The Libertines

Πρόκειται για μια indie μπαντα από την Αγγλιά. Δημιουργήθηκαν το 1997 και διαλύθηκαν το 2004 έχοντας δύο cd στο ενεργητικό τους: το Up The Bracket (2002) το ομόνυμο The Libertines (2004).
Τα μέλη του γκρουπ είναι οι Carl Barât (φωνή/κιθάρα), Pete Doherty (φωνή/κιθάρα), John Hassall (μπάσο) και Gary Powell (τύμπανα).
Προσωπικά πιστεύω πως είναι ό,τι πιο αξιόλογο έχει βγάλει η Μεγάλη Βρετανία τα τελευταία χρόνια, καθώς αξιοσημειώτη είναι και η δουλειά των μετέπειρα γρουπς του Doherty και του Barât, οι Babyshambles και οι Dirty Pretty Things αντίστοιχα.
Πιθανό είναι το reunion των Libertines μέσα στο 2010.

Λοιπόν… έχετε ακούσει τίποτα από την συγκεκριμένη μπάντα; Ποιες είναι οι εντυπώσεις και ποιες αντιθέσεις σας;

Libertines ε? χεχε!

Μια μπαντα που ξεσηκωσε μια τρελη φουρνια απο αγγλικα συγκροτηματα! Η απαντηση της Αγγλιας στην Αμερικη για τους Strokes.
Μια μπαντα που μεσα σε 7 χρονια εκανε οτι αλλες μπαντες θα εκαναν σε δεκαετιες.Με μια ιστορια γραμμενη με αγαπη, τσακωμους, πολλα ναρκωτικα και ενα ολοκληρο εθνος να τους λατρευει σε πολλαπλασιο βαθμο σημερα σε σχεση με την περιοδο πριν διαλυθουν. Τραγουδια με στιχους δαντελενιους και ποιητικους, με μουσικη ξερη και αλητικη.
Reunion? Μακαρι! Παντως περσι εριξαν χιλοπιτα στο glastonbury παρολο που τους εταζε παραπανω απο 1 εκ. λιρες…

Θα επανελθω με επικο post οταν μπορεσω…

Αυτό θα έλεγα και γω. Πολλοι θα πρέπει να τους χρωστούν λεφτα. Να τους δώσουν κάτι για τη δόξα που απέκτησαν εξαιτίας τους ως ένα βαθμό. Να τους πληρώνουν τα ναρκωτικά τουλάχιστον ως ένδειξη αναγνώρισης…

Δεν ειμαι τεραστιος φαν, και τον Doherty τον πσιλοσιχαινομαι (μαλλον τον λυπαμαι περισσοτερο, γιατι ειναι οντως ταλεντο, αλλα οι αυτοκαταστροφικες του τασεις ειναι για πολλες σφαλιαρες - και πριζονμπατσεκς)

προτιμω ομως babyshambles :stuck_out_tongue:

Επειδη θα μπορουσα να γραψω σελιδες με γενικα πραγματα για τους Libertines καλυτερα να κανω μια ιστορικη αναφορα.

Η αρχη.

Ο Barat σπουδαζει στο brunel university στην σχολη θεατρου, μαζι του στο διαμερισμα μενει και η αδερφη του Doherty ετσι γνωριζονται κολανε και γινονται φιλοι. Αποφασιζουν να φτιαξουν ενα συγκροτημα τους Libertines με αρχικη συνθεση Carl Barat (frontman, vocals, lead guitar), Pete Doherty (vocals / rhythm guitar), John Hassall (bass) και ο Johny Borrell. Ναι ο Borrell των Razorlight που για αυτον εγραψε ο Doherty το the boy looked at johny αφου αντικασταθηκε απο τον Powel (drums). Και οι Libertines αρχιζουν και γραφουν καποια demo ωσπου ωριμαζουν και ειναι ετοιμοι για την πρωτη επαγγελματικη τους δουλεια.

Up the bracket :smiley:

Το 2002 κυκλοφορει ο πρωτος τους δισκος. Up the bracket με παραγωγο τον Mick Jones (κιθαριστα clash ), το οποιο ειναι δυναμιτης για ντεμπουτο (αν μου ελεγε καποιος να του προτεινω ενα τραγουδι απο libertines σιγουρα θα του ελεγα το time for heroes που ειναι απο αυτο το cd) . Ο συγκεκριμενος δισκος μπαινει στα αγγλικα charts ομως ολος περιεργως στα αμερικανικα charts φτανει πιο ψηλα. Το NME τους ανακυρησει ως η καλυτερη πρωτοεμφανιζομενη μπαντα. Ο συγκεκριμενος δισκος παρολο που στην αγγλια δεν εκανε επιτυχια απο την αρχη αποδειχθηκε διαχρονικος, υστερα απο καποια χρονια το ΝΜΕ τον κατεταξε στους καλυτερους βρετανικους δισκους ολων των εποχων (10η θεση) και προσφατα στην 2η θεση στην λιστα με τους καλυτερους δισκους της δεκαετιας που μας περασε (ναι ναι ξερω NME και μπουρδες, εγω ομως συμφωνω στο 2ο). Κατα την περιοδο αυτη τα παλικαρια κανουν εκατονταδες συναυλιες και σαπορταρουν sex pistols και morrissey.

Μετα up the bracket εποχη.

Οι Libertines ειναι στην αμερικη για την ηχογραφηση νεου προωθητικου υλικου “babyshambles sessions”.
Και απο εδω και μετα ξεκινανε τα σοβαρα προβληματα. Ο Doherty ηταν απο παλια χρηστης βαριων ναρκωτικων, ο barat ομως προσπαθουσε συνεχεια να το φερει στα συγκαλα του, το αποτελεσμα? τσακωμοι συνεχεια! Ωσπου την περιοδο αυτη που βρισκονται στην Αμερικη ερχεται η ριξη. Ο Doherty ειναι συνεχεια τελιως λιωμα και η συνεννοηση με τα υπολοιπα μελη της μπαντας ειναι δυσκολη. Ο Barat τρελενεται, ακολουθει τσακωμος και τα μαζευει και γυρναει στην Αγγλια, ο Doherty παραμενει για να ολοκληρωσει τις ηχογραφισεις και το υλικο θα δωθει υστερα για free downloading στο διαδυκτιο. Ο Doherty φτανει στην Αγγλια λιγες μερες μετα τα γενεθλια του Barat και για να τα ξαναβρουν οργανωνει παρτυ για τα γενεθλια του φιλου του, ο Barat δεν δεχεται να παει και ο Doherty τρελενεται, την επομενη μερα που το συγκροτημα φευγει για περιοδια ο Doherty παραταει την μπαντα και αυτη να αναγκαζεται να πεταξει για Γερμανια χωρις αυτον. Ο Barat αναγκαζεται να παρει πανω στην σκηνη οποιον βρει, και μαθαινει σε καποιον τεχνικος κιθαρας που εχει μαζι του στην περιοδια τα ακορντα και καλει και τον Didz Hammond (αργοτερα μελος των Dirty Pretty Things). O Doherty πισω στην Αγγλια ειναι εντελως αλλου κι αλλου! Ξερει πως μονο αν κοψει τα ναρκωτικα θα επιστρεψει στην μπαντα, μπαινει σε κεντρο αποτοξινοσης αλλα δεν τα καταφερνει. Οι Libertines ειναι ακομα σε περιοδια, και ο Doherty εντελως χαμενος απο τα πολλα ναρκωτικα εισβαλει στο σπιτι του Barat και του κλεβει καποια πραγματα και κανει καποιες live εμφανισεις με τους Babyshambles ( τους εχει ως καταφυγιο οταν ειναι εκτος Libertines ). Ωστοσο λιγες μερες μετα συλαμβανεται για την διαρηξη. Μπαινει φυλακη και θελοντας και μη μενει 2 μηνες αποτοξινομενος, ετσι εχοντας καθαρο μυαλο καταφερνει και τα βρισκει με την μπαντα οταν ειναι μεσα στην φυαλκη. Την μερα της αποφυλακησης του ο Barat ειναι εξω απο τις φυλακες και τον περιμενει. Ακολουθει συγκινησιακο ξεσπασμα! Μαζευουν τα υπολοιπα μελη της μπαντας και δινουν το ιδιο βραδυ το καλυτερο live της καριερας τους (γνωμη οσων το παρακολουθησαν ). Τα Αγγλικα MME εξυμνουν το live ως ενα απο τα καλυτερα που εχουν γινει ποτε! Οι LIbertines ειναι ξανα στα φορτε τους. Ωσπου τα πραγματα θα ξαναχαλασουν για τον ιδιο λογο που χαλαγαν παντα.

Τhe Libertines ( 2o album )

Οι Libertines μπαινουν στο studio για την ηχογραφηση του 2ου album. Η σχεση Doherty-Barat ομως ειναι πολυ ασχημη και το κανει ακομα χειροτερο το οτι ο Doherty συνεχιζει να απασχολειται με τους Babyshambles και κυριως επειδη συνεργαζεται με τον φιλο του Peter Wolf στο For Lovers το οποιο χτυπαει την 7η θεση στα Αγγλικα charts που οι Libertines δεν εχουν δει ουτε στα ονειρα τους. Με αυτα στο studio επικρατει ενα χαος, Doherty και Barat ειναι στα μαχαιρια, η ηχογραφηση ολοκληρωνεται με την παρουσια security. Ο Doherty παραταει την μπαντα και μπαινει για αποτοξινοση. Ο δισκος σκαρφαλωνει στο νουμερο 1 των charts και το συγρκοτηματα διαλυεται. Ο Barta δημιουργει τους dirty pretty things και o Doherty συνεχιζει με τους Babyshambles…
Barat: (δεν μπορω να συνεχισω κατω απο το ονομα Libertines χωρις τον Pete )

Μικρα μικρα απο Libertines:

Κατα την διαρκεια της ηχογραφησης του προωθιτικου υλικου babyshambles sessions ο Carl και o Pete κανουν και οι 2 τατουαζ στα χερια τους την λεξη Libertine. Στο the good old days μετα τους στιχους “A list of things we said we’d do tomorrow,” ακουγεται ο doherty να λεει “Get a Tatto”

O manager του Doherty εχει δηλωσει πως ειναι σιγουρος πως o Doherty δεν κανει χρηση ναρκωτικων μονο οταν κοιμαται η ειναι στην φυλακη.

Ο Doherty συνηθιζε να μπερδευει τους fans του συγκροτηματος με δηλωσεις του λεγοντας πως δεν εχει κανενα προβλημα με τον Barat και πως τον εδιωξαν απο την μπαντα επειδη δεν ηθελε απλα να περιοδεψει μαζι τους.

Εγω πάντως προτιμώ το ομώνυμο απο το bracket, έχει μέσα τα αγαπημένα μου πο αυτούς Last Post on the Bugle και Can’t Stand Me Now…

Ωραίος ο nodiς! Για πείτε και οι άλλοι, ποίο από τα δύο άλμπουμ προτιμάτε, γιατί δεν μπορώ να διαλέξω με τίποτα.

Σιγα μην εχει ακουσει αλλος εδω μεσα ολοκληρο album τους, ουτε τραγουδι μην σου πω δεν θα εχουν ακουσει :stuck_out_tongue:

Xα! Δεν ξέρεις με ποιον έχεις να κάνεις8):stuck_out_tongue:

Τους Libertines τους ανακάλυψα ακούγωντας το πρώτο μου τραγούδι από τους Babyshambles, το Fuck Forever, και τους λάτρεψα μέσα από το Don’t Look Back Into The Sun. Μέτα απ’αυτό έψαξα, διάβασα, άκουσα και κόλλησα. Ήταν η πρώτη indie μπάντα που υπέπεσε στην αντίληψή μου και από τότε άρχισα να ψαχνομαι πάνω στο είδος. Δεν βρήκα όμως τίποτα που να με συναρπάσει περισσότερο από τους Libertines. Ο ξερός ήχος, οι απρόσμενες εξάρσεις και διακυμάνσεις στα κομμάτια τους, οι μελωδικές και νοσταλγικές μπαλάντες, τα ασταθή άτεχνα φωνητικά, η αλητεία, η μιζέρια, τα ναρκωτικά, η σύντομη καριέρα κι ένα ολόκληρο έθνος να τους λατρεύει… ‘Τι έχουμε εδώ;’, σκέφτηκα. ‘Οι σύγχρονοι Sex Pistols ίσως;’… Μπορεί ναι, μπορεί και όχι… Σίγουρα πάντως κάτι που αξίζει.

Κι ύστερα (ξανα)ήρθαν οι Βabyshambles. Φυσική συνέχεια των Libertines υποστηρίζουν πολλοί… εξέλιξη του Pete Doherty θα 'λεγα εγώ. Οι Βabyshambles φανερώνουν το ‘μεγαλείο’ αυτού του αμφιλεγόμενου -ταλαντούχου ή και όχι, ιδιοφυή ή και όχι, ανισόρροπου σίγουρα ναι, ανώμαλου είπσης σίγουρα ναι- καλλιτέχνη. Οι Βabyshambles αποτέλεσαν μια ευκαρία για τον Doherty, κυρίως μέσα από το Shotter’s Nation, να βγάλει από μέσα του όλα αυτά που τον στοιχειώνουν -το γλυκο κοριτσι, τον φερέλπη νέο και τα ναρκωτικά- με τον πιο όμορφο τρόπο… τους στίχους και την μουσική του. Φανερή ήταν και η απουσία του Carl Barât από πλευρό του Doherty τόσο στις καλές όσο και στις άσχημες μουσικές στιγμές των Βabyshambles…
Libertines ασφαλώς όμως δεν είναι μόνο ο Pete Doherty. Η μετα-Libertines μπάντα του Carl Barât, που ακούει στο υπέροχο όνομα Dirty Pretty Things, αντιπροσωπευτικό πιστεύω του τι σημαίνει indie, αν και σύντομη στην ζωή της, είχε κάτι να μας πει. Όπως και στους Βabyshambles έτσι κι εδώ μπορούμε να διακρίνουμε τα κατάλοιπα των Libertines. Όχι τόσο μελωδικοί στο άκουσμα όσο η μετα-Libertines προσπάθεια του Doherty, οι Dirty Pretty Things κουβαλάνε την ‘μαγκιά’ των Libertines και μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε την επιρροή του Barat στην μουσική ψυχολογία του Doherty, συγκρίνοντας πάντα τις τρεις βρετανικές μπάντες.

Δύο άλμπουμ και ένα ΕΡ για τους Libertines, επίσης δύο άλμπουμ και ένα ΕΡ και για τους Βabyshambles και δύο άλμπουμ για τους Dirty Pretty Things… Και τώρα τι; Επανένωση Libertines, συνέχεια των Βabyshambles ή νέο γκρουπ για τον Carl Barat;
Ότι κι αν γίνει, το σημαντικότερο για μένα είναι να υπάρχει η μουσική των δύο παραπάνω κυρίων.

Και για να απαντήσω στο quote του nodi, έχω ακούσει και τα δύο cd των Libertines ολόκληρα, δεν μπορώ να ξεχωρίσω το καλύτερο, μονάχα τα αγαπήμενα μου από κάθε δίσκο: Death on the Stairs από το Up the Bracket και What Became of the Likely Lads από το The Libertines:p

:thumbup: πολυ καλα τα λες!

Συμφωνω. Oι babyshambles εχουν το κομματι Doherty απο το κεφαλαιο LIbertines τους πανεμορφους στιχους, τα περιεργα φωνητικα… εχουν ομως και αρκετες reggae πινελιες και που και που μπασταρδεμενο jazz. Οι Dirty Pretty Things ειναι οι Libertines χωρις τους ποιητικους στιχους του Doherty (καργα επιρεασμενος απο Oscar Wilde), ειναι απλοι ξεροι αλητικοι.

ΑΑααα και το

Σιγα μην εχει ακουσει αλλος εδω μεσα ολοκληρο album τους, ουτε τραγουδι μην σου πω δεν θα εχουν ακουσει :stuck_out_tongue:
δεν το ειπα για εμας που γραφουμε σε αυτο το Thread ντε! Για τον μεταλο-λαο του ροκιν το ειπα :stuck_out_tongue:

Mε επικεντρο το 1977 -χρονια καθοριστικη για το ειδος της πανκ μουσικης- η εκθεση "We love 77’’ στο Λονδινο παρουσιαζει τις δημιουργιες του καλλιτεχνικου διδυμου Sardine & Tobleroni, στις οποιες πρωταγωνιστουν οι εμβληματικες μορφες και τα συγκροτηματα της εποχης: Clash, X-Ray, Sex Ristols, Ramones, New York Dolls, Siouxsie & the Banshees κ.α. Εκτος απο την πολιτικη διασταση του κινηματος, που λειτουργησε σαν ανταρτικο απεναντι στο κατεστημενο. Η εκθεση διερευνα την προϊστορια του, αλλα και τις γεφυρες προς το μελλον, για αυτό υπάρχουν και οι αμερικάνοι Stooges και οι πιο σύγχρονοι Libertines .
(Ταχυδρομος - Νεα)

http://www.wilsonwilliamsgallery.com/77.htm

Σαν lady boy τον εκαναν τον Dohertακο :stuck_out_tongue:

μπανταρα ε
και ενα fan fact: παραγωγος των αλμπουμ τους ηταν ο τραγουδιστης των clash
τυχαιο?δε νομιζω


6 χρονια ειχαν περασει απο το τελος των Libertines. Αυτες οι μερες που περασαν ηταν παλι μαζι σε 3 συναυλιες που εδωσαν. Μεσα στις επομενες μερες θα αποφασισουν αν θα συνεχισουν παλι μαζι ως μπαντα. Χθες στο reading που μεταδοθηκε Live streaming ειδαμε πανω στην σκηνη τον Doherty και τον Barat που πριν καποιους μηνες (λιγο παραπανω απο μισο χρονο) δεν ελεγαν ουτε καλημερα να κανουν αγκαλιτσες να χαμογελανε ο ενας στον αλλον και αλλα ομορφα πουστριλικια :stuck_out_tongue:
Το αξιοσημειωτο της βραδιας: ο Doherty δεν ηταν λιωμα πανω στην σκηνη 8)

setlist

‘Horrorshow’
‘The Delaney’
‘Vertigo’
‘Last Post On The Bugle’
‘Tell The King’
‘Boys In The Band’
‘Music When The Lights Go Out’
‘What Katie Did’
‘What Became Of The Likely Lads’
‘Can’t Stand Me Now’
‘Death On The Stairs’
‘The Ha Ha Wall’
‘Don’t Look Back Into The Sun’
‘Time For Heroes’
‘The Good Old Days’
‘Radio America’/‘Up The Bracket’
‘What A Waster’
‘I Get Along’

καυλα… η επιδραστικοτερη βρετανικη μπαντα της τελευταιας δεκαετιας ειναι παλι εδω ρεεεεεεεε

μονο το delaney εχουν ανεβασει στο youtube απο το bbc απο χθες :confused:

Πουστριλίκια; Γιατί το λες αυτό;:stuck_out_tongue:


Πάντως, περα από την πλάκα, αυτοί οι τύποι είναι όντως πολύ δεμένοι και καλά κάνουν και το βγάζουν μ’αυτόν τον τρόπο στην σκηνή.
Ελπίζουμε το reunion να ειναι και μόνιμο… Ετσι φαίνεται τουλάχιστον…

Μεγάλο το ενδεχόμενο για νέο άλμπουμ από Libertines

Tώρα που επανενώθηκαν για μια σειρά από συναυλίες, οι Libertines φαίνεται πως πήραν φόρα και σκέφτονται τα επόμενα βήματα που θα κάνουν μαζί.
Έτσι, σε solo συναυλία του στο Λονδίνο ο frontman Carl Barat, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το γκρουπ να κυκλοφορήσει νέο άλμπουμ. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση ενός fan από το κοινό για το αν θα κυκλοφορήσουν νέο υλικό, ο Barat απάντησε: ?Υποθέτω? Από τη μία είναι oι Libertines, από την άλλη όλοι θέλουμε να κάνουμε κι άλλα πράγματα. Ιδανικά θα το ήθελα, θα δούμε πως θα πάει.?
Tέλος, ξεκαθάρισε πως ο,τι και να γίνει, οι Libertines δεν είναι τελειωμένη υπόθεση.

“hijack”

:papas::papas::papas:

Δεν έχω ακούσει ολοκληρο αλμπουμ από Libertines αλλά ακουγα χθες ξανα από Babyshamles το shotter’s nation και θεωρώ ότι είναι δισκαρα από τις λίγες.
Αρτιο αλμπουμ,πολύ ωραίες μουσικές,ωραίοι στίχοι.
Τι τραγουδάρα θεε μου?

Κατεβαίνει δισκογραφία libertines για περαιτερω ψαξιμο.

Ετσι πες τα!
Κομματαρες σαν το Delivery, Crumb Begging Bahead κτλ κτλ δεν γραφονται και καθε μερα…

Μετα απο Libertines να ακουσεις και το grace wastelands που εκει παρουσιαζεται ο πραγματικος μουσικος εαυτος του Doherty.

Πολύ σωστοί οι nodi και censored, αλλά αξίζει να αναφέρουμε και το solo album του Doherty, Grace/Wastelands… Πολύ καλό ως σύνολο, ίσως μονότονο, αλλά σίγουρα κάτι για να ‘βυθιστείς’ μουσικά σε προσωπικές σου ώρες.

edit: Μόλις είδα το τελευταίο ποστ του nodi :Ρ

Paidia eiste akomh energoi sto forum? An nai, tote uparxoun polla pou mporw na sas pw…

Καλωσόρισες! Να μας πεις ό,τι θέλεις, αλλά παρακαλούμε να αποφεύγεις τα greeklish, γιατί απαγορεύονται από τους κανόνες του forum.

http://www.rocking.gr/modules/forum/announcement.php?f=47