Όχι ρε 100 άτομα είναι, αστα
Φύγαμε πολλοί, αλλά απ’ την άλλη ερχόντουσαν και αρκετοί παράλληλα. Υποθέτω θα χει μείνει κόσμος.
Συγκλονιστικοι Savatage. Για μενα αυτοι που χαρηκα πιο πολυ απο την εξαιρετικη τριαδα με Megadeth k Helloween. Συγκινητικοι.
Φανταστικοί Savatage. 80 παντοδύναμα λεπτα μουσικής. Και Power of the night φέτος, χεχε.
Sabaton δεν ειν το στυλ μου, πηραμε τομπουλο. Πολύς κοσμος γουστάρει, οποτε οκ.
Βρε ο,τι και να πείτε οι Sabaton είναι μπανταρα και αποδεικνύουν την θέση τους και από την αποδοχή του κόσμου και από την απόδοση/σόου τους
Και προφανώς ήρθα για να δω Savatage και ήταν τα καλύτερα 80 λεπτά που είχα εδώ και καιρό
Φοβεροί, συγκλονιστικοί, φανταστικοί Savatage. Συγκίνηση και ηδονή ταυτόγχρονα.
Εγω θα πω τη μαμακια μου
Βαλτε οτι επιθετο θελετε,οτι λογια θελετε,ποσο μεγαλο συγκροτημα ειναι κλπ
Αλλά ρε πουστη μου αν το σετ δεν ειναι διωρο,η απολαυση που παιρνεις,να βλεπεις αυτη την ΜΠΑΝΤΑΡΑ live απο ολες τις εννοιες,ειναι ελαχιστη.
Τι να κλασει μια ωρα και 20 λεπτα;
ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΡΕΕΕΕΕΕ!
Για να σας προλαβω θα πηγαινα και για μια ωρα
Δεν ξερω αν τους δουμε ποτέ με τον Jon παλι
Αλλά αν… θα πεσουν και τα τσιμεντα
[ Τυχεροι οσοι ησασταν στο Σπορτινγκ]
Ας τα πούμε φρέσκα και αφιλτράριστα, γιατί έχουμε κι επιστροφές στις ακτές αύριο, που διακόπηκαν για τους τεράστιους.
Στα της διοργάνωσης κ.λπ.: Όταν έφτασα εγώ, γύρω στις σκάρτες 17:30, η ουρά ήταν ήδη στο στενό δρομάκι, δίπλα από τον όμιλο του πάντελ (ή ό,τι είναι αυτό). Με τον ήλιο να βαράει κατακέφαλα. Ε, ρε παίδες της διοργάνωσης, δεν θα γίνει και κάτι να είστε λίγο περισσότερο δυναμικοί και να ανοίξετε τις ρημαδοπόρτες μισή ώρα νωρίτερα, τόσο για να αποσυμφορηθεί ο κόσμος, όσο (και κυριότερο) να μπορέσει κάποιος που είναι στην ώρα του, βάσει του δικού σας προγράμματος πάντα, να δει και την πρώτη μπάντα. Σήμερα τα πράγματα ήταν χειρότερα από την ημέρα των Helloween σε αυτό το κομμάτι και δεν ξέρω τι ακριβώς πρόλαβε κάποιος που ήρθε 18:30 π.χ. να δει από τους Epica. Εμείς, πάντως, μπήκαμε όταν είχαν ήδη αρχίσει, με το crew στον έλεγχο να περνάει τους πάντες αέρα-πατέρα, για ευνόητους λόγους. Στα του ήχου, πάρα πολύ καλός στους Epica και στο μισό σετ τουλάχιστον των Savatage. Μετά, έχω την εντύπωση (μπορεί να πέφτω κι έξω, όμως), ότι ανέβασαν την ένταση και κάπως μπούκωσε, παραμένοντας, ωστόσο, σε καλά επίπεδα. Στους Sabaton ήταν φανερά ανεβασμένη η ένταση. Κόσμο είχε, αλλά στο «μάτι». Δηλαδή, από την εγγύτερη στη σκηνή τέντα και προς την σκηνή ήταν πολύ πυκνός ο κόσμος, αλλά από την τέντα και πίσω ήταν πολύ χαλαρά, θα πω εγώ. Να είχε 10-12 χιλιάδες; Τέλος, ό,τι χειρότερο όποιος ανέλαβε τα βίντεο στους Savatage στο δεύτερο μισό της εμφάνισής τους (εκτός αν είναι θέμα της μπάντας, επομένως, ζητώ συγγνώμη για την άδικη κατακραυγή), όπου βλέπαμε μια παιδική διαχείριση, με εξώφυλλα δίσκων άλλα αντί άλλων σε σχέση με τα κομμάτια που παίζονταν, την μπάντα να αγνοείται στα πλαϊνά videowall και σημαιούλες όπως αυτές που βάζανε παλιά στα παγωτά (Banana split, Chicago κ.λπ.) με οδοντογλυφίδα να φαντάζουν το λιγότερο φθηνές. Ξαναλέω ότι αν ήταν ευθύνη της μπάντας όλο αυτό, πολύ κρίμα, γιατί αδίκησε την εμφάνιση κι «έκλεψε» από τη γενική αίσθηση.
Epica: Πρώτη φορά τους είδα και ομολογώ ότι τους καταχάρηκα. Επαγγελματική εμφάνιση με τα όλα της, από μια μπάντα που φαίνεται καλοκουρδισμένη μηχανή στην σκηνή, με πολλά χιλιόμετρα εμπειρίας. Πολύ καλοί παίκτες, ωραία επαφή με τον κόσμο, το συνομήλικο κορίτσι να μη το χορταίνει το μάτι σου και τα αυτιά σου… Γενικά, θεωρώ πως κέρδισαν στο πολύ χαλαρό τις εντυπώσεις και σε κόντρα συνθήκες (ντάλα ήλιος).
Savatage: Είμαι ημι-τυχερός, καθότι τους έχω δει το 2001, αλλά όχι το 2002. Και τα φέρνει έτσι που και πάλι 25 χρόνια μετά υπάρχει η ίδια μουρμούρα γιατί είναι κάτω από Sabaton, όπως τότε από CoF. Προσπερνώντας (ή και όχι/βλ. παρακάτω) αυτή την κοινή συγκυρία, οι τύποι είναι από τις μεγαλύτερες metal μπάντες όλων των εποχών. Τόσο απλά. Τόσο σταράτα. Έχουν 2 (εγώ πιστεύω μέχρι και 3, αλλά ας πάμε με τον @RiderToUtopia, που το ψιλο-συζητούσαμε, χαζεύοντάς τους) «διαφορετικές», τέλειες καριέρες, την μπάντα την έχουν και λίγο σαν αποκούμπι, όταν αφήνουμε λίγο την χρηματομηχανή των TSO, o Mountain King είναι σε όποια κατάσταση είναι, το νέο υλικό «έρχεται» εδώ και κάτι αιώνες, αλλά όταν ανεβαίνουν στην σκηνή, οι άτιμοι είναι μεγαθήρια. Ακόμη και με το σημερινό set, που βάζουν 2 δωράκια, αλλά όλα γέρνουν στη δεύτερη περίοδό τους (την οποία την λατρεύω, αλλά η πρώτη έχει γράψει άλλα, ανεξίτηλα πράγματα μέσα μου). Ο Zak φωνάρα ατελείωτη και αγέραστος ο άτιμος, οι υπόλοιποι δεν νομίζω ότι επιδέχονται σχολιασμό. Και πολλά συγχαρητήρια στον Caffery που τα μνημειώδη solos τα παίζει νότα προς νότα, όπως φτιάχτηκαν. Ξαναλέω: οι άνθρωποι είναι ΤΕ-ΡΑ-ΣΤΙ-ΟΙ.
Sabaton: Δεύτερη φορά που τούς τρακάρω ζωντανά. Εγώ θα πω ότι η ίδια η μπάντα δεν φταίει σε τίποτα. Περνάει αυτό που κάνει; Περνάει κι έχει απήχηση και αυτό ήταν ολοφάνερο και σήμερα με άπειρους πιτσιρικάδες (αλλά και μη) να έχουν στηθεί στο λιοπύρι, με μπλούζες της μπάντας και να περιμένουν κατά μείζονα λόγο την εμφάνιση των εν λόγω. Θεμιτό και καλοδεχούμενο θα πω εγώ. Η μπάντα συνεχίζει να προσφέρει ένα εντυπωσιακό show, με φωτιές, εκρήξεις, ωραία σκηνικά, ενώ φαίνεται και πόσο δουλεμένη και επαγγελματική είναι. Εγώ θα πω ότι έχω 2-3 κομμάτια τους που τα ακούω με ευχαρίστηση, αλλά σήμερα επέλεξα να αποσυρθώ προς τα πίσω για να τους ακούσω και ομολογώ ότι καλοί χρυσοί και άγιοι για όλα τα παραπάνω που τόνισα, αλλά, προσωπικά, κουράστηκα. Αυτό το βγαλμένο από το ίδιο καλούπι Eurovision-ικό επιμεταλλωμένο πλήκτρο, με τις κομπάρσικες κιθάρες και τα επιβλητικά drums καταντά τόσο μονότονο στα δικά μου αυτιά, που με ανάγκασε να φύγω λίγο πριν τελειώσει η εμφάνισή τους. Και για να μην παρεξηγηθώ, κανένα ζήτημα με όσους (που ήταν πάρα πολλοί) γουστάρανε και περάσαν τέλεια με την όλη φάση των Sabaton. Εγώ σήμερα δεν τους άντεξα. Και θα έλεγα ότι είναι και κρίμα, γιατί με λίγο διαφορετική προσέγγιση μπορούν να κάνουν ομορφιές, γιατί ξεκάθαρα το έχουν, αλλά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το πω αυτό, γιατί δεν τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, και γούστο τους και καπέλο τους.
Με Παργαλάτσο χτυπηθήκαμε λίγο παρέα, με @martian αγκαλιαστήκαμε και είπαμε και 2-3 μαλακίες μετά τους Savatage, ενώ στους Sabaton, που πέρασα στη «γαλαρία», λειτούργησα λίγο ως άγρυπνο, κατασκοπευτικό μάτι, πιάνοντας τη σβέλτη αποχώρηση των κυρίων @jonkyr και @toxikos, την ίδια ώρα που αποχωρούσαν κι έτερα σημαίνοντα μέλη της μεταλλικής κοινότητας, τόσο του έντυπου τύπου, όσο και των ηλεκτρονικών πλατφορμών.
Ναι με τους Amaranthe.
Κοίταξα πολλα setlist της άνοιξης δεν το είδα πουθενά.
Οπότε αυτό στην Φιλανδία και στο Βέλγιο ήταν διαφορετικό γιατί έπαιζαν σε φεστιβάλ .
Για τα 8 κομμάτια από όσο φαίνεται είναι συμφωνία με το management για αυτό το lineup καθώς τα ίδια έπαιξαν και στη Βουλγαρία που ήταν πάλι με sabaton και savatage
Μπορούσα να έχω γράψει εγώ αυτό το κείμενο για τους sabbaton. Δεν έχω επαφή με τη μπάντα, είχαμε την τύχη να δούμε το πρώτο μέρος του σετ από μια ταράτσα χορηγού, ειλικρινά βαρέθηκα(με). Ωραίο σόου, ο κόσμος φαινόταν να το ευχαριστιεται, οπότε ποιος είμαι εγώ να πω κάτι κακό; Ας με συγχωρέσουν τα παλικάρια, έφυγα στο 6ο κομμάτι. Ντραμς στο φουλ, κιθάρες κλισαρισμενες, μπαμ μπουμ (μου αρέσουν αυτά, είμαι πολύ υπέρ των θεαμάτων), πόζες στη σκηνή και πάμε στο επόμενο τραγούδι.
Είχαμε και πρωινό ξύπνημα για ταξίδι στη Νάπολη και ραντεβού με κάτι φίλους στο αεροδρόμιο.
Άσχετο, στο μεταξύ: μόνο εμένα χάλασε λίγο η ιδέα ότι φεύγουμε από πλατεία νερού και του χρόνου θα τρέχουμε Μαρκόπουλο; Μόνο η διαδρομή που έκανα νωρίτερα για αεροδρόμιο και κατάλαβα πόσο χρόνο πρέπει να ξοδέψω μια τυχαία καθημερινή για συναυλίες, με τρόμαξε.
Ότι και να λέτε πάντως για τους Sabaton εγώ που έχω πάει σε άπειρες metal συναυλίες, δεν έχω δει ποτέ τόσο κόσμο να ξέρει και να τραγουδάει με πάθος μέχρι και τα κουπλέ σε τραγούδια της μπάντας.
Αυτό κάτι δείχνει κατά τη γνώμη μου.
Έλλειψη γούστου και αισθητικής; ![]()
Όχι μωρέ, ό,τι αρέσει στον καθένα.
In the distance
Day is dawning
But I’m already miles away
Οι Savatage πολύ καλοί αν και δεν είμαι γνώριμος με τα περισσότερα τραγούδια τους. Έδιναν πόνο πάνω στη σκηνή και τρελό respect για αυτο. To Strange Wings ξεχώρισε για εμένα προσωπικά.
Ρώτησα τον σπιούνος μου και μου είπε ότι θα έχουν εντελώς διαφορετικό σετλιστ αύριο,. Και ανέφερε ένα spesial thanks section αλλά όχι συγκεκριμένα. Το άφησα για έκπληξη. Αν υο;έχει και δεν έλεγε μλκς. Θα τον πετύχω.
Στο μεταξύ, η σύζυγος μέχρι προχθές το πρωί δεν είχε δει ποτέ savatage και το ήθελε πολύ. Σήμερα έχει δει μια φορά, ταξίδεψε με τη μπάντα και αύριο θα δει σπέσιαλ σόου στην Πομπηία. Το λες και γρήγορη αναβάθμιση. Το επόμενο βήμα είναι να έχει πρόσκληση από τον Τζον ξερωγω.
Το επόμενο βλέπω να είναι να τρώτε και να πείτε παρέα τα εδέσματα της Νότιας Ιταλίας
Epica δεν πρόλαβα, τους είχα δει πριν 4 χρόνια και είχα αποκομίσει την εντύπωση πως ενώ δεν είναι στα ακούσματα μου είναι μια εξαιρετική λαηβ μπάντα.
Για Savatage ακριβώς όπως τα λέει ο τσιφτης @The_Black_League , και θα προσθέσω πως στο σερί chance- believe- gutter ballet - edge of thorns- power of the night - hall of the mountain king η μπάντα ήταν από άλλο πλανήτη και μας θύμισε γιατί κατέχει τόσο εκλεκτή θέση στην καρδιά μας.
Οι Sabaton δεν είναι στα ακούσματα μου, ξέρω από αυτούς 10-20 χιτ, τα περισσότερα τα άκουσα και χτες, κάνουν πολύ καλά αυτό που κάνουν, έχουν την καλύτερη διάθεση, εντυπωσιακό stage show, φανατικό κοινό, αλλά λίγο η απουσία καλων ριφ λίγο η γενικότερη προσέγγιση και με έκανε να αισθάνομαι πως πρέπει να τραβήξω ζορικο κουπί (see what i did there) για να δω όλη τη συναυλία όρθιος και από τη μέση και μετά είχα αραξει στα πέριξ του πύργου και απλά τους άκουγα.
Τελευταίο λαηβ (ίσως? μαλλον? για το κοντινό μέλλον?) στην πλατεία νερού, μια νοσταλγία για όσα φοβερά είδαμε αυτά τα χρόνια σε αυτό τον φανταστικό χώρο.
Συμφωνώ σχεδον με όλα όσα προαναφέρθηκαν
Απλά θα σημειώσω ότι - και επειδή καταλαβαίνω ότι λίγο πολύ όλοι εδω μέσα είμαστε της αυτής γενιάς κωλόγεροι- ότι η νεολαία με sabbaton ζούσε το όνειρο της και γούσταραν τρελα
και σίγουρα η sabbaton αποτελούν μία εισαγωγή στο metal
Οπότε ποιος είναι εγω΄που θα διαφωνήσω ;