Η γρίπη των πουλερικών

Η γρίπη των πουλερικών προκαλείται από τους ιούς της γρίπης των πτηνών. Οι ιοί αυτοί υπάρχουν στα έντερα των άγριων πτηνών αλλά συνήθως δεν προκαλούν ασθένεια σε αυτά. Οι ιοί της γρίπης των πτηνών είναι πολύ μεταδοτικοί μεταξύ των πουλιών. Μπορούν να προσβάλουν και να σκοτώσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα κοτόπουλα, πάπιες, γαλοπούλες. Συνήθως οι ιοί της γρίπης των πουλερικών δεν προσβάλλουν τους ανθρώπους. Όμως από το 1997 υπήρξαν περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων.
Υπάρχουν τουλάχιστον 15 διαφορετικές μορφές ιών της γρίπης των πτηνών. Από τους εν λόγω ιούς, ο ιός H5N1 είναι αυτός που μολύνει τους ανθρώπους με ψηλό ποσοστό θανάτων.
Οι ιοί που μολύνουν τα πουλιά, έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να μολύνουν και τους ανθρώπους. Οι μολύνσεις με τους μεταλλαγμένους αυτούς ιούς, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους ανθρώπους.
Ο λόγος είναι διότι το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει έρθει προηγούμενα σε επαφή με τους μεταλλαγμένους ιούς. Έτσι ο οργανισμός βρίσκεται χωρίς άμυνα και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ταχείας εξάπλωσης της γρίπης των πουλερικών στους ανθρώπους με μεγάλο αριθμό θυμάτων.

Εκείνο που φοβούνται ιδιαίτερα οι ειδικοί, είναι η ταυτόχρονη μόλυνση ατόμων από τον ιό της γρίπης των ανθρώπων και από τον ιό της γρίπης των πουλερικών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να επιτρέψει στις δύο μορφές ιών να ανταλλάξουν γενετικό υλικό και να δημιουργηθεί μια νέα, εξαιρετικά παθογόνος μορφή ιού με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας υπολογίζει ότι εάν κάτι τέτοιο συμβεί, τότε η μετάδοση του εξαιρετικά παθογόνου ιού θα μπορούσε να γίνει πάρα πολύ γρήγορα μεταξύ των ανθρώπων. Υπολογίζεται ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πιθανόν να υπάρξουν πέραν των 150 εκατομμυρίων νεκρών παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα της γρίπης των πουλερικών στους ανθρώπους περιλαμβάνουν:

 1. Πυρετό

 2. Βήχα

 3. Πόνο στο λαιμό

 4. Μυϊκούς πόνους

 5. Πονοκέφαλο

 6. Επιπεφυκίτιδα, μολύνσεις στα μάτια

Οι επιπλοκές που μπορεί να δημιουργηθούν είναι επικίνδυνες και σε θέση να προκαλέσουν το θάνατο:

 1. Πνευμονία

 2. Οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια

 3. Φλεγμονή εγκεφάλου και καρδίας

Η μετάδοση του ιού στον άνθρωπο από τα μολυσμένα πουλιά, γίνεται διαμέσου των εκκριμάτων και των κοπράνων τους. Όταν αυτά στεγνώνουν και κονιορτοποιούνται, εισπνέονται από τον άνθρωπο ο οποίος τότε μολύνεται.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στα πουλερικά, κινδυνεύουν περισσότερο. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί μια από τις καλύτερες προστασίες από τη μετάδοση του ιού της γρίπης των πουλερικών στον άνθρωπο διαμέσου των εκκριμάτων ή των κοπράνων τους.
Όσον αφορά στη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και υπάρχουν περιστατικά που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο, εντούτοις δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οριστικά ότι η νόσος μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Τα αποδημητικά πουλιά που έχουν τον ιό, μπορούν να μεταφέρουν τον ιό σε όλες τις χώρες από όπου περνούν. Ενώ τα ίδια δεν προσβάλλονται από τη νόσο, μεταφέρουν τον ιό που μπορεί να μολύνει και να σκοτώνει πολύ γρήγορα κατοικίδια πουλιά όπως τα κοτόπουλα και οι γαλοπούλες. Τα άρρωστα πουλιά έχουν τον ιό στα φτερά, στο σάλιο και στα εκκρίματα τους.
Δεν υπάρχει σήμερα αποτελεσματικό εμβόλιο που να προστατεύει από τη γρίπη των πουλερικών. Από τον Απρίλιο του 2005 έχουν αρχίσει έρευνες με συγκεκριμένο εμβόλιο για να φανεί εάν προστατεύει από τη μόλυνση από τους ιούς της γρίπης των πουλερικών.
Φάρμακα που έχουν δράση εναντίον των ιών της γρίπης όπως η οσελταμιβίρη
(Tamiflu) και η ζαναμαβίρη μπορεί να είναι αποτελεσματικά εναντίον του ιού
H5N1 της γρίπης των πουλερικών. Όμως χρειάζονται ακόμη μελέτες για να αποδειχθεί τελεσίδικα η αποτελεσματικότητα τους.
Τα παλαιότερα φάρμακα που υπάρχουν εναντίον της γρίπης όπως η αμανταδίνη και η ριμανταδίνη δεν είναι αποτελεσματικά εναντίον του ιού της γρίπης των πουλερικών.

Η πρόληψη, ιδιαίτερα στις χώρες που υπάρχει γρίπη πουλερικών, περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

 1. Ατομα που ταξιδεύουν σε χώρες που υπάρχει γρίπη των πουλερικών, πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άγρια πτηνά ή κατοικίδια όπως κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες. Μια τέτοια επαφή πιθανόν να συμβεί σε φάρμες, σε πάρκα, σε αγορές που πωλούνται ζωντανά

 2. Καλό πλύσιμο των χεριών από τους ενήλικες. Στα παιδιά χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή για το πλύσιμο των χεριών διότι έχουν τάση να βάζουν αντικείμενα ή τα χέρια τους στο στόμα, διευκολύνοντας έτσι την είσοδο του παθογόνου ιού στο οργανισμό.

Για τον καθαρισμό των χεριών και την αποφυγή μετάδοσης των παθογόνων ιών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ειδικά πετσετάκια μιας χρήσης που είναι εμποτισμένα με αλκοόλη. Αυτά είναι ιδιαίτερα πρακτικά στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό για πλύσιμο των χεριών

 1. Καλό πλύσιμο όλων των μαγειρικών εργαλείων και σκευών όπως επίσης και των επιφανειών που χρησιμοποιούνται για το χειρισμό και επεξεργασία ωμού κρέατος πουλερικών

 2. Τα αυγά πρέπει να πλένονται καλά. Το τσόφλι τους μπορεί να έχει εκκρίματα ή κόπρανα με τους παθογόνους ιούς. Τα χέρια μετά από το πλύσιμο των αυγών πρέπει επίσης να πλένονται καλά.

Τα αυγά δεν πρέπει να καταναλώνονται ωμά αλλά να ψήνονται σε ψηλές θερμοκρασίες. Φαγητά με αυγό που δεν έχει ψηθεί όπως η μαγιονέζα, είναι καλύτερα να αποφεύγονται

 1. Η κατανάλωση κοτόπουλου δεν είναι αιτία μετάδοσης του ιού. Πρέπει όμως να ψήνεται καλά. Σε θερμοκρασία των 800 C και άνω για 60 δευτερόλεπτα, ο ιός της γρίπης των πουλερικών καταστρέφεται

 2. Όταν κάποιος επιστρέψει από χώρες της Ασίας ή άλλες που υπάρχει γρίπη των πουλερικών και στη συνέχεια παρουσιάζει σύνδρομο ανάλογο της γρίπης, είναι καλύτερα να ζητήσει άμεσα συμβουλή από το γιατρό του

Πηγη:Medlook

Πως προκαλείται
Οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό της γρίπης των πουλερικών όταν έλθουν σε στενή επαφή ΅ε μολυσμένα πτηνά. Τα πτηνά αποβάλλουν τον ιό Η5Ν1 που προκαλεί τη νόσο, στα κόπρανά τους.
Όταν αυτά αποξηραθούν και κονιορτοποιηθούν, η σκόνη που προκύπτει και που εισπνέουν οι άνθρωποι, περιέχει τον ιό που προκαλεί τη νόσο. Υπάρχουν και άλλοι ιοί που προκαλούν τη γρίπη στα πουλερικά αλλά ΅όνο ο ιός Η5Ν1 ΅πόροι να προσβάλει τον άνθρωπο.

Θυμηθείτε!! Ο ιός της γρίπης των πουλερικών δεν ΅μεταδίδεται λόγω κατανάλωσης κρέατος ή άλλων προϊόντων από πουλερικά. Επισημαίνεται επίσης το γεγονός ότι, το καλό ψήσιμο σκοτώνει τους ιούς της γρίπης διότι αυτοί δεν αντέχουν στη θερμότητα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Η ασθένεια προκαλεί πυρετό, αδιαθεσία, βήχα, πόνο στο λαι΅ό, κούραση, κόκκινα ΅άτια που τρέχουν, πνευμονία και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Η κλινική εικόνα ΅μοιάζει ΅ε αυτήν που προκαλεί ο ιός της ανθρώπινης γρίπης. Τα περισσότερα θύματα της ασθένειας μέχρι σήμερα είναι παιδιά.

Πως μεταδίδεται
Η γρίπη των πουλερικών ΅μεταδίδεται ΅όνο από τα πτηνά προς τον άνθρωπο.
δεν έχουν ΅έχρι σήμερα περιγραφεί περιπτώσεις ΅μετάδοσης της ασθένειας από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τι κίνδυνος υπάρχει
Ο ΅μεγαλύτερος κίνδυνος που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ε΅πειρογνώ΅ονες διεθνώς, είναι το ενδεχόμενο ο ιός αυτός να ΅μπορέσει λόγω ΅μετάλλαξης, να ΅μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Εάν μάλιστα καταφέρει να συνδυαστεί ΅ε τον ιό της γρίπης των ανθρώπων και δημιουργήσει ένα νέο υβριδικό ιό, τότε θα ΅μπορούσε να διαδοθεί ΅ε ΅μεγάλη ταχύτητα.
Ο υβριδικός ιός θα ΅μπορούσε να σχηματιστεί σε περίπτωση που ένας ασθενής ΅μολυνθεί ταυτόχρονα από τον ιό της γρίπης των πουλερικών και από τον ιό της ανθρώπινης γρίπης.
Η άμυνα των ανθρώπων εναντίον ενός τέτοιου υβριδικού ιού θα είναι αισθητά ΅ειω΅ένη. Ο λόγος είναι ότι θα έχει αντιγόνα του ιού των πτηνών στα οποία οι άνθρωποι δεν έχουν αντισώματα. Έτσι θα είναι πολύ πιο ευάλωτοι, η ταχύτητα ΅μετάδοσης θα είναι ΅μεγάλη και τα θύματα πολλά.
Η πιθανότητα να συμβούν τα δύο αυτά γεγονότα, δηλαδή ΅μετάλλαξη του ιού
Η5Ν1 και συνδυασμός του ΅ε τον ιό της ανθρώπινης γρίπης ΅ε δημιουργία υβριδικού ιού, είναι πολύ απο΅ακρυσ΅ένη προς το παρόν.

Ενέργειες από τη διεθνή κοινότητα
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωση της δηλώνει ότι θεωρεί τον ιό της γρίπης των πουλερικών ως ΅ία σοβαρή απειλή κατά της ανθρωπότητας. Η απουσία προστατευτικών αντισωμάτων θα ΅μπορούσε να οδηγήσει σε παγκόσμιες καταστροφές ανάλογες ΅ε την επιδημία γρίπης του 1918 που είχε ΅μεταξύ 20 και 40 εκατο΅΅υρίων θυμάτων. Οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν οι φόβοι τους επαληθευτούν, τότε το ΅μέγεθος των καταστροφών λόγω της γρίπης των πουλερικών θα είναι πολύ ΅μεγαλύτερες ακόμη και από τις συνέπειες της άτυπης πνευμονίας.
Ο ΠΟΥ καλεί για την άμεση λήψη δραστικών ΅μέτρων. Οι αρμόδιες αρχές στις χώρες που έχει εκδηλωθεί η νόσος πρέπει να εξαλείψουν όλα τα πουλιά που έχουν μολυνθεί ή έχουν εκτεθεί στον ιό. Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε συνεργασία ΅ε τον ΠΟΥ, εργάζονται εντατικά για την ανάπτυξη εμβολίου που να είναι αποτελεσματικό κατά της γρίπης των πουλερικών. Όμως η διαδικασία αυτή είναι χρονοβόρα. Θα χρειαστούν περισσότερο από 6 μήνες για τις πρώτες δοκιμές.
Είναι βέβαιο ότι σήμερα καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει από ΅μόνη της, την απειλή και τους ΅μελλοντικούς κινδύνους που προβάλλουν λόγω της γρίπης των πτηνών.
Επιβάλλεται διεθνής συνεργασία και διάθεση ικανοποιητικών πόρων για μια συντονισμένη παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος.
Η ανάπτυξη ΅μια γρήγορης διαγνωστικής ΅μεθόδου, η έγκαιρη κατασκευή ενός αποτελεσματικού εμβολίου και η διάθεση φαρμάκων εναντίον του ιού Η5Ν1, αποτελούν προτεραιότητες για την επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου.

Συμπεράσματα - Προφυλάξεις
Δεν πρέπει να προκαλείται πανικός ωστόσο θα πρέπει να λαμβάνονται οι εξής
προφυλάξεις:

o Όσοι ταξιδεύουν σε χώρες όπου έχει εκδηλωθεί το πρόβλημα, πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε επαφή ΅ε ζωντανά ζώα σε αγορές ή σε φάρμα πουλερικών.

o Οι καταναλωτές θα πρέπει να ψήνουν καλά όλα τα προϊόντα που προέρχονται από πουλερικά όπως αυγά και κρέας κοτόπουλου. Η θερμότητα σκοτώνει τους ιούς της γρίπης.

Βιβλιογραφία:
Food and Agricultural Organisation
World Health Organization

Πρός: Τμήμα Τεχνικής Υποστήριξης
Για προληπτικούς λόγους, ενόψει της επικείμενης εξάπλωσης της νόσου των πουλερικών και των πτηνών γενικότερα στην χώρα μας, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να αφαιρέσετε το παπάκι @ από το e-mail μου.

επηρεάζει και τους βάζελους;

Γιατί ξέρω μερικούς, να κόψω τα παρεδώσε με μερικούς…

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Πω και απο χτες ειμαι στο κρεβατι με 39 πυρετο και βηχα.Ρε μην το πειτε στις αρχες και ερθουν και με θανατωσουν κι εμενα…Κριμα ειναι. :frowning:

Υ.Γ.:karvou ωραιο avatar! :slight_smile:

Το ωραιότερο avatar το έχω εγώ! H Adriana Lima είναι γυναίκα! Και μάλιστα η ομορφότερη! Ψοφήστε απο την ζήλεια σας μπάζα!

Ομολογουμενως αυτη η Αντριανα εχει καποια προσοντα τα οποια δεν μπορω να συναγωνιστω. :frowning:

Αλλα ποια ειναι αυτη really?

Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, λαμβάνονται τα κάτωθι προληπτικά μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση των κινδύνων που πιθανόν να προκύψουν από ενδεχόμενη εισβολή της γρίπης των πουλερικών.

 • Απαγορεύεται η μετάδοση των τραγουδιών "Όταν θα πάω κυρά μου… θα σου αγοράσω ένα κοκοράκι ", “Παπάκι πάει στην ποταμιά”, καθώς και το χιτ των '80ς “Παπάκια”. Ομοίως και το “Είμαι της γερακίνας ιός”.
 • Τα ερωτευμένα ζευγάρια απαγορεύεται στο εξής να αποκαλούνται πιτσουνάκια ή περιστεράκια μου. Προτεινόμενες ονομασίες: κολιμπρί, εμού, κοάλα.
 • Η γριά κότα παύει να έχει το ζουμί. Παρακαλείται να το παραδώσει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της.
 • Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι δεν θα αργεί πλέον να ξημερώσει. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνονται μετατροπές στα ωράρια των καταστημάτων και των δημοσίων υπηρεσιών.
 • Αναστέλλονται οι άδειες κυκλοφορίας σε όσους οδηγούν παπάκια. Αντ’ αυτού προτείνεται το περπάτημα. (Προσοχή όμως: όχι το βάδισμα της χήνας).
 • Όποιος κυκλοφορεί με χτένισμα κοκοράκι θα συλλαμβάνεται και θα υποχρεώνεται να το αλλάζει σε ράστα.
 • Στη φράση “κάτσε στ’αυγά σου” θα πρέπει να διευκρινίζεται ότι τα εν λόγω αυγά είναι αυγά χελώνας και όχι κότας.
 • Το αυγό του Κολόμβου καταδικάζεται σε θάνατο δια τηγανισμού. Ο ίδιος ο Κολόμβος εξορίζεται στις Δυτικές Ινδίες.
 • Ο γλωσσοδέτης “μια πάπια μα ποια πάπια …” παύει στο εξής να θεωρείται γλωσσοδέτης και μετατρέπεται σε κόσμημα. Όποιος το φοράει ξέρι και να το προφέρει.
 • Οι σαράντα πέντε Γιάννηδες απαγορεύεται στο εξής να διαθέτουν ενός κοκόρου γνώση. Η πολιτεία θα μεριμνήσει για την ίδρυση ειδικών φροντιστηρίων για τη βελτίωση των γνώσεων των συγκεκριμένων ατόμων. Αρκεί να μην τα φορτώσουν στον κόκορα.!!!
  -Το “Πριν αλέκτωρ φωνήσαι” διαγράφεται από τα ιερά κείμενα. Στη θέση του τοποθετείται ψηφιακός αφυπνηστήρ.
  -Το σύμβολο @ παύει στο εξής να ονομάζεται παπάκι. Από σήμερα ονομάζεται ουραγκοτάγκος.
 • Όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα στο εξής θα τον τρώνε οι … τύψεις.
 • Αποσύρονται οι πάπιες από τα νοσοκομεία και τις κλινικές. Αντικαθίστανται με φορητές χημικές κουκουβάγιες.
 • Το θέατρο Κοτοπούλη μετονομάζεται σε Θέατρο Παπακαλιάτη.
 • Ο Δήμος Περιστερίου τίθεται σε καραντίνα και ο Ατρόμητος Περιστερίου υποβιβάζεται στη Β’ Εθνική.
 • Τέλος, όποιος ερμηνεύει δημοσίως το κύκνειο άσμα του θα εκτελείται επί τόπου.

Τι διαολο, εγω εχω πυρετο, εσεις “λαλησατε”;;;

:lol: :lol: :lol:

Μπραβο ρε Τελη…πολυ γελιο.

Και οπου λαλουν πολλοι κοκοροι μαλλον σημαινει οτι δεν περασε απο εκει η γριπη…ακομα.

Το ωραιότερο avatar το έχω εγώ! H Adriana Lima είναι γυναίκα! Και μάλιστα η ομορφότερη! Ψοφήστε απο την ζήλεια σας μπάζα![/quote]

Συγγνώμη ,αλλά συμφωνω με τον Powerslave…

oi ioi autoi twn poylerikwn epireazoun ka8e eidos… pouliou? :stuck_out_tongue:

na 3eroume gia na to fyla3oume kala an yparxei tetoia periptwsh…

Αυτο το ειπαν χθες οι Α.Μ.Α.Ν…

Ναι μπορει να σου αρρωστησει γι’αυτο πρεπει να το θανατωσεις προληπτικα.

Εκτός κι αν κλατάρει νωρίτερα από το φόβο του μη κολλήσει.

Το ωραιότερο avatar το έχω εγώ! H Adriana Lima είναι γυναίκα! Και μάλιστα η ομορφότερη! Ψοφήστε απο την ζήλεια σας μπάζα![/quote]

Συγγνώμη ,αλλά συμφωνω με τον Powerslave…[/quote]

Γειά σου ρε karvou! ΕΙΣΑΙ ΑΡΧΗΓΟΣ!

Ναι μπορει να σου αρρωστησει γι’αυτο πρεπει να το θανατωσεις προληπτικα.[/quote]
:frowning: ti na to eunouxhsw?

Παρε ενα μπαλτα και κοψτο…και μετα ριξε ουισκι και καυτηριασε το με πυρωμενο σιδερο.

…και μετα βαλτο σε μια μαυρη σακουλα και πετα το στα σκουπιδια. Νομιζω μετα θα νιωθεις πιο ηρεμος και ασφαλης.

Μπορει να το κρατησει και για σουβενιρ για να μην παει αδικα.