Terry Gilliam

πουθενά στο ψαχτήρι δεν βρήκα ξεχωριστό θρεντ για τον θεό-μορφάρα του σύγχρονου Σινεμά…

Ο ΤΕΡΡΥ ΓΚΙΛΛΙΑΜ, από τους πιο πρωτότυπους, ριζοσπαστικούς, ανατρεπτικούς σκηνοθέτες του σινεμά, κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην Ιστορία της Έβδομης Τέχνης μέσα από μνημειώδεις ταινίες όπως “Μπραζίλ”, “Βαρώνος Μυνχάουζεν”, " Δώδεκα Πίθικοι", “tideland”,“Ο Βασιλιάς της Μοναξιάς”, "Dr. Parnassus" κ.τ.λ. που έδωσαν πνοή στα είδη της αλληγορίας- επιστημονικής φαντασίας- σάτιρας -φάντεζυ.
Έγινε γνωστός μέσα από τις αναρχίζουσες δουλειές των Μόντυ Παϊθον αρχικά μέσα από σειρά επεισοδίων και κατόπιν σε αυτοτελείς ταινίες της ομάδας “Το Νόημα της Ζωής”, “Οι Ιππότες της Ελεινης Τραπεζης”, “Η Ζωή του Μπραϊαν”, “Και τώρα κάτι διαφορετικό” κτλ. αλλά μετά τη διάλυση της ομάδας, κατάφερε να καταξιωθεί μέσα από δικές του ταινίες, όπου επικρατούσε το παρανοϊκό κλίμα ιστοριών, ένα ντελιριακό στύλ αφήγησης και απόδοσης ιδιαίτερων και αλλοπρόσαλλων χαρακτήρων -όχι άδικα, ο Γκίλιαμ ανακυρήχθηκε ως ο "ποιητής των αποτυχημένων" (τίτλος που κατείχε και ο Τζον Χιούστον για τις δικές του ταινίες)- απ όπου δεν απουσιάζουν ο λυρισμός και η ελεγεία. Οι κινηματογραφικές εικόνες του, εικαστικά και οπτικά λαμπρές, επηρέασαν ουκ ολίγους νεότερους σκηνοθέτες (π.χ. Αρονόφσκι, Μπάρτον,Ντελ Τόρο,κοκ)και πολλές αποτέλεσαν σπουδαία κομμάτια κινηματογραφικης ανθολογίας…

:roll:

Αγαπημένος σκηνοθέτης, έχω δει όλες τις ταινίες του. Τελευταία φαίνεται να έχει χάσει την φόρμα του πάντως με το μέτριο Brother’s Grimm, το κακό Tideland και το συμπαθητικό Parnassus.

Κρίμα που δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει τον Δον Κιχώτη του, εκεί πιθανόν να είχαμε και το απόλυτο αριστούργημα του.

Γκουx γκουχ, Fear And Loathing In Las Vegas, γκουχ γκουχ!

Μέγιστη αγάπη ο Γκίλιαμ, θα επεκταθώ άλλη στιγμή, όμως, γιατί μπαίνω από το κινητό.

Καλά, ίσως να μην είχε τον οίστρο του “Μυνχάουζεν”, αλλά καλοδουλεμένα πλάνα είχε! :slight_smile:

το κακό Tideland

8O κακό;[B] Οχι δα! [/B]Εμένα πάντως μου άρεσε. Ίσως πολύ ΝΟΣΗΡΟ για τα γούστα των περισσότερων, κάπως “αρρωστημένο” ([I]μια εφιαλτική παραλλαγή της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων[/I]) αλλά [U]για μένα [/U]κατέχει μια ξεχωριστή θέση στη ταινιοθήκη μου…

και το συμπαθητικό Parnassus.

Συμφωνώ. Πάντως παίζει να το’χω δει πανω από 20 φορές (και δεν το χορταίνω…:roll: )

Κρίμα που δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει τον Δον Κιχώτη του, εκεί πιθανόν να είχαμε και το απόλυτο αριστούργημα του.

Εχμμμμ, εδώ να σημειώσω πως η επόμενη ταινία του Γκίλιαμ θα’χει να κάνει (πάλι!) με τον Δον Κιχώτη του. Όχι ντοκυμανταίρ της αποτυχημένης απόπειρας. Για να δούμε…

[COLOR=“Gray”]Πάντως, να σημειώσω πως δυστυχώς το πόουλ δεν δίνει πάνω από 10 επιλογές όποτε άφησα ταινία σαν την (εξαιρετική κατ’ εμε!) [B]FEAR AND LOATHING IN LAS VEGAS [/B] με τις ξεχωριστές ερμηνίες από J.Depp και I [/I]Benicio Del Torro.
Το γράφω, για να μη με…κράξουν οι γκιλιαμικοί συμφορουμίτες!!! [/COLOR]:stuck_out_tongue:

Φοβερός! Αν και αγαπάω πολύ τον Βαρόνο γιατί είναι η πρώτη ανάμνηση που θυμάμαι από σινεμά ψήφισα 12 πιθήκους γιατί είναι μία από τις 5-10 αγαπημένες μου παντός είδους και εποχών.

…όλες οι ταινίες του είναι αγαπημένες …’‘12 Monkeys’’ είναι λίγο παραπάνω:):!:

Τι να λέμε τώρα για τον Τέρρυ Γκίλιαμ. Ένας άλλος Tim Burton, στο πιο ανατρεπτικό, έξαλλο και αναρχικό του όμως.

Οι ταινίες ειδικά που έκανε κατά την δεκαετία του '80 είναι μοναδικές. Δε θα ψηφίσω ακόμα πάντως γιατί κάποιες έχω να τις δω χρόνια και τις έχω ξεχάσει, θέλω να φρεσκάρω τη μνήμη μου πρώτα.

Να προσθέσω εδώ και τα πολύ ιδιαίτερα [B]animation[/B] που έφτιαχνε με τους Monty Python, ιδιαίτερα κατά την αρχική περίοδο των Flying Circus. Δεν υπάρχει animator στον κόσμο που να μην σέβεται τον Gilliam για αξιομνημόνευτες εικόνες όπως την περίφημη πατούσα του εισαγωγικού τους!

Έχει επίσης ενδιαφέρον οτι του είχε προταθεί αρχικά να σκηνοθετούσε εκείνος την μεταφορά του “Watchmen” στην μεγάλη οθόνη, ωστόσο εκείνος το απέρριψε γιατί θεώρησε πως η μεταφορά του είναι αδύνατη - μένοντας πιστός στον δημιουργό Alan Moore.

Απ’ τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες, με μερικές αριστουργηματικές ταινίες (Brazil, 12 monkeys, fear and loathing…), με μερικές καλές- πολύ καλές (Βαρόνος, Time Bandits, Αδερφοί Γκριμ, Doctor Parnassus, Jabberwocky, Fisher King) Το μόνο που δεν μου άρεσε τόοοοσο πολύ είναι το Tideland, είχα κοιμηθεί στο 10λεπτο στο σινεμά, αλλά και μετά που το ξαναείδα δεν ενθουσιάστηκα.

Θεωρώ την καλύτερή του το Brazil, το οποίο και ψήφισα. Φοβερός σκηνοθέτης και οραματιστής, μέλος μιας από τις καλύτερες ομάδες που έχουν υπάρξει. Και συμφωνώ, εξαιρετικά τα animation του.

ναι WTF?

το brazil ειναι απο τις αγαπημενες μου ταινιες.δυστυχως δεν εχω δει κατι αλλο ομως.

έλεος παιδιά, το fear and loathing είναι το Ιερό Ευαγγέλιο:!:

Kαταπληκτικος και πολυ αγαπημενος… σε ολα του.
Απο τον Βαρονο που βλεπεις μικρος και συνειδητοποιεις ενα νεο κοσμο φαντασιας μεχρι με ενα για μενα αριστουργημα Brazil το οποιο κ ψηφισα.