“Tι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να μην κυνηγούν τα όνειρά τους και να απομονώνονται;”
Αυτή ήταν η ερώτηση που έκανε ο Roger Waters στους υπόλοιπους και οι απαντήσεις ήταν “ο θάνατος,η θρησκεία,τα λεφτά,η τρέλα,ο χρόνος κτλ”
Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…
Ότι μεγαλύτερο έχουν δημιουργήσει οι Pink Floyd,και η μουσική γενικότερα,είναι το “The Dark Side Of The Moon”.
Το τι έχει γράψει ο Waters εκεί μέσα είναι απερίγραπτο.Για μένα περικλείει και τα υπόλοιπα 3 άλμπουμ τους μέσα,νοηματικά τουλάχιστον.
Από το παιχνίδι με τις κάρτες,μέχρι τον τίτλο “Any Colour You Like” που αν κάτσεις και σκεφτείς τι σημαίνει σε πιάνει ένα μίνι-σοκ,από τον Gilmour που έβαζε ανθρώπους να τρέχουν στο στούντιο για το “On The Run” μέχρι και τον Wright που είναι υπεύθυνος για το “πρίσμα” αυτός ο δίσκος είναι ότι καλύτερο έχουν βγάλει.
Και οι 4 συμφωνούν σε αυτό.
Έχει γίνει ένας ψιλοχαμός.
Τελικά η επίσημη κυκλοφορία δεν θα είναι αυτή που θα βγει σε περίπου μία εβδομάδα.
Λογικά δεν θα αργήσει μιας και από όσο γνωρίζω δουλεύουν πάνω σε αυτή.
Ο Waters ξεκινά πρόβες γύρω στις 30!!!Προσδεθείτε!
Για κάποιο λόγο σήμερα άκουγα Pink Floyd με πολύ ευλάβεια.Κομμάτια όπως το Echoes και γενικά πριν το 1976.
Μόλις τώρα θυμήθηκα κάτι και κατάφερα να εξηγήσω το γιατί.
Σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια,ο Richard Wright έφυγε από την ζωή,στο σπίτι του,ήσυχα όπως έζησε και πίσω από τα πλήκτρα των Pink Floyd.
Το αγαπημένο του άλμπουμ ήταν το Wish You Were Here,το οποίο και έντυσε πάρα πολύ γλυκά με τα πλήκτρα του.Αν δεν ήταν αυτός το Shine On Yoy Crazy Diamond δεν θα υπήρχε.Ήταν ακόμα αυτός που αφιέρωσε το τελευταίο Part,το οποίο είναι και το μοναδικό part που γράφτηκε από ένα άτομο και αυτός ήταν ο Rick,του Shine On You Crazy Diamond στον Syd Barrett ,αποκαλώντας το “ένα πένθιμο εμβατήριο” για την έλλειψή του και την τότε κατάστασή του.
Σαν σήμερα ακόμα κυκλοφόρησε και το Wish You Were Here,το 1975.
Νομίζω ότι ο David Gilmour και ο αδικοχαμένος Richard Wright που μας άφησε νωρίς, συμφωνούν στο ότι το καλύτερο album τους είναι το Wish You Were Here (το οποίο αποτελεί και το προσωπικό μου κόλλημα).
Σχετικά με το DVD από τις συναυλίες του The Wall στο Earl’s Court του '81, γνωρίζουμε τίποτα παραπάνω; Είναι αλήθεια αυτό που ακούγεται ή απλά μια φήμη; Γιατί κατά καιρούς για αυτές τις μαγνητοσκοπήσεις έχουν ακουστεί διάφορα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι μάλλον αρνητικά (κυρίως όσον αφορά την ποιότητα της εικόνας - θυμάμαι να διαβάζω μια ιστορία ότι οι τεχνικοί χρησιμοποιήσανε διαφορετικό φιλμ από το ενδεδειγμένο με απαράδεκτα αποτελέσματα!).
Μακάρι να ισχύει πάντως, γιατί θα είναι κρίμα να μην έχει σωθεί κάτι από εκείνη τη μεγαλειώδη περιοδεία…
Λοιπόν.
Να ξεκινήσω με το δεύτερο.Επίσημη έκδοση θα κυκλοφορήσει.
Τώρα σχετικά με το πρώτο.
Όλοι θεωρούν το Dark Side Of The Moon ως την κορυφαία κυκλοφορία τους.
Πέρα από το ότι έσπασε κάθε ρεκόρ,θεωρώ και εγώ τον δίσκο αυτό ως κάτι το τέλειο.
Έχω ξαναπεί πως στιχουργικά και ιδεολογικά περικλείει για εμένα όλα τα ιδεολογικά υπόβαθρα των υπόλοιπων άλμπουμ τους.Έχει την νοσταλγία,το συναίσθημα του Wish You Were Here,έχει τις πολιτικές δηλώσεις του Animals και πραγματεύεται την απομόνωση και την αποστροφή που διαθέτει και το The Wall.Πάνω από όλα όμως είναι η ευφυΐα του Roger Waters στιχουργικά που άμα κάτσεις και σκεφτείς τι έχει γράψει σε αυτόν τον δίσκο ανατριχιάζεις.
Μουσικά είναι από άλλο πλανήτη.Πολλοί λένε πως το Dark Side Of The Moon άμα το απογυμνώσεις είναι 2-3 συγχορδίες.Και εδώ είναι η μαγκιά των Pink Floyd,του David Gilmour και του Richard Wright.Ο ίδιος ο David έχει πει πως σε κάποιους τομείς ίσως το Wish You Were Here να είναι καλύτερο.Επίσης είπε πως στο 1972 δεν είχε την τρελή έμπνευση.“Δεν είχα γράψει κομμάτια,όπως το Shine On You Crazy Diamond,το Wish You Were Here.Είχα αφοσιωθεί στον ήχο περισσότερο”.
Αυτό που ακούω,αυτός ήχος που βγαίνει κάθε φορά όταν βάζω αυτόν τον δίσκο είναι η μουσική όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ.
@Floydized: δε θα διαφωνήσω σε αυτά που λες περί DSOTM. Προφανώς κορυφαίο album, μπροστά από την εποχή του σε όλους τους τομείς, κλπ.
Πλην όμως, αυτή η προσήλωση σε λεπτομέρειες, ήχους, ηχογραφήσεις και τα συναφή, για μένα προσωπικά έχει αφαιρέσει κάτι από τη μουσικότητα του album. Αυτή η μουσικότητα υπάρχει άπλετη σε albums όπως το WYWH, στο οποίο θεωρώ ότι συνθετικά και οι 4 μεγαλουργήσανε, όπως και στο στιχουργικό κομμάτι - οι ευθείες αναφορές στην περίπτωση του Syd Barrett είναι κάτι παραπάνω από συγκινητικές.
Φυσικά δεν προσπαθώ να μειώσω το DSOTM. Απλά για τα ταπεινά αυτάκια μου, το WYWH δουλεύει καλύτερα!
Sorry που θα επιμείνω, αλλά υπάρχει κάποιο link με νέα σχετικά με το DVD; Αν ναι, plz. γράψε κάνα link να ενημερωνόμαστε! Thanks!
Αγορίνα μου μην στεναχωριέσαι θα βγει το DVD.Βρήκαν τις κόπιες που είχε χάσει ο Waters και τις είχε μαζέψει πάλι καλά κάποιος άλλος και θα το κυκλοφορήσουν,εν καιρώ όλα αυτά.
Τώρα για το Dark Side δεν είναι μόνο αυτά.Είναι πολλά και κάποια στιγμή πρέπει να κάτσω να τα γράψω.
Τέλος πάντων το καθένα είναι ξεχωριστό.
Γαμώτο, φαντάζομαι ότι πρέπει ( να υπάρχει και αρκετό άλλο οπτικό αρχειακό υλικό από συναυλίες τη δεκαετία του '70, μακάρι να κυκλοφορήσει κάποια στιγμή προσεγμένο και επιμελημένο. Τα Pulse και Live at the Pompeii δεν είναι αρκετά για ένα όνομα σαν τους Pink Floyd…