Refurbished pc, αξίζει;

Έχει κάνεις εμπειρία με refurbished desktops;
Αντέχουν ή στο 6μηνο είναι για πέταμα;
Λέω να στήσω καινούριο pc εδώ και 6-7 χρόνια αλλά πλέον κάτι τέτοιο φαντάζει περιττή πολυτέλεια και σκεφτόμουν αν αξίζει να κοιτάξω προς τα εκεί.

Προφανώς και δεν με απασχολεί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας αλλά λογικά θα βρω καλύτερα και πιο σύγχρονα pc σε σχέση με το τίμιο low budget χρέπι του 2010 που χρησιμοποιώ αυτή την στιγμή και το οποίο αποτελείτε από:

Motherboard ASUS M4A87TD/USB3 RETAIL
Cpu AMD Athlon II X4 640
RAM KINGSTON KVR1333D3N9/2G DDR3 2GB PC10666 1333MHZ X 2
Κάρτα γραφικών της π…ας (ότι πιο φτηνό είχα βρει όταν κάηκε η προηγούμενη)
και γενικά αξίζει να κρατήσω μόνο σκληρούς, SSD και περιφερειακά.

Υπόψιν ότι χρησιμοποιώ αποκλειστικά Linux Mint ως λειτουργικό,δεν παίζω παιχνίδια και δεν κάνω επεξεργασία video/audio…το θέλω για απλή χρήση δηλ…multimedia, office και internet.
Budget…δεν έχω ιδέα!

Εχω αγορασει παρα πολλα πραγματακια refurbished γενικα. Και ολοκληρο desktop PC στο παρελθον, και διαφορα περιφερειακα. Ως τωρα δεν εχω αντιμετωπισει κανενα προβλημα, αλλα φανταζομαι πως ειναι και λιγο θεμα πιθανοτητων. Φιλος που ασχολειται με στησιμο PC εδω και 20 χρονια, μου εχει πει πως η συντριπτικη πλειοψηφια των refurbished ειναι PC που αγορασε καποιος και τελικα συνειδητοποιησε οτι ειτε δεν ηθελε, ειτε βρηκε κατι καλυτερο, ειτε ειχαν καποιο προβλημα software και τα επεστρεψαν, και φυσικα το καταστημα τα εφτιαξε και τα ξαναπουλαει σε πολυ χαμηλοτερη τιμη.

Να πουν κι αλλοι, εγω ειμαι πολυ υπερ (!)

2 Likes

Αξίζει γι αυτόν τον σκοπό. Δύσκολα να πάει κάτι στραβά.

2 Likes

Γενικά, ως ιδέα το να αποκτήσεις ένα αξιοπρεπές pc με σχετικά λίγα χρήματα ακούγεται πολύ καλό, ειδικά αν ισχύει ότι τα περισσότερα refurbished είναι κυρίως εταιρικά pc που δεν έχουν ταλαιπωρηθεί ιδιαίτερα κατά την χρήση τους και έχουν περάσει και έναν απαραίτητο ποιοτικό έλεγχο πριν δοθούν προς πώληση. Είναι πράγματι έτσι όμως;

Συνήθως ναι. Δεν το έκανα ποτέ αλλά όσοι μου είπαν ήταν ευχαριστημένοι.

  1. Η cosmodata θεωρειται εγγυηση στα… εγγυημενα refurbished. Δεν εχω αγορασει, αλλα ημουν πολλες φορες κοντα στην αγορα λαπτοπ. Με προταση του ΙΤ στο γραφειο, ο οποιος εχει αγορασει αρκετα για τον ιδιο και φιλους/γνωστους του
    https://www.cosmodata.gr/category/966/refurbish-pc/

  2. Ισως εχω μερικα εξαρτηματα στο σπιτι που να συνθεσουν ενα αξιοπρεπες μηχανημα και απλως συμπληρωσεις με λιγα χρηματα ο,τι αλλο χρειαζεται. Πρεπει ομως να ψαξω και δεν μπορω να το κανω αμεσα.

  3. Επειδη εχω πολλα περιφερειακα, χωρις απαραιτητα να συνεργαζονται μεταξυ τους, σκεφτομαι εδω και πολυ καιρο να στησω μερικα πισι για να δωσω σε σχολεια ή σε παιδακια που ισως εχουν προβληματα οι οικογενειες τους. Δυστυχως δεν εχω χρονο. Αν καποιος εχει ορεξη και αρκετα περιφερειακα, μπορουμε να δουμε το ενδεχομενο “συνεργασιας”. Και παλι ομως πρεπει να δω τι εχω διαθεσιμο και αν αξιζει τον κοπο, διοτι π.χ. με 10 μνημες δεν κανεις υπολογιστη.

  4. Θα ειμαι εκτος για λιγες μερες, οποτε αν δεν απαντησω δεν σημαινει οτι εξαφανιστηκα.

2 Likes

Για να είμαι ειλικρινής τα μηχανήματα που τσεκάρω γύρω στο 200αρι δεν μου λένε και κάτι. Νομίζω πως δεν θα δω και τρομερή διάφορα σε σχέση με αυτό που έχω ήδη.

Για παραπάνω σε Refurbished δεν έχει νόημα αφού ακόμη και με 3-4 κατοστάρικα και κάποιους συμβιβασμούς στήνεις ένα αξιοπρεπές σύγχρονο low budget tower.
Έτσι, αν σου βρίσκεται κάνα περίσσιο DDR3 ram kit των 8 ή και 4 gb το συζητάμε, με το αζημίωτο φυσικά.

Με 250 περίπου παίρνεις refurbished SFF ή USFF του 2015 με i5-6400 4 core / 4 thread, 8gb μνήμη και 240gb SSD, 2 χρόνια εγγύηση.
Από εδώ:
HP ProDesk 600 G2 SFF
Dell Optiplex 3050 USFF

Με 215 παίρνεις micro tower του 2015 με i3 6100 2 core / 4 thread, 8gb μνήμη και 128gb SSD, 2 χρόνια εγγύηση…εδώ: Hp ProDesk 600 G2 Tower

Οι τιμές της Cosmodata σε αναλόγως αξιόλογα refurbished είναι ΠΑΝΑΘΛΙΕΣ και δίνουν και ένα χρόνο εγγύηση μόνο, +50 ευρώ ο δεύτερος χρόνος…

Πιο φτηνά refurbished από αυτά με 2 χρόνια εγγύηση κιόλας δεν αξίζουν, είναι πολύ μικρή η διαφορά τιμής για να μην πάς σε κάποιο από τα παραπάνω. Πιο ακριβά δεν αξίζουν επίσης γιατί παίρνεις καινούργιο πολύ πολύ καλύτερο.

Τα refurbished έχουν πολύ καλή αξία αν τα χρειάζεσαι για εταιρία με τιμολόγιο και άδεια windows γιατί στην ουσία γλυτώνεις τα 100+ της άδειας.

ΑΛΛΑ

με ΜΟΝΟ 260 ευρώ :stuck_out_tongue: παίρνεις τον best value i3-10105 4 core / 8 thread , 8gb μνήμη, ικανοποιητική motherboard και 400w καλό τροφοδοτικό. Σκληρό SSD έχεις, βάλτα στο παλιό κουτί και έχεις καινούργιο PC αρκετά δυνατό. Η ενσωματωμένη κάρτα της intel είναι μια χαρά για όλα εκτός games.

Αν θες κανένα game ή βάζεις στο παραπάνω σύστημα τον i3-10105f που είναι χωρίς κάρτα γραφικών και έχει 40 ευρώ πιο φτηνά και τσιμπάς μια μεταχειρισμένη των 40-50 ευρώ που θα σ επιτρέψει να παίξεις και κανένα game ή
πάς σε άλλο σύστημα στα 310 περίπου με AMD Ryzen 5 4600g 6 core / 12 thread με αρκετά καλή ενσωματωμένη κάρτα γραφικών για άνετα games σε 1080p σε low και medium σε κάποια ίσως, 8gb μνήμη, καλούλα motherboard και καλό 400w τροφοδοτικό.

Αυτά περί φτηνών pc :slight_smile:

4 Likes

Δεν ξέρω τι να κάνω…
Από την μια με λίγη extra ram θα έβλεπα διαφορά στο ήδη υπάρχον pc, από την άλλη είναι αρχαίο και δεν αξίζει να δώσω χρήματα για καινούριες ddr3. Αν έβρισκα ένα μεταχειρισμένο kit σε λογική τιμή θα το αγόραζα, αλλά 40αρια και 50αρια για 8gb που βλέπω δεν τα δίνω!
Ίσως κοιτάξω στο ebay για τίποτα φτηνά κομμάτια…

Το σωστό θα ήταν να έστηνα καινούριο και να είχα μηχάνημα για την επόμενη δεκαετία (είμαι τέτοιος τύπος lol) Πάντως refurbished από Cosmodata με τίποτα, κοροϊδία σκέτη οι τιμές.

Αν πήγαινα σε καινούριο δεν θα έβαζα κάρτα γραφικών, θα βολευόμουν με αυτή του επεξεργαστή αφού παιχνίδια πλέον δεν παίζω. Football manager έλιωνα κάποτε για χρονιά και είχα καταντήσει φυλακισμένος…δεν θέλω να το ξαναζήσω :stuck_out_tongue:

Οι προτάσεις σου είναι υπό εξέταση και σε ευχαριστώ!

Στο insomnia είναι κάποιοι που πουλάνε τις μνήμες σου, μπορεί να βρεις άλλα 2 stick των 2gb με 15-20 ευρώ. Αλλιώς πας για νέο με 260 περίπου και δικό σου κουτί και είσαι πολύ καλά, είναι αρκετά καλός ο 10105, είναι 200-250% πιο γρήγορος γενικά από τον δικό σου. Εγώ θα μάζευα άλλα 30-40 ευρώ και θα έπαιρνα μια λίγο καλύτερη μητρική με το B560 chipset (120 ευρώ περίπου) αντί για το H510 (80 ευρώ) που υπολόγισα στα 260.

2 Likes

Καλησπέρες. Δεν έχω δυστυχώς ddr3 διότι κι εγώ με τέτοιες μνήμες τρέχω αυτή τη στιγμή (12 γιγα συνολο). Αλλά αν είχα, να είσαι σίγουρος ότι θα στις χάριζα και δεν θα τις πουλούσα. Το ινσομνια είναι μία καλή περίπτωση, αλλά όλα είναι θέμα μπάτζετ όπως πολύ σωστά γράφετε και οι δύο παραπάνω.

Όσον αφορά στην κοσμοντάτα, τα λάπτοπ τους θεωρούνται εξαιρετικά αξιόπιστα από τον ΙΤ μας, ο οποίος ξαναλέω έχει αγοράσει για προσωπική χρήση. Προφανώς περιμένεις βέβαια να βρεις την ευκαιρία, όχι το πρώτο που θα υπάρχει στο σάιτ τους. Ενιγούει, δεν είναι κάτι που με αφορά πια για να είμαι ειλικρινής αφού προσφατα αγόρασα ένα νέο λάπτοπ με ryzen και είμαι οκ για μερικά χρόνια.

Η μεγάλη μου λόξα είναι το ντέσκτοπ και σχεδόν αποκλειστικά για χρήση γραφείου, αφού έχω κόψει τα παιχνίδια εδώ και χρόνια. Θέλω όμως να είναι ισχυρό ώστε να μην μου κολλάει, καθώς όταν το ανοίγω φέρνει μαζί του περιπου 200 ταμπς ανοιχτά σε mozilla + chrome ταυτόχρονα. Ξέρω, πρέπει να ασχοληθώ με την οργάνωση browser tabs, αλλά τέτοιος είμαι…

1 Like

Είμαι μέλος (περισσότερο stalker βεβαία) στο insomnia από αρχαιοτάτων χρόνων και αν και έχουν καλυτερέψει τα πράγματα εξακολουθώ και διστάζω να προβώ σε αγορά από αγγελία άγνωστου…

Αν δεν ήταν τόσο αβέβαια τα πράγματα σε οικονομικό επίπεδο, θα έστηνα καινούριο αλλά έρχονται μαύρες μέρες και έχω περιορίσει τα έξοδα μου στο minimum.

Από την άλλη και για τον ίδιο λόγο, ίσως είναι καλή ιδέα να στήσω τώρα που μπορώ ένα καινούριο pc…και μάλλον αυτό θα κάνω, απλώς περιμένω να κλείσω πρώτα ορισμένες εκκρεμότητες και τυπικά.

Όταν έρθει η ώρα θα επανέλθω…

Ειμαι χρονια μελος στο ινσομνια, εχω αγορασει και εχω πουλησει πραγματακια εκει. Τα δυο ποδηλατα μου εφυγαν απο ινσομνια, η πρωτη ραμ για λαπτοπ αγοραστηκε απο εκει. Δεν θυμαμαι τα “ενδιαμεσα” που αγορασα/πουλησα, δεν ειναι βεβαια πολλα. Μη φανταστεις.

Ειμαι επισης τακτικος στο “χαριζονται”, απο εκει παρεδωσα σε ειδικα σχολεια (παλιοτερα) μερικες οθονες υπολογιστη καθετου σωληνα και μου μπηκε η ιδεα να φτιαξω λειτουργικα πισι με spare εξαρτηματα. Ορεξη υπαρχει, χρονος λειπει.

Ειναι πολυ δυσκολα τα πραγματα εκει εξω, οποτε ενας παλιος μηχανικος σκληρος που ειναι αχρηστος σε εμενα, θα γινει οπλο σε καποιο παιδακι που δεν εχει η οικογενεια του χρηματα για να του παρει υπολογιστη. Πριν μερικους μηνες χαρισα ενα παλιο γραφειο (αγορασα νεο) σε εναν τυπακο που χρησιμοποιουσε για γραφειο μια ταβλα κοντρα πλακε. Ξερω οτι θα σκεφτει κανεις “εισαι μεγαλο χαϊβανι”, ομως ετυχε το “γραφειο” να το εχει φτιαξει ενα σεβαστο μελος του ινσομνια, που ηρθε μαζι του για να παραλαβουν. Αν καποιος τελικα με κοροϊδεψε, ειμαι χαϊβανι :smiley:

Θα εχω το νου μου παντως μηπως πετυχω κατι που να αναβαθμισει το πισι σου και δεν εννοω το ινσομνια. Ή μαλλον, εννοω και αυτο.

2 Likes