Θέσεις {Positions} διατονικής φυσαρμόνικας-Straight & Cross harp

Ρίξτε μια ματια στα παρακάτω 3 Video και θα καταλάβετε αρκετά για τις θέσεις[Positions] της φυσαρμόνικας:
ή με λίγα λόγια:

  1. Με μια μόνο διατονική φυσαρμόνικα μπορείς να παίζεις ΟΛΕΣ τις θέσεις {Positions} δηλαδή όλες τις κλιμακες (όλα τα κλειδιά) όμως απαιτείται πολύ δουλειά γι αυτό ακόμα και οι καλύτεροι φυσαρμονικο-παίκτες παίζουν σε 2 positions το Straight και το Cross harp.
  2. Αν η φυσαρμόνικα σου δεν είναι Lee Oscar ?όπου το Straight harp αναγράφεται στο πάνω αλλά και στο πλάγιο αριστερό μέρος της φυσαρμόνικας , το δε Cross harp στο δεξιό πλάγιο μέρος της φυσαρμόνικας - αλλά Hohner ή άλλη μάρκα τότε το Cross harp βρίσκεται μια 5η ψηλότερα. Δηλαδή αν έχεις A τότε το Α είναι το straight harp και το Ε to Cross harp .Ομοίως αν έχεις C το C είναι το straight harp to G το Cross harp (5 νότες πάνω).κλπ
  3. Εστω ότι έχεις την C. Τότε για να παίξεις Cross harp πρέπει να ξεκινήσεις από την 2η οπή ρούφηγμα-δηλαδή το G αφού το Cross harp της C είναι το G.
  4. Για να συνεχίσεις όμως την κλίμακα G από τη δεύτερη οπή σου λείπουν νότες (η F και η A). Αρα για να παίξεις τις F και A χρειάζεται να κάνεις ?bending? δηλαδή ?στράβωμα? της ροής του αέρα ρουφήγματος με τεχνική του λάρυγγά και της στοματικής κοιλότητας.
  5. Αυτό το ?στράβωμα? της ροής του αέρα ρουφήγματος δίνει τον χαρακτηριστικό ήχο των μελωδιών Blues.
  6. Ετσι το 90% των Δυτικών λαών παίζουν σε Cross Harp (τονίζουν περισσότερο τις νότες ρουφήγματος) ενώ το 90% των Ανατολικών λαών παίζουν σε straight harp (τονίζουν περισσότερο τις νότες φυσήματος)