Αλεχάντρο θενκς που βρήκες διάθεση να γράψεις κατατοπιστικό μακρινάρι στο ποστ μου, κι ας είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα, όσον αφορά στο ότι βγήκε ο Άλεξ και είπε δύο φάσεις και μετά το Μαξίμου συμμάζεψε περί ενιαίας. Βέβαια διαφωνούμε στο πως ορίζουμε την Αριστερά γιατί κι εγώ κατά βάση στους “κρατιστές” ανήκω όταν τη θέτω ως όρο ακόμα και μέσα στο μυαλό μου γιατί παραμένω πατροπαράδοτος. Και, χωρίς διάθεση πυρπολίσματος κάποιον πραγμάτων, αλλά θεωρώ ότι η φερόμενη ως σοσιαλδημοκρατική στάση του Τσίριζα ήρθε όταν δεν πέρασε η πιο επιθετικά “αριστερή” αντιμετώπιση, δεν ήταν η εξαρχής αντίληψή του (αν και αυτό σηκώνει άλλη κουβέντα).
Θεαματικές αλλαγές δεν περίμενα εξαρχής, το ‘λεγα και τότε όποτε το συζήταγα. Τα νέα μέτρα ήταν αναμενόμενα από τη στιγμή που η έξοδος/κρατικοποίηση δεν ήταν επιδίωξη, ο χαρακτήρας τους θα άλλαζε. Και δεδομένης της μπούκας της δεξιοκρατούμενης Ευρώπης σε ένα -έστω επονομαζόμενο ως- αριστερό πολίτευμα, δεν επρόκειτο να υπάρξει στήριξη παρά μόνο με τα μέτρα τους, εφόσον η ανεξαρτησία δεν είναι κάτι το επιθυμητό αλλά αντ’ αυτού η διαπραγμάτευση.
Δε διαφωνώ ούτε σε αυτά που γράφεις (με εξαίρεση τη στροφή του Συριζα σε πιο σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, που για μένα έγινε σε όλο το διάστημα πριν τις εκλογές (γι’ αυτό ανέφερα και το παράδειγμα των Ευρωεκλογών που ο Τσίπρας αναφερόταν στον Μπερλινγουέρ).
Όσο για το υπογραμμισμένο κομμάτι, η αναφορά μου πάει σε θεωρητικές απόψεις που ξεκινούν από τον Proudhon μέχρι τον Trotsky και Bakunin περί αποκεντρωμένου οικονομικού σχεδιασμού, μέχρι πρόσφατες περί σοσιαλισμού της αγοράς. Θέλω να πω πως δεν περιορίζεται η αριστερά στη θεωρία του Μαρξ και του Ένγκελς, υπάρχουν και μη-κρατικιστικές απόψεις στη θεωρία της.
Αντιθέτως! Στις ΗΠΑ οι πλέον φιλελεύθερες απόψεις (πχ του Ron Paul) υποστηρίζουν πως πρέπει να καταργηθεί ο ατομικός φόρος εισοδήματος και η χρηματοδότηση των (ελάχιστων απαραίτητων κατ’ αυτόν/αυτών) κρατικών λειτουργιών να γίνεται μέσω έμμεσων φόρων (excise taxes). Δεν είναι ασύμβατο με αριστερό πρόγραμμα αυτό που είπε ο Γλέζος (να φορολογείται μόνο το εισόδημα).
Στις ΗΠΑ όντως δεν υπάρχει ΦΠΑ σε πολλές πολιτείες. Δεν αντιλέγω πως οι πλέον φιλελεύθερες απόψεις υποστηρίζουν πως πρέπει να καταργηθούν όσο το δυνατόν παραπάνω φόροι και όντως σε πολιτείες σαν την Pennsylvania -που ήμουν πριν λίγο καιρό- δεν υπάρχει ούτε ΦΠΑ αλλά ούτε κοινωνικό κράτος. Αυτό με το οποίο αναρωτιέμαι είναι από πότε η “πρώτη φορά αριστερά” συνασπίζεται με τόσο φιλελεύθερες απόψεις. Τούμπα έχει έρθει ο κόσμος και σε λίγο ο Τζήμερος θα αναγκαστεί να το παίζει κομμουνιστής μπας και βρει πελατεία.
Ο Φ.Π.Α. είναι ένας φόρος που φορολογεί την προστιθέμενη αξία σε κάθε μεταποίηση προϊόντων και για αυτό γενικώς ρίχνει τις τιμές σε σύγκριση με άλλους φόρους που εφαρμόζονται κατά την αγοραπωλησία. Αυτός ο φόρος [U]όντως[/U] ‘τιμωρεί’ όσους κερδοσκοπούν περισσότερο από τους υπόλοιπους, δεν αυξάνει την τιμή στις μεταπωλήσεις και οι ενδιάμεσοι παραγωγοί έχουν κίνητρο να δηλώσουν το ΦΠΑ γιατί έτσι θα τους γίνει επιστροφή ΦΠΑ. Είναι ένας πολύ έξυπνος φόρος που συναντάται κυρίως στην Ευρώπη. Εγώ προσωπικά ούτε υπέρμαχος είμαι ούτε πολέμιος. Αλλά ομολογώ, πως δεν μου προκύπτει από πουθενά πως αν δεν υπήρχε ο ΦΠΑ το ‘αόρατο’ χέρι της οικονομίας θα έριχνε τις τιμές 23% πιο κάτω. Το ΙΚΕΑ είχε διπλάσιες τιμές στην Ελλάδα από ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη. Άλλες είναι οι πολιτικές που ρίχνουν τις τιμές και ο σεισμολόγος Γλέζος δε θέλει ούτε να τις ακούει.
Από την άλλη ο ΦΠΑ φορολογεί από το πρώτο ευρώ που δαπανάται (μιλάω για τον τελικό καταναλωτή). Δεν λαμβάνει υπόψιν αν είσαι άνεργος και παίρνεις γάλα ή αν είσαι κροίσος και παίρνεις γάλα. Σταθμικά ο άνεργος πληρώνει παραπάνω φόρο για αυτό το γάλα.
Είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Αλλά δε χρειάζεται να την κάνουμε γιατί δεν πρόκειται να υπάρξουν περικοπές φόρων ώστε να διαβουλευτούμε αν είναι καλύτερα να πληρώνουμε ΦΠΑ ή φόρο εισοδήματος :lol:
Ο συγκεκριμένος πάντως που ανέφερα σαν παράδειγμα πιο πάνω (που λίγο-πολύ απηχεί το φιλελεύθερο ρεύμα των ΗΠΑ) θέλησε εισαγωγή του ΦΠΑ και κατάργηση του φόρου εισοδήματος. Οπότε δε συνασπίζεται ο Γλέζος, το αντίθετο ακριβώς εκφράζει.
Για το αόρατο χέρι της οικονομίας ο Στίγκλιτς είχε πει πως είναι αόρατο επειδή απλά δεν υπάρχει :lol:
Προφανώς και ο Γλέζος θέλει κατάργηση του ΦΠΑ, θέλει εισοδηματικούς φόρους, θέλει κεντρικό έλεγχο και σχεδιασμό της οικονομίας.
Αυτές είναι οι πεποιθήσεις του.
ΥΓ: Σεισμολόγος ο Γλέζος, νομικός ο Σόιμπλε, o Ντάισελμπλουμ δήλωνε πτυχίο που δεν πήρε, αλλά το Βαρουφάκη που είναι και καλός οικονομολόγος (επικριτικός ως προς τις πολιτικές της Ε.Ε. αλλά καλός) μέσα σε 2 μήνες το βγάλαμε σκάρτο!
Αλεχάντρο, στα χαρτιά και στο google scholar, ο Λαπαβίτσας έχει πολύ καλύτερο βιογραφικό, με μεγαλύτερο impact στον ακαδημαϊκό χώρο από τον Βαρουφάκη και έχει περάσει και από σοβαρά πανεπιστήμια. Ο Βαρουφάκης δεν είναι τόσο πετυχημένος ακαδημαϊκά όσο προσπαθεί να περάσει ο ίδιος, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι φαν του. Απλά έχε χάρη που στο ενδεχόμενο να φύγει ο Βαρουφάκης και να αναλάβει ο Λαπαβίτσας, χέζεται η μισή Ελλάδα πάνω της!!! :lol:
Κατά τα άλλα, η ατάκα του Γλέζου (δηλώνει και γεωλόγος) στο ευρωκοινοβούλιο για το σεισμό στο Νεπάλ κερδίζει το βραβείο “θεωρία συνομωσίας της χρονιάς”. Μόνο την ειρωνία μου κερδίζει.
Μπα δε θα το έλεγα. Για τα Πανεπιστήμια ειδικότερα, το SOAS που διδάσκει ο Λαπαβίτσας είναι ένα top-30 Αγγλικό πανεπιστήμιο (δε συγκαταλέγεται δηλαδή στα κορυφαία για Οικονομικές σπουδές), ενώ τα πανεπιστήμια του Σύδνεϋ ή του Τέξας είναι στα καλύτερα παγκοσμίως.
Εκφράζουν διαφορετικές σχολές σκέψης ωστόσο (που και οι δύο δεν έχουν ιδιαίτερη απήχηση στην Ε.Ε. και ειδικότερα στη Γερμανία) και για να πω την αλήθεια έχω διαβάσει ελάχιστα κείμενα του Λαπαβίτσα.
University of London ανήκει το SOAS . Δε μπορείς να συγκρίνεις στα rankings το Texas University (μέτριο) με ένα τόσο εξειδικευμένο college του University of London. Eκ φύσεως δε θα εμφανιστεί ποτέ ψηλά στα rankings γιατί είναι πολύ εξειδικευμένο. Γενικώς, μην κρίνεις από τα rankings. Αυτά είναι για τους Κινέζους και τους Ινδούς οι οποίοι ψάχνουν να μάθουν πού να πληρώσουν δίδακτρα. (Άσε που και ο Βαρουφάκης, επισκέπτης ήταν στο Texas.)
Γενικώς όμως, ο ακαδημαϊκός κρίνεται από τα citations. Κι εκεί ο Βαρουφάκης είναι πολύ μέτριος. Ελάχιστοι ακαδημαϊκοί έχουν κάνει αναφορά στο έργο του σε αντίθεση με τον Λαπαβίτσα που πρέπει να έχει πολλές φορές παραπάνω αναφορές στο έργο του.
«Μου κάνουν πλάκα, δεν μπορεί να συμβαίνει κάτι άλλο» φέρεται να δηλώνει ο Άρης Σπηλιωτόπουλος σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα περί διορισμού του στο Διπλωματικό Σώμα ως πρέσβης εκ προσωπικοτήτων. Σημειώνεται πως στη θέση αυτή είθισται να διορίζονται αναγνωρισμένης αξίας προσωπικότητες της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής.
Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ είναι που αφήνει ανοιχτές κάτι φυλλάδες στυλ πρώτο θέμα και κάτι κανάλια στυλ μέγκα. Αν εφαρμοστεί η νομοθεσία πάνε για φυλάκα με τόσα που χρωστάνε και με τόσα που έχουν κάνει.
Πάντως, εγώ είδα χθες τον Βαρουφάκη στα ελληνικά (και δίχως μετάφραση) από τη συνέντευξη στον Χατζηνικολάου. Είναι θλιβερή η εγωπάθεια του και το πόσο δε τον πειράζει το να συνεχίσει έτσι η κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Του αρκεί να πείθει τον κόσμο πως αυτός είναι ο Μεσσίας της κατάστασης, να υποκλίνονται όλοι μπροστά στις εκτός πραγματικότητας γενικολογίες του και προπαντώς να μην τολμήσει να αμφισβητήσει κάποιος την αυθεντία του (αμφισβήτηση του ΣΥΡΙΖΑ δε τον πειράζει). Το άλλο που μου φάνηκε ξεκάθαρα είναι πως υπάρχει μηδέν στρατηγικό πλάνο και προσπάθεια να ωραιοποιήσουμε τη ζημιά που έχει γίνει τόσους μήνες. Μόνο πόλωση του κλίματος ώστε να ‘φανατίζει’ ο καθένας τους ψηφοφόρους του και να είναι βέβαιη η επανεκλογή τους. Ιδανικά για αυτούς, σε μια Ελλάδα με κρίση για να συνεχίσουν να το παίζουν Μεσσίες. Γιατί για να δώσουν λύση στο προβλήματα, δεν έχουν ιδέα.
“Όταν θες να γίνει μια δουλειά, δεν δίνεις τα κλειδιά σε έναν Professor”. Νόμος.
Δε θα έλεγα ότι δεν τον πειράζει, θα έλεγα πως έχει συγκεκριμένη άποψη για το πως θα βγει η οικονομία από την κρίση (δες τα γραπτά του από πέρυσι και πίσω) και σωστά λέει πως δε θα υπογράψει μέτρα λιτότητας που αποδείχτηκαν καταστροφικά (για το αν θα το κάνει πράξη ωστόσο, έχω αμφιβολίες).
Εδώ ένα πολύ κατατοπιστικό γράφημα για την σχέση υφεσιακών μέτρων-ανάπτυξης (που ουσιαστικά απαντά και στο γιατί το παράδειγμα της Ελλάδας διαφέρει από αυτό των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών σε κρίση, στις οποίες επιβλήθηκαν πολύ πιο ήπια μέτρα λιτότητας):
και εδώ ένα πρόσφατο, αρκετά μεγάλο αλλά πολύ κατατοπιστικό άρθρο του Krugman στον Guardian:
Τι έγινε από το 2008 στην παγκόσμια οικονομία, σε ποιες (συγκεκριμένες) εσφαλμένες αντιλήψεις βασίστηκαν τα μέτρα λιτότητας (τις οποίες αποδομεί με πρακτικό και όχι ακαδημαϊκό τρόπο), τι έπρεπε να γίνει και ποια ήταν τα αποτελέσματα σε κάθε περίπτωση.
Και είναι χρήσιμο γιατί οι απόψεις του Βαρουφάκη είναι ανάλογες με αυτές του Krugman.
sorry, αλλά τέτοια διαγράμματα δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ κατατοπιστικά.
Εδώ ένα διάγραμμα για την κατανάλωση σοκολάτας σε μια χώρα και Nobel winners σε αυτή την χώρα. Και τα 2 είναι το ίδιο μη κατατοπιστικά είναι και μπορούν πανεύκολα να οδηγήσουν σε λάθος συμπεράσματα. Όταν γυρίσω σπίτι, θα διαβάσω και το άρθρο, αλλά γενικώς πιστεύω πως αν ο Krugman έρθει στην Ελλάδα και τα δει από κοντά, θα αλλάξει σε πολλά άποψη. Ακόμη, αν ανταλλάξουμε τον Βαρουφάκη με τον Krugman, θα τα πάει ακόμη χειρότερα!
Το θέμα είναι ότι πολλοί από εμάς δεν θέλουμε να γίνει η “δουλειά”, αλλά να βρεθεί λύση που εξυπηρετεί το λαϊκό συμφέρον. Αν θα το κάνει ο συγκεκριμένος προφέσορ (μιας και οι προκάτοχοί του προφέσορες απέτυχαν, για την ακρίβεια έκαναν ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα συνειδητά) ή όχι, θα φανεί σύντομα.
το διάγραμμα αποτελεί απεικόνιση δεδομένων που αναπτύσσει σε όλο το άρθρο του.
Για την Ελλάδα υπάρχει ο περιορισμός πως δεν κόβει χρήμα. Αν έκοβε, θα μπορούσε με πολύ συγκεκριμένες κινήσεις να βγει από την ύφεση.
Το πρόβλημα είναι πως παρότι η ΕΚΤ ακολουθεί πολιτική χαλάρωσης, δημοσιονομικά δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα να ακολουθήσει χαλαρή πολιτική. Αντιθέτως, της επιβάλλουν πολιτική αύξησης φόρων και μείωσης μισθών.
Πολιτικές δηλαδή που ουδέποτε και πουθενά εβγαλαν χώρα από ύφεση και στις οποίες ΟΛΟΣΩΣΤΑ αντιτίθεται ο Βαρουφάκης.
(Ακόμα και οι ΗΠΑ στην ύφεση του '20 που αναφέρονται σαν παράδειγμα μη εφαρμογής Κεϋνσιανής πολιτικής, είχαν πολιτική μη ανάμειξης και αυτορύθμισης και όχι ύφεσης και εσωτερικής υποτίμησης βλ. αύξηση φόρων και μείωση μισθών).
Τα θερμά μου συγχαρητήρια για τη νέα επαναστατική πράξη ενάντια στο σημερινό χουντικό καθεστώς που έλαβε χώρα έξω από το πολυτεχνείο στην Πατησίων. Μισές δουλειές όμως, έπρεπε να κάψουν και τους επιβάτες, ως γνωστόν “η επιβίβαση σε ΜΜΜ που ανήκει στο κράτος-τρομοκράτη είναι συνενοχή”.
Τεχνοκράτες, επιτυχημένους θεοσεβούμενους επιχειρηματίες χρειαζόμαστε για να πάμε μπροστά!
Παρών στην τελετή υποδοχής των [B]ιερών λειψάνων[/B] της Αγίας Βαρβάρας στον Πειραιά και την [B]λιτάνευσή τους στους δρόμους[/B] της πόλης μέχρι και τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, όπου τέθηκαν σε λαϊκό προσκύνημα, ήταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και δημοτικός σύμβουλος της πόλης, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης.
Ο κ. Μαρινάκης είχε θερμή χειραψία και συνομιλία με τον Μητροπολίτη Πειραιώς κκ. Σεραφείμ, ο οποίος τον συνεχάρη για την κατάκτηση του Κυπέλου Ελλάδας από την πειραϊκή ομάδα, και φυσικά με τον Δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μώραλη.