Δεν βρήκα thread για κανένα από τους 2 επομένως είπα να κάνω ένα εγώ και για τους 2.
Σκηνοθέτες με κοινές πορείες, nerds που πλέον μπορούν και παίζουν με τα ακριβότερα παιχνίδια του Hollywood. Η καριέρα και των 2 παρουσιάζει πάρα πολλές ομοιότητες.
EARLY DAYS
Και οι 2 ξεκίνησαν με φτηνά horror/freak movies που βρήκαν από νωρίς πολλούς φανατικούς θαυμαστές και γρήγορα έγιναν cult διαμαντάκια στο είδος.
Ο Raimi χτύπησε πρώτος το 1981 με το Evil Dead.
Εύστοχο χιούμορ, φτηνά εφέ και εμφανέστατα ψεύτικο αίμα με επιρροές από Lovecraft και έτοιμο το αριστούργημα που άλλαξε το τοπίο στο σινεμά τρόμου. Ταινία σταθμός στο είδος που επηρέασε και συνεχίζει να επηρεάζει (αλλά και να αντιγράφεται) πολλούς σκηνοθέτες. Εδώ μας συστήνει και για πρώτη φορά τον αγαπημένο του ηθοποιό Bruce Campell.
Ακολούθησε το Crimewave που προσωπικά ποτέ δεν είδα για να ακολουθήσει λίγο αργότερα το sequel του Evil Dead που δεν κατάφερε να κάνει την επιτυχία του πρώτου μέρους. Κάπου εκεί κάνει το μεγάλο βήμα για το Hollywood αλλά δεν ξεχνά τις ρίζες του και επιστρέφει γρήγορα σε αυτές με το καταπληκτικό Army of Darkness που αποτελεί και προσωπική μου αδυναμία.
Γεμάτο επικές στιγμές με τον Bruce Campell και πάλι πρωταγωνιστή στον ρόλο του Ash ενός απλού υπαλλήλου που θα βρεθεί στον μεσαίωνα να πολεμάει στρατιές νεκρών που ό ίδιος κατά λάθος ξύπνησε απαγγέλλοντας από το βιβλίο των νεκρών (ναι το ίδιο που υπάρχει και στο evil dead) έχοντας για όπλο ένα αλυσοπρίονο ως προέκταση του χαμένου του χεριού. Ίσως ο καλύτερος και σίγουρα ο πιο χαρακτηριστικός ρόλο του. Εδώ το χιούμορ είναι ακόμα πιο κυρίαρχό ρόλο με τον Campell να είναι πραγματική απόλαυση ειδικά όταν «το χάνει» και βλέπουμε την παράνοια του.
Την ίδια εποχή o Peter Jackson ξεκινούσε την δική του καριέρα με ακόμα πιο φτηνά horror/freak movies με γελοία εφέ στην πρώτη του ταινία Bad Taste που ήταν ακριβώς αυτό
Κακό γούστο. Σε αυτή την ταινία υπάρχει για μένα η πιο αηδιαστική σκηνή που έχω δει ποτέ. Δεν είναι άλλη από την σκηνή που μια ομάδα ανθρώπων να αλλάζουν χερι με χέρι και να τρώνε μέσα από ένα μπολ με πράσινα ξερατά… μπλιααααχχχχχχχ.
Ακολούθησαν άλλες δύο εξωφρενικές ταινίες το Meet the Feebles που ήταν κάτι σαν μια σάπια παρωδία του Mupper show για να πάμε στο έπος Braindead
όπου ο Jackson μας παρουσίασε σε παγκόσμια αποκλειστικότητα ένα καινούργιο είδος ζώου διασταύρωση πιθήκου και ποντικιού που προέρχεται από το Skull island (sound familiar??? ) και με ένα δάγκωμα μετατρέπει τα θύματα σε ζόμπι. Μια ταινία που έχει μείνει στην ιστορία ως η πιο αιματηρή και gore ever. Ειδικά στην τελική σκηνή όπου χρησιμοποιήθηκαν πολλά λίτρα ψεύτικου αίματος. Η υπερβολή στο μεγαλείο της και φυσικά η ταινία λατρεύτηκε όσο λίγες.
WELCOME TO HOLLYWOOD
Η είσοδος του Raimi στο Hollywood έγινε μεταξύ του evil dead 2 και army of darkness. Τότε βγήκε το Darkman με τον Liam Neeson ακόμα ένα istant classic με τον Raimi να δείχνει πως κρατάει το ύφος του ακόμα και αν έχει ξεφύγει πλέον από τα freak movies και έχει αφήσει το έντονο χιούμορ προς το παρόν.
Ακολουθεί το γουέστερν The quick and the dead που έχει μείνει περισσότερο για το τρομερό cast ηθοποιών παρά για την ίδια την ταινία που καταφέρνει να ξεχωρίσει κυρίως λόγω της πιο παιχνιδιάρικης ροπής του Raimi. Στην ταινία εμφανίζονται οι Leonardo Di Caprio (πριν γίνει διάσημο 2 χρόνια μετά με τον Τιτανικό), Sharon Stone, Russel Crowe, Gene Hackman .
Μετά όμως έρχεται το αριστούργημα του Sam Raimi η καλύτερη του ταινία ως σήμερα και ίσως η τελευταία πραγματικά σπουδαία ταινία του. Το καταπληκτικό A Simple Plan
Δύο αδέρφια ο Hank και και ο Jacob, μαζί με το φίλο τους Lou θα βρούνε κάτω από τα χιόνια της μικρής επαρχιακής τους πόλης, ένα πεσμένο αεροπλάνο με 4 εκατομμύρια δολλάρια (“το αμερικάνικο όνειρο μέσα σ’ένα σάκο”, όπως επισημαίνει χαριτολογώντας ο Lou). Αποφασίζουν να τα κρατήσουν, χωρίς όμως να τα μοιραστούν και τα ξοδέψουν, μέχρι τη στιγμή που σιγουρευτούν ότι δεν τα αναζητά κανείς. Ο φόβος, η καχυποψία και η παράνοια θα πάρουν το πάνω χέρι και η μέχρι τότε απλότητα και ηρεμία της επαρχιακής τους ζωής, θα χαθούν δια παντός…
Απλά μην την χάσει κανείς.
Ακολουθούν άλλες 2 ταινίες που μάλλον όμως πέρασαν απαρατήρητες το For Love of the Game ταινία σχετικά με το baseball και πρωταγωνιστή τον Kevin Costner και The Gift με την Cate Blanchet να υποδύεται ένα μέντιουμ και προσπαθεί να βρει μια κοπέλα που έχει εξαφανιστεί (Katie Holmes). Καμιά από τις 2 δεν ήταν όμως κάτι το ιδιαίτερο.
Ο Peter Jackson άργησε λίγο ακόμα να μπει στα σαλόνια του Hollywood και το εισιτήριο του δεν ήταν τα freak movies που γύριζε ως τότε αλλά μια ακόμα δική του ανεξάρτητη παραγωγή, το Heavenly Creatures. Δυο κοπέλες φτιάχνουν έναν δικό του φανταστικό κόσμο και αποδρούν μέσα σε αυτόν. Αλλά η σχέση του δεν αρέσει στους γονείς τους που προσπαθούν να χαλάσουν την σχέση που αναπτύσσουν με ολέθρια αποτελέσματα. Τεράστια αλλαγή και μεγάλη καλλιτεχνική επιτυχία ήταν η ταινία που παρουσίασε για πρώτη φορά την Kate Winslet (ανακάλυψη του Jackson) στο κοινό. Επίσης έδωσε την πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα στον Jackson (σενάριο) και φυσικά εισιτήριο για το Hollywood.
Το οποίο εισιτήριο εξαργύρωσε αρχικά με το Τhe frighteners. Κωμωδία τρόμου αλλά καμία σχέση φυσικά με τις παλιές του ταινίες. Εδώ άλλωστε κυριαρχεί το κωμικό στοιχείο. Πρωταγωνιστής ο Michael J. Fox στον ρόλο του Frank Banister που μετά από ένα ατύχημα μπορεί και επικοινωνεί με τους νεκρούς.
BIG BUDGET
Και φτάνει η περίοδος που οι 2 αυτοί nerds μπορούν πλέον να παίξουν με τα πιο ακριβά παιχνίδια του Hollywood. Και οι 2 λοιπόν αναλαμβάνουν από μια τριλογία.
O Raimi βέβαια δεν ξεκίνησε για τριλογία όταν γύρισε το πρώτο Spiderman αλλά κατέληξε με μια τέτοια.
Το casting που κάνει μπορεί να μην είναι πάντα εύστοχο (Mary Jane) αλλά το τελικό αποτέλεσμα τον δικαιώνει. Μένει αρκετά πιστός στο comic κρατώντας την υπογραφή του και σε πολλές περιπτώσεις το ξεχωριστό του χιούμορ. Μοναδικό μελανό σημείο της πρώτης ταινίας η over the top τέρμα υπερβολική ερμηνεία και του Dafoe και το γελοίο κουστούμι του Green Goblin. Την παράσταση κλέψει πάντως ο Jonah Jameson (J.K. Simmons). Πολύ καλός o Tobey Maguire στο ομώνυμο ρόλο.
Η δεύτερη ταινία διορθώνει κάποια από τα κακώς κείμενα της πρώτης παρουσιάζοντας ένα πολύ καλύτερο κακό στο πρόσωπο του Dr.Octapus με τον Alfred Molina να δίνει ίσως την πιο ενδιαφέρουσα ερμηνεία όλων των ταινιών. Αν και έχουν αυξηθεί οι δραματικοί τόνοι με τον Raimi να εξακολουθεί να μένει πιστός στο πνεύμα των comic δεν λείπουν κάποιες εύστοχες κωμικές στιγμές με φαρδιά πλατιά την υπογραφή του.
Την οποία πάντως έχασε στην τρίτη ταινία της σειράς όταν και έγινε εμφανές πως οι παραγωγοί του έβαλαν χέρι ώστε να χωρέσει και ο Venom για να προσελκύσουν ακόμα περισσότερο τους πιτσιρικάδες. Κρίμα γιατί όσο η ταινία έμενε στον Sandman (Thomas Haden Church) όλα έδειχναν ακόμα έναν πολύ ενδιαφέρον κακό ταινίας όσο και ο Octapus.
Μετά από την άτυπη αυτή τριλογία ο Raimi παραμένει στο Hollywood και επιχειρεί μια επιστροφή στις παλιές καλές horror ταινίες του αλλά με πολύ μεγαλύτερο budget αλλά στο Drag me to hell δείχνει να το έχει χάσει λιγάκι. Το όνομα του ακούστηκε για το Hobbit αλλά έμεινε μόνο σαν φήμη τελικά.
Ο Jackson από την άλλη μεριά πήγε στο Hollywood με σκοπό να γυρίσει το remake King Kong που τόσο ονειρευόταν από μικρός. Αλλά δεν στάθηκε τυχερός αφού η Universal δεν ενέκρινε το budget που ζητούσε με αποτέλεσμα να στραφεί τελικά στο άλλο όνειρο του και ακόμα πιο παράτολμο, να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη των Άρχοντα των δαχτυλιδιών (The Lord of the rings)
Με τα δικαιώματα του βιβλίου στα δικά του χέρια ξεκίνησε να ψάχνει στούντιο στο Hollywood που θα του έδινε τα χρήματα που χρειαζόταν και μετά από την φτωχή προσφορά της Miramax (μια ταινία 2 ωρών με περιορισμένο budget) κίνησε για αλλού μέχρι που βρήκε την New Line και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Για την ίδια την ταινία δεν χρειάζεται να γράψω και πολλά αφού είναι όλα γνωστά. Εδώ ο Jackson κέρδισε και τα πρώτα του oscar.
Η επιτυχία του Άρχοντα του έδωσε και το πράσινο φως να κάνει το remake King Kong πραγματικότητα επιτέλους. Κάνοντας ένα εξισουν επιτυχημένο casting με αυτό του Άρχοντα δίνει ακόμα μια άψογη ταινία που το μόνο που την κρατάει από το να χαρακτηριστεί αριστούργημα είναι μάλλον το δικό του υπερβολικό πάθος για αυτή που τον οδήγησε σε μια μάλλον υπερβολική διάρκεια 3 ωρών.
Τελευταία δικό του πόνημα ήταν το Lovely Bones επίσης με αρκετά μεγάλο budget που όμως αποτέτεσε και το πρώτο μεγάλο ολίσθημα στην καριέρα του αφού πρόκειται για ένα μάλλον μέτριο μελόδραμα που διασώζεται από τις καλές ερμηνείς και, για μια ακόμα φορά πολύ καλού καστ.
Trivia: Σε όλες ταινίες του Raimi εμφανίζεται το αγαπημένο του αυτοκίνητο Oldsmobile Delta 88. Σύμφωνα με τον Bruce Campell ακόμα και στο quick and the dead!
Επίσης σχεδόν σε όλες τις ταινίες του κάνει ένα μικρο cameo ο Bruce Campell.
Cameo εμφανίσει κάνει και ο Jackson σε όλες τις δικές του ταινίες.
H τοποθεσία που χρησιμοποιήθηκε για τα μονοπάτια των νεκρών στην Επιστροφή του βασιλιά έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε μια σκηνή στο braindead. Εύκολα αναγνωρίσιμη σε κάποιον προσεκτικό.