Ερωτησεις περι επιχειρησεων

Ξερει κανεις τι περιθωριο κερδους εχουν οι τηλεορασεις και οι οθονες υπολογιστων?
Το να πουλας ενα προιον κατω του κοστους θεωρειται “αθεμιτος ανταγωνισμος”?

το μεταφέρω στο podium για να γίνει η συζήτηση με την σοβαρότητα που της αξίζει

περιθώριο κέρδους για ποιόν; για τον κατασκευαστή, τον χονδρέμπορα, τον λιανέμπορα;
όχι. γίνεται και είναι θέμα κοστολόγησης.

ένα eshop θα είχε ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο

από την άλλη πως τα καταφέρνεις ? θα κλέβεις τις τηλεοράσεις ? μόνο έτσι :stuck_out_tongue:

Δεν είμαι γνώστης αλλά το να πουλάς κάτω του κόστους νομίζω ότι είναι όντως αθέμιτος ανταγωνισμός. Ίσως άλλοι να είναι πιο ειδικοί (Mule;).

υπάρχουν περιπτώσεις που τις επιχειρήσεις τις συμφέρει να πουλήσουν κάτω του κόστους, για να μειώσουν κόστος αποθήκευσης, για να εισχωρήσουν σε μια νέα αγορά.

ενδεχομένως να είναι σε επίπεδο λιανικού εμπορίου που το τιμολόγιο πώλησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο του τιμολογίου αγοράς.

Και η wind κάτω του κόστους λειτουργούσε τον πρώτο καιρό από ότι ξέρω. Δεν είναι όμως τόσο απλή η απάντηση. Όπως κι αν έχει, αν πουλάς κάτω του κόστους και πάρεις μερίδιο από την πίτα, όλο και κάποιος ανταγωνιστής θα στείλει να σε ελέγξουν (υποθέτω). Οπότε καλό είναι να είναι κι όλα νόμιμα…

Αυτό. Όταν μιλάμε για υπηρεσιες (περίπτωση Wind), η κοστολόγηση είναι πιο δύσκολη και δεν μπορεί να αποδειχθεί αθέμιτος ανταγωνισμός. Αλλά σε περίπτωση εμπορίου νομίζω δεν επιτρέπεται να πουλάς φθηνότερα από ότι αγοράζεις.

Και εγώ κάτι τέτοιο ξέρω, ότι δεν θα σου επιτρέψουν οι ανταγωνιστές να πουλήσεις κάτω του κόστους. Και θα σου ξεράσουν διάφορα όπως ‘‘αθέμιτος ανταγωνισμός’’, παράνομη πώληση κτλ. Και πάλι όμως εάν όλα πάνε κατ’ευχήν και πουλήσεις ανενόχλητος, δεν μπορώ να καταλάβω τι είδος κέρδους θα αποκομμίσεις. Μόνο με κλεμμένο υλικό στέκει πώληση κάτω του κόστους -με σκοπό βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Όχι απαραίτητα. Μπορεί να πουλάς κάτω του κόστους ή στο κόστος μέχρι να κυριαρχήσεις στην αγορά και να εκτοπίσεις τους άλλους. Και στη συνέχεια να ανεβάσεις τις τιμές σου. Είναι κλασική χρημστιστηριακή τακτική που όμως απαιτεί μεγάλο αρχικό κεφάλαιο. Δεν νομίζω βέβαια ότι ο Τόλκι έχει κάτι τέτοιο στο μυαλό του, ειδάλλως να ξέρω που να απευθυνθώ για δανεικά…

Στην Ελλάδα πέρασε ένας νόμος για τις πωλήσεις σε τιμές κάτω του κόστους στα τέλη της δεκαετίας του '90, όμως στα πρώτα χρόνια μετά το πέρασμα στο ? η κυβέρνηση Σημίτη φοβούμενη την άνοδο του πληθωρισμού ανέστειλε την εφαρμογή του.
Αυτή τη στιγμή μπορείς να πούλάς κάτω από το κόστος (αν σου βγαίνει) χωρίς να σε ενοχλήσει κανείς, η πρακτική είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο οργανωμένο λιανεμπόριο.
Γενικά οι κυβερνήσεις νοιάζονται περισσότερο για την ακρίβεια που στενοχωρεί τους ψηφοφόρους και για το σύμφωνο σταθερότητας (χαμηλός πληθωρισμός) παρά για το εμπόριο και τις ανταγωνιστικές πρακτικές σε αυτό.

Τώρα το πως μπορεί να “σου βγαίνει”:
Eίτε σου βγαίνει γιατί η τελική τιμή που πληρώνεις ως λιανέμπορος προς τους προμηθευτές σου (net τιμή) μετά από όλες τις χονδρεμπορικές εκπτώσεις που σου δίνουν είναι χαμηλότερη από το ονομαστικό κόστος (κόστος τιμοκαταλόγου) άρα και πάλι κερδίζεις, είτε αποφασίζεις να χάσεις σε ένα-δύο προϊόντα αλλά τα χρησιμοποιείς ως “κράχτες” για να φέρεις κόσμο στο μαγαζί σου (π.χ. εγκαίνια καταστημάτων ηλεκρονικών ειδών όπου “σκοτώνουν” LCD τηλεοράσεις)

Κι άλλοι τρόποι υπάρχουν για να βγάζεις κέρδος πουλώντας κάτω από το κόστος. Κάποτε τα Carrefour είχαν βάλει π.χ. 1 σεντ/καρπούζι. Με logistics μπορείς να κάνεις παπάδες.

Ό,τι και να κάνεις με τα logistics το συγκεκριμένο παράδειγμα είναι ακραίο. Ή πέφτει στην περίπτωση του “κράχτη” που γράφω πιό πάνω (αν διαφημίστηκε ως προσφορά) ή απλά πρόκειται για λάθος (όχι σπάνιο πράγμα στη συγκεκριμένη αλυσίδα): Π.χ. ήθελαν να το δώσουν δώρο με άλλο προϊόν αλλά για να ανοιχτεί ο κωδικός του καρπουζιού μηχανογραφικά στα συστήματα τους χρειαζόταν μία εικονική έστω τιμή. Έβαλαν το 0,01? αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και σε εσένα που πήγαινες στο ταμείο μόνο με το καρπούζι και όχι το καρπούζι ως μέρος προσφοράς να εμφανίζεται η εικονική τιμή ως πραγματική… #-o

Εντάξει, το παράδειγμα με τα καρπούζια ήταν και κράχτης, αλλά γενικά, τα Carrefour πουλάνε κάτω του κόστους γιατί πιστώνονται στους προμηθευτές τους και τους αποπληρώνουν μετά από μία μεγάλη περίοδο τους προμηθευτές τους και αυτά κρατούν ως κέρδος ότι βγάλουν από την επένδυση των χρημάτων κατά αυτή την περίοδο. Τουλάχιστον, τάδε έφη καθηγητής στο ΕΜΠ σχετικός με το αντικείμενο. Τώρα για το πως δουλεύει κάτι τέτοιο, δεν έχω ιδέα :stuck_out_tongue:

Καλά έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους.

Και πάλι, ενώ αυτά που λέτε είναι σωστά, δεν μπορώ να πειστώ ότι συμφέρει τον Tolkki κάτι τέτοιο. Εννοώ, σε μία εταιρεία που έχει μια οικονομική στρατηγική και ενδεχομένως να μπορέσει να ‘‘μπει μέσα’’ για μία σεζόν ώστε να έχει κεφάλαιο για την επόμενη, τι σχέση μπορεί να έχει με την περιπτώσή του; Ο άνθρωπος θέλει να πουλήσει λιανική και μάλλον αποσκοπεί σε βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Σωστό και αυτό που λέει ο καθηγητής αλλά είναι δευτερέυων παράγοντας σε σχέση με την net τιμή που ανέφερα πιό πάνω σε ότι έχει να κάνει με την τιμολόγηση κάτω του κόστους. Συνήθως τα μεγάλα Σούπερ Μάρκετ χρησιμοποιούν την διαφορά ανάμεσα στο πότε πληρώνονται (μετρητά από τους καταναλωτές) και το πότε πληρώνουν τους προμηθευτές τους (120 με 180 ημέρες) ως λειτουργικό κεφάλαιο, για την επέκταση τους σε νέα καταστήματα κλπ.

Θα σας πω τι εχω σκεφτει.
Σκεφτομαι σοβαρα να ανοιξω ενα ηλεκτρονικο καταστημα μονο με τηλεορασεις και οθονες.
Εστω οτι παρω μια επιδοτηση της ταξης των 200.000 ευρω,και κανω μια καλη παραγγελια στις εταιρειες.
Οι τιμες που θα παρω θα ειναι σαφως πολυ καλες,αλλα οι οιπολοιποι στην αγορα θα εχουν καλυτερες γιατι τα 200.000 γιαυτους ειναι πασατεμπος.
Αρα θα αγορασω μια τηλεοραση πχ 200 ευρω κ αντι να την πουλησω οπως το πλαισιο 250 εγω θα την πουλησω 150.Κερδος θα εχω γιατι τα λεφτα δεν θα ειναι απο τη τσεπη μου.
Σαφως βεβαια κ θα εχω ενα κεφαλαιο πολυ καλο στην αρχη για να στησω την επιχειρηση κ να γεμισω την αποθηκη.

Ετσι οπως τα σκεφτομαι λοιπον μου φαινονται λογικα.
Αλλα σιγουρα δεν ειναι τοσο απλα…κατι θα μου εχει διαφυγει

Εννοείς ότι θα χρεοκοπήσεις την εταιρία σου που θα έχεις ανοίξει από τα λεφτά της επιδότησης και θα φύγεις με όσα λεφτά έχεις βγάλει από την πώληση των προϊόντων; :-k

καλά ρε Τόλκη πίστεψες πως το να κάνει μια τέτοιου είδους απατεωνιά θα ήταν τόσο εύκολο;

επειδή έχω δουλέψει σε αρκετές επενδύσεις αν βρεις εσύ επιδότηση για να ανοίξεις κατάστημα με τηλεοράσεις και οθόνες (οποιοδήποτε εμπορικό κατάστημα) και ειδικά για να αγοράσεις εμπόρευμα με την επιδότηση να μου το πεις και μένα να πάω να γίνω μοναχός!

δυστυχώς, αυτή η μικροπρέπεια του Ελληνα που νομίζει ότι κοροϊδεύει το κράτος ή την Ε.Ε. με τις επιχορηγήσεις μας έχει κάνει τεράστιο κακό. Οι επιχορηγήσεις είναι για να βοηθούν τις επιχειρήσεις να φέρουν πιο εύκολα εις πέρας τις επενδύσεις τους ή να κάνουν μεγαλύτερη επένδυση από αυτή που θα έκαναν συμβατικά με σκοπό να υπάρχει κάποιο όφελος. Αύξηση παραγωγικότητας και θέσεων εργασίας.