Δισκοκριτική για το Permission to land

__Ο υπογράφων τη κριτική μάλλον μας κάνει φάρσα. Όχι δε πιστεύω ότι επειδή ο δίσκος πήγε στο νούμερο 2 της Αγγλίας ή επειδή πήγαν άλλα δύο single του στο νούμερο 1 ή επειδή το βιβλίο με τις παρτιτούρες των τραγουδιών του δίσκου έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων πρέπει να εκθειάσει κάποιος υποχρεωτικά το περιεχόμενο του. Κάθε άλλο. Αν κάτι πουλάει (σαν τρελό!) δε σημαίνει κι ότι αξίζει (αν και για το χώρο του ροκ κάτι τέτοιο σπάνια συμβαίνει).

__Απλά ενώ ο κύριος (δε το λέω υποτιμητικά, απλά δε θυμάμαι το όνομά του), αναφέρετε σε κομμάτια του δίσκου (καλά - καλά, cd) που εγώ είχα ξεχάσει, δεν αναφέρει τα 3 καλύτερα, περισσότερο επιτυχημένα και αντιπροσωπευτικά!! Τα Get your hands off my woman, growing on me και I believe in a thing call love, το καλύτερο του δίσκου! Δε μιλάμε για τη προσωπική μου άποψη, μιλάμε για τα γνωστότερα τραγούδια τους, μιας και ήταν αυτά που βγήκαν σε single /video clip και τα πιο πολυπαιγμένα απο τα ραδιόφωνα Ελλάδος και Ευρώπης (Σαν να κάνεις δισκοκριτική για το “black album” και να μην αναφέρεις τα Ender Sandman, Unforgiven και Nothing else Matters…! Τι να πει κανείς για την αντικειμενικότητά του; Πως να συμβουλευτεί κάποιος την κριτική του; Κι αν κάποιος το κάνει, θα λάβει αυτό που του αξίζει; Δυστυχώς… όχι.

__Πριν από περίπου ένα μήνα σκεφτόμουν να γράψω μία δισκοκριτική για τον εν’ λόγω δίσκο και να τη στείλω στο site. Μετά όμως το μετάνιωσα σκεφτόμενος “καλύτερα να το αφήσω σε κάποιον που είναι καλύτερος και πιο καταρτισμένος από 'μένα”. Όχι πως εγώ δεν είμαι… αυτή η μετριοφροσύνη μου θα με φάει. Απλά λυπάμαι που τώρα μετανιώνω για την απόφασή μου. Τι να κάνω τη κριτική του τύπου “εδώ παίζει πάνω σε πεντατονικές, εκεί κάνει ένα πολύ καλό γκλισάντο” όταν αυτές είναι “out of space” και πρόχειρες;

__Συγνώμη για το ύφος, δεν είναι επιθετικό, είναι απλά αυστηρό αν και δίκαιο. Όποιος γνωρίζει πέντε πράγματα για τους Darkness δε μπορεί παρά να ενστερνίζεται τη γνώμη μου. Σκοπός του post αυτού δεν είναι να θίξει κάποιον. Είναι να θίξει τα κακώς κείμενα μιας κριτικής. Όταν κάποιος γράφει (και υπογράφει) ένα κείμενο οφείλει τουλάχιστον να γνωρίζει καλά αυτό για το οποίο γράφει και να έχει ασχοληθεί μαζί του -όπως οφείλει να δέχεται και κριτική επ’ αυτού… Αλλιώς, να μη γράφει, τόσο απλά.

__Φιλικά, Βασίλης.

Αγαπητέ βασίλη, Γιώργος λέγομαι, και όπως λες και συ εφ’όσον κάνει κάποιος ένα review, πρέπει να είναι έτοιμος να δεχτεί την κριτική. Να σημειώσω ότι εγώ δεν γνώριζα ούτε ποια κομμάτια είναι single ούτε τπτ, για το γκρουπ παρά μόνο όσα γράφω στο review! Και επίσης η συγκεκριμένη μουσική (ας πούμε hard rock) αυτό τον καιρό καλώς ή κακώς δεν με συγκινεί.

Κάθισα λοιπόν και έγραψα μια ταπεινή προσωπική γνώμη για ένα δίσκο που άκουσα περίπου 10-15 φορές και ξεχώρισα κάποια κομμάτια καλώς ή κακώς! Προφανώς δεν ήταν αυτά που ξεχώρισα τα εμπορικά, τα πιο γνωστά ή τέσπα αυτά που έγιναν hit. Aλλά αυτό δεν μου λέει τπτ… είναι απλά η προσωπική μου γνώμη! Δεν δηλώνω ειδικός στο hard rock, απλά εκφράζω την άποψη μου σε σχέση μ αυτό που άκουσα. Αν δεν σου άρεσε αυτή η άποψη, γι αυτόν ακριβώς τον λόγο υπάρχουν τα σχόλια, για να εκφράσεις την δική σου, η οποία είναι απόλυτα σεβαστή. Τώρα σχόλια τύπου “out of space” εντάξει δεν αντέχουν απάντησης!

Καλοδεχούμενη η κριτική σου, αν και λίγο πικρόχολη! Τώρα οι αναγνώστες θα μπορούν να έχουν και μια δεύτερη άποψη πάνω στο συγκεκριμένο review! Επαναλαμβάνω, όπως και σε όλα τα προηγούμενα review μου, απλά εκφράζω την γνώμη μου γι αυτό που άκουσα, χωρίς να διεκδικώ δάφνες απόλυτης αντικειμενικότητας. Προσπαθώ, τουλάχιστον να μην είμαι προκατειλλημένος, πράγμα που σε διαβεβαιώ ότι συμβαίνει (άλλωστε ήταν εποχές που άκουγα πάρα πολύ hard rock, οπότε δεν τίθεται θέμα προκατάληψης)… Αυτά!

__Kαλησπέρα Γιώργο. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι είμουν πικρόχολος. Ζητώ συγνώμη -οφείλω να μου αναγνωρίσω αυτό το λάθος, καθώς εκνεύρξσε κι εμένα τον ίδιο.

__Πάντως μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση η κριτική σου! Ναι τα πάντα είναι θέμα οπτικής γωνίας, αλλά μερικά πράγματα είναι και κοινώς αποδεκτά. Τα τραγούδια που αναφέρω είναι πράγματι τα καλύτερα. Εκτός απο τη δημοτικότητά τους, αυτό το συνυπογράφουν καμιά εκοτοσταριά παραγωγή ραδιοφώνου και το ίδιο το συγκρότημα που αποφάσισε να τα ξεχωρίσει και να τα προωθήσει.

__Γνωρίζοντας δε και ποιος είσαι (καθώς έχω διαβάσει απόψεις σου μέσα στο forum -και με τις οποίες συνήθως συμφωνούσα), μου κάνει ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση το ότι τα προσπέρασες. Ισως θα άξιζε να τα ξαναπροσέξεις.

__Ενδιαφέρον θα είχε να μας πουνε κι άλλοι τη γνώμη τους για τα εν΄λόγω τραγούδια ή πως τους φάνηκε ο δίσκος. Πάντως το ότι δεν ακούς τόσο πολύ hard-rock σίγουρα επιρρεάζει τη κρίση σου. Βέβαια αυτό δεν είναι και κακό, απλά μάλλον -έτσι νομίζω- αντιμετώπησες το δίσκο με μετριοπάθεια. Δε λέω να κάνουμε κριτική μόνο σε δίσκους και μουσική που υπερ-αγαπάμε (έτσι πάμε και στο άλλο άκρο και μόνο αντικειμενικοί δεν είμαστε), αλλά σίγουρα εγώ π.χ. δεν είμαι ο πλέο καταλληλότερος να κρίνω τη νέα δουλειά π.χ. των kreator ή Manowar.

__Τέλος πάντων, βλακείες λέω. Το θέμα “κριτική” είναι πολύ μεγάλυ και πολύ δίσκολο να συζητηθεί αντικειμενικά, μιας και την αντικειμένικότητα της εκάστοτε αντικειμενικότητας πραγματεύεται…! Η ενστασή μου βρίσκετε στην απουσία κρίσης για όλα τα τραγούδια και ειδικά εκείνων των τριών που ήταν και τα καλύτερα του δίσκου (εάν “ξεχάσεις” το Highway star" απο το Mashine head… έχει προβεί σε ατόπημα!), αλλά και σε μια προχειρότητα που διέκρινα.

__Τέλος, να πω ότι ότι λέω είναι “φιλτραρισμένο” μέσα απο τα δικά μου πιστεύω και standars που είναι πάντα υψηλά. Θέλω να πω ότι αντιμετωπίζω τον εκάστοτε “συγγραφέα”, με όχι χαμηλότερα κριτήρια απο αυτά ενός επαγγελματία (ή στη περίπτωσή μας έναν συντάκτη του Rock On, του Metal Hamer ή του Rolling Stone). Γι’ αυτό ίσως να ακούγονται τα όσα λέω λίγο τραβιγμένα. Νομίζω πως αυτή η τακτική είναι προτιμότερη απ’ το να κρίνω κάποιον ως /σαν “το Γιαννάκη, που είναι και καλό παιδί”.

edit: Admin, ευχαριστώ για τη μετακίνηση του θέματός μου. Θα είμαι περισσότερο προσεκτικός στο μέλλον.

Πιθανόν να με επηρεάζει όντως το γεγόνος ότι δεν ακούω αυτό τον καιρό πολύ hard rock! Eπίσης όντως και γω έχω την απορία κατά πόσο είμαι ικανός να γράψω review για πράγματα στα οποία δεν είμαι “ειδικός”. Αλλά ο admin,θεωρεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, παρά τις δικιές μου ενστάσεις. Οπότε αποφάσισα να κάνω review σε θέματα που δεν κατέχω τόσο… (δώσε μου κάτι που έχει σχέση με ψυχεδέλεια, alternative, pop rock, και είμαι στο αντικείμενό μου). Τεσπα, ο admin κρίνει και αποφασίζει αν θα χρειαστεί να κάνω και άλλα τέτοιου είδους review. Βεβαίως κάθε κριτική καλοδεχούμενη! Αυτά :slight_smile:

Ενδιαφέρον…
Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα. Όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο να δίνεται στον κάθε συντάκτη το cd που του αρέσει για να κάνει κριτική. Εάν ήταν έτσι θα υπήρχε στήλη με παλαιότερα και αγαπημένα albums. Επίσης, τα cd στα οποία θα γίνει κριτική δεν τα επιλέγουμε πάντα εμείς. Είναι θέμα των εταιρειών, οι οποίες μας στέλνουν ανά χρονικά διαστήματα ορισμένες νέες κυκλοφορίες κι εμείς αναλαμβάνουμε την κριτική. Κάνουμε το ίδιο βέβαια εαν πέσει στα χέρια μας κάποιος δίσκος που παρουσιάζει ενδιαφέρον και ταιριάζει στο ύφος του site. Ελπίζω να γίνεται κατανοητό, ότι δε μπορούνε να διαμοιραστούνε τα cd ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Αυτό ελπίζω να έχει γίνει σαφές.

Κάτι άλλο: Δε νομίζω ότι για να κάνεις μια κριτική σε κάποιο δίσκο χρειάζεται να είσαι γνώστης της εμπορικότητας ή της επιτυχίας του συγκροτήματος σε κάποια χώρα ή ακόμα και γενικά. Και ιδίως όταν πρόκειται για κάποιο νέο συγκρότημα που δε μπορείς να βρεις και πολλές πληροφορίες στο παρελθόν του. Στην κριτική γράφει ο καθένας αυτό που ακούει και αυτό που νιώθει εκείνη τη στιγμή. Εάν ήταν πριν γράψει την κάθε κριτική να έπρεπε να κάνει έρευνες για να βρει την ιστορία του συγκροτήματος, ζήτω που καήκαμε. Τι πάει να πει δηλαδή ότι το “Α” τραγούδι έχει γίνει hit στην Αγγλία (πχ) και οι πωλήσεις του τάδε single έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο; Σημαίνει αυτό ότι ο δίσκος ή το κομμάτι είναι όντως αξιόλογα; Και μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό: Η κριτική είναι απλώς μία προσωπική γνώμη, η οποία πολύ πιθανόν να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά δε γίνεται και αλλιώς. Μακάρι να είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε παραπάνω από 1 κριτικές σε κάθε κυκλοφορία, αλλά όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι δύσκολο, παρόλο που έχει συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως, φαίνεται σαν να κατηγορείται ο Γιώργος για το ότι δε γνώριζε για την επιτυχία του album στο εξωτερικό ή κάτι παρόμοιο, το οποίο φυσικά δεν είναι το θέμα μιας κριτικής. Ελπίζω να κατάφερα να λύσω ορισμένες απορίες που τυχόν προέκυψαν για τον τρόπο και το λόγο συγγραφής μιας κριτικής.

Πάντα φιλικά.

Ο kourou έχει δίκιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τα παλιότερα (δεν το αγοράζω πλέον) review του Metal Hammer, όπου ο καθένας έκανε reviews πάνω στο είδος που γούσταρε, με αποτέλεσμα να δίνουν λιγότερο ρεαλιστικές βαθμολογίες. Πήγα και αγόρασα δίσκο που’χε πάρει 9 και ήταν του 5! Και ναι, να βάλεις κάποιον που ακούει Britney Spears ή Madonna συνεχώς, να επιθεωρήσει ένα metal δίσκο έιναι αστείο, αλλά, αν κάποιος είναι σοβαρός (απαραίτητη προϋπόθεση) και γουστάρει το ροκ (τουλάχιστον), κατά τη γνώμη μου μπορεί να εκφέρει μια καλή άποψη μέχρι και για thrash metal. Τώρα για black (βλακ όπως έλεγα παλιότερα :slight_smile: ) ή death παίζει, αυτό ίσως και να ναι κατηγορία από μόνο του.

Η καλύτερη λύση (για να κλείσω) είναι να διαβάζεις όσο το δυνατό περισσότερες απόψεις πάνω σε κάτι. Έτσι σχηματίζεις πιο ολοκληρωμένη άποψη.

Υ.Γ. Εγώ θα μπορούσα αν θέλετε να επιθεωρώ κανά δίσκο που και που, ειδικά παλιότερες ή και "αρχαίες¨δουλειές!

Tha po tin apopsi mou kai ego…

Einai safes oti o Giorgos eixe kales protheseis. Den diavasa tin kritiki tou (kai pithanotata den tha tin diavaso giati me tous Darkness exo kollima megalo…)

Pistevo oti den tha eprepe na kritikaroume ta keimena autwn pou krinoun. Mporoume kallista na kritikaroume ton disko. Alla na kritikaroume mia apopsi einai mallon adiko.

Den mporoume na kathorisoume to “antikeimeniko”. Gia ton kathena einai diaforetiko.

Fysika auti einai i apopsi mou kai den thelo na prosvalo kanenan.

Elpizo na egina katanoitos.

(o axlgreece eimai alla variomouna na kano login kai egrapsa axlgreecev2…) :wink:

__OK. Είμαι σίγουρος για τις προθέσεις του. Ειδικά απο τη στιγμή που έμεθα και ποιός ήταν ο γράφων. Ομως μη ξεχνάς δύο πράγματα. Πρώτον υπάρχει ένας τομέας που λέγετε “σχολιασμός κειμένων”. Δεύτερον, το κείμενο που κάποιος γράφει κάποιοι θα το διαβάσουν. Δε μπορείς λοιπόν παρά απ’ το να είσαι όσο το δυνατόν πιο προσεκτικός στο τι γράφεις (στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καλές προθέσεις εξαγνίζουν όποιες -κατα τη γνώμη μου- παραλείψει πάνω στην δισκοκριτική) και να δέχεσε και κριτική. Κανένας κριτικός δεν είναι υπεράνω κριτικής!

__Ακόμα έγραψα ότι έγραψα (με τον όχι κομψότερο τρόπο στο πρώτο μου post) για να υπερασπίσω το δικαίωμα της “άλλης γνώμης” (δημοκρατία), αλλά και να δόσω τη δική μου αλήθεια απέναντι σε μία κριτική με την οποία δε συμφωνούσα σε αρκετά σημεία. Και εφόσον κάτι που γράφετε επιρρεάζει, έγραψα κι εγώ μια άλλη γνώμη, ώστε να ισορροπήσω τα πράγματα -κατά το δικό μου, φυσικά, κριτήριο. 8)

Πολύ σωστός ο Shadowcaster…