Δεν μπορούσαν να σκοτώσουν την Max. Η Max στο 4ο επεισόδιο έγινε σύμβολο της εφηβικής κατάθλιψης στην πιο όμορφη στιγμή που έδωσε η σειρά. Μετά από μια τέτοια στιγμή, ειδικά όταν είπε εκείνο το “I’m still here”, δεν μπορούσαν απλά να την σκοτώσουν στο τέλος. Για αυτό ήταν μαλακία που την έβαλαν σε αυτή την θέση για δεύτερη φορά.
Τον Eddie από την άλλη ήμουν σίγουρος πως θα τον σκότωναν. Όπως ακριβώς είπε και ο @osfp7 πιο στάνταρ θάνατος της σειράς μου φάνηκε και εμένα.
Η φαση με το σολαρισμα στο Master Of Puppets γινεται ακομα καλυτερη.
Η ηχογραφηση των guitar tracks εγινε απο τον Tye Trujillo, τον γιο του Robert
Για τα παραπονα οσον αφορα την Μαξ, η φαση ειναι παντελως διαφορετικη απο το 4ο επεισοδιο.
Συγκεκριμενα:
Η Μαξ ειναι η μοναδικη που επεζησε απο το enchantment του Vecna, γιατι την πρωτη φορα την γλυτωσε λογω της μουσικης που λατρευει. Αυτο την εκανε οχι απλα ιδανικη για να χρησιμοποιηθει ως δολωμα, αλλα την μοναδικη επιλογη. Απο κει και περα, η σκηνη στην οποια πηγαινει “under” και ο αλλος ειναι ετοιμος να την σκοτωσει, δεν εχει απολυτως καμια σχεση με την σκηνη του 4ου επεισοδιου, γιατι αφενος της σπαει ολα τα κοκαλα και της πληγωνει τα ματια (ελπιζω να μην τυφλωθηκε δια παντος), αφετερου την αφηνει σε κωμα, και η Μαξ δεν γλιτωνει λογω της μουσικης της.
Βασικα δεν γλιτωνει καν με βαση το σχεδιο που ειχαν τα παιδια, σωζεται ξεκαθαρα λογω του piggyback της 11, που ειναι μια εξαιρετικη ιδεα για το φιναλε. Δεν θα μπορουσε να αναλαβει κανενας αλλος τον δυσκολο ρολο που ανελαβε η Μαξ, τι να γινει τωρα? Οσον αφορα τον θανατο του Εντι δεν ξερω γιατι ειπωθηκε οτι δεν ηταν αρκετα emotionally resonant. Μεσα σε 9 επεισοδια μας εκαναν να ΑΓΑΠΗΣΟΥΜΕ αυτον τον χαρακτηρα, και οταν ο Dustin μιλαει στον θειο του Eddie, βουρκωσα πραγματικα. Ο θανατος του ηταν απιστευτα δυνατη σκηνη, η οποια λειτουργησε αψογα στην ροη της σειρας.
Το να πεθανει η Μαξ θα ηταν απιστευτα λανθασμενη επιλογη σεναριακα. Δεν βλεπουμε Game Of Thrones, βλεπουμε μια σειρα με εφηβους που υποτιθεται πως θα οδηγησει σε happy ending και το βασικο της νοημα ειναι η ελπιδα και το πως η αγαπη κανει καλυτερο τον κοσμο, οχι τα φτηνα plot twists για το shock factor που ειναι και πανευκολα να γινουν. Αν ηθελαν να ακολουθησουν το πιο ευκοολο μονοπατι οι Duffer Brothers, θα σκοτωναν την Μαξ σε μια πληρως heartbreaking σκηνη με απειρα βιολια και κοντινα πλανα με δακρυα στα προσωπα ολων των παιδιων. Η επιλογη του να μπει σε κωμα η Μαξ ηταν πιο εξυπνη, πιο ταιριαστη στο κλιμα της σειρας, και εν τελει πιο δυσκολη
Συμφωνω απολυτα με τον Dead σε οτι εχει να κανει με τον χαρακτηρα της Max.
Summary
Μεγα ατοπημα το οτι την εβαλαν σε αυτη τη θεση για 2η φορα! Με το τελος του 4ου επεισοδιου επιασαν κορυφες και νιωθω πως κατα καποιο τροπο το ακυρωσαν.
Απο εκει και περα το 2ο που με χαλασε σεναριακα, αν και καταλαβαινω πως ηταν ο ιδανικος τροπος για να τσουλησει η πλοκη, ηταν το οτι σε 3 διαφορετικες περιοχες και στη καταλληλη χρονικη στιγμη συνδυαστηκαν τα 3 teams για να επιφερουν καποιο χτυπημα στον Vecna η για να αλληλοβοηθηθουν. Χωρις να υπαρξει καποια επικοινωνια προηγουμενως μεταξυ τους. Μαλιστα.
Απο εκει και περα, η σεζον ηταν φανταστικη. Φουλ κινηματογραφικη με απιστευτη μουσικη και δυνατες ερμηνειες.
Highlights η Max φυσικα και ο Eddie.
Villain horror κατηγοριας σαν τον Vecna ειχαν πολυ καιρο να δουν τα ματια μου.
Οι αγαπημενοι μου χαρακτηρες εξακολουθουν να ειναι οι Hopper, Dustin και Steve.
υ.γ. το love story Lucas-Max το βρηκα απειρως πιο ενδιαφερον απο το αντιστοιχο του Mike με την El
Λοιπόν πραγματικά το χάρηκα το τελευταίο επεισόδιο, όπως και ολόκληρη τη σεζόν, πραγματικά δε μπορώ να βρω κανένα σοβαρό ψεγάδι (ίσως μόνο όπως είχα πει τα επεισόδια 1-7 να ήταν λίιιιγο τραβηγμένα σε διάρκειες, αλλά ΟΚ, minor εντελώς).
Πραγματικά πιστεύω ότι ότι η σειρά ποτέ δεν υποσχέθηκε κάτι παραπάνω από τα basics ενός teen horror/sci-fi, με αισθητική βάση τα 80s, σε αυτό έχτισε και αυτό υπηρετεί μέχρι τέλους που σημαίνει ότι σε γενικές γραμμές έπρεπε να κάνει τα παρακάτω:
Συμπαγές σενάριο και βασικό set-up (ΟΚ, αμερικάνικη κωμόπολη είναι safe bet αλλά δεν ήταν εδώ το ζητούμενο κάποιο ρίσκο)
Extravagant μείγμα πρωταγωνιστικής παρέας εφήβων (το έκανε και τα παιδιά-ηθοποιοί ανταπεξήλθαν κατά βάση άψογα)
Ενδιαφέροντες περιφερειακοί ενήλικοι χαρακτήρες.
Ολοκληρωμένη πρόταση για τον κακό (πιο σωστά ΤΟ ΚΑΚΟ) της ιστορίας.
Ελαφρύ και έξυπνα δοσμένο κοινωνικό σχόλιο που να μην υπερκαλύπτει την βασική αποστολή της σειράς.
Προσωπικά νομίζω ότι πέτυχε 100% σε όλα.
Τώρα, σχετικά με κάποιες ενστάσεις που διατυπώθηκαν παραπάνω:
Summary
Περί Max και “ίδιας σκηνής με Ε04”:
Καταρχάς, το να επαναλαμβάνεται ένα δυνατό θέμα αργότερα μέσα στο ίδιο έργο, δεν είναι κάτι καινούριο στην τέχνη, υπάρχει -κυριότερα στη μουσική βέβαια- και λέγεται Reprise.
Από εκεί και πέρα, η δεύτερη σκηνή έχει μόνο φαινομενικά ίδιο setup, καθώς στην πράξη είναι η μάχη El vs Vecna και όπως έχουν έρθει τα πράγματα μέχρι εκείνη τη στιγμή, μόνο στο μυαλό της Max μπορούσε να συμβεί.
Περι τελευταίου μισαώρου και πιθανότητας για πιο σκοτεινό φινάλε:
Αυτή η σειρά δε θα μπορούσε να υπηρετήσει κάτι τέτοιο, όπως είπαμε είναι teen horror, θα έχει το γνωστό good vs evil κλισέ και την προσμονή για happy (σε γενικές γραμμές) ending και αν προσπαθούσε να κάνει κάτι έξω από αυτό, πιστεύω θα αποτύγχανε οικτρά.
Και εγώ θα ήθελα να δω ένα κινηματογραφικό δημιούργημα πραγματικά σκοτεινό, να παίξει και με σοβαρό οccult και με shadowside και με νιτσεϊκές beyond good and evil αναφορές και όλα αυτά. Αυτό όμως πρέπει να γίνει από ανθρώπους που εξαρχής έχουν αυτό το όραμα αλλά και τις γνώσεις για το πώς να το αποτυπώσουν και δε νομίζω ότι οι Duffers έχουν καμιά τέτοια ανησυχία.
Προσωπικά βρήκα το τελευταίο μισάωρο με το reunion της (τσακισμένης) παρέας υπέροχο, ενώ πάμε για την επόμενη μάχη.
Επίσης wild guessing για την 5η σεζόν (η οποία έχει ανακοινωθεί από τον Φλεβάρη, δεν είναι κάτι νέο):
Ο Έντι δεν είναι νεκρός, θα τον έχει απορροφήσει το upside-down, αλλά με κάποιον τρόπο θα επανέλθει.
.
Τέλος, σχόλιο που διατυπώθηκε και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να προσπεράσουμε
Αχ, Winona, διαχρονική λατρεία από εποχές σκαθαροζούμη…
Τρομερη η 4η σεζον Stranger Things στο συνολο αλλα το τελευταιο επεισοδιο ηταν πολυ κακο.
Αθλια σκηνοθετημενο,κακιστο μονταζ,βιαστικο στην τελικη μαχη και εντελως διεκπεραιωτικο.Βεβαια δεν χαλαει την γενικη αποψη.
Περιμενουμε την 5η και τελευταια…
Το μονταζ και η σκηνοθεσια στο τελευταιο επεισοδιο της 4ης σεζον εντωμεταξυ, παιζει να ειναι και τα δυο τα καλυτερα που εχω δει φετος σε οποιαδηποτε σειρα (!)
Ισχυει και για το δικο σου σχολιο ομως, συμφωνω με καθε λεξη
Ε,ναι χωρις να θελω να χαλασω το πανηγυρικο κλιμα.
Ειδικα με εκεινη την σκηνη που τα πλοκαμια του βεκνα εσφιγγαν και επνιγαν κανα …διωρο την Eleven και τα αλλα τρια παιδια,κατουρηθηκα απο το γελιο.Κι απο το πουθενα,επειδη ο αλλος της ειπε …“σ’αγαπω”,ο βεκνα …εκτοξευτηκε!
Ναι η επανάληψη υπάρχει γενικά στην τέχνη. Ουσιαστικά ολόκληρο το Stranger Things είναι μια μικρή επανάληψη όσων έκαναν στα 80s άλλοι μεγάλοι σκηνοθέτες, όπως και κάθε σεζόν της σειράς είναι μια, σχεδόν, επανάληψη της προηγούμενης. Δεν σημαίνει ότι λειτουργεί πάντα.
Το κακό στην περίπτωση της Max είναι πως την έβαλε στην ίδια κατάσταση ακριβώς, να προσπαθήσει να πολεμήσει την ίδια της την κατάθλιψη μέσο των ευχάριστων αναμνήσεων που έχει δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια με τα παιδιά. Και ταυτόχρονα να δημιουργήσει την ανάλογη ένταση για την τύχη της μάχης αυτής. Όμως όλο αυτό έγινε ήδη resolve στο 4ο. Η κομμάτι με την μάχη της Max είχε αρχή και τέλος σε εκείνο το επεισόδιο, δεν χρειαζόταν παράταση και πέναλτι.
Η πλοκή μπορούσε να εξυπηρετηθεί εύκολα και με άλλους τρόπους. Π.χ. θα μπορούσε ο Vecna να κάνει ένα standoff με την Eleven την ίδια και μόνο. Έχει περισσότερους λόγους να θέλει εκδίκηση από την Eleven ενώ και η ίδια πέρασε ένα μεγάλο τραύμα που να δικαιολογούσε επαρκώς την αιχμαλώτιση της. Η θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Mike, δηλαδή ένα πρόσωπο θεωρητικά πιο κοντά στην Eleven, και την απόσταση που δημιουργήθηκε στην σχέση τους. Τρόποι υπάρχουν, δεν είναι πως θα τους κατηγορήσει κανένας για κλίσε στην πλοκή. Αυτός είναι ο τελευταίος φόβος που μπορεί να έχει μια τέτοια σειρά.
Για Winona.
Ομολογώ και εμένα μου άρεσε, αν και μας έκανε να αισθανόμαστε σαν… peeping Tom. Μου την είχε δώσει που σε όλη την σειρά την είχαν κάνει σαν θείτσα. Σε στιγμές φαινόταν μεγαλύτερη από ότι είναι. Make Winona sexy again!
1000% σωστός στο συγκεκριμένο, αλλά και στο σύνολο του σχολίου σου για την υποτιθέμενη “επανάληψη” του “possesion” της Μαξ. Ειλικρινά, δε θα μπορούσε να λυθεί σεναριακά η σύνδεση με τον Βεκνα με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Από τη στιγμή που τη σκαπούλαρε η Μαξ, κουβαλούσε διαρκώς επάνω της το αποτύπωμα του σκότους. Η όλη δραματουργική κορύφωση αναπόφευκτα θα συνίστατο στην συνειδητοποίηση της ματαιότητας της καταφυγής σε εύκολες λύσεις και ακολούθως στην αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος (ακόμα και του απόλυτου villain) μετωπικά. Coming of age λοιπόν, ενηλικίωση και διδαχή προς ένα έφηβο εαυτό μας. Πέρα από διαφορετική σκηνή λοιπόν, πρόκειται για την ιδανική σεναριακή επιλογή. Γιατί όπως έθιξε και ο quintom, δε βλέπουμε game of thrones, lost ή breaking bad. Αντιθέτως, παρακολουθήσαμε μια σειρά με συγκεκριμένη οπτική, σκοπούς και θεματικές.
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, η 4 σεζον υπήρξε εξαιρετικά φτιαγμένη τηλεόραση, με πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή σε πιο χορρορ μονοπάτια. Ή όπως έγραψε και ο quintom