Shok paris

Θα πάμε πίσω σήμερα, εγώ τουλάχιστον θα φτάσω στα γυμνασιακά χρόνια που σημαίνει δεκαετία 80 όταν γιγαντώθηκε ο μύθος του Heavy Metal όχι μόνο εξαιτίας των μεγάλων αλλά και των άπειρων συγκροτημάτων που μας χάριζαν χρυσάφι σε μορφή βινυλίου (ή κασσέτας) και οι SHOK PARIS ήταν ένα από αυτά…

Ξεκίνησαν το 1982 στο Οχάιο και 2 χρόνια μετά μας δίνουν το GO FOR THE THROAT σε ένα τυπικά us heavy/power metal πλαίσιο και αρκετές δόσεις ACCEPT.

ακούστε εδώ το Battle Cry

3 χρόνια μετά (1987) τους μαθαίνω και γω αφού έρχεται σπίτι η TDK κασσέτα με STEEL AND STARLIGHT και την λιώνουμε (παρέα με άλλα καλούδια από αμερική που μας πρότειναν οι μεταλοπατέρες της γειτονιάς (την ίδια χρονιά πρωτοάκουσα κάποιους Mercyful Fate, Crimson Glory, Omen και Riot?). H κασσέτα θα χαλάσει (έχει μείνει μόνο η θήκη πια) αλλά μικρό το κακό αφού λίγο μετά το πήρα σε βινύλιο.

εδώ περίεργο βίντεο του On Your Feet από την ταινία THE HIDDEN
και δω studio εκτέλεση του Go Down Fighting

Το 1989 βγάλανε το τρίτο και τελευταίο δίσκο τους, το CONCRETE KILLERS που είναι κατώτερο σε σχέση με τα 2 πρώτα και αν κρίνω από την πολύ καλύτερη κατάσταση του δίσκου μάλλον δεν το είχα ακούσει και πολύ

Το 2004 βγήκε ένα live (LIVE IN DALLAS), δεν το έχω και δεν ξέρω τίποτα γιαυτό. Όλα τα άλμπουμ τους πάντως είχαν επανακυκλοφορήσει σε cd με bonus tracks.

Επανασύνδεση το 2009 και αν όλα πάνε καλά (μεγάλοι άνθρωποι και αυτοί και μεις πια) θα δούμε ένα σουπερ live ελπίζω. Από το original line up έχουν μείνει ο Ken Erb στις κιθάρες και ο Vic Hix στα φωνητικά. Ο πρωτος τους ντράμερ και ιδρυτικό μέλος (Bill Sabo) έχει πεθάνει το 2007, τώρα έχουν τον Donovan Kenaga, ενώ τους [B]Eric Marderwalk/B και [B]Kel Berkshire/B έχουν αντικαταστήσει οι John Korzekwa και Ed Stephens.

Και για όποιον αναρωτιέται πως ακούγεται ο Vic τόσα χρόνια μετά:
Caged Tiger σε live του 2009
Cant Fight The Evil σε live του 2010

Shok Paris - Concrete Killers

      Ζούμε μια έντονη μεταλλική περίοδο που άπειρες μπάντες της heavy metal Μουσικής που για κάποιο λόγο διαλύσανε πριν πολλά χρόνια, επιστρέψανε στο προσκήνιο. Κάποιες επιτυχημένα, κάποιες όχι και από κάποιες ακόμα περιμένουμε ακόμα. Στην τρίτη περίπτωση ανήκουν και οι Shok Paris. Προερχόμενοι από το Ohio, δημιουργήθηκαν το 1982 και στα επτά χρόνια ύπαρξη τους, κυκλοφόρησαν τρεις πάρα πολύ καλούς δίσκους heavy/power metal. Τρίτος και τελευταίος τους δίσκος ήταν το ??Concrete Killers??, που όπως και στους προηγούμενους δίσκους, είχαν καινούριο drummer. Μετά την κυκλοφορία ενός single στο ??The American Dream?? που άνοιγε το ??Concrete Killers??, οι Shok Paris το διαλύσανε. 20 χρόνια αργότερα, επανασύνδεση με τον αυθεντικό κιθαρίστα (Erb) και τον αυθεντικό τραγουδιστή με μια νέα σύνθεση αλλά το μόνο που έχουμε ακούσει μέχρι τώρα είναι ένα τραγούδι, το ??Those Eyes?? που είδε το φως της δημοσιότητας το 2012. Ζωντανές παρουσίες έχουμε αλλά νέο υλικό δεν ακούμε. Έχουν και νέα εταιρία που έχει επανακυκλοφορήσει παλιούς τους δίσκους και είναι ευκαιρία για όσους δεν τους έχουν ακούσει. Άντε να δούμε τι μας φυλάσσει το μέλλον από αυτούς.
           Αυτό που απολαμβάνουμε πιο πολύ στο Concrete Killers είναι ένα μεταλλικό κέλυφος υπερχειλισμένο με μελωδίες που ρέουν από παντού. Από το χιτάκι ??The American Dream ?? που είναι φορέας καυτού μετάλλου και βοσκός ενός εθιστικού ποιμνίου. Γρήγοροι ρυθμοί ώστε το κεφάλι να μην σταματά ποτέ να σείεται, ούτε καν να σκέφτεται. Ιδρώτας και χαμόγελο τραγουδώντας το ??Heart And Fire??. Πολυφωνικός επωδός που ανεβάζει την λίμπιντο με τον ερωτικό στίχο και την σεξουαλική παρενόχληση των axemen. Οι ταχύτητες πέφτουν στην συνέχεια για να μετατρέψουν μια αποκαλυπτική νοσταλγία σε κιθαριστικό θρήνο με το γρέζι στην φωνή του Vic να ακούγεται ακόμα πιο έντονη από το σύνηθες. Επί της ευκαρίας να αναφερθεί ότι οι περισσότερες συνθέσεις είναι μια συνεργασία των Erb/Hix ενώ δεν λείπουν και αυτές που βάζει χέρι και ιδέες ο έτερος κιθαρίστας της μπάντας, Marderwald καθώς και ο παραγωγός Kevin Beamish.
            Οι Shok Paris δεν περιφρονούν τις απλοικές μελωδίες και πολύ καλά κάνουν. Κρατούν μια ρυθμική ατσάλινη εμμονή ώστε να ρέει το μεταλλικό τέμπο μέσα στις φλέβες του ακροατή και μετά του εμφυσούν αρμονικές πνοές σε μορφή σόλο, φωνητικών μελωδιών, γέφυρες που ενώνουν την φωτιά με τις νότες. Ένας διαγωνισμός βαρέων riffs, κολασμένης ρυθμικής αγωγής και φωνητικών ικανοτήτων. Ένας αόρατος λαβύρινθος αρμονικών ήχων και μελωδικών συρράξεων που δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεθείς κάποια στιγμή στριμωγμένος σε κάποια γωνία του. Ο δίσκος κλείνει όσο καταιγιστικά ξεκίνησε και ο ακροατής μένει με το σύνδρομο της λατρείας.

Υ.Γ. Στην έκδοση του cd, υπάρχει bonus τραγούδι, το πολύ καλό ??Get It Right??, η πιο ομαδική σύνθεση του άλμπουμ, με λίγο ή πολύ, έξι άτομα να προσθέτουν τον ιδεατό οβολό τους για την δημιουργία του τραγουδιού.