Βαριέμαι, πείτε ό,τι σας κατέβει - The Third Era

Οκ.:slight_smile: Λοιπόν, απόψεις πάνω στο θέμα;

Λες ότι είναι για κλάματα. Δηλαδή; Τα έχεις ξεχάσει τελείως; Αυτή την στιγμή το επίπεδό που έχεις θεωρείς ότι βρίσκεται και κάτω απ’το B2-lower; Γιατί αν είναι όντως για κλάματα τότε μάλλον θα θες πάνω από ένα χρόνο για να βρεις τον ρυθμό σου, να ξαναθυμηθείς πράγματα και να κατακτήσεις και το επίπεδο C1. Βιάζεσαι να αποκτήσεις το C1 ή δεν σε πειράζει να το πας και με πιο αργούς ρυθμούς;

κοίτα, έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα από τότε που έδωσα εγώ (πριν 7 χρόνια) οπότε δεν ξέρω πως είναι το advanced πλέον. αυτό που είχα δώσει εγώ δεν βοήθησε σε τίποτα ως προς την εμβάθυνση της γλώσσας. ήταν πιο πολύ μια επανάληψη του lower και μια εισαγωγή για το proficiency. εγώ θα σου πρότεινα να πας αρχικά για το advanced και μετά αναλόγως ποσο την παλεύεις να συνεχίσεις και για το proficiency. αν πιστεύεις πως δεν το έχεις με το prof τότε καλύτερα να πάρεις είτε κάποιο cd με μαθήματα για το σπίτι (δεν ξέρω αν υπάρχουν ανάλογα με το επίπεδο, όμως) είτε να βρεις να σου κάνει ιδιαίτερα κάποιος γνωστός σου (για να μην πληρώνεις και πολλά). βέβαια θα ήταν καλύτερο να σου απαντήσει κάποιος που τα έχει πιο πρόσφατα τα πράγματα με το advanced γιατί όπως προείπα, έχουν αλλάξει πολλά

Να και ένα past paper CAE–> http://www.scribd.com/doc/62038736/CAE-June-2006-Past-Paper

Κοίτα, με το διάβασμα που κάνω και με βάση όσα ξέρω, πιστεύω πως ναι, είναι κάτω από B2 το επίπεδό μου, κι αυτό με στενοχωρεί σε μία εποχή που -υποτίθεται- η πλειοψηφία των συνομηλίκων μου έχει και proficiency. Μέχρι τα 16 δεν άνοιγα βιβλίο, μετά τα παράτησα και εδώ κι έναν χρόνο ξεκίνησα μαθήματα (για lower, αφού την πρώτη φορά απέτυχα παταγωδώς). Το θέμα είναι ότι έχω αρκετά κενά, ιδίως στο λεξιλόγιο(θα ήταν λύση να μάθαινα 5-10 λέξεις την ημέρα;), στο listening(όταν ακούω διάλογο στα αγγλικά μου ακούγονται όλα συγκεχυμένα), και στον προφορικό λόγο…λέω δυο-τρεις λέξεις(κι αυτές κομπιαστά) και “κολλάω” μετά. Ευτυχώς είμαι καλύτερη στο writing, reading και στην γραμματική, μπορώ να πω, που ανέκαθεν ήταν το φόρτε μου!

Σκεφτόμουν μήπως δώσω cae του χρόνου τον Μάιο, αλλά δεν ξέρω αν είναι εφικτό να το πάρω. Μήπως θα ήταν καλύτερα να δώσω το City and Guilds που σκεφτόμουν αρχικά, ή και τα δύο, ή να αφοσιωθώ σε αυτό το πτυχίο; Φυσικά, θα ήθελα να ξέρω, αν φτάνουν 2-3 ώρες, το πολύ, διαβάσματος κάθε μέρα και 4 ώρες ιδιαίτερα την εβδομάδα; Θέλω επίσης να έχω χρόνο και για τα μαθήματα της σχολής, αλλά και προσωπικό! Και τέλος, θα ήθελα να μάθω κάποια “κολπάκια” που θα διευκολύνουν την εκμάθηση αγγλικών(κυρίως δε στον προφορικό λόγο) και θα την κάνουν πιο ευχάριστη. Αυτά.

το πιο εύκολο, αποτελεσματικό και ευχάριστο κόλπο είναι να βλέπεις όλες τις ταινίες, σειρές, ντοκυμανταιρ κλπ με αγγλικούς υπότιτλους. θα μάθεις αρκετές νέες εκφράσεις και λέξεις. ξεκίνα με “εύκολες” ταινίες για αρχή και αν δεις ότι έχει αποτέλεσμα συνέχισε με πιο δύσκολες.

Άρα το φόρτε σου προφανώς…δεν είναι η επικοινωνία (και αυτό είναι που θα σου χρειαστεί περισσότερο στη ζωή σου, όχι το πώς να μάθεις να γράφεις essay και να πεις απ’έξω τους κανόνες του Present Perfect Continuous.)

Το speaking και το listening είναι πάνω απ’όλα τριβή με την γλώσσα. Γι’αυτό μην προσπαθήσεις μόνη σου! Είτε βρες τμήμα ενηλίκων σε φροντιστήριο είτε βρες καθηγητή για ιδιαίτερα. Επίσης ξέχνα την παπαγαλία στο λεξιλόγιο. Θα μαθαίνεις λέξεις μέσα σε φράσεις, θα φτιάχνεις δικές σου αν δεν σου αρέσουν αυτές του companion, επίσης θα τις συσχετίζεις με εικόνες στο μυαλό σου. Λίγες λίγες, όχι 20 κάθε φορά. Επίσης αρκετούς μαθητές μου τους βοηθούσε να σημειώνουν λεξιλόγιο-φράσεις σε χαρτάκια post-it και να τα κολλούν στο ψυγείο ή στο γραφείο τους. Για το listening πολλές ταινίες αλλά και συνεντεύξεις στο youtube (και τα listening του βιβλίου εννοείται) να συνηθίζει τ’αυτί σου. Στην αρχή ταινίες με αγγλικούς υπότιτλους. Μετά τους διώχνεις κι αυτούς. Speaking βρες και φιλαράκια και προσπαθείστε πού και πού να πιάνετε κουβεντούλα στ’αγγλικά για εξάσκηση. Χέσε την προφορά για αρχή και μην προσπαθείς ν’ακουστείς σαν αγγλάκι. Σταδιακά θα την στρώσεις την προφορά όσο σου επιτρέπει η κινητικότητα των μυών σου βέβαια. Να μην απογοητεύεσαι με τα λάθη σου γιατί έτσι κι αλλιώς κάνουν κάμποσα και οι native speakers (παρατήρησέ το :wink: )

Αν θες κι άλλα, ρώτα με!

Σας ευχαριστώ παιδιά.:slight_smile: Επειδή δεν είμαι φαν, θα μπορούσες να μου ποροτείνεις μερικές; Εμένα, ας πούμε, κάτι ταινίες του Τιμ Μπάρτον μ’ αρέσουν(και θεωρώ ότι είναι εύκολες, γιατί απευθύνονται κατά βάση σε παιδιά και εφήβους). Αυτά.

Εσύ, cae ή alce έδωσες; :slight_smile:

προσωπικά αυτό που με βοήθησε στο να μάθω καλά αγγλικά, δεν ήταν τόσο το διάβασμα αλλά η αγγλική μουσική και οι ξένες ταινίες που βλέπω. ακόμα και όταν έβαζα υπότιτλους προσπαθούσα να συνδυάσω αυτό που ακουγόταν με τη μετάφραση (αν και πολλές φορές δεν είναι καλή). οπότε πάνω κάτω και από μένα αυτό που σου είπανε και τα παιδιά. ταινίες με αγγλικούς υπότιτλους (ξεκίνα σειρές που έχουν εύκολα αγγλικά, εγώ προτιμώ αμερικάνικες γιατί δεν έχουν τόσους ιδιωματισμούς νομίζω) και να προσπαθείς να αποκωδικοποιείς μόνη σου ή και με το google στίχους τραγουδιών που ακούς. το αυτί σου θα συνηθίσει πολύ πιο εύκολα έτσι και σιγά σιγά θα συνηθίσεις τη γλώσσα

Ναι, του Μπάρτον είναι πιστεύω μια καλή αρχή. είναι αυτό που είπες: απευθύνονται σε παιδιά και θα είναι σχετικά εύκολα τα αγγλικά. γενικά μπορείς να ξεκινήσεις με κάποια animation. επίσης μπορείς να δεις τις πιο αγαπημένες σου ταινίες (δηλαδή κάποιες που να ξέρεις πολύ καλά) για να μπορείς να συγκρίνεις όσους ελληνικούς διαλόγους ξέρεις με τους αγγλικούς υποτίτλους.

Να σου πω την αλήθεια δεν θυμάμαι:-s νομίζω πάντως πως είχα δώσει το cae:-k

επισης, αντι να ξοδεψεις τα χρηματα σου σε μαθηματα, πανε τρεις μηνες εξω και θα μαθεις τα τριπλασια στο ενα τριτο του χρονου.

Τα υπογράμμισα για να τα βλέπω εγώ, χαχα. Ευχαριστώ κοριτσάρα. :wink:

Κοίτα, σχετικά με το speaking, τα άτομα που συναναστρέφομαι περισσότερο είναι στα ίδια, αλλά και σε κατώτερα, επίπεδα από μένα, με εξαίρεση 2, 3 άτομα που δυστυχώς όμως βρίσκονται μακριά*(απ’ τη σχολή πχ) και δεν υπάρχει αυτή η άμεση επαφή. Αυτό με την κινητικότητα δεν το γνώριζα!8O Αν και γενικά οι μύες μου έχουν τα χάλια τους, αυτοί είναι μια χαρά(τους γυμνάζω με το μάσημα8))…αχαχαχα…άσχετο… Θες να πεις ότι παίζει ρόλο η ταχύτητα, να το πω, με την οποία μιλάς; Εγώ πάντως μιλάω κανονικά, ούτε γρήγορα ούτε πιο αργά. Οπότε δεν ξέρω κατά πόσο μπορώ να στρώσω την προφορά μου, εσύ ως ειδική πάνω στο θέμα θα γνωρίζεις καλύτερα.:wink: Παίζει επίσης μεγάλο παράγοντα το ότι απογοητεύομαι γρήγορα και το ότι αγχώνομαι εύκολα με αποτέλεσμα να σταματάω, γιατί δε σου κρύβω, φοβάμαι τα λάθη. Τώρα για τα υπόλοιπα, θα προσπαθήσω να τα εφαρμόσω όσο το δυνατό γίνεται, ε! Ξέχασα να μιλήσω και για ένα ακόμα ελάττωμα μου, έχω μάθει να σκέφτομαι πολύ ελληνικά. Για παράδειγμα, μπορεί να μου δώσεις ένα κείμενο με γνωστές λέξεις, να το διαβάσω μία, δύο, τρεις, και να μην το καταλάβω…αλλά αν το μεταφράσω θα τα καταλάβω όλα με τη μία. Το ίδιο κάνω και όταν σκέφτομαι και όταν γράφω, σκέφτομαι πρώτα ελληνικά και μετά μεταφράζω στα αγγλικά. Αυτό το λάθος μου το έχει τονίσει πολλές φορές και η καθηγήτριά μου τώρα! :\

*μένω επαρχία, ε! :stuck_out_tongue:

Βρε καμάρι μου μίλα εσύ με την ταχύτητα που νιώθεις πιο άνετα! Την προφορά το θέμα είναι να την φτάσεις σε κατανοητά επίπεδα. Να μιλήσεις μ’έναν ξένο και να μην μπερδεύεται ο άνθρωπος αν είπες comprehension πχ ή concentration λέμε τώρα :stuck_out_tongue: Γενικά ως Έλληνες μας δυσκολεύει η προφορά των αγγλικών όσον αφορά κάποια φωνήεντα που πχ μπορεί να είναι η προφορά τους ανάμεσα σε ‘α’ και ‘ε’. Επίσης, συχνά ‘πατάμε’ πάρα πολύ την προφορά του ‘h’ γιατί νομίζουμε ότι είναι σαν το ελληνικό ‘χ’ ενώ δεν είναι. Τέτοιες λεπτομέρειες είναι που κατακτάς σταδιακά όμως, όχι σε μια βδομάδα. Θέλει υπομονή το πράγμα και μπόλικη εξάσκηση. (Επίσης, τ’αγγλικά δεν είναι flat γλώσσα, έχουν επιτονισμούς και ρυθμό που πολλές φορές ανεβοκατεβαίνει σαν ένα κύμα.) Όλα αυτά θα αρχίσεις να τα παρατηρείς και από τις ταινίες σιγά σιγά :slight_smile:
Το πολύ speaking θα σε κάνει και να σκέφτεσαι λιγότερο τα ελληνικά όλη την ώρα. Γιατί θα φτάσεις σε σημείο που θα ‘ξεχνιέσαι’ και θα σου βγαίνουν σχεδόν αυτόματα τ’αγγλικά.

Αυτό θέλω να μου βγαίνουν αυθόρμητα και όχι συλλαβιστά. Σαν παιδάκι που τώρα μαθαίνει τα πρώτα του αγγλικά.

Σας ευχαριστώ πάντως όλους για την προθυμία σας να με βοηθήσετε. Πραγματικά. :slight_smile:
Θα εφαρμόσω τις συμβουλές σας.

Α! Ξεχάστηκα. Καλή ιδέα, αλλά δυστυχώς όχι για μένα. Άλλοι λόγοι με κρατάνε εδώ δυστυχώς (και δεν είναι ευχάριστοι λόγοι), όπως καταλαβαίνεις θα το ήθελα, αλλά… Τουλάχιστον, κοιτάω να πάρω κάποια στιγμή τα πτυχία μου, σε σχολή και αγγλικά, και να κάνω τίποτα αιτήσεις έξω(για δουλειά, ή μεταπτυχιακό, ή και τα δύο, ανάλογα τα οικονομικά) μπας και σηκωθούμε και φύγουμε οικογενειακώς από δω…

αυτα που θα σε βοηθουσαν εξω να μαθεις γρηγοροτερα, μπορεις σε ενα ποσοστο να τα κανεις κι εδω, αν το παρεις ζεστα τουλαχιστον. εκτος θα ησουν αναγκασμενη να μιλησεις, ετσι το μυαλο μπαινει πολυ γρηγορα σε αγγλικο τροπο σκεψης οσον αφορα στην ομιλια. εδω μπορεις, ας πουμε, ο,τι κανεις να το σκεφτεσαι και στ αγγλικα. οταν πας για ψωνια, τις συνομιλιες που θα κανεις σκεψου τες μετα στα αγγλικα. το αντιστοιχο και για ολα τα αλλα. ψαξε μετα στο ιντερνετ [αν και νομιζω ειπες πως κανεις μαθηματα, οποτε μπορεις να ρωτησεις και τον δασκαλο σου] να δεις πως ειναι οι ακριβεις και σωστες εκφρασεις. να μην τα σκεφτεσαι μονο, να τα λες και απ εξω σου. επισης, οπως ειπε η νενιελ, μιλα με τους φιλους σου, το οτι ειναι στο ιδιο η και χειροτερο επιπεδο με σενα μπορει να ειναι και πλεονεκτημα καθως μπορεις να τους εξηγεις οσα γνωριζεις [=επαναληψη]. εκτος αν δεν ψηνονται. διαβαζε αγγλικα ειδησεογραφικα [η ο,τι αλλο] σαητς, μετεφραζε τους στιχους απο τα τραγουδια που ακους, αρχισε να ακους χιπ-χοπ!

Καλά αυτά που λες, αλλά αυτό το τελευταίο πως θα βοηθήσει;; :stuck_out_tongue:

εχει πλουσιο λεξιλογιο, εχει τη ρυθμικοτητα του τραγουδιου που βοηθαει στην απομνημονευση και περισσοτερη καθαροτητα εκφρασης απο το κανονικο τραγουδι που βοηθαει στο να ξεχωριζεις τις λεξεις που ακους.

Εγκρίνω χιπ χοπ, ναι.

Yo silent, whassup’ bitch?

Μμμμ, ναι. Αν και δεν το πολυέχω(με τίποτα δεν το έχω τελικά). Αυτόν τον καιρό ακούω Beatles & άλλα! Βοηθούν αρκετά γιατί και απλούς στίχους έχουν και καθαρή προφορά, πιστεύω…

Bitch??? Τί είπες μαρή σουρλουλού;;;;;