Ontas ntaouniazmenos kai piwmenos ka8omoun kai akouga mia to alternative 4…
kai ekei pou ftanei sto track 4 (Lost Control) synhdeitopoihsa pws ena polu ma polu aplo, ka8olou texniko solo (asxeta an htan apo bioli) , exei th dynamh na pathsei katw orismenes fores ta pio texnika petrucci-ka…
kala, kserw oti otan kse-piw de 8a ta pisteyw ayta, mias k ta lew se “fortismenh” fash mou, alla poso metraei na einai APLO ayto pou akoute…?
den einai wraio? e? E/ E? e?E
asdadaf [sdafock\ osdv
Πολλές φορές κάτι απλό ηχεί πολύ καλύτερα από όλες τις τεχνικές σε συνδυασμό. Ιδίως άμα σε τρελαίνουν σε ανεβοκατεβάσματα κλιμακών παίζοντας 40 νότες το δευτερόλεπτο στο τέλος κουράζεσαι. Και θα (ξανα)φέρω ένα παράδειγμα: Ο David Gilmour. Τα solos του είναι σε μεγάλο βαθμό απλά (μπορεί ο “καθένας” να τα παίξει) αλλά είναι καταπληκτικά, φανταστικά. Δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με αυτά τα εκτρώματα του Malmsteen (ok, μη βαράτε).
Unholy den hsoun kai polu sober otan egrafes to teleutaio e
Fusika dinw polu perissoterh aksia sth sunthesh,h mousikh eksallou,oses analuseis kai na ths kaneis kai oso kai na s’aresei na th suzhtas,auto pou metraei sto telos einai ti akous.
Alla exw megalh adunamia sta megala,upertexnika solos.Ta apolamvanw.
xm, egrapsa ton logo, alla o hlias mou sbhsre to topic… an deis to entitarizmeno meros panw panw 8a katalabeis giati to “diaskedasa” toso to solaki ayto
Πολυ απλα τα σολο που εχουν συναισθημα. Δεν εχει σημασια αν ειναι υπερτεχνικα η απλα, σημασια για εμενα ειναι να σε απογειωνουν. Κοurou τα σολο του Gilmour δεν τα παιζει κανενας πολυ απλα γιατι ειναι βουτηγμενα στο συναισθημα και μοναδικα στο ειδος τους. Το οτι δεν ειναι γρηγορα δεν σημαινει απολυτως τιποτα. Μπορεις να βρεις αρκετους κιθαριστες αγνωστους που μπορουν να παιξουν γρηγορα σαν τον Satriani η τον Malmsteen γιατι απλα τα σολο τους ειναι τεχνικα και γρηγορα. Αν καθισεις και λιωσεις στην πρακτικη πανω στην ταστιερα τα βγαζεις.
Αντιθετα κιθαριστες οπως ο Hendrix η ο Gilmour εψαχναν για την τελεια νοτα, εξερευνουσαν τηνταστιερα για το σολο που θα τους κανει το κλικ και οταν το εβρισκαν σε αποτελειωναν. Αυτο δεν ειναι κατι που μαθαινεται ουτε μπορεις να εξασκηθεις για να το πετυχεις αυτο…
Το θεμα για μενα ειναι πιο solo μπορει να σου δημιουργισει συναισθηματα (ασχημα και ομορφα) και να σε κανει να σκευτεις…αυτο ισχυει γενικα για τη μουσικη βεβαια.
Εμενα λοιπον ολα αυτα μου τα δημιουργουν τα απλα solo που με πειθουν οτι αυτος που το παιζει του βγαινει γιατι κατι εχει να πει και οχι γιατι θελει να δειξε οτι παιζει καλα.ι
Αυτο εννοουσα και εγω. Να βγαζει συναισθημα ο κιθαριστας. Δεν ειπα να δημιουργει…
Κ αυτο γινεται και με απλα αλλα και με γρηγορα-τεχνικα. Οφειλεται στον κιθαριστα κ οχι στην ταχυτητα…
ME AYTO TO SKEPTIKO OLOI OI KOYLOI PAIZOYN GAMO TA SOLO PX OASIS KITHARISTAS.PISTEYO POS YPARXOYN KAI KOYLA SOLO KATAPLIKTIKA KAI YPERTEXNIKA .ALLA PISTEYO POS MONO OI KITHARISTES MPOROYN NA KATALAVOYN TA POIA TEXNIKA SOLO EXOYN KAI SYNAISTHIMA .GIATI TA TEXNIKA KAI DISKOLA SOLO DEN TA KATALAVENEI O POLYS O KOSMOS LOGO OTI DEN EXEI GNOSI TOY ORGANOY .ETSI DEN MPOREI NA XEHORISEI PIO APO TA GRIGORA SOLO EXEI SYNAISTHIMA KAI PIO OXI
ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΕΧΝΙΚΑ SOLOS! SWEEP, TAPPING, ARPEGE, ΤΡΕΛΕΣ ΚΛΙΜΑΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ!
Πέραν απο τη πλάκα το τί solo θα γραφτεί σε ένα κομμάτι εξαρτάται απο πολλά πράγματα! Μπορεί ο εκάστοτε κιθαρίστας να θέλει να χώσει τα απίστευτα στο κομμάτι…
στη φάση όμως της ενορχίστρωσης αλλάζει το πράγμα! Και επίσης παίζει κύριο ρόλο τι συναίσθημα θέλει να βγάλει ο σολίστας στο συγκεκριμένο σημείο!
ΑΚΟΥΣΤΕ STEVE VAI ΚΑΙ ΓΑΛΗΝΕΨΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΡΜΙ ΣΑΣ!!!
Powerslave & jim_lick = ΕΝΩΣΗ ΚΙΘΑΡΙΣΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΤΡΕΛΩΝ SOLO
ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΠΛΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΞΟΥΝ
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΣΟΛΑ ΤΟΥ ΓΚΙΛΜΟΥΡ ΚΑΙ ΠΟΛΛΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΠΑΙΓΜΕΝΑ ΜΕ ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ΟΛΑ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΝΑ ΤΑ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙΣ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ.
ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΩΣ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΤΣΙΡΙΓΜΑ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ. ΑΥΤΑ ΕΓΩ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ Η ΜΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΔΩΣΩ ΕΚΕΙΝΗ ΤΙ ΣΤΙΓΜΗ.
Ακριβώς, πρώτα από όλα παίζει ρόλο τι στυλ μουσικής είναι. Δεν πιστεύω να κόλλαγε ένα περίπλοκο και δύσκολο σόλο στο Alternative 4 (σε κανένα κομμάτι του δίσκου αν όχι σε κανένα κομμάτι των Anathema γενικά) Γι αυτό και δεν υπάρχουν πολύπλοκα σόλο σε Anathema, Madrugada, Oasis… ;Όσο και ικανοί κιθαρίστες και να είναι, ακόμα και να μπορούν και να αναπαράγουν την πολυπλοκότητα τοu John Petrucci, δεν το κάνουν γιατί απλά δεν κολλάει σε αυτό που παίζουν γι αυτό και τα απλά σόλο μαγεύουν σε ένα πιο λάου κομμάτι!
Εν μέρη θα συμφωνήσω πως η μουσική είναι συναίσθημα, αλλά όταν ξαφνικά σε ένα αρτημελές με τέλεια μελωδία, κομμάτι ξεκινά το σόλο και ο κιθαρίστας απλά παίξει την πεντατονική ή κάποια κλίμακα που παίζει ο Malmsteen δεν θα μου κάνει ωραία στο αυτί γιατί δεν κολλάει.
Ύπάρχουν μερικά τραγούδια που κιθαρίστας παίζει σπιντάτα σόλο όχι γιατί κολλάνε με το κομμάτι αλλά για να δείξει πόσο γρήγορα το κάνει. (Δεν μιλάω για θεούς όπως Vai, Satriani, Malmsteen, Petrucci, Roth …k.a.)
To καλό σόλο παίδες εξαρτάται (άποψή μου πάντα) πρώτα από το τι ρυθμό κοπανάνε τα ντραμς και το μπάσο (και η δεύτερη κιθάρα αν υπάρχει) και μετά από το τι παίζει ο κιθαρίστας.
Peran ths plakas toy Trustno1 analoga thn fash kai to styl.ola kala einai arkei na mhn einai flyara.na exoyn afto poy prepei.Paradeigma o Victor Wooten.Mia nota parapanw den paizei.oyte kai o Andrew Latimer kai to idio kai o David Gilmure. kai apo ayta alla einai texnika alla oxi kai alla ligo…
Camelspotter , αυτό εννοούσα και εγώ, την φλυαρία…
Μερικές φορές αυτό νομίζω και για τον Malmsteen, μπορεί να είναι ο ΘΕΟΣ αλλά σε πολλά cover songs που έκανε διπλασίασε το χρόνο των τραγουδιών ,σολάροντας… :evil:
Δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση: Απλά θέλω το σόλο να σε κάνει λιώμα, να σέρνεσαι κάτω στο χώμα. Και πολλές φορές τα πιο απλά σόλο πατάνε κάτω πολλά τεχνικά και τους κιθαρίστες τους.