Praying Mantis

Γιατι ειναι εγκληματικα υποτιμημενοι και το αξιζουν.

Οι Praying Mantis, Βρετανοι απο το Λονδινο, ιδρυθηκαν απο τα αδερφια Tino και Chris Troy ξεκινησαν ως ενα συγκροτημα nwobhm, λιγο διαφορετικο απο τα αλλα. Θες περισσοτερη μελωδια, θες περισσοτερη ροκια και 70ιλα, δεν ειχαν τον τσαμπουκα των Maiden ή των Tygers ή την αλητεια των Diamond Head και των Jaguar.

Αυτα ισχυαν ως το 1981 οπου κυκλοφορησε το τεραστιο Time Tells No Lies. Πριν προχωρησω ομως παρακατω, χριζει ειδικης μνειας το σινγκλακι Captured City που κυκλοφορησε το 1979. Ευκολα στο τοπ5 κομματιων της μπαντας, με συνοπτικες, αν και προσωπικα προτιμω την εκδοση που υπαρχει στην συλλογη Metal For Muthas Vol.1

Ας δουμε λιγακι ομως το Time Tells No Lies:

Διαμαντι του NWOBHM, με διαφορετικο ωστοσο τροπο. Στον δισκο αυτο, θα βρειτε σιγουρα heavy metal της εποχης, αλλα πολυ ροκια και 70ς αλητεια. Το παραξενο με αυτον τον δισκο ειναι οτι δημιουργει μια τοσο ξεχωριστη ατμοσφαιρα που σε αιχμαλωτιζει κυριολεκτικα. Με πληρη συναισθηση των γραφομενων μου σας λεω πως πουθενα αλλου δεν προκειται να βρειτε riffs σαν του Running For Tomorrow ή σαν του Beads Of Ebony. Θα νιωσετε τον πανκη να βγαινει απο μεσα σας με τα Rich City Kids και Panic In The Streets (ΥΜΝΟΣ!) και θα παρασυρθειτε σε φλοϋδιασμενες και πεσιμιστικες σφαιρες με το Lovers To The Grave. Ιδιαιτερος δισκος που εχει να δωσει κατι στον καθενα…

Τελος, υπαρχει και μια διασκευη στο All Day And All Of The Night των Kinks, πετυχημενη κατ’εμε.

Lovers To The Grave

Panic In The Streets

Η μπαντα νομιζω διαλυθηκε για καμια δεκαετια ή τουλαχιστον ηταν ανενεργη δισκογραφικα. Η επιστροφη τους εγινε το 1991, σε διαφορετικο υφος και με την προσθηκη του Dennis Stratton (ναι, των Maiden) στις κιθαρες αλλα και στα φωνητικα (ουσιαστικα στα μισα κομματια τραγουδαει αυτος και στα υπολοιπα ο Chris Troy). Η μουσικη πλεον ειναι πιο αοραδικη θα μπορουσε να πει κανεις, αλλα επ’ουδενι δεν το λες AOR αυτο το πραγμα, περισσοτερο μελωδικο και πληκτρατο heavy metal θα το χαρακτηριζα.

Το 1991 λοιπον κυκλοφορει το Predator In Disguise:

Γαματος δισκος, ισως επειδη ειμαι και του πιο “ελαφρολαϊκου” εγω :stuck_out_tongue: Παρ’ολα αυτα, αξιζει να τον ακουσετε, εχει μελωδιες, πληκτρα που προσθετουν στα κομματια, πιασαρικα ρεφρεν και δυναμη ενιοτε. Δεν ειναι ο δισκος που θα ακουσεις οταν θες να κουρουμπελιασεις, αλλα ειναι ο δισκος που θα σε ανεβασει, θα σε κανει να πατησεις γκαζι στο αυτοκινητο και θα σε κανει να γουσταρεις (εχει και τις μπαλαντες του βεβαια). Εξαιρετικο κραμα hard rock και μελωδικου heavy metal, δεν θα χασετε.

Time Slipping Away (αουα!)

Can’t See The Angels

Δεν επρεπε ωστοσο να περασουν αλλα 10 χρονια για να παρουσιασουν νεο υλικο, η μπαντα ηρθε για να μεινει πια. Το 1993 κυκλοφορουν νεο δισκο, ονοματι A Cry For The New World:

Στα ιδια χναρια με τον προκατοχο του. Επανελαβαν την πατεντα του προηγουμενου δισκου. Κακο; Ουτε κατα διανοια. Βασικα, αν σε καποιον αρεσει το Predator In Disguise, θα καραγουσταρει και το A Cry For The New World. Κομματια δημιουργημενα με κεφι, διαθεση, χωρις να θετουν φιλοσοφικα ερωτηματα και χωρις να θελουν να φανουν δηθεν αγρια και μετσαλ. Πορωτικο hard rock περισσοτερο (αν πιασουμε τις ταμπελες και παλι το μελωδικο, πληκτρατο heavy metal ισως αρμοζει σε καποια κομματια), το οποιο ειναι λιγο πιο γκαζωμενο σε σχεση με τον προηγουμενο δισκο, οι ταχυτητες ισως μισο κλικ πιο πανω. Τα ρεφρεν εξισου πιασαρικα, μπαλαντες/μπαλαντοειδη κομματια υπαρχουν και εδω φυσικα, δισκος που βγαζει γουστα, εχει μουσικη μεσα του, οχι ριφφακια της σειρας και η ψυχαγωγια σας εγγυημενη.

Rise Up Again

Dangerous (Γιου αρ λιβινγκ του μπη ντεεεεεεηντζερας!)

Υστερα απο 2 χρονια κυκλοφορει και το To The Power Of Ten, το οποιο δεν το εχω ακουσει, αν εχει να συνεισφερει καποιος, ελευθερα!

Εχω ακουσει ομως την Δισκαρα Forever In Time που κυκλοφορησε το 1998!

Μοναδικος δισκος, με το στιγμα των Praying Mantis και συνθεσεις που ειναι μια και μια. Ο ηχος ειναι καπως διαφοροποιημενος εδω περα, εγω προσωπικα ακουω heavy metal των 80ς, με τα πληκτρα παροντα αλλα πιο διακριτικα στο συνολο τους και φυσικα αρκετα μελωδικα περασματα. Ωστοσο, στο συνολο του ειναι πιο heavy δισκος, εκτιμω. Και παμε στην μουσικη αυτη καθαυτη…Τα κομματια εχουν εναν υπνωτικο και λιγο μελαγχολικο σε σημεια χαρακτηρα, βγαζουν μια νοσταλγια ρε παιδι μου. Φταινε και οι στιχοι σε αυτο που σε γενικες γραμμες δεν ειναι και οι πλεον χαρουμενοι. Τα κομματια εχουν υπεροχες κιθαρες και παρα την μεγαλουτσικη διαρκεια τους (5-7 λεπτα το καθενα), οχι μονο δεν κουραζουν αλλα σε κανουν να θες να τα ακουσεις ξανα και ξανα. Συμπερασματικα, υπαρχουν αρκετα σημεια σε κομματια που μου δινουν την αισθηση πως γλυκοκοιτανε στο παρελθον της μπαντας στα 80ς, αναμεμειγμενα ομως με την μουσικη που παιζουν στα 90ς. Κατι που τους εχει βγει στο επακρο.

Wasted Years (καμια σχεση με των Maiden)

Man Behind The Mask

Απο εκει και περα, η μπαντα εχει βγαλει τρεις δισκους, Nowhere To Hide (2000), The Journey Goes On (2003) και Sanctuary (2009), τους οποιους δεν εχω ακουσει. Και παλι, οποιος κατεχει, συμπληρωνει!

Συγγνωμη για τις ελλειψης στην δισκογραφια, ελπιζω να ψηθηκε κανενας να ακουσει γιατι ειναι πολυ υποτιμημενο συγκροτημα!

Α και κλικ στους τιτλους των κομματιων!

Fighting for a reason
It’s something they call freedom
They stalk the streets like hungry wolves
In the midnight heat
Fighting for a reason
It’s something they call freedom
But you know the reason
Is panic in the streets

:drunk:

Δεν το πιστεύω… Άνοιξα ΜΟΛΙΣ για John Lee Hooker! :stuck_out_tongue:

Ετσι πανε αυτα Τζιμ :stuck_out_tongue:

Θεοί οι κύριοι. Πολύ όμορφη η πιο μελωδική-πληκτράτη προσέγγιση τους στο NWOBHM και κατ’ επέκτασιν στον κλασικό heavy metal ήχο, ενώ τα μεταγενέστερα, θα έλεγα πως είναι αυτό που σήμερα αποκαλούμε hard ‘n’ heavy, το οποίο άλλωστε από το NWOBHM και το κλασικο AOR-hard rock έχει προέλθει. Το πρώτο άλμπουμ τους, μόνο και μόνο για τη σημασία του για το NWOBHM κίνημα, επιβάλλεται για κάθε μέταλ δισκοθήκη που σέβεται τον εαυτό της. Τα υπόλοιπα, είναι στην κρίση και στα γούστα του καθενός αν θα τα έχει ή όχι. Ωραίο και το αφιέρωμα Κώστα!!!

Θενξ Πανο, αλλα στο ντεμπουτο δεν ακουω και πολλα πληκτρα, οπως λες. Μελωδια ναι, πληκτρα οχι :-s

Μελωδική για το πρώτο, το πληκτράτη προσδιορίζει τα επόμενα!!!

μόνο ποιότητα από τη δημιουργία τους ως σήμερα
τρομερά υποτιμημένοι

Έτσι ακριβώς, τους γνώρισα με το Nowhere To Hide και γενικότερα στην AOR φάση τους, και εννοείται με το Time Tells No Lies έπαθα πλάκα για το πόσο επιτυχείς ήταν και σε πιο NWOBHM ήχο.
Τώρα μου θυμίσατε ότι δεν γινόταν με τίποτα να πάω να τους δω στο UTH πριν 2,5 χρόνια που έπαιζαν με Savage Grace και πόνεσα λίγο, αλλά θα χώσω ένα Wasted Years που είναι και το ιδανικό για την περίσταση.

το Nowhere to Hide πρέπει να είναι το τραγούδι που έχω ακούσει τις περισσότερες φορές στη ζωή μου…

Τοσο καλο το Νowhere To Hide? Σαν να ψηθηκα να το ακουσω…

Από αυτά που είπες ότι έχεις ακούσει, δες το σαν συνέχεια του Forever In Time. Ίσως είναι ένα κλικ πιο χαλαρό στο σύνολο σε σχέση με αυτόν τον δίσκο, αλλά ο ήχος είναι πάνω κάτω ο ίδιος και η ποιότητα διατηρείται σε όλα τα κομμάτια. Και απίστευτες κιθάρες.

Μου κανες ζημιά μάρσιαν… Πρέπει ν άκουσα 15-20 φορές στο repeat το Nowhere to Hide. Το τραγούδι, μιας και το δίσκο αμφιβάλλω αν τον έχω ακούσει πάνω από μια φορά :p. Από συλλογούλα μέταλ ινβέηδερ το μαθα το τραγούδι , μεγάλο κόλλημα.

Ωραίο το εισαγωγικό ποστ, μεγάλο φάουλ η μη αναφορά του (μαζι με το Lovers) καλύτερου τραγουδιού του Time Tells No Lies, του

[U]Children of the Earth[/U]

Σκοπος ηταν να αναφερω ενδεικτικα καποια κομματια απο τον καθε δισκο, ετυχε να μην ειναι το Children Of The Earth αναμεσα σε αυτα.

δικαιολογίες :stuck_out_tongue:

πέραν της πλάκας τώρα, εκτός από το πρώτο που το χα πετύχει κάααποτε, κυκλοφορεί τπτ άλλο δικό τους σε δισκοπωλεία?

Παιζει να ειχα δει καμια ιαπωνικη βερσιον σε κανα no remorse κααααποτε (αν και δεν ειμαι σιγουρος). Νομιζω πως ειναι καπως δυσευρετοι ωστοσο…

γιατί όποτε ακούω Praying Mantis, θέλω να βάλω στα καπάκια Ten και το αντίστροφο? :stuck_out_tongue:

Ισχύει, ούτε κι εγώ έχω βρει κάτι από αυτούς. Κλασικό φαινόμενο απ’ όσο έχω παρατηρήσει για NWOBHM μπάντα πέρα από Maiden, Saxon και τα άλλα γνωστά ονόματα. Κάτι που ξέχασα να τονίσω, είναι η πολύ καλή παραγωγή που έχει το ντεμπούτο, ειδικά για ηχογράφηση μιας underground μπάντας το 1981, και τις πολύ καλές τους κιθάρες σε κάθε δίσκο!!! Άντε Dio θέλοντος σε κάτι μήνες θα τους βλέπω στο ΗΟΑ…

μετά το πρώτο και τα Forever in Time, Nowhere to Hide, τι ακούμε?

Μην ακούσεις εμένα, εγώ ίσως το τελευταίο να σου απέκλεια, βάλε Τεν, γιατί είναι η σειρά τους και μετά πιάσε κάποιο που δεν έχεις ακούσει. :p:lol:

όλα τα ακούς ρε!