TERRAKOTA + RAZASTARR + SOULFIRE 19/11@IME, Athens & 20/11@Block33,Thessaloniki

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου
Κέντρο Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ
Πειραιώς 254, Ταύρος

Line up Αθήνας:
Terrakota (POR)
Soul Fire (GR)
Razastarr (GR)
Stavros Ntantous (GR)

DJ SETS
Rankin Johnny (GR)
Ιωσήφ Βάγγερ (GR)
Mrs HCN (GR)

Σάββατο 20 Νοεμβρίου
ΒLOCK 33
26ης Οκτωβρίου 33, Θεσσαλονίκη

Line up Θεσσαλονίκης:
Terrakota (POR)
Razastarr (GR)
Soul Fire (GR)
Razastarr (GR)

Doors Open: 20.30

Η One Love Reggae Ideas συνεχίζει να ταξιδεύει το Ελληνικό κοινό σε World - Reggae music διαδρομές κι αυτή τη φορά φέρνει στην Ελλάδα για δύο εμφανίσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη κατ’ ευθείαν από τη Λισσαβόνα τους Terrakota, το next big thing της World μουσικής. Κάποιοι τους έχουν αποκαλέσει η Αφρικανική έκδοση των Mano Negra λόγω της ζωντάνιας τους στα live, άλλοι ότι αποτελούν τους ξεκάθαρους ηγέτες μιας ιδιαίτερης worldfusion σκηνής που αναπτύσσεται εδώ και μερικά χρόνια στην Λισσαβόνα. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή οι Terrakota αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, ελπιδοφόρα και με βάθος τέχνης συγκροτήματα της afro/world/reggae fusion σκηνής της Ευρώπης κι εκφραστές της μοναδικής ευρωπαϊκής πολυπολιτισμικής κουλτούρας όπως αυτή σκιαγραφείται δια μέσου των διάφορων κοινωνιών, όπως αυτές έχουν μετασχηματιστεί με τα μεταναστευτικά κύματα και τη μίξη ήχων όλου του κόσμου.
Και αυτό ακριβώς πετυχαίνουν εξαιρετικά οι Terrakota ξεκινώντας από ένα χωνευτήρι πολιτισμών όπως η Λισσαβόνα. Να αναμιγνύουν σε εκπληκτικά ηχητικά χαρμάνια τις μουσικές τους ρίζες δείχνοντας ταυτόχρονα έναν, απόλυτα παραγωγικό, σεβασμό στις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν. Η μουσική της Δυτικής Αφρικής κι η Reggae αποτελούν τα βασικά συστατικά του ήχου τους. Κι έρχονται να τον διανθίσουν με πολλές πινελιές από Afro-Cuban κι Afro-Brazilian percussion, ραπ, φλαμένγκο, άλλους αφρικάνικους ήχους και τις επιρροές από μουσικά μονοπάτια που φτάνουν από το Μαρόκο έως την Ινδία καταλήγοντας σε μια μουσική γιορτή χωρίς όρια.
Παραδοσιακά όργανα όπως balafon, n’goni, sitar, mbira, oud και sabar συναντούν μπάσο, ντραμς και ηλεκτρικές κιθάρες για να δημιουργήσουν έναν πρωτάκουστο κοσμοπολίτικο ήχο. Αν τώρα προστεθούν στα παραπάνω οι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι στίχοι, το πνευματικό μήνυμα ειρήνης κι ενότητας κι οι χοροί από την εντυπωσιακή Αγκολέζα τραγουδίστρια του γκρουπ Romi Anauel καταλαβαίνει κανείς γιατί θεωρούνται ένα από τα εκρηκτικότερα συγκροτήματα της σημερινής «world music» σκηνής.

Οι Terrakota δημιουργήθηκαν το 1999 έπειτα από ένα τρίμηνο ταξίδι των τριών πρώτων μελών του γκρουπ στη Δυτική Αφρική. Οι Junior, Alex και Humberto. συναντήθηκαν σε μια μικρή γειτονιά της πόλης Bobodioulasso στη Burkina Faso. Επιστρέφοντας στη Λισσαβόνα ηχογράφησαν ένα demo και στην ομάδα προστέθηκαν ο ντράμερ Davide, ο Ιταλός μπασίστας Francesco κι η Romi μια ανερχόμενη τότε τραγουδίστρια και χορεύτρια από την Αγκόλα. Ξεκίνησαν οργανώνοντας τις δικές τους συναυλίες και παρά τα εμπόδια η δυναμική του γκρουπ ήταν τέτοια που απέκτησε μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη πορτογαλική μουσική σκηνή. Οι Terrakota μαζί με μερικές ακόμη μπάντες είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της ‘Musica Mestica’. Της μουσικής σκηνής της Λισαβόνας που εκφράζει την ανερχόμενη αίσθηση της διαφορετικότητας των μεταναστευτικών πληθυσμών από τις παλιές πορτογαλικές αποικίες της Αγκόλα, της Μοζαμβίκης, του Πράσινου Ακρωτηρίου κ.α. Το 2002 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο “TERRAKOTA”, ενώ 2 χρόνια αργότερα ήρθε και το 2ο άλμπουμ με τίτλο “HUMUS SAPIENS” ηχογραφημένο στο Xippi Studios του Youssou N’Dour’s στο Ντακάρ της Σενεγάλης. Το 2007 όμως ηχογράφησαν το άλμπουμ σταθμό για το γκρουπ και περίτρανη απόδειξη της μεγάλης καλλιτεχνικής τους αξίας. Το “OBA TRAIN” κυκλοφόρησε παγκοσμίως και γνώρισε αποθεωτικές κριτικές. Υπήρξε μάλιστα μια ενδεικτική της ουσίας του συγκροτήματος στο περιοδικό fROOTS: «αν ο ήχος των Terrakota στο πρώτο album έμοιαζε σαν κάποιος να αλλάζει συνέχεια σταθμούς στο ραδιόφωνο, στο “Oba Train” έφτασαν να αποτελούν έναν ραδιοσταθμό από μόνοι τους».

Σε κάθε νέα του κυκλοφορία το συγκρότημα μοιάζει να ζωγραφίζει σε μια διαρκώς διευρυνόμενη παλέτα από επιρροές αλλά ταυτόχρονα να συνδυάζει αυτές τις επιρροές με μεγαλύτερη άνεση κι αυτοπεποίθηση. Και το αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τώρα σε αυτό το τέταρτο άλμπουμ τους που κυκλοφόρησαν φέτος για να γιορτάσουν τα 10 χρόνια από τη δημιουργία τους, όπου εμφανίζονται πιο ώριμοι από ποτέ. Το ‘World Massala’ επιβεβαιώνει τις Αφρικανικές και Τζαμαϊκανές ρίζες των ήχων τους επεκτείνοντας όμως τους μουσικούς του ορίζοντες πέρα από την Αγκόλα, την κλασσική Ινδία, την urban cuba κι ακόμη παραπέρα. Mbalax, funana, samba, reggae, Afro-Cuba, gnawa, afrobeat, desert blues, batuque, flamenco, maracatu, rap και chimurenga αναμειγνύονται από τους Terrakota με χαρακτηριστική άνεση στο World Massala.

Λίγο πριν θα έχουμε απολαύσει ένα από τα πλέον ιστορικά Ηip - Ηop σχήματα στην Ελλάδα κι άμεσα συνδεδεμένο με τις ρίζες της Ηip - Ηop κουλτούρας στην χώρα μας.
Oι Razastarr, πρωτοπόροι στο χώρο του Ελληνικού Ηip - Ηop αφού τόλμησαν αλλαγές στη μουσική του που ελάχιστοι έχουν κάνει στη χώρα μας θα είναι και πάλι μαζί μας μετά την τελευταία τους εμφάνιση δίπλα στον Alpha Blondy [14/4/10]. Αυτή τη στιγμή μάλιστα βρίσκονται στο studio ηχογραφώντας τον καινούργιο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2011. Σύντομα αναμένεται η κυκλοφορία ενός e-single που θα λειτουργήσει ως προπομπός του συγκεκριμένου άλμπουμ. Στα πλαίσια αυτά επαναδραστηριοποιούνται και στο χώρο των συναυλιών, οπότε αναμένεται να τους απολαμβάνουμε πιο συχνά στο άμεσο μέλλον. Οι μουσικές επιρροές τους καλύπτουν πέρα από το hip-hop της ανατολικής ακτής των Η.Π.Α, ένα ευρύ φάσμα από drum’n’bass μέχρι reggae, dub, funk, έντεχνη και παραδοσιακή ελληνική μουσική καθώς και ορχηστρική μουσική για soundtrack.

Οι Soul Fire έχουν αναμφίβολα συνδέσει το όνομα τους άρρηκτα με την Ελληνική Reggae σκηνή και θεωρούνται πρωτοπόροι του είδους. Από την αυγή της δεκαετίας του 1990 οπότε και δημιουργήθηκαν από τον συνθέτη και τραγουδιστή Βασίλη Σαββόπουλο - γνωστό κι ως Jah Smiley - μέχρι και σήμερα έχουν προσφέρει στο Ελληνικό, κι όχι μόνο, κοινό αξέχαστες reggae μουσικές εμπειρίες κι έχουν γράψει τη δική τους ξεχωριστή ιστορία απολαμβάνοντας το σεβασμό των Ελλήνων reggae οπαδών. Έχουν συνεργαστεί με τον γνωστό μουσικό παραγωγό Mad Professor στη δημιουργία του μοναδικού τους άλμπουμ “SOUL FIRE” που κυκλοφόρησε το 2005 από την δισκογραφική εταιρεία Music Kitchen. Το album πλαισίωσαν διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο drummer Sinclair - ενεργό μέλος της μπάντας του Lee ‘‘Scratch’’ Perry, ‘‘Robotics’’ - , η Aisha, η Cofi κι ο Mafia στα backing vocals καθώς κι ο MC Fredi Kruga. Στα τραγούδια του Jah Smiley δε θα βρει κανείς τίποτε λιγότερο από το Θεό, την αγάπη, την συνειδητότητα, τη δικαιοσύνη, την εμβάθυνση στον εσωτερικό εαυτό. Λάτρεις των live απολαμβάνουν τη σκηνή γεγονός που αποδεικνύεται από τις ζωντανές τους εμφανίσεις 20 χρόνια τώρα. Μύλος, Υδρόγειος, River Party '96, ΑΝ Club σε κοινή εμφάνιση με τον Mad Professor το 2005, Block 33 το 2009 δίπλα στους Wailers αλλά και διάφορα μέρη του εξωτερικού όπως Βουλγαρία στο The big big reggae party in Sofia και Πολωνία στο περίφημο reggae festival Ostroda το καλοκαίρι του 2007 αποτελούν μικρό μέρος της πλούσιας συναυλιακής τους πορείας.

Τη συναυλία της Αθήνας θ’ ανοίξει ο Stavros Ntantous, ένας καλλιτέχνης με ιδιαίτερο ταλέντο, λάτρης των δυνατών ρυθμών κι όλων των ειδών των ντραμς. Μαζί με την κυριολεκτικά φανταστική του μπάντα Los Tigainos θα μας δώσει για ακόμη μια φορά ένα live γεμάτο χορό, αισθησιασμό και μπόλικο χιούμορ.

Στα decks οι Ιωσήφ Βάγγερ, Rankin Johnny και Mrs. HCN

An explosion from Lisbon

Προπώληση στα φυσικά σημεία ξεκινά από τις 10 Νοεμβριου :

Αθήνα
Ticket House
Μetropolis

Θεσσαλονίκη
Ticket House
Μetropolis

Οι online πωλήσεις διενεργούνται ΗΔΗ στο Ticket Arena www.ticketarena.gr και μέσα από την Ticketpro στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ticketpro.gr

Τιμή εισιτηρίων:
H Οne Love Reggae Ideas με επίγνωση της δύσκολης οικονομικής κατάστασης και των συνθηκών της αγοράς συνεχίζει την πολιτική των προσιτών τιμών και τις ορίζει ακόμη πιο χαμηλά από την τελευταία της διοργάνωση ως εξής:

Προπώληση: 15
Ταμείο: 18