Παιχνίδια Παίζουμε;

Να αγιάσει το πληκτρολόγιό σου Tidus, συμφωνώ λέξη προς λέξη, ίδιες ακριβώς σκέψεις έχω.

Και στην τελική παιδιά, δεν έχω ανάγκη τα free παιχνίδια της Epic. Καταλαβαίνω 100% γιατί να τα πάρει κάποιος και εννοείται δεν την λέω σε κανέναν, αλλά πλέον έχει γίνει τόσο φθηνό το pc gaming που ας σκάσω 5-10-15 ευρώ και ας μην στηρίξω μια εταιρεία που υιοθετεί τέτοιες πρακτικές.

Επίσης, την Steam δεν την χωνεύω, αλλά μονοπώλιο δεν έχει. Αν θες στήριξε gog, itch και πάρε και από το store κάθε εταιρείας ξεχωριστά (αν και γιατί κάποιος να αγοράσει από uplay είναι ένα μεγάλο μυστήριο κατ’εμέ). Ποτέ η Steam δεν εκβίασε καταστάσεις ούτε ακολούθησε κάποιο οικονομικό μοντέλο που αποκλείει την ύπαρξη άλλων clients. Απλά ήρθε πρώτη και εδραιώθηκε ως το απόλυτο “gaming meeting point”, κοινώς μεταμορφώθηκε σε γίγαντα και πλέον τα πάντα περνάνε (και) από εκεί. Οι τιμές ίδιες είναι πάντως με άλλους clients και οι προσφορές κυμαίνονται επίσης στα ίδια μέτρα. Μονοπώλιο δεν υπάρχει.

Προσωπικά αντιπαθώ κάθε μορφή DRM, για αυτό και στηρίζω GOG. Αν συνυπολογίσουμε πως έχει σαφώς καλύτερο curation από steam (όχι τέλειο, αλλά αν μη τι άλλο υπάρχει curation και διατηρείται ένα άλφα ποιοτικό επίπεδο) και πως έχουν προσπαθήσει τα μέγιστα να παρέχουν παλιά παιχνίδια σε λειτουργική μορφή σε όλα τα σύγχρονα συστήματα (ενώ π.χ. στην Steam θυμάμαι ένα Alone in the Dark και ένα Duke Nukem που είχαν τα μαύρα τους τα χάλια και ήταν πριν να εφαρμόσουν το σύστημα αποζημιώσεων άρα τα έκλαψα τα όποια λεφτά έδωσα), ε τότε, για εμένα η επιλογή είναι ξεκάθαρη. Και μιας και είπα για αποζημιώσεις, το technical support του GOG είναι άριστο (2 φορές τους χρειάστηκα) + εφάρμοσε ελαστικό refund policy πριν από όλους. Δεν λέω πως η Steam είναι σατανική ή κάτι τέτοιο, αλλά για εμένα η επιλογή είναι μονόδρομος. Steam εξακολουθώ να χρησιμοποιώ, για ότι δεν μπορώ να βρω στο GOG.

1 Like

Εντάξει πέταξες την μπάλα σε 100 μεριές, με άσχετα θέματα μεταξύ τους, τι να απαντήσω;

Προσπαθώντας να μιλήσω για το δάσος και όχι για το δέντρο, προφανώς είναι όλες κακές, καπιταλιστικές εταιρείες που το μόνο που τους νοιάζει είναι το κέρδος. Αν η Epic είχε καλό launcher όλοι θα ήταν σούζα τώρα. Αλλά την έχει βάλει όλη η κοινότητα στο στόχαστρο και βγαίνουν οι άλλες πρακτικές λάδι.

Τώρα για την CDPR και το GOG τι να πω; Έχω βαρεθεί απίστευτα με την αγιοποίηση μιας εταιρείας που ουσιαστικά έχει βγάλει ένα, ΕΝΑ παιχνίδι. Μια χαρά τα κάνει τα πράγματα και μακάρι να συνεχίσει έτσι, αλλά δεν θα κόψω και τις φλέβες μου για τον Κιάνου Ριβς να πούμε.

Τέλος, τα άπειρα stores όχι μόνο στο gaming, αλλά και στα multimedia (βλ. Netflix, Prime κλπ, Spotify, Deezer κλπ) είναι λογική συνέπεια της entrepreneurship φάσης που περνάει ο καπιταλισμός σήμερα και βοηθάει η έκρηξη του ΙΤ industry. Όλοι μπορούν, όχι να πάρουν κομμάτι της πίτας, αλλά να φτιάξουν πίτα (βάζοντας το χέρι στην τσέπη των developers). Τα όσα αθέμιτα κάνει το Epic ναι, πιστεύω πως μπορεί να ταρακουνήσουν το Steam σιγά σιγά και να δούμε έναν καλύτερο ανταγωνισμό.

(στα λέω αυτά όντας φουλ αντικαπιταλιστής έτσι;)

Ναι ρε, σε καταλαβαίνω πώς τα λες, κι εγώ μην παρεξηγηθώ, έχω πλήρη επίγνωση ότι είναι γελοίο και σουρεαλιστικό ταυτόχρονα να μιλάμε για ανταγωνισμό-αθέμιτο ανταγωνισμό στο πλαίσιο του σκληρού καπιταλισμού, της καπιταλιστικής ελεύθερης αγοράς και της υπεραξίας που ζούμε.

Εγώ γενικά δεν μίλησα καν για τον launcher της. Δεν τον έχω βάλει, δεν ξέρω πώς είναι. Βέβαια, έχω διαβάσει τι προσφέρει και τι δεν προσφέρει σαν launcher, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μου.

Μα δεν αποθεώνουμε μόνο την CDPR για το τι παιχνίδια έχει βγάλει. Στηρίζουμε για το GOG, τις drm-free τακτικές, και γενικότερα την όλη στάση της προς εμάς, τους gamers, και προς το PC gaming. Δεν παίζει καμία αγιοποίηση από μέρους μου, πίστεψέ με, έχει κάνει διάφορα και αυτή (μου έχουν πει από πρώτο χέρι τι έπαιζε στο όλο development cycle του Wild Hunt), αλλά είναι η μόνη (η καλύτερα, απ’ τις λίγες) που μαθαίνει απ’ τα λάθη της, προσπαθεί να βελτιωθεί, και γενικότερα είναι ό,τι πιο κοντικό σε “υπερδύναμη” με στόχο το πολυπόθητο “Από gamers, για τους gamers”.

[quote=“akefaloskavalaris, post:4885, topic:1073, full:true”]
Τα όσα αθέμιτα κάνει το Epic ναι, πιστεύω πως μπορεί να ταρακουνήσουν το Steam σιγά σιγά και να δούμε έναν καλύτερο ανταγωνισμό.[/quote]

Ε, όχι, εδώ διαφωνώ κάθετα. Να αναγνωρίζω ότι είναι αθέμιτα τα όσα κάνει το έπικ, αλλά να τα στηρίζω κιόλας, έ, όχι. Νταξ, μην επαναλαμβάνομαι, να εξαγοράζεις καταστάσεις ομηρίας ενός παιχνιδιού, και σε πολλές περιτπώσεις από εξαπατήσεις “καταναλωτών”, με ξεπερνάει.

1 Like

Χαίρομαι που σε βλέπω να ξαναγράφεις εδώ μέσα εσένα, ε. :grinning:

1 Like

Φιξδ.

Κατά τα άλλα όμορφα τα λέτε, στα μάτια μου η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Αν είχα να διαλέξω προσωπικά, κι εγώ θα προτιμούσα μία ανεξάρτητη εταιρία-στούντιο από αυτούς που έβγαλαν το καταραμένο Φόρτναϊτ, αλλά μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα και μεγέθη, οπότε.

Καλό και χρυσό το GOG, και θάνατος στα drms, αλλά εκ των πραγμάτων μπορεί να λειτουργεί όπως λειτουργεί κυρίως γιατί παίζει σε τελείως άλλο κόσμο από το κάθε Steam/Epic/whatever-mainstream-launcer.

Πρώτον, αγιοποίηση δεν παίζει για κανέναν. Το ότι γουστάρω το gog (δεν μιλάω για cdpr, μόνο για gog), δεν σημαίνει πως δεν κάνει λάθη ή συμφωνώ με κάθε κίνησή του, ωστόσο είναι αυτό που θεωρώ περισσότερο “user friendly”. Το ότι μιλάμε όμως για εταιρίες που έχουν σκοπό το κέρδος είναι αυτονόητο θαρρώ.

Δεύτερον, ξαναλέω. Μιλάμε για έναν κλάδο που έχει fixed τιμές και λίγο ως πολύ ότι βρίσκεις στο ένα μαγαζί, στην ίδια τιμή θα το βρεις και στο δίπλα μαγαζί. Πως ο αθέμιτος ανταγωνισμός της Έπικ βοηθάει την κατάσταση; Όταν βρίσκεις σε 3 καταστήματα το Χ προϊον στα 20 ευρώ και ξαφνικά έρχεται ένα 4ο κατάστημα και στο δίνει δωρεάν για ένα μήνα, γιατί να στηρίξω μια τέτοια κίνηση; Δεν καταλαβαίνω τι εστί “καλύτερος ανταγωνισμός” που λέει ο @akefaloskavalaris. Η ανταγωνιστικότητα στον χώρο των gaming clients εντοπίζεται στο πως κάθε εταιρία φτιάχνει το store της και μέσω αυτού προσπαθεί να προσελκύσει κόσμο. Το GOG λέει “Fuck DRM”, η Steam λέει “Εχω τα πάντα”. Τα παιχνίδια που έχουν όμως, έχουν ίδιες τιμές (με λίγες εξαιρέσεις που παρατηρούνται διακυμάνσεις), άρα εγώ σαν καταναλωτής, αποφασίζω βάση ιδεολογίας και ποιος νομίζω πως με σέβεται περισσότερο. Ε η Epic προσελκύει κόσμο έχοντας (timed) exclusives και free games, κάτι που το θεωρώ ύπουλο και είναι μια λογική κονσολοποίησης που δεν ταιριάζει στο PC Gaming.

1 Like
1 Like

Οτι να ναι ο τίτλος του αρθρου…
Ειναι άλλο πράγμα το κόστος παραγωγής, ανάπτυξης ενός παιχνιδιου και αλλο η τελική τιμή στον καταναλωτή, σε τι τιμή θα τα αγοράζουμε.
Ειναι απόλυτα λογικό και αναμενομενο να υπάρξει αύξηση του κόστους, οπως υπήρξε και σε όλες τις γενιές, οι τιμές στα καταστήματα θα είναι το ιδιο.
Κρίμα πάντως που αναβλήθηκε η σημερινή παρουσίαση λόγω των γεγονότων στην Αμερική.

1 Like

Οποιος ενδιαφέρεται, καλό deal, το έκανα κι εγώ. Ούτως η αλλως η 50ρα καρτα συμφερει με 42 ευρω ακόμη κι αν δε θες plus.

1 Like

ετοιμαζομαι για mk11 :heart_eyes:

2 Likes

Οταν το days gone retail έχει 20 ευρώ ποιος ο λόγος να το κατεβάσεις ψηφιακά στην ίδια τιμή? ?

1 Like

Αν και δεν ειμαι φαν των Dark Souls, κακως μαλλον, αυτο εδω περα με χει ιντριγκαρει πολυ. Το παρακολουθω απο τα πρωτα του βηματα κυριως γτ μου αρεσει πολυ ο περιεργα σκοτεινος, επικος, ποστ αποκ κοσμος που εχουν δημιουργησει και με το τελευταιο βιντεο βλεπω οτι το gameplay εχει ανεβει αρκετα. Θεωρητικα θα χει και πιο πολλα role playing στοιχεια απο τα Dark Souls, οποτε ακομα ενα θετικο για μενα

2 Likes

:smiling_imp:
3 Likes

Κούκλα!! :grinning:
Σε δυο εκδόσεις μια με δισκο και μια digital.

Οσον αφορα τα παιχνιδια που έδειξαν, είδαμε μπολικο υλικό, καποια ενδιαφεροντα, άλλα οχι τόσο.
Ξεχώρισαν φυσικά το νέο HZD το οποιο-αναμενομενα- δειχνει πανεμορφο

Το Kena Bridge of the spirits μου φανηκε επίσης πολυ ομορφο

Είδαμε το νεο RE

Και φυσικά…DEMON’S SOULS :smiley:
Το οποίο δεν θα είναι βέβαια το DS2 αλλα remake αλλα και πάλι…

Το πρόβλημα με την παρουσίαση γενικα νομιζω ήταν ότι ειδαμε αρκετα παιχνίδια, οχι όμως την nextgen αίσθηση στον βαθμό που θα θέλαμε.
Η κονσολα παντως ξαναλεω, για μενα ειναι πολυ όμορφη.

4 Likes

Καλή νέα γενιά να έχουμε! Το καινούριο Horizon το περίμενα πώς και πώς. Και Demon’s Souls, Ratchet and Clank, GT7, τα platformer που μας έδειξαν, το παιχνίδι της Square. Είχε για όλους.

Πολύ ωραίο το σχέδιο της κονσόλας. Αυτό μάλιστα, το βάζεις όρθιο. :smiley:
Για all digital γενικά δεν ψήνομαι. Καλό είναι να έχεις επιλογές και με τις ταχύτητες που θα έχουμε στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, δεν είμαστε για να κατεβάζουμε 100άρια. Η διαφορά στην τιμή πόσο να είναι; Ούτως ή άλλως, πρώτα 2 χρόνια θα είναι πανάκριβο.

Τέλος πάντων, αύριο έρχονται τα reviews του Last Of Us 2. :smiley:

2 Likes

Σοβαρα; μια εβδομαδα πριν θα έχουμε τα reviews;
Ωχ ωχ… :grinning:

2 Likes

6 Likes

Δε με χαλάει το design της κονσολας, αν και η ασσυμετρία στην εκδοση με το disc drive μου κάθεται λίγο κάπως.

Νομίζω το μόνο παιχνίδι που μου έβγαλε πραγματικό next gen feeling ήταν αυτό:

Που εκεί φαίνεται κ η δουλειά που κάνει ο SSD με αλλαγες στα dimensions κι ούτε loading ουτε τίποτα.

4 Likes
2 Likes

96 στο metacritic με 71 reviews…με λίγα λόγια, αριστουργημα.

1 Like