Ελληνικο punk

Τα βιντεακια ειναι ρισπεκτ,τα χουμε πει! :wink:
Αληθεια,που το βρηκες τοσο υλικο για τη Γενια Του Χαους ρε συ;

E τις περισσότερες τις έχω βρει στο νετ, αλλά είναι και μερικές που είχα σκανάρει από το cd τους. Υπήρχε παλιότερα μία fan page για τους ΓΤΧ όπου τις έιχα κατεβάσει, αλλά τώρα είναι down, από ότι βλέπω.

Τα βιντεακια ειναι πολυ καλα,οντως…:slight_smile:

Ποτέ δεν είχαμε τίποτα ιδιαίτερο στο Punk. Συνεχίζουμε να μην έχουμε.
Όμως οι Straitjacket Fit είναι ό,τι καλύτερο έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα στο χώρο του DIY Punk (ίσως και γενικότερα).
Όποιος δεν τους γνωρίζει μπορεί να κατεβάσει τον δίσκο τους δωρεάν από την σελίδα του diymusic.

Οι Straitjacket Fit είναι καλή μπάντα από αυτά που έχω ακούσει σε κάποιες συλλογές που έχουν συμμετάσχει (διατάρξη κοινής συνείδησης νομίζω είναι η μία από αυτές), αν και η μουσική τους έχει αρκετά στοιχεία και από άλλες μουσικές, που δεν θα τα έλεγες και πανκ.

Όσο για το πρώτο σκέλος της θέσης σου, το θεωρώ τουλάχιστον αστείο και δεν θα το σχολιασω.

Από αυτή την απάντηση που έδωσες, δεν μου αφήνεις επιλογές. Έφτιαξα το πορτρέτο σου. Το να κρίνεις μια μπάντα ακούγοντας ένα ή δύο κομμάτια συλλογών και μάλιστα να θεωρείς και αστεία μία άποψη που που τους υποστηρίζει, είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις στην υπόληψή σου.

Πρώτον, μάθε να ακούς σωστά πριν χαρακτηρίσεις κάτι αστείο, εάν θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά. Δεύτερον, θα ήθελα να ακούσω εάν γίνεται και τα ‘αρκετα στοιχεία από άλλες μουσικές’ που αναφέρεις από τα κομμάτια των συλλογών. Τρίτον, θα ήθελα να μου δώσεις εσύ πoιές μπάντες θεωρείς ότι αξίζουν τον τίτλο της καλύτερης ελληνικής μπάντας DIY.

Συγγνωμη που παρεμβαινω αλλα o χαρακτηρισμος “αστειο” δεν αφορουσε την αποψη σου περι Straitjacket Fit αλλα την παρακατω:

Και προσωπικα συμφωνω,οχι επειδη διαφωνω με αυτη την αποψη (που οντως διαφωνω) αλλα γιατι διατυπωσες κατι χωρις να παραθεσεις καποιο επιχειρημα για να υποστηριξεις τη θεση σου.
Οσο αφορα τη τελευταια σου προταση αρκει να ανατρεξεις εδω και στα τρια βιντεακια που ποσταρε προηγουμενως ο Παναγιωτης.

Eπ επ επ…πήρες φόρα. Δεν κατάλαβες… αφού είπα ότι τους Straitjacket Fit τους θεωρώ καλή μπάντα (από αυτ΄απου έχω ακούσει).

Το πρώτο σκέλος της θέσης σου αναφέρεται στην (εκμηδενιστική) διατύπωση σου:

Ποτέ δεν είχαμε τίποτα ιδιαίτερο στο Punk. Συνεχίζουμε να μην έχουμε.

όπως διευκρίνησε και ο Coyote.

@Savagepumpkin: οι Tabula Rasa το μόνο που είχαν ηχογραφήσει ήταν το Χριστίνα (που αναφερες) που βρίσκεται στην συλλογή RNR βοήθειες 2 του Δημητράκα.

Όντως, του τα 'σουρα χωρίς να φταίει ο άνθρωπος. Συγγνώμη Panagiotis :oops:

Όταν λέω ποτέ δεν είχαμε κάτι ιδιαίτερο δεν αναφέρομαι σε συγκεκριμένα συγκροτήματα αλλά γενικότερα στο υλικό που παρήχθη στην Ελλάδα (που για μένα δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο). Οι μπάντες που δημιούργησαν ρεύμα και αποτέλεσαν σταθμό στον Ελλαδικό χώρο εμφανίστηκαν πολλά χρόνια καθυστερημένα καταφέρνοντας μονάχα να δανειστούν κάποια στοιχεία του ήχου παρουσιάζοντας κάτι εντελώς παρωχημένο. Αρκετοί ήταν πραγματικά αυθεντικοί και κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανή την φλόγα της punk κουλτούρας αλλά προσωπικά δεν θεωρώ ότι σαν μουσικά σχήματα αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο για τα δεδομένα της Ευρώπης. Ήταν απλά Punk και έκαναν μια σχετική επιτυχία επειδή τραγουδούσαν ελληνικά.

Γιαυτό λοιπόν ανέφερα τους Straitjacket Fit οι οποίοι παρ’ ότι παρουσιάζουν μια DIY δουλειά είναι εντυπωσιακότατοι (ιδίως συνθετικά) και καταφέρνουν να παρουσιάσουν έναν εξαιρετικά καλοφτιαγμένο και καινοτόμο σύγχρονο ντοκουμέντο το οποίο έχει τα φόντα να ανταγωνιστεί σήμερα πολύ λαμπερά ονόματα. Αυτή είναι η άποψή μου τουλάχιστον.

Oκ νο προμπλεμ :slight_smile:

Λοιπόν, να σχολιάσω και εγώ κάποια πράγματα με αφορμή τα σημεία που έθεσες.
Αρχικά ναι, η σκηνή στην ελλάδα άργησε να εμφανιστεί. Κατ’ουσίαν το ελλληνικό πανκ ήταν post punk, καθώς (με μερικές εξαιρέσεις) στα πιο γνωστά γκρουπ του 80 δύσκολα θα ακούσεις “μόνο πανκ”. Γενικά ήταν πανκ αναμεμειγμένο με πιο σκοτεινή και πεσσιμιστική διάθεση. Το τρανταχτό παράδειγμα του πρώτου δίσκο των Γενιά του Χάους νομίζω ότι είναι χαρακτηριστική περίπτωση. Ήδη από τα πρώτα χρόνια της δημιούργιας τους (Διατάραξη κοινής ησυχίας εποχή), ταυτόχρονα με το επιθετικό στυλ που τους χαρακτήριζε είχαν γράψει τραγούδια όπως το Απόγνωση που μόνο από πανκ γκρουπς δεν θα περίμενες κάτι τέτοιο. Μέχρι που αυτές οι τάσεις εξελιχθήκαν τόσο πολύ έτσι ώστε ο πρώτος τους δίσκος να ξεφεύγει παρα πολύ από τα στενά περιθώρια του καθαρού πανκ ήχου. Όσο για το αν αποτελούσαν κάτι πρωτότυπο για τα δεδομένα της Ευρώπης¨:

1. ο ελληνικός στίχος τους περιοριζε αυτόματα σε καθαρά ελληνικά όρια. Βέβαια αυτή ήταν η επιδιωξη τους πολλών από τα γκρουπς. Οι Αδιέξοδο πχ είχαν δηλώσει ότι δεν τους ενδιαφέρει να εκφραστούν σε κάποια άλλη γλώσσα.
  2. Αν και δεν έλειπαν οι εξαιρέσεις, δεν ήταν λίγες οι ελληνόφωνες μπάντες που κάνανε ευρωπαικές περιοδείες.βλέπε παρακάτω.Αρκετά γκρουπς στον χώρο του ελληνικού ποστ πανκ με αγγλόφωνο στίχο είχαν γίνει γνωστά στο εξωτερικό: Villa 21.
  3. Πολλοί πάντως έχουν πει ότι αν οι ΓΤΧ του είχαν αγγλικό στίχο θα ήταν μία από τις πιο καλτ μπάντες του χώρου παγκοσμίως. Από την άλλη δεν είναι λίγοι που ασχολούνται και ξέρουν την “Bastardokratia”. Αυτό το λέω από μια συζήτηση στο youtube που ήταν ένας Ισπανός και ήξερε τους ΓΤΧ.
  4. Στην τελική αυτό ήταν που έκανε την ελληνική πανκ σκηνή εξ ορισμού “πανκ”. Καμμία προώθηση, καμμία φιλοδοξία για καταξίωση στον χώρο, απλώς ήταν μία σκηνή που εκφραζόταν μέσα από αυτό που έκανε και το γούσταρε. Δεν υπήρχαν ούτε οι δήθεν, ούτε αυτοί που το παίζαν SId Vicious στην θέση του Sid Vicious. Και το γεγονός ότι μετά από 25+ χρόνια βγαίνουν νέα γκρουπς και διασκευάζουν τα γκρουπς αυτής της σκηνής λέει κάτι.

από την άλλη η πρωτοτυπία είχε ήδη γίνει για μένα, αλλά και για όλους αυτούς που κάνανε σύνθημα την φράση “αγγλικό ροκ - ελληνικό πανκ”. Γενικά τα γκρουπς και ταυτότητα είχαν, και προσπάθησαν να δημιουργήσουν κατι πρωτοτυπο με πενιχρά μέσα. Σκέψου μόνο την διαφορά στα συγκροτήματα των 70’ς και 80’ς. Σκέψου ότι όταν μιλάμε για ελληνική ροκ σκηνή στα 80΄ς κατά βάση μιλάμε για τον ευρύτερο χώρο του πανκ. Πολλοί λένε ότι η αγάπη όλων αυτών των γενιών που μεγαλώνουν συντροφιά με τα τραγούδια της σκηνής αυτής, απλώς οφείλεται στο γεγονός ότι μιλάγανε στην γλώσσα τους παρόλη την κατωτερότητα της από τις αντίστοιχες του εξώτερικού. Εγώ απλώς θα πω ότι διαφώνω χωρίς να χρειαστεί να δικαιολογήσω γιατί. Τέλος, πρωτοτυπία ήταν να γράφεις τον στίχο:

“ίσως να μην είναι μόνο ο μπάτσος ο εχθρός
ίσως οχι η εξουσία, ίσως όχι τα σχολεία, ίσως όχι ο στρατός.
Ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός να είναι η φριχτή ασημαντότητα που χαρακώνει την ψυχή σου…”

σε μία εποχή που η μόδα από τις αντίστοιχες σκηνές του εξωτερικού είχαν μότο το “Fuck The USA” κλπ.

Γενικα΄ένα πλάνο που είχα στο μυαλό μου είναι το εξής (από δω και πέρα με πιάνει το ντελίριο, σόρρυ αλλά αυτά που θα πω δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη αφορμή και λόγο ύπαρξης, απλά μου ήρθαν):

Οι πρωτεργάτες ήταν οι Κουμπότρυπες Α.Ε, ένα συγκρότημαπου δημιουργηθηκε το 1979 στον Πειραιά. Το 1982 κυκλοφορεί το πρώτο τους 7" ep το οποίο αποτελεί την πρώτη επίσημη πανκ / new wave κυκλοφορία στην Ελλάδα. Οι TVC με τα δύο τους άλμπουμ το 1982 και 1983 φλερτάρουν με punk rock και new wave ρυθμούς, από τις στάχτες των οποίων δημιουργούνται συγκροτήματα σταθμόi όπως οι Panx Romana και Magic De Spell.

Στις αρχές του 80 δημιουργούνται και οι The Clown, μια μπάντα που μαζί με τους Aντί και τους Χωρίς Περιδέραιο εξερευνούν τα μονοπάτια του electro - synthpop - punk. Με σαφείς επιρροές από μπάντες όπως DAF και Liaisons Dangereuses, που ήταν αρκετά σύγχρονες εκείνη την εποχή. Είναι αξιοθαύμαστο τουλάχιστον ότι τότε υπήρχαν αυτές οι μπάντες στο Ελλαδιστάν μας, που ήταν τόσο μπροστά στις μουσικές τους ανησυχίες.

Σε πιο καθαρά πανκ μονοπάτια τώρα, το 1980 ιδρύονται οι Stress, το πρώτο ελληνόφωνο πανκ γκρουπ. Το 1982 είναι μία χρονιά σταθμός για τον χώρο, καθώς δημιουργούνται οι Γενιά του Χάους, το καλύτερο και επιδράστικοτερο γκρουπ στον ανεξάρτητο χώρο, ενώ ο αποχωρήσας Φρανκ από τους Stress δημιoυργεί τους Panx Romana. Ταυτόχρονα, οι Ex Humans κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο ιστορικό Scylab. Δισκογραφικά, την ίδια χρονιά κυκλοφορεί το πρώτο πανκ single με ξένο στίχο και δεν είναι άλλο από το Fireworks των Birthward. Tην επόμενη χρονιά συναντάμε τους νεοσύστατους Αδιέξοδο να κάνουν τις πρώτες τους πρόβες στο σπίτι του Θοδωρή Ηλιακόπουλου των Γενιά του Χάους. Από εκεί και πράγματα είναι γνωστά. Το 1984 κυκλοφορεί η ιστορική συλλογή Διατάραξη Κοινής Ησυχίας και η ελληνική πανκ σκηνή γίνεται στην ουσιά αυτό που λέει η λέξη: σκηνή.

Σε πιο hardcore μονοπάτια έχουμε το 87 όπου το “Άρρωστος Κόσμος” των Αντίδραση κάνει το δικό του μπαμ καθώς αποτελεί (νομίζω) την πρώτη καθαρά hardcore / thrash καταγραφή μουσικής από ελληνικό σχήμα . Βάλε σε αυτό και το πρώτο άλμπουμ των Θεσαλλονικιών Γκούλαγκ, με το άλμπουμ τους ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 0°C, η οποίοι κινούνται σε πιο hardcore punk μονοπάτια. Ένα συγκρότημα που ο δίσκος τους Αυλή των Θεαμάτων θεωρείται σταθμός στον χώρο. Ουκ ολίγες περιοδείες στην Ευρώπη και συμμετοχές σε συλλογές και split LP μαζί με ευρωπαικές μπάντες. 1988 και οι Ναυτία σχηματίζονται, ένα από τα πιο γνωστά γκρουπ της Ελλαδάς στο εξωτερικό, καθώς οι περιόδειες τους και οι συμμετοχές τους σε συλλογές στον χώρο της Ευρώπης είναι αρκετές.

Η Συλλογή Αντί Θανάτου κυκλοφορεί το 1986 σε μόλις 500 κοπιές και γίνεται αναρπαστη. Μερικά ονοματα που συμμετέχουν είναι οι Clown, Κουμπότρυπες, Αντί, Scoria και φυσικά τα Αρνάκια, ένα γκρουπ που στα 90’ς κυκλοφορεί δύο από τους καλύτερους δίσκους του ελληνόφωνου ροκ / πανκ. Να σημείωσω κάπου εδώ ότι η συγκεκριμένη κασσέτα ήταν από τις πρώτες που έγραψα, κάπου το 1993 χωρίς να έχω ιδέα για ροκ μουσική. Αυτό το λέω για να τονίσω την μεγάλη αξία αυτών των συλλογών καθώς μετά από 7 χρόνια από την κυκλοφορία τους ακόμα παίζανε από χέρι σε χέρι.

Στον πιο πειραματικό χώρο του new wave / darkwave τα πρωτεία κατέχουν οι Παρθενογέννεσις. Το γκρουπ όπου επειδή τόλμησε να μην παίξει κλάσσικ ροκ, αλλά να ακολουθήσει την νέα τάση τότε στα τέλη των 70΄ς υπέμενε τα ντου που γινόταν στις συναυλίες του από τους κλασσικοροκάδες. Πολύ ξύλο. τα μέλη των οποίων μετά την διάλυση του γκρουπ το 1983 ιδρύουν μερικές από τις καλύτερες μπάντες στον χώρο όπως Scoria, Villa 21 και φυσικά τους θρυλικούς Τhe Reporters (απλά πρέπει να ακούσετε τα πλήκτρα τους.). Να αναφέρω εδώ την φυσιγονωμία του Κώστα Ποθουλάκη (RIP) που ήταν ο ιθύνων νους των Villa 21, The Reportes και συμμετείχε στους Παρθενογέννεσις. Για όσους δεν γνωρίζουν οι Villa 21 δεν είχαν ξεφύγει της προσοχής του Jello Biafra. Οι προαναφερθέντες Magic De Spell, κυκλοφορούν ένα από τα πρώτα και καλύτερα LP στον χώρο το 1982 με τίτλο “A body in a Snare”. Οι Metro Decay χρήζουν ειδικής αναφοράς, μιας και ήταν το γκρουπ που ψηφίστηκε ως τη “μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον” από το Ποπ κ Ροκ, και βέβαια πολύ απλά διοτι το ep τους του 1983 αποτελείται από δύο από τα καλύτερα τραγούδια στον χώρο του darkwave. Οι Slow Motion βγάζουν το 88 τον καλύτερο κατά πολλούς δίσκους (ακόμα για ευρωπαικα δεδομένα) στον χώρο με όνομα “Τhis slow motion”. Ένα άλμπουμ που είναι σκοτεινό όσο δεν πάει, με αρκετή συχνή χρήση βαγκνερικών στοιχείων. Tην ιδια χρονιά κυκλοφορεί το πρώτο άλμπουμ των Morel πήγαινοντας ένα βήμα παρπέρα την σκηνή. Το 92, ο δεύτερος δίσκος τους διδάσκεται σαν θέμα σύγχρονης μουσικής στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Αλλό γκρουπ σταθμός σε ακόμα πιο πειραματικά μονοπάτια ήταν οι Forward Music Quintet. Α! Είμαι σίγουρος ότι το όνομα Νατάσα Συρεγγέλα όλο και κάτι θα σας λέει, ειδικά αν περνάτε πολλές ωρές στο χαζόκουτο. Για τέλος αναφέρω τους Yell-o-Yell το πιο σκοτεινό όνομα της σκηνής, και το πρώτο που υπέγραψε στην εταιρία Creep Records.

Ξέχασα να αναφέρω τα σχήματα του Ακη Μπογιατζή: Cpt Nefos και Libido Blume. Τα Lp τους είναι διαμαντάκια και κινούνται στον χώρο του punk/new wave. O Άκης τώρα έχει τους Sigmatropic και κινείται σε πιο εναλλακτικά μονοπάτια, αλλά που με έχουν κάνει να ψάχνω τον δεύτερο στην λίστα με τις καλύτερες περσινές κυκλοφορίες, μιας και η πρώτη του ανήκει.

Γενικά έχει πολύ πράγμα η σκηνή, που όσο την ψάχνεις τόσο περισσότερο εκπλήσσεσαι. Ας σταματήσω κάπου εδω μιας και τα 90’ς είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Κάποια άλλη στιγμή. Πάντως στο τόπικ της ελληνικής undergrounδ σκηνής έχω προτείνει κάποιες μπάντες που είναι αρκετά νέες στον χώρο. H Αρχή του Τέλους είναι ένα γκρουπ που κινείται σε καθαρά DIY μονοπάτια και είναι αρκετά κοντά στο πανκ που δίδαξαν οι μπάντες των 80’ς. και έχουν και το blog τους hidden diaries όπου προτείνουν αρκετά αξιόλογα πράγματα. Ας πουμε τους Mimosa’s Dream που προχθές τους είδα να παίζουν live σε μια εκπομπή του MAD και κουφάθηκα.

Θεικο ποστ! :bow2: :bow2:

Ρε μην μας τον προκαλείτε τον Παναγιώτη και γράφει μετά τέτοια ποστς και προσπαθούμε σα μαλάκες να διαβάσουμε τι λέει και ζαλιζόμαστε ανάμεσα στον όγκο των πληροφοριών και την ομορφιά των λέξεων. :smiley:

Groteska

Έστω και με καθυστέρηση κοντά 4 ετών, μόνο ρισπεχτ για το ποστ του παναγιώτη… το διάβασα ξανά στα καπάκια μόλις το τελείωσα…

Σημερα μου ειπε η καθηγητρια μου πως κολλητος της φιλος ειναι ο Τραγουδιστης των θεουληδων “Εκτος ελεγχου” :smiley: Πολυ σουρεαλ φαση!!

:lol:
παρομοιο σκηνικο. στην καθηγητρια της γεωλογιας της ελεγα για ενα μερος στην αναβυσσο που λεγεται χαος και μου λεει “μονο τη χαοτικη διασταση ξερω”

Εξαιρετικο το ποστ του παναγιωτη. θελει μελετη…

φχαριστώ σας παίδες για τα λόγια!

Η αλήθεια είναι ότι ξέχασα να αναφέρω αυτούς

:lol:

Τσεκαρετε και αυτους:

http://www.youtube.com/watch?v=xb-AVGJbC2Q

http://www.youtube.com/watch?v=J9ZprT1nJ_U

http://www.youtube.com/watch?v=HUyRtoCUmBw

το δεύτερο έχει ωραία ριφάκια,

λοσ πασάντος επίσης συμπαθέστατοι