Βασικά, του είπα ότι κολλάει και μου είπε να αλλάξω browser, τα υπόλοιπα δεν τα θυμάμαι λεπτομερώς.
Το chatgpt δεν το χρησιμοποιούμε (εκείνος θα μπορούσε λόγω της δουλειάς του), ο κύριος λόγος όμως είναι η κατασπατάληση των φυσικών πόρων όπως ανέφερε στο πρώτο ποστ του και ο γράκχος. Πάλι ο φίλος μου μού είχε πει κάτι παρόμοιο που είχε ακούσει ή διαβάσει ότι, παραδείγματος χάριν, στις περιοχές των εγκαταστάσεων δεν υπάρχει νερό, και ενώ ποτέ δεν ήμουν φανατική σε περιβαλλοντικά ζητήματα, αρνούμαι να πάρω μέρος σε αυτό. Είναι το λιγότερο που μπορώ να κάνω και δεν μου κοστίζει και τίποτα, ζούσα και πριν απ’ αυτό.
Οκ, δεν ειχαν σχεση ολα αυτα μεταξυ τους, αλλα ειναι αληθινο το environmental impact.
Ωστοσο, ας μην μπουμε στην κουβεντα περι ατομικης ευθυνης, διοτι η ατομικη μας ευθυνη μαλλον ειναι ελαχιστη για τη χρηση ενος tool που ηδη βρισκεται παντου γυρω σου, αρα το χρησιμοποιεις εστω κι εμεσα, και πιθανοτατα τεραστια στο ποιους επιλεγουμε να μας κυβερνουν για να παιρνουν αποφασεις υπερ των tech giants που διαλυουν τον πλανητη με καθε πιθανο τροπο, πλην της ΑΙ.
Μπορεις τωρα να πας να ζησεις σε μια σπηλια αν θελεις, ολα θα πανε καλα, σε διαβεβαιω, θα λυσεις το προβλημα της λειψυδριας.
Το σποιλερ μπηκε για να μην εκτροχιαστει (πολυ) το νημα, αν και δεν εχουμε καμια τρομερη συζητηση επι του τιτλου, αλλα ενιγουει.
Ναι, συμφωνώ σε αυτό που λες περί ατομικής ευθύνης. Όσο για την επιλογή που έκανα, έστω και αν έμμεσα συμμετέχω και εγώ στο φαινόμενο, με κάνει να τα έχω καλά με τον εαυτό μου κάνοντας το μίνιμουμ που μπορώ να κάνω, δεν είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τον κόσμο, είναι όμως στο χέρι μας να επιλέγουμε το λιγότερο κακό ή επιβλαβές από όλα τα κακά.
Αν κάποτε ξεσηκωθούν τα μηχανήματα με ΑΙ εναντίον μας, ξέρω ποιος θα φταίει… Ένας γνωστός μου τον πρώτο καιρό κατάφερε να τσαντίσει το chatbot του chat gpt, σε φάση να του απαντάει στο τέλος το bot “ας αλλάξουμε θέμα συζήτησης”!!!
Εγώ τις λίγες φορές που το δοκίμαζα, έλεγα συνήθως ένα ευχαριστώ στο τέλος, και μόνο καρδούλες δεν έπαιρνα ως απάντηση. Μάλλον θα τη γλιτώσω
Εγώ χρησιμοποιώ και χρησιμοποιώ και στη δουλειά για βαρετό generation απαντήσεων email.
Το πρόβλημα δεν είναι στο να το ρωτήσω π.χ. (όπως όντως κάνω)
Πόσες θερμιδες είναι… Ένα γιαουρτι με ροδακινο και 5 φουντούκια, ένα αυγο βραστο, μια σαλατα αναμεικτη φρεσκούλης, 300γρ κοτοπουλο φιλετο κλπ.
…για να βγάλω αναλυτικη περιγραφή το θερμιδικό ισοζύγιο της μέρας σε 2 λεπτά αντι για 10.
Το πρόβλημα εδώ είναι όταν θα του ζητήσει η μαθήτρια της αδερφής μου στο δημοτικό να της φτιάξει την άσκηση ή όταν εγώ δεν θα κάτσω να σκεφτώ περισσότερο μια ιδέα για ένα ποίημα σχετικό με τις διακοπες για κάτι που μου έκανε κλικ εκεί …αλλά του πετάξω 5 φράσεις και του πω να το φτιάξει μόνο του κλπ κλπ.
Έχω ένα φίλο σχετικά γνωστό κιθαρίστα ο οποίος μου είχε πει σε κάποια φάση “νομίζεις πως έμαθα κιθάρα γιατί μου άρεσε;; Στις γυναίκες άρεσε που τους γρατζούναγα 5 νότες και κάπως έτσι φτάσαμε εδώ”. Αν αντί να μάθει κιθάρα πέταγε 5 προμπτς στο chatgpt και έστελνε το wav για να ρίξει γκόμενα που θα ήταν;;
Το πρόβλημα είναι όταν γίνεται εξωσκελετός σε πράγματα που χρειαζόμαστε να τα κάνουμε μόνοι μας ως εξάσκηση με αποτέλεσμα να προκαλεί ατροφία στον εγκέφαλο, κάπως σαν τον κόσμο του WALL-E αλλά λιγότερο οφθαλμοφανές.
Καθε μηνα τα διαφορα μινι “ταινιακια” που βγαινουν με την χρηση καποιας ΑΙ πλατφορμας ειναι ολο και καλυτερα σε γραφικα και σε ρεαλισμο, ενω το μεγαλυτερο προβλημα παραμενει ο συγχρονισμος στην κινηση και στον ηχο απο οτι εχω παρατηρησει.
Το αποπανω βιντεο βεβαια εχει 3000 φορες περισσοτερη “ψυχη” και “εμπνευση” (οτι κι αν σημαινει αυτο και οπως και να το οριζουν οι πιουριστες με τις τριαινες και τους πυρσους κατα της τεχνολογιας) απο τις περισσοτερες αποπειρες για ταινια Star Wars απο την Disney, ισως βεβαια γιατι βασιζεται σε βιβλιο το οποιο εχει γραψει ανθρωπος. Το θεμα ειναι πως η χρηση ΑΙ μπορει καλλιστα να συμβαινει για τετοιου ειδους adaptations και να μας δινει εξαιρετικα αποτελεσματα, ειδικα στο μελλον που και το hardware θα εχει βελτιωθει, αλλα και ολες οι διαδικασιες που εχουν να κανουν με τον αλγοριθμο.
Με την μουσικη ειναι καπως πιο ευκολο ολο αυτο να γινει, καθως το οπτικο κομματι χρειαζεται παρα πολλους πορους (και ειναι πιο ευκολο να αναγνωρισθει ως ΑΙ), και ηδη υπαρχουν ραδιοφωνικοι σταθμοι που παιζουν ΑΙ generated μουσικη σε συγκεκριμενα ειδη. Εγω προσωπικα δεν θα μπορουσα να ακουσω ποτε εναν τετοιο σταθμο, αλλα με βαση οσα γραφουν παμπολλοι χρηστες εδω μεσα (και ειδικα με τον ογκο μουσικης που ακουνε + το οτι εστιαζουν στο ειδος μουσικης που ακουνε και οχι στην μουσικη καθεαυτη) φανταζομαι οτι σιγουρα υπαρχει απειρο κοινο εκει εξω που θα μπορουσε να καλυφθει.
Φαινεται οτι οι μηχανες με παρακολουθουν ηδη και μου εστειλαν στον αλγοριθμο ενα ριλακι του Κατσιωνη για τη θετικη χρηση του ΑΙ. Κι ενας φολοερ ειχε αποριες:
Δεν θα το δουμε, οπως δεν θα δουμε ποτε κοσμο να πληρωνει να βλεπει ρομποτ να παιζουν μπαλα πχ, γιατι καποια πραγματα δεν υποκαθιστανται. Σε μια συναυλια δεν παμε να ακουσουμε μουσικη, υπαρχουν τα κλαμπακια για αυτο, παμε για να δουμε καποιους τυπους που εχουν τελειοποιησει το craft τους (τεχνη, αθλητισμος, οτιδηποτε) και το εκτελουν εκεινη την ωρα ζωντανα μπροστα μας.
Α.Ι στη δουλειά χρησιμοποιώ καθημερινά. Η εταιρεία αοφάσισε ότι αυτό είναι “the way forward” και αν δε σου αρέσει φύγε και πήγαινε αλλού. Ακόμα και αν φύγω όμως, το να βρω εταιρεία που δεν χρησιμοποιεί Α.Ι για να δουλέψω θα είναι δύσκολο και ακόμη πιο δύσκολο θα είναι να αντέξει αυτή η εταιρεία τον ανταγωνισμό. Η απλή αλήθεια είναι ότι η Α.Ι θα γράψει το script, θα βοηθήσει στο troubleshooting κλπ πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο. Φυσικά και γνωρίζω ότι εκπαιδεύω μια μηχανή να κάνει τη δουλειά μου, αλλά δεν υπάρχει πλέον επιλογή.
Στη καθημερινή μας ζωή όλοι τη χρησιμοποιούμε. Ποιος νομίζετε ότι απαντάει όταν κάνετε ένα search στο google? Και όχι μόνο. Social media, κινητά, όλες οι μεγάλες εταιρείες έχουν τη δικιά τους Α.Ι.
Και ναι πιστεύω ότι οι νέες γενιές γίνονται όλο και πιο ηλίθιες γιατί δε μαθαίνουν να χρησιμοποιούν το μυαλό τους. Είναι και αυτό μέρος του ελέγχου της κοινωνίας. Εκτός αν νομίζετε ότι υπάρχει free will, οπότε πάω πάσο.
Η τεχνολογία, σαν τεχνολογία, δεν είναι ούτε καλή ούτε κακή. Αυτό έρχεται από τον τρόπο χρήσης της και μέχρι τώρα η ιστορία μας έχει διδάξει ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε ικανοί να χρησιμοποιήσουμε κάτι για καλό. Η απληστία είναι το βασικό κίνητρο πίσω από όλα και δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για τη συνέχεια.
Δεν είμαι άνθρωπος που δαιμονοποιεί την τεχνολογία, συνεπώς και την τεχνητή νοημοσύνη.
Προσωπικά, ευχαριστώ την τεχνητή νοημοσύνη, γιατί με βοήθησε να δικαιωθώ σε υπόθεση της δουλειάς μου, ένα μήνα μετά από μια αδικία που έγινε εις βάρος μου, τη στιγμή που όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους επικοινωνούσα με διαβεβαίωναν πως είχα άδικο και, όπως φάνηκε, είχαν αποκρύψει στοιχεία από την υπηρεσία μου. Με ένα δωρεάν εργαλείο κατάφερα να τους ξεφτιλίσω.
Το εργαλείο μπορεί να γίνει κακό όταν η πρόθεση του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί είναι κακή. Γι’ αυτό πρέπει να θεσπιστούν κανόνες που να οριοθετούν το κάθε τι που μπορεί να κάνει η τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή τη χρήση φωτογραφιών ανθρώπων, την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας κ.λπ. Ίσως βέβαια η συζήτηση να τελειώνει όταν μιλάμε για κολοσσούς, όπως η Meta, που συλλέγουν ήδη στοιχεία από τα κοινωνικά δίκτυα για να τα αξιοποιήσουν -ποιος ξέρει πώς- μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Και όταν μιλάμε για γυαλιά AI και παρόμοια αντικείμενα, που μπορεί να προμηθευτεί ο καθένας και να τα χρησιμοποιεί χωρίς να τον καταλαβαίνει ο άλλος, ίσως έχει ήδη τελειώσει.