Δωσε μου λιγο θανατο παρακαλω....!

Παρακολουθώ διάφορους ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας-φύλου-ύψους-βάρους, που μόλις πληροφορηθούν οτι ένας μουσικός πέθανε ή οτι ο τρόπος που σκοτώθηκε-αυτοκτόνησε ήταν υπερπαραγωγή (μυαλά χυμένα στο τοίχο, αίματα που δεν είναι κέτσαπ, υπερβολικές δόσεις απο τη μύτη-στόμα-κώλους κτλ κτλ ), τρέχουν να αγοράσουν το cd τους?

Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται απο αρχαιοτάτων χρόνων? Απο τότε δηλαδή που ο Σωκράτης έλεγε τις θεωρίες του, με τη συνοδεία της λύρας? Ναι, έπαιζε τη λύρα, αλλά εσείς θυμάστε μόνο τον θανατό του με το κώνειο?

Πεθαίνει ο James Brown, χαμός στα cdάδικα-δισκάδικα, ανεβαίνουν οι πωλήσεις? Για να μην αναφέρω την περίοδο των 3J (Janis Joplin-Jim Morrison-Jimi Hendrix), που στην Αμερική τα δισκάδικα μεταμορφώνονταν σε εμπορικά κέντρα, με πλήθος γυναικών-ανδρών να κλαίει και να αγοράζει τους δίσκους τους θεωρώντας τους θεούς. Ιντριγκάρει ο θάνατος απο υπερβολική δόση, είναι εξωπραγματικός για τους περισσότερους ανθρώπους… Θεοποιούν τον τραγουδιστή, που απο τη φύση του είναι και λίγο καταθλιπτικός, λίγο κλοσάρ, λίγο κακό παιδί?. Που αν στη πραγματικότητα ένας τέτοιος άνθρωπος, ήταν ο συντροφός σου, το πιο πιθανό θα ήταν να τον στείλεις στη μαμά του.

Ο Jeff Buckley, γιός του Tim Buckley, έγινε θρύλος με το μοναδικό του alboum ?Grace?. Δεν πρόλαβε να βγάλει άλλο γιατί πνίγηκε σε ποτάμι. Και έτσι δημιουργήθηκε ο μύθος. Πνίγηκε, αυτοκτόνησε για τα πιστεύω του? ? Ποιος ξέρει? Αυτός που ξέρει είναι η δισκογραφική του, που έβγαλε και βγάζει ακόμα κέρδη απο τον θανατό του. Και δεν είναι τόσο μυστήριος θάνατος. Έπινε, έκανε χρήση, είχε τη ταμπέλα του γιού ενός καλύτερου καλλιτέχνη, δεν θέλει και πολύ?

Για να μην αναφέρω και μια απο τις εξυπνότερες απάτες όλων των εποχών, τον απιστευτα αμπαλο μουσικα Sid Vicious μέλος των Sex Pistols, ατάλαντος (αφού δεν ήξερε να κρατήσει ούτε την κιθάρα), ζάκι, μπλεγμένος με τη Νανσογκομενίτσα. Φυσικά και πούλησε… Ποιος δεν θα ήθελε να μοιάσει σε αυτό το ταλέντο? Κανονικά δεν θα έπρεπε να βγάζει δίσκους αλλά να μοιράζει δωρεάν στα σχολεία, εγκυκλοπαίδειες με θέμα ?Ρουφήξτε τα σεμεδάκια της μαμάς, χωρίς να σας φύγει το σκουλαρίκι στη μύτη?. Και όλοι φοράνε τα μπλουζάκια με τον Sid, τον εξυμνούν, τον τον τον του του τον?

Θα μιλούσα και για τον Keith Moon, ντράμερ των Who, αλλά τουλάχιστον ο συγκεκριμένος ήξερε να παίζει (δεν ήταν και Buddy Rich). Βέβαια γνωστός έγινε κυρίως για τις μαλακίες του. Και για το πρόβλημα αλκοολισμού. Γενικά το αλκοόλ λατρεύεται απο το κοινό. Είναι σημείο αναφοράς για τους θαυμαστές. Άμα πίνει ο μουσικάντης, ξέρεις οτι θα πεθάνει, όμως εσύ θα λες οτι πήγες στη συναυλία του, σου ήρθε μια σταγόνα απο τον ιδρώτα του, σε έφτυσε και το κράτησες σε μπουκαλάκι (ενώ αν σε έφτυνε ο Μπάμπης ο ταρίφας, θα ξέρναγες)?

Kαι η λίστα δεν τελειώνει?

Συμπερασματικά, ο ακροατής ταυτίζεται (κατα την αποψή μου) με τον καλλιτέχνη που περνάει τα πάνδεινα (ναρκωτικά-σεξ με σκύλους-βία-κομμένα πέη-αυτοκτονίες κτλ)? Και ο λόγος? Ίσως δεν μπορεί ο ίδιος να πιεί γιατί προτιμάει το γάλα, ίσως γιατί αν πεθάνει θα τον κλάψουν 5 άνθρωποι ή επειδή ο θάνατος είναι μια δύναμη η οποία αποδεικνύεται ισχυρή και κερδοφόρα?

Και τελικά μας βολεύει αυτή η κατάσταση?

χαχα, γαμάτο πόστς ρε μόρτη !

Ίσως είναι άσχετο αυτο που θα γράψω, αλλά δεν έχω χρόνο να πώ περισσότερα, πάω για δουλειά.

Πρίν απο χρόνια έβλεπα ενα documentary στο CNN,δημοσιογράφοι/ψυχολόγοι κ.α. είχαν πάει σε διάφορα δημοτικά σχολεία, με μια φωτογραφία της Μπριτνει και με μια του Χριστού.

Δείχναν στα παιδάκια τη φώτο με τον Χριστό και τα ρωτούσαν, ποιός είναι αυτος και τι έχει κάνει. Τα παιδάκια δεν ξέραν την τύφλα τους, αν θυμάμαι καλα 2 στα 10 τον είχαν ξαναδει.

Όταν όμως τους έδειχναν τη φώτο με την Μπρίτνει, τα παιδάκια την ξέραν, την ζήλευαν και θέλανε να της μοιάσουν.

Αυτα είναι…άντε και καλούς απογονους !

τι άσχετο ρε, η μπριτνέυ ζει ο χριστός πέθανε και η μπρίτνευ είναι πιο διάσημη, αρά έτσι με 5 γραμμές ανατρέπεις όλη την θεωρία του άλλου που εγράψε υπερποστ για θανάτους :stuck_out_tongue:

Συμφωνώ με τον rokakia σε πολλά σημεία. Ο θάνατος ενός γνωστού καλλιτέχνη ιδιαίτερα αν γίνει και την περίοδο που είναι ακόμη στις δόξες του, δημιουργεί έναν μύθο μεγαλύτερο συνήθως απο την αξία του μουσικού.

Το παράδειγμα-σύγκριση Britney-Χριστού είναι λίγο παράταιρο, γιατί η μια είναι διάσημη μουσικός ενώ ο άλλος θρησκευτικό σύμβολο μιας θρησκείας.

Για να συγκρίνουμε όμοια πράγματα… αν ρωτήσει κάποιος για τα λεγόμενα του Ιησού 9 στους 10 κατοίκους μιας χριστιανικής χώρας θα τα γνωρίζουν. Αν ρωτήσουν όμως για τα λεγόμενα του Νίτσε-Πλάτωνα-Αριστοτέλη-Καντ ???

Κοίτα το γεγονός ότι κάποιος διάσημος μουσικός πέθανε που η ζωή του ήταν πέρα από τα συνιθισμένα προκαλεί πάρα πολλές συζητήσεις.Άρα επειδή όλοι μας δεν θέλουμε να είμαστε έξω από τέτοιες συζητήσεις και να φαινόμαστε άσχετοι ίσως γι’αυτό τρέχουμε σε δισκοπωλεία,για να πάρουμε να ακούσουμε και να φαινόμαστε ψαγμένοι κλπ και ότι ξέραμε τον καλλιτέχνη και λυπόμαστε που έφυγε γιατί ήταν πολύ μεγάλος και όλα τα σχετικά(υποκρισία).

Τώρα σχετικά με τους θανάτους τέτοιων προσώπων είναι ίσως και αυτό που έλεγαν τα αρχαία στο γυμνάσιο-λύκειο.Ότι ο κόσμος θέλει να ταυτίζεται με τους ήρωες,γιατί βλέπει σε αυτούς πολλά στοιχεία που λείπουν στις μέρες μας(θάρρος,ευγένεια,αναρχικός τρόπος ζωής) και θέλει να ζήσει και αυτός σαν και αυτούς.Γι’αυτό οι θάνατοι προσώπων με ζωή τελείως διαφορετική από την δική μας μας προκαλούν θλίψη,γιατί κατά κάποιο τρόπο είναι ήρωες για εμάς,εφόσον κάνανε πράγματα που εμείς δεν μπορούσαμε να τα διανοηθούμε.Ενώ άνθρωποι που είναι και αυτοί ήρωες στον δικό τους κόσμο(μία εργαζόμενη μητέρα με δύο παιδιά και δουλειά που καταφέρει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της πχ) δεν τους εκτιμάμε γιατί θεωρούμε ότι η ζωή τους είναι συμβατική