Κάποιες σκέψεις για το Άρσεναλ - Τσέλσι, μια που αυτό το ματς είναι πολύ σημαντικό για μένα, καθώς θεωρώ την Άρσεναλ σχεδόν πάντα (δηλαδή όταν δεν έχει σοβαρή ομάδα η Τότεναμ) τη μεγαλύτερη αντίπαλό μου.
Καταρχάς, για δύο ομάδες που τις χωρίζουν μόλις δύο θέσεις στη βαθμολογία και πριν την έναρξη μόλις 6 βαθμοί, είναι τουλάχιστον αξιοσημείωτο πόσο μεγαλύτερη είναι η πραγματική απόσταση μεταξύ τους. Είμαι σίγουρος ότι αν έβαζα κάποιον να δει το ματς ο οποίος δεν είχε ασχοληθεί με Premier League εδώ και δεκαετίες και του έλεγα “που λες λοιπόν, απ’ αυτές τις δύο ομάδες η μία έχει τον ίδιο προπονητή εδώ και σχεδόν 6 χρόνια και χτίζεται σταθερά στο ίδιο διάστημα, ενώ η άλλη τα τελευταία 3-4 χρόνια συνεχώς γκρεμίζεται και ξαναχτίζεται από την αρχή κάθε χρόνο, βρες ποια είναι ποια”, δεν θα του έπαιρνε πάνω από 5 λεπτά να απαντήσει σωστά.
Αυτό λοιπόν πιστώνεται αναμφίβολα στον Αρτέτα, ο οποίος έχει φτιάξει ένα σύνολο που μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, κατά τη γνώμη μου, τουλάχιστον σε σχέση με άλλες εκδοχές της Άρσεναλ την τελευταία τριακονταετία, απ’ την άλλη όμως ούτε ήταν αυτή ιστορικά η φυσιογνωμία της Άρσεναλ, οπότε δεν μπορεί να ειπωθεί ότι υπάρχει απαραίτητα κάποια ιστορική ασυνέχεια, ίσα ίσα που το πόσο σκληρή, στιβαρή, ανθεκτική ομάδα έχει φτιάξει ο Αρτέτα είναι μια εικόνα που τιμά το έργο του και μπράβο του γι’ αυτό. Στέκομαι ιδιαίτερα στο κομμάτι της στιβαρότητας ακριβώς διότι ήταν κάτι που η Τσέλσι είχε για πολλά χρόνια, το έχασε και ψάχνει να το ξαναβρεί.
Επίσης φαίνεται για άλλη μια φορά πόσο κρίσιμο είναι το στοιχείο της αξιόπιστης άμυνας, ξεκινώντας από τον τερματοφύλακα, στο top ποδοσφαιρικό επίπεδο. Και το λέω αυτό παρότι η μεγαλύτερη γκάφα τερματοφύλακα στο πρώτο ημίχρονο (και η μοναδική στιγμή που πλησιάσαμε σε γκολ) ήταν απ’ αυτόν της Άρσεναλ. Ο δικός μου όμως, ο Σάντσεζ, παρότι σαφώς πιέστηκε περισσότερο και έβγαλε και αρκετές φάσεις, από άποψη μεταβιβάσεων, εξόδων κλπ δεν εμπνέει πραγματικά ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη. Ειδικά στο πρώτο 20λεπτο ήταν πραγματικά τρομερό, μεταφορικά και (για μένα) κυριολεκτικά, το πώς κυριολεκτικά κάθε επίθεση της Άρσεναλ μύριζε γκολ.
Απ’ την άλλη, αποτιμώ ως θετικό το ότι από το 35’ και μετά, παρόλο που δεν απειλούμε καθόλου, τουλάχιστον κάπως έχουμε ισορροπήσει σε κατοχή, παίξιμο της μπάλας στο αντίπαλο τρίτο, ευκαιρίες σε βάρος μας που επιτρέπουμε κλπ. Αν μη τι άλλο, από τη στιγμή που εμφανώς δεν μπορείς να νικήσεις μια ανώτερη ομάδα, είναι καλό τουλάχιστον να χάσεις 1-0 (ή 2-0, είναι και νωρίς ακόμα) και όχι - πάλι - 5-0.