Μουσικές ορολογίες

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει κάποιους μουσικούς ορισμούς στην ροκ μουσική (π.χ. γεφυρα,ριφάρισμα,άκορντα κτλ )

Ευχαριστώ εκ των προτέρων …

Γεια σου Adrian Smith και καλως ήρθες στο φόρουμ. Καλά posts!

Λοιπόν, Εσύ απ’ο,τι κατάλαβα παίζεις κιθάρα??

Εγώ έχω κλασσικές σπουδές, παρ’ολ’αυτά έχω μια γενική ιδέα και πάνω σε ROCK μουσικούς όρους.

[SIZE=“2”]Γέφυρα:[/SIZE] είναι το πέρασμα απο το ένα μέρος του κομματιού σε ένα άλλο που διαφοροποιείται απο αυτό σε μελωδία, ρυθμό ή γενική αίσθηση… Για παράδειγμα, οι γέφυρες στα τραγούδια μπαίνουν ή ανάμεσα στο κουπλέ και στο ρεφραίν, ή λίγο πριν το τελευταίο μέρος (το οποίο συνήθως είναι ρεφραίν) μπαίνει μια γέφυρα που οδηγεί ή σε πιο μεγαλύτερες δυναμικές ώστε να ανέβει η ένταση του κομματιού ή σε κάποιο κατάλληλο κλείσιμο της σύνθεσης που έχει σκεφτεί ο μουσικός ή η μπάντα που έχει γράψει το κομμάτι.
Τώρα απο τι αποτελείται μια γέφυρα?.. αυτο εξαρτάται πάντα απο τον συνθέτη, ή θα είναι ένα πέρασμα με μια ακολουθία συγχορδιών-ακόρντων (τα οποία θα εξηγήσω παρακάτω) … ή κάποια ειδική μελωδία ή σόλο που θα παίξει στην κιθάρα ο lead guitarist της μπάντας… πάντα εξαρτάται απο την έμπνευση… (εξάλλου, αυτή να υπάρχει είναι το ζήτημα… και όλα τ’αλλα ερχονται εύκολα… χεχε)
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: στο Smile Linesτων Incubus, πρόσεξε τα σημεία απο το 2:07 που τελειώνει το ρεφραίν με τη λέξη “stops”, εκεί μπαίνει η γέφυρα και τελειώνει στο σημείο 2:39 όπου αρχίζει το “κλείσιμο” του τραγουδιού… με το “this isn’t coincidence”…

[SIZE=“2”]Ριφ-ριφάρισμα:[/SIZE] Ριφ είναι μια συγκεκριμένη χαρακτηριστική μελωδία που κάνει το τραγούδι ή ένα σημείο του τραγουδιού να ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ… Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που ακούγεται στην αρχή του “Smoke on the water” των Deep Purple, ή στην αρχή του “Paranoid” των Black Sabbath.
Και “ριφάρω” σημαίνει παίζω τη συγκεκριμένη χαρακτηριστική μελωδία… ή “φτιάχνω” ένα συγκεκριμένο ριφ.
Στον κλασσικό τομέα, (πληροφοριακά) αυτό είναι ένα πρωταρχικό στοιχείο της φόρμας (φόρμες λέγονται τα είδη των μορφών που φτιάχνονται οι κλασσικές συνθέσεις, όπως σονάτα, ροντό, τρίο, καντάτα κλπκλπ… ) που ονομάζεται μοτίβο και για να έχουμε μια ιδέα δίνω για παράδειγμα αυτήν την μελωδιούλα που ακούγεται στο μεγάλο ΣΟΥΞΕ χεχε… του ΑΘΑΝΑΤΟΥ L.v.Beethoven: “Συμφωνία νούμερο 5, πρώτο μέρος

ΤΑ ΤΑ ΤΑ ΤΑΑΑΑΑΝ!

Να τονίσω ότι δεν είναι απαραίτητο ένα ριφ, ή μια γέφυρα (που μπορεί να αποτελείται απο ριφς) να την παίζει απαραίτητα μια κιθάρα, μπορεί δηλαδή να παιχτεί απο οποιοδήποτε όργανο… εξαρτάται πάντα την έμπνευση όπως είπαμε…

[SIZE=“2”]Ακκόρντα-Συγχορδίες: [/SIZE] είναι συνήχηση (δηλαδή παίζονται και ακούγοναι μαζί) 3 και πάνω νοτών. Για παράδειγμα: Do-Mi-Sol>> είναι το Ακκόρντο που ονομάζεται C ή Do+ (Do majore ή Ντο Μείζονα).
Και ανάλογα με το τι προσθέτεις παραπάνω παίρνει ανάλογη ονομασία δηλαδή: αν προσθέσεις την Σι b, θα γίνει C7 ή Do+ μεθ’ευδόμης.

>>αν κάνω λάθος κάπου, παρακαλώ κάποιος πιο ενημερωμένος απο μένα στο ροκ αντικείμενο-θεωρία κλπ, να ενημερώσει το παιδί.

:lol: Ο Adrian Smith ρωτάει τι είναι το riff!

__ΤΕΛΕΙΟ!! :lol: :lol: :bow2::lol3::lol3::lol3::bow2: :lol: :lol:

ντάξει, πλάκα έχει έτσι όπως το’πες…
Αλλά, στην τελική το παιδί ρώτησε γιατί δεν ήξερε τους όρους… Μπορεί τώρα να έπιασε να μάθει κιθάρα… δεν ξέρω…

Και κοίτα μεγαλύτερη πλάκα:
Αυτός, ξέρει τον Adrian Smith, και δεν ήξερε τι είναι το ριφ.
Εγώ, ξέρω τι είναι το ριφ, και δεν ήξερα τον Adrian Smith.

Αίσχος αγαπητή!
Πάντως όντως είχε πλάκα αλλά εντάξει τώρα θα μάθει και θα αρπάξει την Lado Earth και θα την σκίσει ο παικταράς!:D:D

μπορεί να είμαι αίσχος… αλλά είμαι αγαπητή…

Πάντως, δε χαλιέμαι… ήταν πολύ καλή ευκαιρία να τον μάθω… οπότε κερδισμένη βγήκα…

ε απο τοτε που γυρισε στους μειντεν ξεχασε.

Ρε παιδιά ήξερα τι είναι το riff ,απλά ήθελα μια πιο επιστημονική εξήγηση ,και για να δώσω παράδειγμα ,για το τι εννω μουσικές ορολογίες…
Ευχαριστώ φίλε UnburntKhaleesi …
Oύτε κιθάρα παίζω,ούτε άσχετος είμαι,απλά λατρεύω Maiden…

fixed

A, και παρακαλώ! Χαίρομαι που σε βοήθησα…