Ηοrror Films(1910's/1920's/1930's/1940's)

Περα λοιπον από το horror ειδος στις πιο προσφατες δεκαετιες,καλο θα ηταν να ασχοληθουμε και με τον τρομο στα πρωιμα βηματα του ,στις αρχες δλδ και τα μεσα του προγουμενου αιωνα!!!Οι ταινιες είναι πολλες,εχω δει αρκετες,όχι ολες φυσικα,θα κανω μια δεκαδα με επιλογες από αυτές που εχω δει.Ενδεχομενως στη συνεχεια της ζωης μου να δω κι άλλες εξισου καλες η καλυτερες από αυτές που θα παρουσιασω.
1)?? Nosferatu, eine Symphonie des Grauens??(1922)του F. W. Murnau
To ΑΠΟΛΥΤΟ ΕΠΟΣ!!!


2)??Dracula??(1930)των Tod Browning/Κarl Freud
Προσωπικα είναι η αγαπημενη μου version του Dracula.Ο Βella Lugozi ενσαρκωνει τον ομωνυμο ρολο αψογα πραγματικα.Δειτε το!

3)??Freaks??(1932)του Tod Browning
Kαι δευτερη ταινια του Browning,ενός από τους πρωτους masters of horror!!!To ??Freaks?? είναι μια από τις καλυτερες και πιο περιεργες ταινιες που εχω δει ever.Νανοι,ανθρωποι που καταπινουν φωτιες,σιαμαια,γυναικες με μουσια και ότι πιο αποκοσμο μπορειτε να φανταστειτε.Μιλαμε εκεινη την εποχη ο κοσμος που ειδε την ταινια πρεπει να επαθε κυριολεκτικα σοκ.Ειχε δεχθει τεραστια αρνητικη κριτικη τοτε,αλλα τωρα εχει αποκατασταθει η φημη και η αξια της!!!

4)??Frankenstein??(1931)του James Whale
O James Whale και ο Tod Browning ηταν τοτε στυλοβατες και πρωτομαστορες της σκηνης.Εδω ο Karloff παγιωνεται ως horror idol.Τον εχουν παιξει το ρολο πολλοι ακομη,σαν τον Karloff κανενας!!!


5)’‘Bride of Frankenstein’’(1932)του James Whale
Η συνεχεια του Frankenstein με τη γυναικα του τερστιου Charles Laughton,Elsa Lanchster,ειναι εξισου τρομερο!!!

6)??Μummy??(1932)του Karl Freud
Aυτο και το ??Frankenstein?? σημαδεψαν την καριερα του Boris Karloff και τον εκαναν αντιπαλο δεος του Lugozi.Η ταινια είναι πραγματικα φοβερη!!!


7) Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1931)του Ruben Mamoulian
Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ. Καταπληκτικη ταινια,ιδιαιτερα τολμηρη με τα σεξουαλικα εννοουμενα κι υπονοουμενα της για την εποχη της(1931).
Γνωστη η ιστορια,αλλα στα χερια του μεγαλου σκηνοθετη Rouben Mamoulian γινεται κατι το εξαιρετικο.Φυσικα ολα τα λεφτα ειναι ο τεραστιος Frederic March!!!
Bρειτε το και δειτε το!!!

8 ??Uncle Silas??(1947)του Charles Frank
Αυτή η ταινια εχει τρομερη ατμοσφαιρα,ενταση ,αλλα κυριως εχει την εκπληκτικη ερμηνεια της Κατινας Παξινου!!!ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΙΤΕ ΤΟ!!!

9)??Haxan:The Witches or Witchcraft Through The Ages)’?(1922)του Benjamin Christensen
Σουηδικη/Δανικη παραγωγη του 1922,σε τεσσερα μερη,που πραγματευεται μαγειες,αποκρυφησμους ,σαπιλες.Καλα μιλαμε δεν παιζεται η ταινια και είναι κ βουβη!!!

10)??The Cabinet Of DrCaligari??(1919)του Robert Wiene
Το ??Nosferatu?? ανοιξε το χορο και το Caligari ην κλεινει και όχι τυχαια!!!
Τα δυο αριστουργηματα του εξπρεσσιονιστικου τρομου δεσποζουν εδώ περα.Η ταινια είναι πραγματικα haunting!!!Πλανα και σκηνες που δεν τις ξαναπαραγονται ευκολα!!ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΤΑΙΝΙΑ!!!

Υ.Γ.Μιdnight G,το ζητησες,το πηρες!!!
Υ.Γ.Μoderators,βαλτε ενα’‘r’’ στον τιτλο,στο ‘‘Horro’’.

εισωραιος ρε jiopa:bow:

πραγματικα ειναι, δηλαδη εχει φτιαξει 4 θρεντ και εχει γραψει για ποσες ταινιες τρομου.
μπραβο ρε jiopa.

Ναι ρε παιδιά, σαφώς ξέρει άπειρες ταινίες και ρισπέκτ για τα θρεντς που έκατσε κι έστησε, έγραψε ντιτέιλς και απ’ όλα, αλλά τι’ναι αυτό το πράγμα. 4 θρεντς για ταινίες τρόμου ανά δεκαετία δηλαδή είναι μέγιστη υπερβολή, ειδικά απ’ τη στιγμή που υπάρχουν ήδη κι άλλα σχετικά. Καταλαβαίνω να έχει κάποιος τόση πώρωση με το είδος που να θέλει να κάνει καλό διαχωρισμό, αλλά αν μη τι άλλο αυτό το κόνσεπτ είναι δύσχρηστο και απλά θα πάνε στον πάτο τα θρεντς σε 4-5 μέρες και κανένας δεν θα ωφεληθεί. Δεν ξέρω, εγώ προτείνω σύμπτυξη σε 1 με τίτλο κάτι σαν “Αγαπημένα horror films ανά δεκαετία” (έτσι κι αλλιώς οι περισσότεροι δεν θα γράψουν δα της παναγιάς τα μάτια από ταινίες) κι ό,τι σας φωτίσει ο θεός κάντε.

Εγω προτεινω να διασπαστουν κι αυτες οι 4 δεκαετιες που’χει εδω,
εμπρος στο δρομο που χαραξε η αριστερα.

Κοιτα συμφωνω κ διαφωνω ταυτοχρονα μαζι σου.Το concept μου ηταν να γινει ανταλλαγη αποψεων και να υπαρχει διαχωρισμος ανα χρονια κ κατηγορια.Να πω την ακηθεια κι εγω φοβαμαι οτι ισως σε καποιες μερες να μην ασχολειται πολυς κοσμος!!!
Παντως ο’‘τρομος’’ σαν κινηματογραφικο ειδος απο δεκαετια σε δεκαετια τοσο θεματολογικα οσο και τεχνικα,διαφερε,γι αυτο και δεν πολυσυμφωνω με το να γινει ενα thread αχταρμας!

Μιας και με έστειλε ο jiopas κατα’δω γιατί δεν το είχε πάρει το μάτι μου το συγκεκριμένο thread ένα έχω να πω… ΔΩΣΤΕ OLD SCHOOL ΠΡΑΜΑ ΣΤΟ ΛΑΟ!:stuck_out_tongue:

Συμφωνώ με το αποπάνω,επίσης νομίζω ότι τα θρεντ είναι πολύ καλά διαχωρισμένα.

Αν συμπτυχθούν τα ποστ δε θα μπορείς να βρεις τπτ,έτσι όπως είναι διαχωρισμένες είναι σαν εγκυκλοπαίδεια,πολύ καλό αυτό για όποιον,σαν και του λόγου μου,δεν έχει ιδέα από κινηματογράφο κάποιων χρόνων.

Θα έκανα λίστα αλλά είναι ίδια πάνωκάτω με την αρχική του jiopa. Με μία εξαίρεση εδώ…Ξέρω ότι πολύ θα με κράξετε εδώ μέσα αλλά θα το πώ: [SPOILER]δεν μου αρέσει το nosferatu[/SPOILER]

δοκιμασε να δεις το Nosferatu του Herzog…χωρις να υποτιμω την αξια του πρωτου, το ρημεηκ μαρεσει περισσοτερο

Ναι πρέπει να το κάνω αυτό κάποια στιγμή. Η αλήθεια είναι πως μετά το πρώτο δεν ψάχτηκα και πολύ με τα remake

Και τα δυο αξιζουν για μενα,απλα το δευτερο παιζει πιο πολυ με τους συμβολισμους…
Metal Militia,oλες οι αποψεις ειναι σεβαστες!!!

Χωρίς να τα χω δει,παίζει και ένας Klaus Kinski στο δεύτερο ε? :roll:

‘’[B]Cat People[/B]’’(1942) του [B]Jacques Tourneur[/B]

Επελεξα να παρουσιασω την ταινια σε αυτο το thread και οχι στα B-Movies,για τον απλουστατο λογο οτι η ταινια εχει μια καλλιτεχνικη ποιοτητα που θα την αδικουσε ο χαρακτηρισμος της ως ταινια δευτερης διαλογης!!!
Γυρω απο την ταινια υπαρχει ενας μυθος,αλλα η ταινια δεν ειναι τοσο horror οσο νομιζουν αρκετοι.Στην ουσια ειναι ενα δραμα,με αισθηματικο υποβαθρο το οποιο γινεται η αφορμη για να επαληθευφτει και να εξηγηθει ο τιτλος της ταινιας.Νομιζω οτι ο καλυτερος τροπος να την δει κανεις ειναι να το κανει αλληγορικα ,καθως το εργο παιζει με τους φοβους,τις προκαταληψεις,τις ανασφαλειες και τις καθε ειδους καταπιεσεις και κυριως τις σεξουαλικες.Το οτι η κεντρικη ηρωιδα αναπτυσσει τη συγκεκριμενη συμπεριφορα εξηγειται με βαση το παρελθον και την σερβικη καταγωγη της,αλλα πισω απο αυτο βρισκεται πολυ ζουμι.Η ταινια εχει πολυ καλες ερμηνειες,noir ατμοσφαιρα κι εξαιρετικη φωτογραφια με πλανα κολλημενα στα φοβισμενα προσωπα των πρωταγωνιστων.
Το 1982 εγινε remake με τους [B]Nastassja Kinski[/B] και [B]Malcolm McDowell [/B] και το οποιο ειναι αφ’ενος πιο horror κι αφ’ετερου πολυ καλο.

Υ.Γ.Τσεκαρετε απο [B]Jacques Tourneur[/B] τα :’’[B]Out Of The Past[/B]’’( 1947) και ‘’[B]Night Of The Demon[/B]’’(1957).Θα με θυμηθειτε!

Μπράβο ρε μαν. Σπουδαία ταινία απ’ όλες τις απόψεις και μπροστά για την εποχή της. :thumbup:

Αυτό με τον Lugozi έχει μείνει στην ιστορία. Αυτό το βλέμμα του τα λέει όλα. Aυτό το Cat People φαίνεται ενδιαφέρον, θα το ψάξω.