The Ex

[CENTER] [SIZE=8][FONT=Comic Sans MS]The Ex[/FONT] [/SIZE][/CENTER]

[SIZE=3]
Οι Ολλανδοί αναρχοπάνκιδες The Ex είναι ένα απ’τα συγκροτήματα που αγαπάω ιδιαίτερα, ένα συγκρότημα με τεράστια ιστορία (~30 ετών), μεγάλη δισκογραφία (πάνω από 20 δισκάκια), φοβερές και πολύ επιλεκτικές συνεργασίες (Getatchew Mekuria, Tom Cora, Sonic Youth κλπ) άποψη στην μουσική και σεβασμό στην παραδοσιακή μουσική της χώρας του, που διαρκώς εξελίσσεται και προσφέρει στο κοινό του πάντα κάτι πρωτότυπο και διαφορετικό.

Για’μενα άνετα είναι ένα απ’τα 10 σημαντικότερα ενεργά rock συγκροτήματα, που όμως δυστυχώς σχετικά λίγοι γνωρίζουν. Στην Ελλάδα έχουν ένα μικρό αλλά φανατικό cult κοινό το οποίο είχε γεμίσει ασφυχτικά το Bios όταν είχαν έρθει για live πριν από μερικά χρόνια.

Παρακάτω θα προσπαθήσω κάνοντας μερικές δισκογραφικές (και όχι μόνο) στάσεις να σας δώσω μια γεύση για πορεία του συγκροτήματος: (Τα mp3 που θα βάλω είναι από το επίσημο web-site του συγκροτήματος.)

[CENTER] [/CENTER]

Το 1980 κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ, το “Disturbing Domestic Peace”. Ένα mp3 απ’το άλμπουμ: The sky is blue again και ένα video που βρήκα που δείχνει το συγκρότημα στην πρωταρχική του μορφή, παίζοντας ωμή και σκέτη πολιτικοποιημένη punk: Money (live το 1980)[/SIZE].

[CENTER][/CENTER]

[SIZE=3]To 1986 κυκλοφόρησαν ένα ενδιαφέρον αντι-φασιστικό project, έκαναν δικές τους εκτελέσεις από 4 τραγούδια που χρησιμοποιούσαν οι εργάτες στην Ισπανία το 1936 κατά την διάρκεια της επανάστασης, και μαζί με αυτά είχαν ένα πολύ ωραίο βιβλιαράκι με φωτογραφίες από εκείνη την περίοδο. Ενώ το 1988 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ “Too Many Cowboys”, απ’το άλμπουμ αυτό προέρχονται οι παρακάτω στοίχοι: [FONT=Comic Sans MS]’’ Ρωτάνε τι θέλουμε: Βούτυρο η βόμβες; Και πόσο γελάνε όταν κάποιος τολμά να μουρμουρίσει πως το βούτυρο είναι καλύτερο. Μα, δεν είμαστε ανόητοι; Σκεφτόμαστε με το στομάχι μας. Πώς γίνεται να υπάρχει βούτυρο αν δεν υπάρχουν βόμβες για να προστατεύσουμε τις αγελάδες και πως μπορεί το γρασίδι να μεγαλώσει αν δεν το υπερασπιστούμε; ‘’
[/FONT][RIGHT]απ’το Butter or bombs[/RIGHT]

Δύο κομμάτια στο youtube: They shall not pass απ’το 1936, και Jack frost is innocent απ’το Too many cowboys.

[CENTER][/CENTER]

[SIZE=3]To 1991 και το 1993 οι The Ex συνεργάστηκαν δισκογραφικά με τον αvant-garde τσελίστα Tom Cora, το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας ήταν τα άλμπουμ: “Scrabbling at the lock” και “And The Weathermen Shrug Their Shoulders”, δύο πραγματικά εκπληκτικά άλμπουμ. Απ’το Scrabbling at the lock είναι το παρακάτω mp3: Hidegen fujnak a szelek. Επίσης, σε youtube links: Hidegen fujnak a szelek[/SIZE], και Lamb lady[/SIZE].

[CENTER][/CENTER]

[SIZE=3]Το 1995 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Mudbird Shivers, απ’αυτό είναι το mp3: Shore Thing.

Το 1998 υπέγραψαν στην touch & go records για την διανομή της δισκογραφίας τους και στις ΗΠΑ, και κυκλοφόρησαν το πολύ ωραίο άλμπουμ “Starters alternators”, ενώ 3 χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν το “Dizzy spells” απ’το οποίο είναι το παρακάτω mp3: Town of stone. Στο youtube: Two struck by the moon[/SIZE].

[SIZE=3][CENTER][/CENTER]

To 2001 μετονομάστηκαν προσωρινά σε Ex Orkest και με μια 20μελή ορχήστρα κυκλοφόρησαν το “Een Rondje Holland”, που είχε κυρίως νέα τραγούδια τους σε εκτέλεση για ορχήστρα. Video απ’το youtube: LIVE[/SIZE].

[CENTER]
[/CENTER]
[SIZE=3]
Το 2006 συνεργάστηκαν με τον αυτοσχεδιαστή σαξοφωνίστα Getachew Mekurya, και έτσι ηχογραφήθηκε το άλμπουμ “Moa Anbessa”. Youtube Videos: Getatchew mekuria & the ex - musicawi silt, LIVE[/SIZE].

[SIZE=3]Λίγο αργότερα ο Yann Tiersen διασκεύασε live το τραγούδι τους: State of shock.[/SIZE]

[CENTER]
[/CENTER]

[SIZE=3]To 2008 στο πλαίσιο των take-away shows της Blogotheque γύρισαν live 3 πολύ ωραία κομμάτια: Hidegen fujnak a szelek ,untitled, και με τον Afework Negussie - Υeni (με youtube links)[/SIZE]

[SIZE=3]Τέλος, το 2009 ο τραγουδιστής τους αποφάσισε να δώσει τέλος στην μουσική του καριέρα, αλλά αυτοί συνεχίζουν, και φέτος κυκλοφορήσαν το άλμπουμ Catch my shoe. Γνώμη μου είναι πως όλοι που είναι λίγο ανοιχτόμυαλοι μπορούν να βρουν κάτι που τους αρέσει στην δισκογραφία των The Ex, ιδιαιτέρως η συνεργασία τους με τον Tom Cora πιστεύω πως είναι αρκετά προσιτή σε ένα ευρύτερο κοινό.

Γι’αυτούς που ενδιαφέρονται για την μουσική του συγκροτήματος προτείνω να ψάξουν να βρουν για να αγοράσουν (έτσι και αλλιώς δύσκολο να το βρουν σε άλλη μορφή) το αρκετά φθηνό… “The Ex in: Beautiful Frenzy” dvd που περιέχει ένα ντοκιμαντέρ για το συγκρότημα και ξεχωριστά διάφορα τραγούδια από συναυλίες τους, ανάμεσα σ’αυτά είναι και μερικά κομμάτια από συναυλία με τον Tom Cora.[/SIZE]

έχω ακούσει προς το παρόν το πρώτο τους μόνο. Αν και τους είχα ακουστά από πιο παλιά λόγω του ότι κάποια στιγμή είχαν έρθει στην ελλάδα και είχαν παίξει στο Ρόδον με support τους Γενιά του Χάους, δεν τους έψαξα μέχρι πρόσφατα (πάλι από ποστ του Yojimbo). Είναι πολύ ενδιαφέρον γκρουπ, κουβαλάνε κάτι από την τρέλα των Pere Ubu (όχι τόσο ώς προς τον ήχο τους αλλά ως προς τον πειραματισμό και μη συμβατικότητα των συνθέσεων). Θελω να τους ψάξω καλύτερα και μέχρι τότε ελπίζω να τους ανακαλύψει και κάνας άλλος γιατί είναι όντως πολύ γαμάτοι.

bumb, γαμω τις μπαντες, ακουω αυτο το καιρο τα πρωτα αλμπουμ αλλα εχω κολλησει με το διπλο Joggers and Smoggers το οποιο ξεφευγει αρκετα απο το κλασσικο πανκ και περιεχει αρκετους αυτοσχεδιασμους και πειραματισμους-το δευτερο δισκιδιο ειδικα ΣΠΕΡΝΕΙ-…γενικα ναι, give it a try οι φαν του χωρου, μιλαμε για πραγματικο διαμαντι!

Aκουω διασπαρτα τραγουδια τους. Αυτα με τον Τομ Κορα ειναι απίστευτα…