ολοι τους στο χωρο τους ειναι ιερα τερατα.ψηφιστε τον αγαπημενο σας
Carl Barks cause Scrooge Mc Duck rulz…αλλά οπως σωστά ειπες ο καθένας στον χώρο του…
Καλώς τη!
Λοιπόν, ωραίο poll καταρχάς. Αν και πιστεύω πως δε γίνεται να ψηφίσει “αντικειμενικά” κάποιος εδώ, μια που οι πάνω δημιουργοί είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους… μάλλον θα προσανατολιστεί καθαρά και μόνο απο το γούστο του.
Εγώ λοιπόν που ποτέ δεν ήμουν του υπερηρωικού, αφήνω έξω Kibry και Stan Lee. Ο Eisner είναι σημαντικός, αλλά δεν άφησε κάποιον ήρωα με τον οποίο να ταυτιστώ. Ο Groening ξεκίνησε μεν ως κομίστας, έγινε μεγάλος όμως ως cartoonist και δημιουργός των Simpsons. Τα κόμικς του δεν ήταν κάτι το συγκλονιστικό, συγκρινόμενα με το έργο άλλων.
Ο Aragones είναι τε-ρα-στιος, μόνο που δεν είναι αμερικάνος. (αν και συνέδεσε τον εαυτό του με τα αμερικάνικα έντυπα)
Ο Schulz επίσης άφησε μεγάλη κληρονομιά με τα Peanuts του (charlie brown, snoopy, etc), μόνο που προσωπικά δε τα έχω ψάξει ιδιαίτερα.
Μένουν λοιπόν οι disney δημουργοί (απο το poll), απο τους οποίους ξέρετε πως αδυναμία μου είναι ο Μπαρκς. Δε θα ψηφίσω ακόμα όμως.
edit. Α, και ο Miller! Χμμ… παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον μπορώ να πω, ναι. Δε τον έχω ψάξει τόσο όμως.
Ωραιο πολ,μπραβο,αν και βεβαια λειπουν πολλα ονοματα,αλλα απο την αλλη εχεις βαλει χαρακτηριστικα ονοματα καθε σχεδον ειδους,που μπορει να μην ειναι τοπ στο τομεα τους αλλα ειναι απο τα πιο σεβαστα,οπωτε και παλι ευγε…(αν και Jim Davies-garfield και Bill WAtterson-calvin and hobes- δεν μπορουν να λειπουν…)
Δυστυχως εμενα οι αγαπημενοι μου δημιουργοι ειναι κυριως Ευρωπαιοι(Ουγκο Πραττ,Neil Gaiman,Moebious,Manara,Alan Moore,Jamie Hewlett,σχεδον ολο το τημ του 2000ad etc…) και Ιαπωνες(Μiyazaki,Otomo κτλ κτλ)…
Aπο τη λιστα τους γουσταρω ολους πλην του Μιλλερ(για γνωστους λογους που εχω ξαναπει:p),οπωτε αμα διαλεγα καποιον,θα ελεγα Eisner ως τον πατερα ολων ή Κιρμπυ,αν και η αμερικανικη εποποιια των κομικ χωριζεται σε Kirby και Νηλ Ανταμς…
μεγαλη τιμη και αλλη μια αποδειξη της τεραστιας του αξιας,για τον Μπαρκς,ο οποιος μεσα σε ενα χωρο,οπως το αμερικανικο κομικ,που ηταν παντα τιγκα στον υπερηρωισμο και σε παρομοια παρακλαδια(τρομος,sci-fi etc),ειναι απο τους ελαχιστους δημιουργους που σχεδον ολοι τον εχουν σαν εικονισμα(εχω διαβασει συνεντευξεις Τζιμ λη,Μαρκ Μπακινχαμμ κτλ,που ολοι τον θεωρουν δασκαλο,ακομα κ αν κανουν τελειως διαφορετικη τεχνη)…σχεδον σε οποια λιστα και να το ψαξει κανεις,ο μοναδικος δημιουργος χιουμοριστικων κομικ τετοιου ειδους ειναι,που βρισκεται τοσο ψηλα συνεχεια…
αλλα γενικα,Αμερικανος δημιουργος αγαπημενος μου,ειναι μαλλον ο Mike Mignola,δημιουργος του Hellboy…ας μην αρχισω να μιλαω για το Διαολοπαιδο,θα γεμισω 10 σελιδες…:D(αμα εβλεπα το πολλ μερικα χρονια πριν θα ελεγα Τσαρλ Σουλτζ με κλειστα ματια…μαλλον πρεπει ν κανω ενα ριβιου στα Φυστικια καποια στιγμη ξανα)…
για τον αραγονες το ξερω,αλλα ακριβως ολη του η δουλεια εγινε στην αμερικη,εκει εμαθε τα μυστικα της δουλειας και για αυτο τον εβαλα στο πολλ.
εγω,προσωπικα,ψηφισα ροσα για παρα πολλους λογους που τωρα βαριεμαι να αναφερω.μετα ειναι ο μπαρκς,εστω και αν ακουγεται ιεροσυλια και πιο πισω μιλλερ,αραγονες και πολυ πιο πισω οι αλλοι