Πώς συνθέτετε/γράφετε?

Γειά χαρά!

Θέλω να ρωτήσω , όσους από εσάς γράφετε δική σας μουσική [και ιδιαίτερα για συγκροτήματα], πώς γράφετε τη μουσική σας?
Εγώ ας πούμε συνδέω το synth στο pc, και μέσω Guitar Pro γράφω όλα τα όργανα (εκτός από ντραμς).
Εσείς πώς τα γράφετε?
Επειδή όμως με το guitar pro τα κομμάτια κάπου χάνουν το ‘συναίσθημα’ ,πείτε κανένα πρόγραμμα για απευθείας ηχογράφηση του οργάνου στο pc, χωρίς να χρειάζεται το guitar pro :slight_smile:


Now playing: Therion - The Quiet Desert (Original Soundtrack)
via FoxyTunes

Εγώ παίζω κιθάρα, και επειδή ποτέ δεν τζαμάρουμε σοβαρά με τη μπάντα που είμαι, γράφουμε τα κομμάτια εγώ και ο lead κιθαρίστας, είτε μαζί, είτε ο καθένας σπίτι του.

Για το κομμάτι της σύνθεσης, εγώ κυρίως “κλέβω”:stuck_out_tongue: Ο κύριος λόγος που ακούω νέες μουσικές και συγκροτήματα, είναι για να ακούσω κάτι διαφορετικό και να προσπαθήσω να το μιμηθώ στην αρχή, και αργότερα να το προσαρμόσω στο κουλό μου παίξιμο και στυλ.

Τώρα για πρόχειρη ηχογράφηση, ίσα ίσα για να τη μοιράσω στα υπόλοιπα παιδιά απο τη μπάντα και να μάθουνε το κομμάτι και αυτοί, έχω ένα line6 looper (αυτό για την ακρίβεια: http://line6.com/jm4looper/) το οποίο συνδέω στο line in στην άθλια κάρτα ήχου του pc μου. Γράφω με cubase και το EZDrummer plugin. Θα τα βρείς με το κατάλληλο ψάξιμο, μαζί με όλες τις πληροφορίες για εγκατάσταση.

Αυτά και ελπίζω να σε βοήθησα λίγο:)

PS: Για σοβαρή ηχογράφηση σε σπίτι είναι άλλη ιστορία, και άλλο thread. Απλά υπέθεσα ότι αφού γράφεις με guitar pro και synth, δεν ζητάς κάτι επαγγελματικό. Αυτά!

ω, μια χαρά με κάλυψες, και εγώ για κάτι ‘πρόχειρο’ τα θέλω για να τα μοιράζω στους υπολοίπους :smiley: (για αυτά που γράφω για τον εαυτό μου στο πιάνο τα ηχογραφώ και στο κινητό :stuck_out_tongue: )
απλά θα ήθελα κάτι καλύτερο από το guitar pro :slight_smile:
όσο για το cubase κατά Piratebay μεριά νομίζω κάτι θα βρώ :stuck_out_tongue:
(είναι εύκολο στη χρήση? )


Now playing: Dubravka Tomsic - Piano concerto no. 5 in E flat, Op. 73 ‘Emperor’ - Allegro
via FoxyTunes

Κοιτα τα pm σου σε λίγο:p

Ναι, είναι εύκολο στις βασικές λειτουργίες του, κόψε, ράψε, κούνα περα δώθε. Είναι λίγο μανούρα μέχρι να το σετάρεις ανάλογα με την κάρτα ήχου σου, που να παίρνει είσοδο για record, και που να δίνει έξοδο τον ήχο, αλλά θα τα βρεις σιγά σιγά, και με googling.

Αξίζει το πρήξιμο που θα φας στην αρχή, κυρίως για το EZDrummer, που είναι απο τα πιο ρεαλιστικά και εύχρηστα drum machines που’χω χρησιμοποιήσει.

Παίδες, να συμπληρώσω, πιο ρεαλιστικό plugin για drums είναι το addictive drums, έχει δικό του μίκτη με εφέ κλπ και με τα κατάλληλα έτοιμα presets που υπάρχουν στο νετ, μπορείτε να πετύχετε αρκετά ρεαλιστικά αποτελέσματα. Καλές ηχογραφήσεις. :wink:

Mια χαρά είναι το guitar prο, μπορεί να γλυτώσει άπειρο χρόνο από το να προσπαθήσεις να βγάλεις τα κομμάτια με το αυτί, χώρια που αν χρειαζόταν να τα γράψεις σε παρτιτούρα θα ήθελες τόνους χαρτί και ώρες. Άσε που μπορεί να λειτουργήσει, με τα features που διαθέτει, σαν προπαραγωγή demo/album.

στην τουαλετα

Ενώ σερφάρω στο ίντερνετ, εμπνέομαι και αρχίζω να τραγουδάω συνήθως σε blues/jazz μελωδίες τις οποίες “ντύνω” αυτόματα με ό,τι στίχους μου κατεβαίνουν. Στην συνέχεια υπόσχομαι στον εαυτό μου να ηχογραφήσω τις μελωδίες με την πρώτη ευκαιρία. Και τελικά το ξεχνάω.:-k

με πάρα πολλά ναρκωτικά και γρανίτες φράουλα.

αχαχαχαχαχαχα κλασικος σαμαν :lol::lol::lol:

__Παίδες για βοηθήστε λίγο, ρωτάω εκ μέρους (αλλά και εν αγνοία) μιας φίλης αλλά για ιδίον όφελος (:stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :p).

__Παρακαλώ μπορείτε να μου εξηγήσετε βήμα-προς-βήμα την διαδικασία ηχογράφησης σε guitar pro!?!! :walkman:[-o<:stereo:

[ol]
[li]Πώς γίνονται οι συνδέσεις, τι hardware & software χρειάζεται;[/li][li]Γίνεται μόνο με Keys (midi έξοδος?) ή και με άλλα όργανα (π.χ. κιθάρα ή φωνή ή πώς γίνεται να μπει ένα ακουστικό όργανο εκεί μέσα στα μηχανήματα του διαόλου -χαχαχα) κι αν ναι ποιά όργανα, ή τι χρειάζεται;[/li][li]Και τέλος, το αποτέλεσμα ποιό ακριβώς είναι; Σου βγάζει νότες, κλειδιά, οπλισμους, τεμπο, ρυθμους; Ή πρέπει εσύ να δηλώσεις όλα τα προηγούμενα (π.χ. 6/8 στα 135 κλπκλπ) και αυτό βγάζει μόνο τις νότες και σου φιάχνει παρτιτούρα;[/li][/ol]

__Και φαντάζομαι αυτή η παρτιτούρα σώζεται μετά ως gpro αρχείο και είναι παραμετροποιήσημη, σωστά (για διορθώσεις, να γραφούν οι στίχοι στα σημεία τους κλπ);

__:slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:

Πρώτα την μουσική και μετά τα lyrics! Οσον αφορα την ηχογραφιση εχω μια πεταλιέρα (αυτή συγκεκριμένα http://fotos.anuncioneon.com/139418.jpg - δεν την προτείνω)που συνδέεται με το pc και με το προγραμμα Audacity (είναι Free) τα ηχογραφώ! :slight_smile:

χαχαχα! αυτό κάνω κι εγώ!.. αλλά μερικές φορές βολεύομαι και σε χαρτί… παίζοντας στο πιάνο και μετά κρατώντας μικρές σημειώσεις ίσα να θυμηθώ αργότερα την ιδέα που είχα ξερω γω…

το έχω πάθει πολλές φορές… (όταν δεν κάνω τα παραπάνω που έγραψα)…
και δεν υπάρχει πιο σπαστικό πράγμα… ειδικά όταν αυτά που είχα βρει/σκεφτεί ήταν καλά!..

Απ’όσο ξέρω (επειδή το έχω συζητήσει με άτομο που χρησιμοποιεί το guitar pro).
είναι παρόμοιο πρόγραμα με το finale… οπότε έχοντας χρησιμοποιήσει πολλές φορές το finale για αυτά που γράφω μόνη μου και όχι μόνο, μπορώ να σου πω ότι:

Είναι προγραμματα που υποστηρίζουν midi και ουσιαστικά φτιάχνουν παρτιτούρα.

Εκτός απο τη δυνατότητα που έχεις να γράφεις απο μόνος σου τα κλειδιά, τις νότες και το τέμπο, ένας άλλος τρόπος είναι να παίζεις στο synth, ή σε κάποιο άλλο όργανο με midi έξοδο… και απευθείας η παρτιτούρα να γράφεται μόνη της στο πρόγραμμα.
Οπότε σ’αυτήν την περίπτωση, μπαίνουν μόνα τους τα κλειδιά και όλα…
Αλλά εδώ πρέπει να είναι κανεις προσεκτικός, να τα παίξει “σωστά” για να γραφτούν και σωστά… έτσι δηλαδη όπως θέλει… γιατί μετά αν γίνουν λάθη, φαντάζομαι πρέπει να κάθεται να τα διορθώνει ένα ένα… (πόσο μάλλον λάθη στον χρόνο… στις αξίες… εκεί θα γινόταν αχταρμάς… χαχαχα).

Και, ναι μετά το αρχείο το σώζεις στη μορφή που σου δίνει το εκάστοτε πρόγραμμα…
και είναι παραμετροποιήσιμο. μπορείς να προσθέσεις στίχους και ό,τι θες.

Επίσης, στο φινάλε (δεν ξέρω εδώ τι παίζει με το guitar pro) μπορείς να “κλειδώσεις” την παρτιτούρα σου αφού θα την έχεις ολοκληρώσει,… (δηλαδή να έχεις βάλλει και στίχους κλπ… ) έτσι ώστε να μην πάθει κάποια ζημιά, και χαθεί πολύτιμη δουλειά…

Ναι κι εγώ συνήθως πρώτα ξεκινάω με τη μουσική, αλλά έχουν υπάρξει φορές που είχα πρώτα τους στίχους… ή γεννήθηκαν μαζί…

Α, και το Audacity είναι πανεύκολο και γαμάτο! Τα σπάει…

Πολυ διαφωτιστικο το ποστ που εκανες.:slight_smile:

Αλλα εδω, μπορεις να μου πεις πως ακριβως μπορω να συνδεσω την ηλεκτρικη μου κιθαρα?:-k

λοιπόν:
σχετικά με τις συνδέσεις. εγώ έχω σχετικά καινούργιο μοντέλο πλήκτων το οποίο φέρει θύρα usb, πράγμα που ξεμπλέκει αρκετά τα πράγματα :stuck_out_tongue: . απλά εγκατέστησα τον driver ths KORG στο pc, και όποτε θέλω να γράψω κάτι με το guitar pro, απλά συνδέω τα πλήκτρα μέσω usb , ανοίγω το Guitar pro, και από εκεί έχει κάπου μια επιλογή που λέει ‘είσοδος MIDI ενεργή’. το επιλέγεις και ότι παίζεις πλέον στα πλήκτρα γράφεται (και φαίνεται) αυτόματα στη παρτιτούρα που έχει ανοίξει το πρόγραμμα.(σκέψου το κάπως σαν το Word ένα πράμα :stuck_out_tongue: )

τώρα η βλακεία είναι ότι όταν γράφεις, οι αξίες των νοτών είναι προρυθμισμένες σε τέταρτα. αυτό σημαίνει ότι για να πετύχεις τη μελωδία που θες πρέπει να ρυθμίζεις με το χέρι τις αξίες. εν ολίγοις, δεν αναγνωρίζει τη διαφορα του να του παίξεις τέταρτα από το να του παίξεις τριακοστά δεύτερα :stuck_out_tongue: αυτό θα τα γράψει σε ότι αξία το έχεις ρυθμίσει. δεν είναι δύσκολο να το αλλάξεις αλλά μπορεί να φανεί χρονοβόρο ειδικά όταν γράφεις μεγάλες συνθέσεις.

σχετικά με τους οπλισμούς τα κλειδιά και τους ρυθμούς αυτά είναι πολύ έυκολο να τα αλλάξεις, και μάλιστα να βάλεις διαφορετικούς ρυθμούς/οπλισμούς/κλειδιά μέσα στο ίδιο κομμάτι αν θες.
σου έχει ακόμα και εικονικό keyboard που σου δείχνει ποιες νότες παίζονται, αν σε βοηθάει.
τέλος, ναι η παρτιτούρα σώζεται σε αρχείο gp αλλά μπορείς να τη σώσεις και σαν ακολουθία MIDI (να τη περάσεις και να την ακους στο κινητό σου ξερω γω :stuck_out_tongue: ) , αλλά και ως PDF , και διάφορα άλλα .

αυτά!
ελπίζω να σε φώτισα λίγο :smiley:


Now playing: Nightwish - Tutankhamen
via FoxyTunes

__Cloister & Uru… :ok::bow::respect::thumbup::yahoo:

__Αντε, επιτέλους, ίσως λυθούν μερικά διαδικαστικά θέματα που μας είχαν ταλαιπωρήσει πολύ… :papas: :lol:

__θένκ γιου σο μάτς! :smiley:

Τρομερό thread!
Θα προσπαθήσω να βοηθήσω αν και η ανμπερντ και τα άλλα παιδία τα κάλυψαν σχεδόν όλα :lol:

  1. Όλα ξεκινούν από την έμπνευση. Αν δεν την νιώσεις άστο καλύτερα :stuck_out_tongue: γιατί όσο και να κάθεσαι πάνω από την παρτιτούρα λευκή θα μένει! Προσωπικά εμπνέομαι από γνωστές η μη μελωδίες, κυρίως blues/ jazz και experimental ακούσματα.

  2. Ξεχωρίζω 3 τρόπους σύνθεσης, ο πρώτος είναι ο πειραματισμός σε πλήκτρα / κιθάρα(ακουστική προτιμότερο) ο δεύτερος απευθείας στο χαρτί με νοητική διαδικασία(αυτο προσπαθώ να πετύχω πλεον) και ο τρίτος είναι λυρικά… δηλαδή γράψιμο στίχων και έπειτα μελωδίας σιγοτραγουδώντας(αυτόν τον τρόπο χρισημοποιεί ο θεούλης maynard james keenan)

3.Επειδή στην σύγχρονη εποχή πρακτικό να έχεις άπειρα ντοσιέ με σκόρπιες ιδέες σε πεντάγραμμα ΔΕΝ έιναι, συνιστώ guitar pro. Συνδιάζει νοητική με πρακτική σύνθεση και σου δίνει ένα realistic system ώστε να ακούσεις το αποτέλεσμα σχεδον αντικειμενικά.

4.Προσωπικά γράφω βραδινές ώρες και κοιτάω να είμαι απόλυτα συγκντρωμένος(msn / facebook και ναι, ακόμα και rocking κλείνω) και διαυγής. Δεν ξέρω αν βοηθάει το LSD. θα δοκιμάσω και θα επανέλθω.

  1. Σε επίπεδο παραγωγής και sampling προτείνω fruity loops η cbase αν και με την τελευταία δεν έχω ασχοληθεί ποτέ.
    Και τα δύο πάντως δέχονται midi και κάνουν Real time recording . Όμως αν σε μερικά σημεία ξεφύγεις από το tempo σου πρέπει να το φτιάξεις χειροκίνητα.

6.Τώρα το να βγάλεις μουσική: φυσικά πρέπει να καταλήξεις σε ρυθμό και μέτρα(εκτός αν γουστάρεις math core φάση :P) μετά να σκεφτείς την συγχορδία που σου αρέσει στο αυτί και να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου δομή κομματιού(που θα χαλαρώνει που θα χώνει αν θα σβήνει στο τέλος κ.ο.κ)…
Αν και μπορείς να βασιστείς εξ’ολοκλήρου σε προκαθορισμένο κλειδί, εγώ πάντα έγραφα ελεύθερα και με την φαντασία.

Τελος, πραγματάκια όπως τίτλος κομματιού, θέμα, διάρκεια κτλ, βοηθάνε πριν καλά καλά αρχίσεις την σύνθεση σε επίπεδο έμπνευσης.

το ίδιο και εγώ

σχετικά με τη διάρκεια, δε νομίζω ότι αυτό το κανονίζεις (καλά , σαφώς μπορείς να κάνεις κάτι να διαρκεί πολύ λίγο ξερω γω, αλλά κατάλαβες τι θέλω να πω).
εγώ γράφω, και η διάρκεια πάει ανάλογα με την έμπνευση και τι ιδέες υπάρχουν διαθέσιμες :stuck_out_tongue:


Now playing: Maximum the Hormone - Chu Chu Lovely Muni Muni Mura Mura Purin Purin Boron Nururu Rero Rero
via FoxyTunes

συμφωνώ!

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

Εδώ ένα σχετικό λινκ. Είναι η Αγαπημένη μου Τόρι, που περιγράφει το πως είναι να γράφεις… πως έρχεται η έμπνευση, σε τι καταστάσεις μπαίνει το μυαλό/η ψυχή σου… πώς πας απο τη μία ιδέα στην άλλη…

http://www.youtube.com/watch?v=35FAB_yhPCE

wow, πως φαίνεται ότι το ΝΙΩΘΕΙ πραγματικά.