θα διαφωνήσω με όλους σας και θα υποστηρίξω πως καλώς υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια για τις μειονότητες που δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη. Ίσα-ίσα που αν όλοι οι δάσκαλοι σε δημοτικό-γυμνάσιο-λύκειο είναι εκτός της κουλτούρας τους, της νοοτροπίας τους και δεν καταννοούν το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά των μειονοτήτων αυτών, τότε τι ελπίδα έχουν να βγάλουν κάποιον που θα compete επί ίσοις όροις στις πανελλήνιες και θα γίνει έστω δάσκαλος; Κι αν δεν υπάρχει μουσουλμάνος δικηγόρος-δικαστής, πόσο unbiased θα είναι μία μελλοντική απόφαση ανάμεσα σε μουσουλμάνους και ορθόδοξους;

Και επειδή κάπου το είδα, τα δημόσια αμερικάνικα πανεπιστήμια πρέπει να έχουν τα ίδια ποσοστά φοιτητών με τα ποσοστά των φυλών που απαρτίζουν την Αμερικάνικη κοινωνία. Με λίγα λόγια, είναι πιο εύκολο να μπεις στο Berkeley αν είσαι Μεξικάνικης καταγωγής παρά αν είσαι λευκός.

Ενσωματώνεις κοινωνικά υποβαθμισμένες κατηγορίες με άλλους τρόπους: αναπτύσσεις οικονομικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά τις περιοχές αυτές κ.ο.κ.
Τι από αυτά έχει γίνει στη Θράκη τις τελευταίες δεκαετίες; Απλά τα κομματόσκυλα που κυβερνούσαν/ουν έχουν αφήσει την περιοχή στα χέρια του τουρκικού προξενείου και βρήκαν πιο φτηνή λύση (και μάλιστα αντιπαιδαγωγική) για δήθεν κοινωνική πολιτική… “ποσόστωση στα αει/τει”. Λύθηκε έτσι κάποιο από τα προβλήματα; Προφανώς όχι, απλά στρουθοκαμηλίζουμε.
Παρόμοια και με πολύτεκνους κλπ… δώσε τους γενναία επιδόματα, δωρεάν φροντίδα παιδιών κλπ. Αλλά όχι, είναι πιο φτηνή λύση για το κράτος να τους εισάγει σε αει/τει με χαμηλούς βαθμούς ή να προσλαμβάνει εκπαιδευτικούς πολύτεκνους εκτός σειράς και δίπλα στο σπίτι τους (μετακινώντας υποχρεωτικά από το αντίστοιχο σχολείο αυτόν που ήταν ήδη εκεί με οργανική θέση, αλλά είχε την… ατυχία να μην είναι πολυτέκνος, οπότε ας πάει στην άλλη άκρη της πόλης τώρα #-o ).

Στις ΗΠΑ πριν λίγο καιρό μία υποψήφια φοιτήτρια (λευκή) είχε ξεκινήσει δικαστικό αγώνα κατά των ποσοστώσεων αφροαμερικανών και ισπανόφωνων σε παν/μια, αφού έτσι έχασε θέση. Δεν έχω σύνδεσμο για την είδηση (πάει καιρός), ούτε ξέρω τι έκβαση είχε τελικά, ή αν έγινε τελικά δίκη, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον πως το βλέπουν το όλο θέμα εκεί.

Όλα αυτά επιφέρουν (θεωρητικά) την “μόνιμη” και μακροπρόθεσμη λύση. Σε 2-3 γενιές από τώρα (έστω πως είχαμε τα λεφτά - δεν ξέρω γιατί όλοι παίρνουμε ως δεδομένο πως υπάρχουν τα λεφτά) φανταζόμαστε πως θα είχαν γίνει integrate και αυτές οι μειονότητες. Μέχρι τότε όμως τι κάνουμε; Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σε αυτές τις περιοχές είναι του παρόντος και όταν η 50χρονη δεν μπορεί να έχει σταθερό γυναικολόγο γιατί η Θράκη με τις μειονότητες είναι “δυσμενής μετάθεση” για τους γιατρούς του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, τότε πώς θα γίνουν τα παιδιά της 50χρονης integrate? Επειδή θα έχει ρίξει λεφτά η Αθήνα στο να τους φέρει με “δυσμενή μετάθεση” καλύτερους δασκάλους και θα έχει ρίξει κονδύλια σε εργοστάσια που θα πεθάνουν μόλις παύσει η κρατική υποστήριξη;

Δεν πιστεύω πως πρέπει να υποτιμάτε τις βραχυπρόθεσμες λύσεις. Αν δεν κερδιθεί χρόνος (έστω με βραχυπρόθεσμες λύσεις στα υπαρκτά προβλήματα του παρόντος) καμία μακροπρόθεσμη μόνιμη λύση δεν θα είναι εφαρμόσιμη.

edit: Δεν ξέρω αν η δίκη έγινε, αλλά εκείνη η μήνυση ήταν για “αστείο” και καλά. Το πανεπιστήμιου του Τέξας είχε εκδώσει αμέσως ανακοίνωση εξηγώντας όλα τα κριτήρια που η κοπέλα δεν πληρούσε και κάπου εκεί έληξε το θέμα (δημοσιογραφικά τουλάχιστον).

edit 2: Ο πολύτεκνος είναι άλλη ιστορία. Δεν θα ήθελα να τα εξισώσουμε. Δεν είναι το ίδιο το να είσαι πολύτεκνος με το να είσαι από μειονότητα