Πας Γιάννινα

Ένα post για τους φίλους του ajax της Ηπείρου

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1966, έπειτα απο συγχώνευση δυο τοπικών ομάδων των Ιωαννίνων, του Ατρόμητος Ιωαννίνων και του Αβέρωφ.

Το όνομα ΠΑΣ (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος) ΓΙΑΝΝΙΝΑ δόθηκε αφού είχαν απορριφθεί διάφορα άλλα μεταξύ των οποίων και το όνομα “Δωδώνη”.

Πρώτος Πρόεδρος της νέας ομάδας ήταν ο Περικλής Γιαννής ενώ η πρώτη εμφάνιση της ομάδας ήταν σε φιλική αναμέτρηση εναντίον του Ολυμπιακού Πειραιώς, λόγω της μεταγραφής του Γιώργου Σιόντη. Αποτέλεσμα εκείνου του αγώνα 2-0 για τον ΟΣΦΠ με 2 γκολ του Γιώργου Κούδα.

Την περίοδο 1966-67 συμμετέχει στο πρωτάθλημα “Αβέρωφ”. Το 1971 αναλαμβάνει προπονητής ο Γκομέζ Ντε Φαρία και έρχονται από την Αργεντινή οι ελληνοποιημένοι Εδουάρδος Κοντογιώργακης (Ριγκάνι), Αλφρέδος Γκλασμάνης (Γκλάσμαν), Χοσέ Παστερνάκης (Πάστερνακ), Εδουάρδος Λίσα, Χουάν Μοντέζ και Όσκαρ Αλβαρέζ.Οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές επικαλούνται ελληνική καταγωγή και υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό επί υπουργού Ευάγγελου Αβέρωφ.

Την περίοδο 1973-74 ο ΠΑΣ Γιάννινα κατακτά το πρωτάθλημα στον πρώτο από τους τρεις ομίλους που υπήρχαν στην Β κατηγορία και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α’ Εθνική. Την πρώτη του χρονιά στην πρώτη τη τάξι κατηγορία τερματίζει στην 9η θέση. Το 1976, φτάνει στην 5η θέση,ξεπερνώντας βαθμολογικά παραδοσιακές δυνάμεις του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως ο Αρης,ο Εθνικός και ο Ηρακλής ενώ την ίδια χρονιά αγωνίζεται και στο Βαλκανικό Κύπελλο.

Δύο χρόνια αργότερα ο “Αγιαξ της Ηπείρου” τερματίζει και πάλι πέμπτος, πίσω από τους τρεις του κέντρου και τον ΠΑΟΚ ενώ ανακηρύσσεται πρώτη επαρχιακή ομάδα το 1979-80.

Τα δύσκολα χρόνια

Το 1981 έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Γιάτσεκ Γκμοχ αλλά η ομάδα πλέον δείχνει σημάδια παρακμής. Το 1984 ο ΠΑΣ Γιάννινα υποβιβάζεται έπειτα απο αγώνα μπαράζ με τον Πανιώνιο στην Λάρισα μετά απο 10 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην Α’ Εθνική.

Το 1986 και το 1990 συμμετέχει εκ νέου στην Α’ Εθνική αλλά και τις δύο χρονιές υποβιβάζεται άμεσα.Το 1997 σημαντικά διοικητικά προβλήματα στέλνουν την ομάδα στην Γ’ Εθνική.

Η σταδιακή ανάκαμψη

Τον Ιούνιο του 2000 ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά από 10 χρόνια επιστρέφει στην Α’ Εθνική. Αυτό επετεύχθη μετά από αγώνες μπαράζ που έδωσε στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με τον Πανσερραϊκό (3-1) και με το Αιγάλεω (1-1).

Το 2000-01 ο ΠΑΣ τερμάτισε 13ος και υποχρεώθηκε να δώσει επεισοδιακούς αγώνες μπαράζ για την παραμονή στην κατηγορία στη Ρόδο απέναντι στον ΟΦΗ, με αποτέλεσμα να υποβιβαστεί στη Β΄εθνική(0-1,0-2 στη Ροδο και 2-0 στα Γιαννενα). Την χρονια 2001-02 ο ΠΑΣ κατακτά το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και επιστρέφει άμεσα στα μεγάλα σαλόνια.

Η κρίση

Κατόπιν ακολούθησε μια περίοδος κρίσης. Την σεζον 2002-03 παρότι τερματίζει 14ος, θέση που του εξασφαλίζει την συμμετοχή του στα μπαράζ για την σωτηρία, η ΕΠΟ αποφασίζει να αφαιρεθούν 65 βαθμοί από την ομάδα της Ηπείρου για χρέη προς παλιούς ποδοσφαιριστές της ομάδος, απόφαση που οδήγησε τον Π.Α.Σ. Γιάννινα στην Β? εθνική. Την επόμενη σεζόν (2003-04) ο σύλλογος τερματίζει 14ος στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής και σε αγώνα μπαράζ με τον Ηλυσιακό ηττάται 3-1 και υποβιβάζεται στην Γ’Εθνική.

Προσπάθειες επανάκαμψης

Ο πρόεδρος Μάνθος Κολέμπας αποχωρεί από το τιμόνι της ομάδος, αναλαμβάνει ο δικηγόρος Αλέξης Κούγιας και ο ΠΑΣ αρχίζει να ανακάμπτει. Ο ΠΑΣ τερματίζει στον Βόρειο όμιλο της Γ’ Εθνικής 2004/05, παρ’ολα αυτά δεν προβιβάζεται λόγω της διάταξης να παίρνει το εισιτήριο για την Β’ Εθνική ο καλύτερος 2ος από τους δύο ομίλους της κατηγορίας.

Την σεζόν 2005/06 ο ΠΑΣ Γιάννενα που έχει ήδη μετατραπεί σε ΤΑΠ(μορφή ημι-επαγγελματικής ομάδας), φτάνει ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού και τον υποβιβασμό στην Δ’ Εθνική. Παρ΄ολα αυτά, ο ΠΑΣ κερδίζει την άνοδο στην Β’ Εθνική τερματίζοντας 1ος σε ισοβαθμία με τον Αγροτικό Αστέρα.

Τη σεζόν 2006-2007 η νεοσύστατη “ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966” αγωνίστηκε στη Β’ εθνική κατηγορία, τερματίζοντας στην 5η θέση και διεκδικώντας την άνοδο στην Super League καθ΄όλη την διάρκεια του πρωταθλήματος,ενώ στο θεσμό του Κυπέλλου έκανε τη μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας αρχικά τους Βύζαντα Μεγάρων, Αιγάλεω, Ηρακλή καθώς και τον πρωταθλητή Ολυμπιακό με σκορ 2-0 και 1-2 φτάνοντας στα ημιτελικά της διοργάνωσης,όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα κυπελλούχο ομάδα της Λάρισας.

Σεζόν 2007/08

Με τις προσθήκες ποδοσφαιριστών ο Αγιαξ της Ηπειρου ξεκινάει την σεζόν με το τίτλο του φαβορί για την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια της Σούπερ Λίγκα. Τελικά στο τέλος της σεζόν η ομάδα τερματίζει 4η μετά από μια μέτρια πορεία. Εξαιτίας αυτού ο μεγαλομέτοχος Αλέξης Κούγιας, δέχεται μεγάλες πιέσεις και τελικά αποφασίζει να πουλήσει την ομάδα. Στις 3 Ιουλίου του 2008 έρχεται σε συμφωνία με τον κ. Γιώργο Χρηστοβασίλη για την πώληση της ΠΑΕ και μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία το 87% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 αλλάζει ιδιοκτήτη.

Διακρίσεις στην Α΄Εθνική

* 1975-76 5η θέση: 30 αγώνες, 36 βαθμοί, 15 νίκες, 6 ισοπαλίες, 9 ήττες, γκολ 40-33
* 1977-78 5η θέση: 34 αγώνες, 38 βαθμοί, 14 νίκες, 10 ισοπαλίες, 10 ήττες, γκολ 45-39
* 1979-80 6η θέση: 34 αγώνες, 37 βαθμοί, 14 νίκες, 9 ισοπαλίες, 11 ήττες, γκολ 50-44

Πρωταθλήματα Β΄ Εθνικής

* 1973-74
* 1985-86
* 2001-02

[FONT=“Times New Roman”]ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ[/FONT]

ειναι αληθεια οτι ειστε η ομαδα με τα περισσοτερα σκαμπανευασματα στην ευρωπη?

Δεν ξέρω τι εννοείς αλλά έχουμε το πιο ΦΑΝΑΤΙΚΟ και πιστό κοινό απο τις ομάδες της Επαρχίας εκτός ΠΟΚ και Παοκ

Να φανταστείς ότι στην Β και Γ Εθνική πήγαιναν στα εκτός έδρας το λιγότερο 400 άτομα

Χα, χα, topic για τον ΠΑΣ, αυτά είναι. :stuck_out_tongue: Όταν ήμουν Δημοτικό εισητήριο διαρκείας και κάθε αγώνας και γιορτή. Αλλά εδώ και χρόνια έχω χάσει κάθε επαφή. Blue vayeros, antinazi fans. :!:

Σορρυ αλλα οσο και να μη τους γουσταρω το πιο ΦΑΝΑΤΙΚΟ κοινο εκτος ποκ και παοκ(δλδ αλλες ομαδες δεν εχει η Σαλονικα…τελοςπαντων το προσπερναω αυτο) το εχει η Αελ.

Α, και δεν είναι ΠΑΣ ΓιάννΕνα, αλλά ΓιάννΙνα, ας το διορθώσει αν θέλει κάποιος.

Ουτε με σφαιρες.Τοσα χρονια που ηταν θαμμενη η ΑΕΛ κανεις δεν ασχολουνταν στην Λαρισα να την στηριξη,ολοι τωρα που ανεβηκαν Α την θυμηθηκαν

EΛΑ ΜΩΡΗ ΠΑΤΡΙΔΑ!!!
Αγιαξ της Ηπειρου!!! Ξανα στα σαλονια!!!

Τι μαλακιες καθεστε και συγκρινεται ρε. ποιος ειναι πρωτος στους φιλαθλους και παπαριες. σιγουρα γιαννενα και λαρισσα ειναι απο τις μεγαλυτερες αλλα σιγα μην σφαχτουμε

Δε θα το λεγα. Οι περισσοτεροι Γιαννιωτες ειναι πρωτα κατι αλλο και μετα ειναι και πας γιαννενα. Σε αντιθεση με τους Λαρισσαιους.

Τον πας τον παω σιγουρα πιο πολυ ομως

Εγώ πάντως που είμαι και Ολυμπιακός, σε όλα τα ματς Ολυμπιακός-ΠΑΣ υποστήριξα ΠΑΣ (έχω ντοκουμέντα από σφαλιάρες που έφαγα όταν πανηγύρισα το γκολ στο Κύπελο, ενώ ήμουν σε πέταλο με Ολυμπιακούς, όπως και είχα σηκωθεί και μπινελίκωνα στη Ριζούπολη όταν δε δόθηκε το πέναλτυ στο χέρι του Άντζα).

Δυστυχώς ο ΠΑΣ κινείται σε διαφορετικούς στόχους με Ολυμπιακό που κάνει πρωταθλητισμό εδώ και δεκαετίες και έτσι είναι και ανούσιο να λες “πρώτη” και “δεύτερη” ομάδα. Αν πάρει ποτέ πρωτάθλημα ο ΠΑΣ (όπως κάποτε η ΑΕΛ, για να μη το ξεχνάμε…) θα κατουρηθώ από τη χαρά μου και όταν οι 2 ομάδες θα συγκρούονται στους στόχους τους, τότε θα φανεί ποια ομάδα είναι πρώτη και ποια δεύτερη στον καθένα :wink: Ως τότε, εγώ δε θα χαλιέμαι να το παίρνει ο Ολυμπιακός :stuck_out_tongue:

Για όποιον δε το έχει πάρει χαμπάρι, ο ΠΑΣ είναι η μόνη ομάδα της Ελλάδος που τιμωρήθηκε για χρέη και στην οποία εφαρμόστηκαν επιτέλους οι $#@#@ νόμοι μας, έστω και για τόσο μικρά χρέη. Ούτε Ολυμπιακός, ούτε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Αρης, ΑΕΛ, ΠΑΟ, κλπ. Από τις λίγες ομάδες με άσπρο κούτελο και πολύ χαίρομαι που έφυγε και ο Κούγιας, που δε ταίριαζε με τους Γιαννιώτες (αλήθεια, πόσες φορές πέρσι φέραμε σε εκτός έδρας “διπλό ημίχρονο, άσσο τελικό” που πλήρωνε καλά στο στοίχημα, αλλά μας στοίχισε την άνοδο;)

Άντε να δούμε φέτος τι και πως. Θέλω να πιστεύω πως φέτος θα μείνουμε στην κατηγορία. Για κάποιο λόγο που δεν έχω καταλάβει ακόμα, τρέφω πολλές ελπίδες για Ελευθερόπουλο. Νομίζω πως θα κάνει και μεγάλο πρωτάθλημα. Τσιρίλο κρίμα που μας τον πήρε ο ΠΑΟΚ.

ομως εσυ εχεις 2 ομαδες

ναι, αλλά δεν είναι πως έχω κάποια ομάδα “πρώτη” και κάποια “δεύτερη” :wink: Απλά είναι σε διαφορετικά πράγματα η καθεμιά. Και Ρεάλ υποστηρίζω, αλλά δε χάρηκα ποτέ που κέρδιζε τον Ολυμπιακό. Και αν ποτέ φτάσει ο Ολυμπιακός να ανταγωνίζεται τη Ρεάλ (όπως π.χ. στο μπάσκετ) τότε δε θα την υποστηρίζω πια. Αυτό σου λέω :wink:

ΥΓ. Επίσης, εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα Αττική. Παίζει κι αυτό το ρόλο του…

αλλο ρεαλ με ολυμπιακος και αλλο ολυμπιακος με πας έτσι; Αρα θες δε θες ο ολυμπιακός ειναι η ομάδα σου και ο πας ειναι μια αδυναμία σου.

Εκτος, και αν οπως λες, αν ποτε κανει πρωταθλητισμο ο πας, γινεις πας. Οποτε εισαι οπου φυσαει ο ανεμος απλα:p:p

Αν αυτό κατάλαβες, από το να σου εξηγώ πως δεν έχω “πρώτες” και “δεύτερες”, τότε ναι. Δεν είμαι φανατικός με καμία ομάδα και ούτε τη θεωρώ “θρησκεία” μου ή τίποτα τέτοιο

Ετσι ειναι ρε φιλε. Μια ομάδα έχει ο καθενας μας οι αλλες ειναι συμπαθειες

πως ξεκινησε η κοντρα πας με αελ?

Εγω απ οτι ξερω ανεπισημη είναι. Αλλα καλύτερα να μιλήσει καποιος αμεσα εμπλεκόμενος

εγώ δεν είμαι μονογαμικός τύπος σαν εσάς!:stuck_out_tongue:

Είχε ξεκινίσει πριν τον ημιτελικό για το κύπελλο το 2000κάτι; Δεν είμαι σίγουρος.

Φίλε έχουμε πολλά κοινά και εγώ είμαι ΑΚΡΙΒΩΣ της ίδιας άποψης φίλε μου και πραγματικά ή άποψη σου με ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ
:bow::bow::bow::bow::bow:

Σου αφιερώνω ένα απόλυτο metal κομμάτι

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΤΟ ΕΧΩ ΧΑΣΕΙ