Rap-Hip Hop

Χωρίς να έχω ιδιαίτερη σχέση με το ιδίωμα και σχεδόν καμία με την ελληνική σκηνή και τους πρωταγωνιστές της, παρακολούθησα και μου άρεσαν ιδιαίτερα τα Dof Sessions που ξεκίνησαν στην καραντίνα. Το φοβερό είναι ότι επιστρέφω πολύ συχνά, σε αρκετά από αυτά τα οποία τα θεωρώ εξαιρετικά και σε στίχο και σε ρυθμό αλλά και σε παραγωγή, χωρίς ξαναλέω να έχω καμία σχέση με την σκηνή και τις προσωπικές δουλειές των rappers. Γενικά καταπληπτικο concept, OK υπάρχουν cringe καταστάσεις, αλλά al in all τρομερή δουλειά.

Παραθέτω παρακάτω μια πολύ δυνατή 11άδα για όποιον θέλει να τα ψάξει, με την σειρά που βγήκαν.

• Σαντάμ - Πεντάφυλλα και παπαρούνες
  • Vlospa - Μέχρι να πεθάνουμε
  • Bloody Hawk - Τορόντο
  • Μικρός Κλέφτης - Μαύρο Delorean
  • Λεξ - Varane
  • Immune - Muezzin
  • Ζήνων - Καμικάζι
  • Tsaki - Homie
  • Anser - Κερκόπορτα
  • Νέγρος του Μοριά - Τα Μορισιώτικα
  • ΔΠΘ - Blue Magic
2 Likes

Φέτος κατάφερα λίγο να ψιλοασχοληθώ με κάποιες νέες κυκλοφορίες. Δυο ήταν αυτές που περισσότερο μου άρεσαν, το καινούριο JPEGMAFIA (που γενικώς έχει αρκετά rock στοιχεία, @apostolisza8 you are summoned) και κυρίως αυτό εδώ το άλμπουμ από τον Νεουρκέζο Ka:

Κόλλησα με τα ψυχωμένα gospel/blues samples, με την μεταφυσική ατμόσφαιρα του δίσκου και την εσωτερικότητα του όλου πράγματος. Ένα ήπιο αλλά πολύ βαθύ hip-hop άλμπουμ, με ένα μελαγχολικό, υπνωτιστικό flow.

Σκόπευα να το αναφέρω στα τέλη της χρονιάς. Όμως ο Κa, ετών 52, απεβίωσε πριν 9 μέρες. Δυστυχώς λοιπόν, οι μεταφυσικές ανησυχίες του δίσκου ηχούν πλέον ανατριχιαστικές.

Το άλμπουμ είναι φοβερό - και διαβάζω και για το πόσο σπουδαίος ήταν αυτός ο τύπος.

Ελπίζω να πήγε σε κάποια καλύτερη πίστα.

Εντιτ: ναι, αφού ανέφερα JPEGMAFIA, ο Αποστόλης έχει πει κάποια πράγματα και γι αυτό στην χορταστική καλοκαιρινή αρθράρα:

3 Likes

@eviL εδώ είσαι :stuck_out_tongue:

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε μια επετειακή έκδοση του τιτανομέγιστου “Mm…Food” με νέο εξώφυλλο για τα 20 χρόνια,

και σε συνδυασμό με το σκάλωμα που έφαγα φέτος ξανά με κάποια πράγματα (βλ. το άρθρο που έβαλε ο Αντώνης πιο πάνω - θα κάνω και μια λίστα στο τέλος της χρονιάς με κάποια πραγματάκια), είπα να καταθέσω έναν ελλειπή φόρο τιμής σε ένα θρύλο.

Επίσης, ούτε και να το ξερα όταν το έγραφα, πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε αυτό εδώ:

Το άχαστο, είναι understatement. Ανατριχίλες, και μάλλον και αφίσα της χρονιάς.

2 Likes

τέρμα χαιπντ🔥

1 Like

Μλκ καρμικό, δεν γίνονται αυτά.

1 Like

Ξέμπαρκος με το genre, όμως στο λύκειο (mid 90s) είχα ένα φιλαράκι που ήταν τέρμα χωμένος στο ιδίωμα και με είχε σταυρώσει να ακούσω μια συγκεκριμένη νέα κυκλοφορία.

Εμένα βέβαια τότε τα μυαλά μου ήταν καρφωμένα στα solos του Criss Oliva αλλά να που τα έφερε έτσι ο καιρός (μόνο 28 χρονάκια καθυστέρηση, σιγά) και το έψαξα πριν λίγες μέρες στο Spotify.

Εξαιρετικό. Οποίος ψήνεται με το hip-hop και δεν το έχει ακούσει, ας του ρίξει μια αυτιά. Αξίζει.

ps. +2

1 Like

KA φανταστικός, δυστυχώς απεβίωσε πέρσι. Billy Woods επίσης top, αναμλενουμε νεο άλμπουμ σε μερικές βδομαδες!

1 Like