Υποαναπτυκτες χωρες (πολιτικα ορθος ορος ''αναπτυσσομενες'')

Τις προαλες σε ιδιαιτερο μαθημα για την εκθεση επεσε στα χερια μου ενα αρθρο για τον τριτο κοσμο. Τα νουμερα που εδειχνε (τα επισημα) ηταν εξωπραγματικα. Εκατομμυρια ανρωποι δεν εχουν τα στοιχειωδη, και δεν εννοω οτι δεν εχουν ιντερνετ, αυτοκινητο αλλα ουτε καν ενα σπιτι για να ζησουν, φαγητο, καθαρο νερο και το χειροτερο, την ελευθερια τους. Σε ακομη χειροτερη θεση ειναι τα παιδια και οι γυναικες που αν οι αντρες ειναι σε ασχημη θεση αυτοι ειναι στην χειριστη. Καθως το διαβαζα σφιχτηκε το στομαχι μου

Ολα αυτα με εκαναν να αισθανθω ποσο τυχερος ειμαι που ειμαι μερος στην ομαδα που λενε ‘‘αναπτυγμενος κοσμος’’. Αισθανομαι τυχερος που πηγαινω σχολειο, που μπορω να φαω παστιτσιο την κυριακη, να πιω μια μπυρα μετα και το βραδυ να παω μια βολτα χωρις να φοβαμαι για τη ζωη μου.

Δυστυχως αγνοουμε ποσο τυχεροι ειμαστε και αδιαφορουμε για την καταστηση των αλλων ανθρωπων που ζουν στις υποαναπτικες χωρες. Οταν ειπα υποαναπτηκες η καθηγητρια με σταματησε : ‘‘πολιτικα ορθος ορος ειναι αναπτυσσομενα κρατη’’.

‘‘αναπτυσσομενα’’. Ισως υπαρχει λογος που πλεον λεμε ετσι αυτα τα κρατη. Για να μην νιωθουμε τυψεις. Για να ξεχναμε οτι ο λογος που ειναι σε αυτη την αθλια κατασταση ειναι οτι εμεις οι ‘‘αναπτυγμενοι’’ τα εχουμε φερει εκει που ειναι. Οτι ειμεις οι αναπτυγμενοι τους εχουμε βιασει πρακτικα και συνεχιζουμε να το κανουμε. Οτι η δυση μεσω διαφορων διακαιολιων απο διεθνης οργανωσεις ο Ο.Η.Ε., αναχαιτουμε καθε προσπαθεια για να αναπτυχθουν.

Χαρακτηριστικο παραδειγμα η απαγορευση της καλλιεργιας μεταλαγμενων τροφων σε μερη οπου αυτα ειναι τα μονα που μπορουν να επιβιωσουν εξαιτιας της δυσκολιας στην γεωργικη παραγωγη. Την εμποδιση της βιομηχανιας, ακομη και εργοστασιων ηλεκτρικου ρευματος γιατι το καρβουνο ειναι βλαβερο για το περιβαλλον.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες όπως αυτές που ονομάζεις, είναι κατά πολύ περισσότεροι από όσο νομίζουμε. Και όντως, εγώ κι εσύ και όλοι μας μπορούμε να φάμε ένα σκασμό φαί, να πιούμε ένα τόνο ουίσκια και να πάμε γήπεδο και σε συναυλίες και τι κάνουμε; Ζητάμε περισσότερα. Περισσότερα την στιγμή που άλλοι δεν έχουν τα στοιχειώδη.

Και δεν το σημειώνω ως υπερβολή, διότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να ζητά περισσότερα. Το θέμα είναι να εντοπίσουμε την απίστευτη διαφορά στην ποιότητα της ζωής, και να κατανοήσουμε επιτέλους τι πάει να πει να απολαμβάνεις την ζωή. Αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν.

Και όσον αφορά την ελευθερία, που έχουμε εμείς και την ανελευθερία που μαστίζει τις ‘‘αναπτυσσόμενες’’ χώρες, γίνεται σε άλλο είδος, αλλά με τα ίδια μέτρα αισθητή η γιγάντια διαφορά μας. Λες και είμαστε διαφορετικά είδη. Είναι ίσως το μεγαλύτερο κρίμα του πλανήτη. Πρέπει όμως να συγχαρώ τον θρεντ στάρτερ, μπράβο αγόρι μου, έχεις μυαλό και σκέφτεσαι. Μακάρι να σκίσει η εκθεσή σου.

Βασικα αναπτυσομενες γινοντια απο τη στιγμη που εχουν εναν ρυθμο αναπτυξης…Πολλες απο τις χωρες της υποσαχαριας Αφρικης ομως δεν εχουν αναπτυξη.Οποτε ειναι υπαναπτυκτες…
Παντως παρα να δειχνουμε συμπονια στους ανθρωπους 2000-3000χλμ μακρια τους καλυτερα ειναι να κατανοησουμε οτι για να εχουμε εμεις ολα αυτα που εχουμε και καποιοι αλλοι αομα περισσοτερα αυτοι βρισκονται εκει που βρισκονται…Απο τις απαρχες μαλιστα του συστηματος που ζουμε:)…Και δεν νομιζω να πιστευει κανεις οι η θεση αυτων των χωρων θα βελτιωθει ποτε…:!:

προσωπικα πιστευω π.χ. πως αν η Αφρικανοι κατοικοι οταν επρεπε εκμεταλευoνταν τα γονιμα εδαφη τους προς οφελως τους τα πραγματα θα ηταν τελειως διαφορετικα…αλλα…white man came,across the sea,he brought us pain,and misery.

Δεν θα τα παρα πολυ διαφορετικα παντως…Η εκμεταλλευση των φυσικων πορων απο τους ανεπτυγμενους προς οφελος των ανεπτυγμενων ειναι ενς παραγοντας μονο…Θα τα πουν και αλλοι καλυτερα απο μενα αλλα καπιταλισμος χωρις φτωχους και πλουσιους δεν μπορει να υπαρξει…

Mr. Asyftaos, αφου χωνεις και την παρενθεση ως επεξηγηση γιατι δεν τις λες απο την αρχη ‘‘αναπτυσσομενες’’ ?? :-k

Ως ΕΛ δεν μπορει.

Δυστυχως καποιοι πρεπει να ειναι τα πειραματοζωα των φαρμακοβιομηχανιων…

Μεγαλο κεφαλαιο το ‘υποαναπτυκτες’ χωρες, απλως εγω θελω να πω οτι σε καποιο ιστορικη χρονικη περιοδο χωρες οπως η Ελλαδα ή Ιαπωνια ηταν κ αυτες αναπτυσσομενες οικονομιες κ να εξετασουμε πως μπορουν αλλες χωρες να αναπτυχθουν τοσο γρηγορα οσο η Κινα ή Ινδια.
Επισης πρεπει ολοι μας να βοηθησουμε να ικανοποιηθουν οι βασικες αναγκες ολων των ανθρωπων στο πλανητη Γη, πλεον ως ανθρωποτητα εχουμε τα εργαλεια να πετυχουμε αυτο το στοχο…

εχεις δει τον επιμονο κηπουρο???

Πω ελεος μ αυτο το thread θυμηθηκα τα κλισοκλισεδιαρικα cliche θεματα στην εκθεση τριτη λυκειου…ουστ

και εμενα ενα απο αυτα τα θεματα με ωθησε να το ανοιξω:p

Ναι το διαβασα…φυσικα και ειναι σοβαρο θεμα…απλα μου φερε ασχημες αναμνησεις:p

και πολυ noldor wannabe να ουμ με :stuck_out_tongue: στο τελος της προτασης:expressionless:

Ξανασυναντιομαστε:p

Νομιζω ειναι ατελεσφορο να περιμνουμε να γινει κατι τετοιο…Καταρχας η υπαναπτυξη της Ελλαδας ειχε προελθει απο εναν παραγοντα ο οποιος ηταν η τουρκοκρατια και ο οποιος εφυγε…Απο κει και περα ειχε τα φοντα…Γεωγραφικη θεση(εμποριο),κλιμα(γεωργικη παραγωγη) σχετικα μικρος πληθυσμος που μπορουσε να τραφει,συναλλαγες και βοηθεια απο ηδη ανεπτυγμενες χωρες της Ευρωπης κλπ ενω η Ιαπωνια εκμεταλευτηκε την απουσια υπερδυναμης στην ανατολη…

Τα πραγματα τωρα ειναι διαφορετικα…Ουτε καποιος παγκοσμιος πολεμος λαμβανει χωρα ουτε μεγαλες ανακαταταξεις εχουμε…Αλλωστε η Κινα και η Ινδια αναπτυσσονται την εποχη εις βαρος καποιων αλλων(λατ.Αμερικης?Ευρωπης?) οποτε δραση χωρις αντιραση δεν υπαρχει…Η θεση καποιου θα βελτιωθει αν η θεση καποιου αλλου θα χειροτερευσει και σιγουρα οι σημερινες υπερδυναμεις δεν θελουν να χειροτερευσουν τη θεση τους για να βελτιωθει η θεση καποιου(Κενυα,Μαλοουι,Ζαιρ κλπ) απο τον οποιο δεν θα αποκομισουν καποιο ιδιατερο οφελος(αλλωστε και σημερα τους ρουφαμε το αιμα κανοντας πειραματα,ελευθερο διεθνες εμποριο,φτηνου εργατικου δυναμικου κλπ…) οπως αποκομισαν απο Ινδια και Κινα.

Και φτανουμε στο προτυπο αναπτυξης Ινδιας και Κινας…Εδω μαλλον διαφωνουμε ως προς τη θεωρηση μας προς τον κοσμο γενικοτερα αλλα τουλαχιστον εγω δεν θεωρω πετυχημενο τροπο αναπτυξης την εργασιακη εκμεταλλευση,την παιδικη εργασια και γενικως την εξαθλιωση των ανθρωπων προς οφελος μιας αμφιβολου ποιοτητος αναπτυξη η μαλλον αυξηση του ΑΕΠ πλουτισμο πολλων ηδη ανεπτυγμενων και καποιων λιγων υπαναπτυκτων εκμεταλλευτων…

Θα μου πεις μεσα στο συστημα που βρισκομαστε ετσι γινεται…Αλλα εστω και μεσα στο καπιταλισμο αν οντως τα κρατη και κατα συνεπεια εμεις ενδιαφερομασταν περισσοτερο θα μπορουσαμε να κανουμε πιο ουσιαστικα πραγματα οπως να βελτιωσουμε τους ορους εμποριου για αυτες τις χωρες,να αφησουμε την εκμεταλλευση των φυσικων πορων στους ιδιους,να υπογραψουμε και καμια συνθηκη υπερ τους…χμμ ουτε αυτα γινονται νομιζω.

Σορυ για το σεντονι αλλα το θεμα δεν απαντιεται σε 2-3 γραμμες.

συνηθεια ειναι. μια μερα θα σας πω γιατι το βαζω συνεχεια αυτο ---->:p

Yes, we finally meet again :slight_smile:
Λοιπον τεθηκαν πολλα ζητηματα που δεν μπορουν να αναλυθουν ενδελεχως μονο μεσα σε ενα φορουμ…Εγω θελω να αναφερω μερικα παραδειγματα το πως καποια χωρα μπορει να αναπτυχθει πρακτικα: Η Ιαπωνια που πρα-ανεφερα την δεκαετια του 60-70 εφτιαχνε παιχνιδακια, παπουτσια κτλ. κ ολος ο κοσμος ελεγε για τα Ιαπωνικα προιοντα οτι λεει για τα κινεζικα σημερα, οτι ειναι χαμηλης ποιοτητας. Επενδυσαν ομως οι Ιαπωνες στην ερευνα, αναπτυξη, κ τεχνολογια κ κατεληξαν εκει που ειναι τωρα. Στο αμεσο μελλον σιγουρα θα δουμε κ το ιδιο απο Κινα, ηδη ο κινεζικος πολιτισμος εχει προσφερει πολλα στην ανθρωποτητα κ εχει να προσφερει και αλλα.

Οκ, θα συμφωνησω οτι εξαιτιας της Κινας, πχ. η Λατινικη Αμερικη δεν δεχεται περισσοτερες ξενες επενδυσεις, αλλα υπαρχουν χωρες που εχουν αναπτυχθει πολυ γρηγορα κ μαζι με Κινα, οπως πχ η Σιγκαπουρη, Πολωνια, Σλοβενια κτλ. κ συντομα θα δουμε την Ρουμανια κ Βουλγαρια να εχουν ενα γρηγορο ρυθμο αναπτυξης.
Κ οκ, εργασιακη εκμεταλευση ειναι κ ζητημα του κρατους που δημιουργει το νομοθετικο πλαισιο οπου θα στηριχθει μια εταιρεια. Εγω οταν μιλαω για αναπτυξη εννοω οτι ο μεσος μισθος του μεσου εργατη στην Κινα αυξανεται με γρηγορους ρυθμους, σιγουρα θα υπαρχουν τεραστιες διαφορες απο βιομηχανια σε βιομηχανια.

Κ οταν μιλαμε για οικονομιες, θα πρεπει να εχουμε στο μυαλο μας το συγκριτικο πλεονεκτημα. Δηλαδη οταν στις περισσοτερες αναπτυσσομενες χωρες τα γεωργια προιοντα αντιπροσωπευουν το μεγαλυτερο μερος των εξαγωγων τοτε δεν μπορουν οι ΗΠΑ ή η Ευρωπη να εχουν επιχορηγησεις γεωργικων προιοντων, καταστρεφουν τους φτωχοτερους των φτωχων. Αλλα αμα ασκουνται πολιτικες πιεσεις τι μπορεις να κανεις, με πολιτικες πιεσεις καταστραφηκε κ το ηλεκτρικο αυτοκινητο…

Οχι τι ειναι αυτο?

μια ταινια με θεμα τισ φαρμακοβιομηχανιες στην αφρικη και εναν τυπο που μπλεκεται με τα κυκλωματα εκει. Απο τις πιο ωραιες ταινιες που εχω δει, καμια σχεση με πιστολιδι, ξυλο κτλ. δειχνει ακριβως την καταταση των ανθρωπων της αφρικης κτλ κτλ. Δες την οπωσδηποτε

Tαινιαρα τολκι…Δες την.Ειναι του σκηνοθετη του ‘‘Πολη του Θεου’’…Το στορυ εχει να κανει με Αφρικη φαρμακοβιομηχανιες κλπ.

Η διαφορα Κινας-Ιαπωνιας ειναι οτι η Ιαπωνια τοτε δεν ειχε τοσο χαμηλο βιωτικο επιπεδο…Απλα δεν ειχε αναπτυξει πληρως τις δυνατοτητες της…Επενδυσαν σε ανθρωπινο κεφαλαιο και τους βγηκε…Επνεδυσαν γιατι ειχαν πορους.Εκτος αυτου η Ιαπωνια ηταν μια χωρα με συγκριτικα χαμηλο πληθυσμο…Η Κινα οτι καταφερε δεν το εκανε μονη της…Οι επενδυσεις ηρθαν απεξω για να εκμεταλλευτουν το πλεοναζον εργατικο δυναμικο που ηταν και φτηνο.Μακαρι ο Κινεζικος πολιτισμος να συνεχισει να προσφερει πολλα αλλα δεν νομιζω οτι αυτο θα γινει λογω της ραγδαις οικονομικης της αναπτυξης…ΗΚινα δεν πρεπει να αποτελει προτυπο γενικως…Αρχιζοντα ςαπο το περιεργο αυτο ανελευθερο πολιτευμα που εχει…:!:

Για την εργασιακη εκμεταλλευση το κρατος δεν μπορει να κανει πολλα παρα τις οποις προθεσεις του.Οι συνθηκες που ζουν οι ανθρωποι εκει το πιεζει να μην κανει και πολλα για την προστασια ωστε οι ανθρωποι να βρουν να δουλεψουν…Αλλιως θα πηγαιναν οι πολυεθνικες εκει?

Ναι εδω συμφωνουμε…Αλλα εδω εμπλεκομαστε και ολοι εμεις…ΔΗλαδη δεν μπορει να πει στους αγροτες κοβουμε ολες τις επιδοτησεις τωρα για να ρθουν εισαγωμενα απο την ταδε χωρα…Θα γινει χαμος και ειναι λογικο…Αυτο συμμβαινει πειεδη και ολοι εμεις δεν θελουμε να χασουμε αυτα που εχουμε και επειδη οι εκαστωτε κρατουντες θελουν να συνεχισουν να εχουν το πανω χερι(πραγμα που μας συμφαιρει)…

Εκει που θελω να καταληξω ειναι οτι το προβλημα βρισκεται πολυ πιο βαθεια στις ριζες του συστηματος που εχουμε και οι πολιτικες βοηθειας μπορουν να βοηθησουν τις χωρες αυτες μεχρι το επιπεδο επιβιωσης…
Πρωτο στατιστικο…(μολις βρω και τα αλλα θα ποσταρω)
80% πληθυσμου κατεχει το 20% του παγκοσμιου ΑΕΠ
20% κατεχει το υπολοιπο 80% του παγκοσμιου ΑΕΠ

Η Ιαπωνια μετα το τελος του δευτερου παγκοσμιου πολεμου αφου ανηκε κ στο στρατεπεδο των losers, ειχε αρκετα χαμηλο βιοτικο επιπεδο, αλλα καταφεραν παλι να γινουν υπερ-δυναμη οπως κ η Γερμανια.

Οι πολυεθνικες βοηθανε κ τις τοπικες εταιρειες στην μεταβιβαση της τεχνολογιας και οι πολυεθνικες δεν ψαχνουν μονο φτηνα εργατικα χερια, αμα ηταν ετσι θα επενδυαν ολες στην Ζιμπαμπουε, υπαρχουν και αλλοι παραγοντες που παιζουν ρολο, οπως πχ την γεογραφικη/στρατηγικη τοποθεσια, ή την επιστημονικη/εκπαιδευτικη καταρτιση των εργαζομενων,ποσο μεγαλη ειναι η αγορα κ.α.

Αυτο ισχυει, εαν δεν θελουμε ως καταναλωτες να πληρωνουμε περισσοτερο για τα αγροτικα μας προιοντα τοτε επικροτουμε κ τις επιδοτησεις χωρις να μας ενδιαφερει τι συμβαινει στην αλλη μερια του πλανητη.

Τα στατιστικα περι ανισοτητας ειναι γνωστα αλλα καθως αναπτυσεται η παγκοσμια οικονομια, η παγκοσμια ανισοτητα στο εισοδημα μικραινει (Kuznets curve). Επισης το θεμα ειναι εαν το πραγματικο παγκοσμιο ΑΕΠ εχει αυξηθει κ ποσο απο τους προυγουμενους αιωνες, να καταλαβουμε εαν ο μεσος ανθρωπος στο πλανητη ζει καλυτερα απο τον ανθρωπο του 19ου, 20ου αιωνα κ γιατι.