Ελληνικη οικονομική κρίση/δντ/νεα μετρα

Πραγματικα μακαρι να εχω αδικο :p.Αλλα αν σκεφτεις οτι για αυτη την κριση που επικρατει στην Ελλαδα τα περισσοτερα “οικονομικα μυαλα” κοιτανε πως να επωφεληθουν απο την κατασταση και οχι πως να την επιλυσουν ψιλοαπελπιζεσε.

H οικονομία ασχολείται με ένα επίπεδο της κοινωνικής ζωής,επομένως δεν ευθύνονται μόνο οι οικονομολόγοι(αν και όλα είναι αλληλένδετα).Επίσης εξαρτάται τι θεωρείς “οικονομικά μυαλά”.

Όπως και να έχει,κατανοώ τους προβληματισμούς σου και το πως βλέπεις τα πράγματα,δυστυχώς όντως κάπως έτσι φαίνονται και εκεί είναι το πρόβλημα(όχι δικό σου,γενικά ότι έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση όπου νομίζει ο κόσμος ότι κάνουν κουμάντο κάποιοι-σε αυτό δεν φταις εσύ,ούτε κανένας-)

προφανως και δεν φταινε μονο οι οικονομολογοι.Kαι για να το θεσω κι αλλιως οι οικονομολογοι αυτοι καθε αυτοι δεν φταινε καθολου.Απλα επειδη ασχολουνται με ενα τοσο σημαντικο τομεα της ζωης των ανθρωπων γινονται εργαλεια τα οποια εκμεταλλευονται ατομα για να αποκτησουν χρημα και δυναμη.

Επισης δε νομιζω να ειναι μυθος το γεγονος οτι ιδιωτικα συμφεροντα κανουν κουμαντο σε ολοκληρα κρατη…Αλλα τωρα το παμε σε επιπεδο συνωμοσιολογιας κι ετσι το θεμα :stuck_out_tongue:

Λες; Πάντως, το να έχουμε υπεράριθμους δημόσιους υπαλλήλους, δημόσιους φορείς φαντάσματα, ατελείωτη στείρα γραφειοκρατία, αμέτρητα αναξιοποίητα ακίνητα, συνταξιούχους σαράντα πέντε ετών, αρτιμελείς δικαιούχους αναπηρίας, μόνιμους φοροφυγάδες, ισόβιους φοιτητές κλπ., όλα αυτά δεν μοιάζουν με στολίδια δημοσίου συμφέροντος. Και αυτά, δηλαδή, ιδιωτικά συμφέροντα μού φαίνεται πως εξυπηρετούν. Αν πράγματι υπάρχει συνομωσία και θεωρείς πως βλέπεις ποιοι συνωμότησαν από την μία πλευρά, πρέπει να αναρωτηθούμε και ποιοι συνωμότησαν από την άλλη πλευρά.

Ειναι περιπλοκο και πολυσδιαστατο το ολο προβλημα που συζηταμε και φαινεται απο το γεγονος οτι συνεχεια το πηγαινουμε απο τη μια διασταση στην αλλη :stuck_out_tongue:

Οταν λεω για τις “συνωμοσιες” εννοω αυτο ακριβως που βλεπουμε στις ταινιες.Αυτοι που εχουν το χρημα να παιρνουν τηλεφωνο τον πρωθυπουργο και να καθοριζουν την πορεια ολοκληρης της χωρας.Για παραδειγμα ο πολεμος της Αμερικης για τα πετρελαια.αμα ηταν επιτυχης περισσοτερο κερδισμενες θα ηταν οι ιδιωτικες επιχειρησεις και στη συνεχεια εμμεσα θα επωφελουταν η οικονομια της χωρας.

Εσυ το πηγες στην ηθικη διασταση της υποθεσης,που στην Ελλαδα επαιξε καθοριστικο ρολο για την κατασταση που επικρατει.Δεν υπαρχει καποια συνωμοσια στο να παριστανεις τον αναπηρο και να παιρνεις λεφτα του ελληνικου δημοσιου,ουτε στο να εισαι βουλευτης και να διοριζεις τα παιδια σου,τη γυναικα σου,τα ξαδελφια σου και 15 ψηφοφορους στο δημοσιο.Ολα αυτα δειχνουν απλα τον αμοραλισμο που επικρατει εδω και χρονια στη χωρα μας.Και συγκεκριμμενα μερα με τη μερα που ξεσκεπαζονται ολο και περισσοτερα σκανδαλα,αρχιζω να πιστευω οτι τελικα μονο εμεις φταιμε για το κακο που μας βρηκε.

Άσχετο αλλά αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας μου θύμισαν το καινούριο ντοκιμαντέρ του Κούλογλου “Ολιγαρχία”.Γενικά τέτοια έχουν πέραση αυτές τις μέρες,τον είχα πετύχει στην Τσουκαλά μια μέρα και έλεγε “να ας πούμε είναι ένας οικονομολόγος,αυτός ο Φρηντμαν” για να προσωποποιήσει σε αυτόν τον διάβολο,την κατάρα,την φτώχεια και άλλα τέτοια,πάντα με ακρίβεια και γνωση:lol::lol:

Ώρες ώρες θέλω να υιοθετήσω λογικές ΝαητΣκαη

Ορισε τες ακριβως ποιες ειναι αυτες οι λογικες για να τις κανω πατεντα. Να ειναι registered trademark. :!:

Ωραια, εβγαλες ασχετο και τον Κουλογλου !
Αν απο δευτεροετης φοιτητης εχεις καβαλησει τετοιο καλαμι σχετικα με την ορθοτητα των αποψεων σου, δεν θελω να φανταζομαι που μπορει να φτασει αυτη η αλαζονεια.
Νταξει, ολοι εχουμε περασει απο αυτο το σταδιο, που στα 19 μας νομιζαμε οτι κατειχαμε την Απολυτη Αληθεια (σε ολους τους τομεις), αλλα οσο μεγαλωνεις τοσο καταλαβαινεις οτι τοτε δεν ηξερες πραγματικα τιποτα και δεν ειχες δει ακομη τιποτα.
Γι’αυτο σε συμβουλευω να κρατησεις χαμηλα την μπαλα γιατι αλλιως εκτιθεσαι. Τωρα μπορει να μην το καταλαβαινεις, σε λιγα χρονια ισως. :wink:

Κάντε μια χάρη σε εμένα ή στον εαυτό σας και ακούστε, ακόμα και αν τελικά διαφωνήσετε

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6pX4LpU7FKY#!

Bρε αγόρι μου δεν έβγαλα άχρηστο τον Κούλογλου,καλά να είναι ο άνθρωπος και κατά τα φαινόμενα είναι και καλός στην δουλειά του(δεν μπορώ να κρίνω την σταδιοδρομία του,δεν την ξερω καλά καλά).
Απλώς είδα μία συνέντευξή του σχετικά με την νέα του δουλειά και μου έκανε εντύπωση ο τρόπος που μιλούσε για πράγματα που από ότι κατάλαβα ούτε ο ίδιος τα ήξερε καλά καλά,παρά μόνο τα γνωστά-και αναφέρομαι στον Φρηντμαν-που μόνο μειδίαμα μπορούν να προσφέρουν.
Και γενικά δεν έχω πρόβλημα να πω ότι δεν γνωρίζω πράγματα,που είναι πολλά,φαίνεται και από ερωτήσεις που κάνω εδώ μέσα μερικές φορές προς μεγαλύτερους.

Αλλά τι να κάνω όταν ακούω ότι ο Φρηντμαν και οι θεωρίες του γίνεται να εφαρμοστούν σε δικτατορίες.Δείτε είναι στην αρχή αρχή,χαρείτε σοβαρή ανάλυση

Ότι πρέπει για την κυράτσα δηλαδή που πιστεύει σε θεωρίες συνωμοσίας.

Χαίρω πολύ,αλλού εστιάζω εγώ.Αν θέλει να κρίνει κάποιος τον Φρηντμαν ας το κάνει(και εγώ είμαι από αυτούς που όσο γνωρίζω τέλος πάντων δεν συμφωνώ πλήρως μαζί του),άλλο όμως να τον ταυτίζεις με δικτατορίες.
Σοβαρός αριστερός ακαδημαϊκός δεν το λέει αυτό το πράγμα,τον παίρνουν με τις πέτρες οι ίδιοι οι ομοϊδεάτες του.

Αλλά έχει αναλυθεί εδώ μέσα νομίζω πάλι,οπότε ας μην το κουράζουμε

Δειτε το το βιντεο…Αυτο με την κεντρικη τραπεζα που τυπωνει χρηματα μονο για τις τραπεζες το εχω ακουσει κι απο αλλον οικονομολογο και γινοταν αναφορα για αυτο σε ενα βιντεο που ποσταρα πιο πριν και δεν το πιστευα.Η κεντρικη τραπεζα κοβει χρηματα και τα δανειζει στις τραπεζες με περιπου 1% επιτοκιο και οι τραπεζες με τη σειρα τους δανειζουν τα ιδια χρηματα στα κρατη με περιπου 8% επιτοκιο.Μπορειτε να μου βρειτε μια λογικη σε αυτο εδω το πραγμα?(γιατι εγω θα ελεγα οτι γινεται για κερδοσκοπικους λογους αλλα μην επαναλαμβανομαι…)

Εγώ απαντάω στο προηγούμενο ποστ σου με το οποίο προφανώς και ο ίδιος ο Φρήντμαν διαφωνεί αφού πίστευε ότι μπορούν οι θεωρίες του να εφαρμοστούν στη δικατορία του Πινοσετ. Μάλλον δεν έχει τόσο άδικο ο Κούλογλου να το χρησιμοποιεί ως παράδειγμα, τι λες; Τώρα αν κάποιος ταυτίζει το Φρήντμαν με δικατορίες είναι άλλη κουβέντα και δεν αφορά ούτε τον Κούλογλου ούτε το φόρουμ μας, νομίζω.

O Στέλιος Κούλογλου λέει κατά λέξη «αυτό το σύστημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο μέσα σε δικτατορία». Δεν λέει «και σε δικτατορία», λέει «μόνο». Συνεπώς, ναι, έχει «τόσο άδικο».

Ο Milton Friedman πράγματι, καθώς φαίνεται, συμβούλεψε τον Pinochet επιγραμματικά και με μια απλή επιστολή πώς να βελτιώσει την οικονομία της Χιλής. Μην αρχίζουμε τις μυθοπλασίες ότι δήθεν ήταν σύμβουλός του και ότι δήθεν στήριζε την οποιαδήποτε χούντα. Ο ίδιος ο Friedman είχε κατακρίνει επανειλημμένα, γραπτά και προφορικά, και την συγκεκριμένη δικτατορία και γενικότερα τα δικτατορικά καθεστώτα.

Επιπλέον, δεν αντιλαμβάνομαι γιατί να θεωρείται η πράξη του αυτή (της απλής γραπτής συμβουλής) κατακριτέα, δεδομένου ότι σύμφωνα με τη θεωρία του οι οικονομικές ελευθερίες φέρνουν προσωπικές ελευθερίες. (Αυτά γράφονται αναλυτικά σε βιβλία, για όποιον ενδιαφέρεται να ενημερωθεί και δεν αναζητά απλώς να φανατιστεί μέσα από τα μισόλογα ενός forum)

Άλλοι στέλναν επιστολές, άλλοι οπαδοί της ελευθερίας και εχθροί του επάρατου σοσιαλισμού πίναν τσάι με τον Πινοσετ…

Καταρχήν σχολιάσα αυτό που έγραψε ο Floydized που δεν έβαλε τη λέξη “μόνο”, δες λίγο πιο πάνω. Κυρίως όμως, το αν έχει δίκιο ή άδικο ο Κούλογλου είναι άποψη του καθένα. Εγώ ας πούμε πιστεύω ότι ούτε σε δικατορία μπορούν να εφαρμοστούν ούτε και πουθενά αλλού. Οπότε κι εγώ διαφωνώ με τον Κούλογλου. Αλλά το να διαφωνούμε με κάποιον μέχρι να βγάζουμε τις απόψεις του “θεωρίες συνωμοσίας”, όταν έχουν μία λογική βάση σκέψης, (“πού έχουν χρησιμοποιηθεί απολύτως οι θεωρίες του Φρηντμαν; Μόνο στη Χιλή. Τι είχαν εκεί; Δικτατορία. --> Μόνο σε δικτατορία μπορούν να εφαρμοστούν”) απέχει λίγο. Ξαναλέω, ανεξάρτητα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε.

Από εκεί και πέρα εγώ δεν κατέκρινα τίποτα (αν και το να συνδιαλέγεσαι με έναν δικτάτορα είναι από μόνο του κατακριτέο) παρά είπα ότι προφανώς ο ίδιος ο Φρήντμαν πίστευε ότι η θεωρία του μπορεί να λειτουργήσει και να φέρει αποτέλεσμα εντός μίας Χούντας. Και μάλιστα θεωρεί ότι ακριβώς επειδή οι αρχές του εφαρμόστηκαν, έπεσε τελικά και η Χούντα.

Ο εξορθολογισμός του δημόσιου τομέα , το μάζεμα των δημόσιων δαπανών, η ευελιξία της απασχόλησης …απλά συμβαίνει να γίνεται χαμός στην κοινωνία όταν έχουμε την εφαρμογή τέτοιων λογικών? είναι μια απλή σύμπτωση? ή δείχνει κάτι?

Σε μια κοινωνια με τοσο μεγαλο ποσοστο βολεμενων δημοσιων υπαλληλων - κηφηνων ειναι πολυ λογικο οτιδηποτε απειλει το φαγοποτι τους να τους βγαζει στους δρομους.

Είναι η τρίτη φορά που ποστάρω το συγκεκριμένο άρθρο κάπου στο πόντιουμ, αλλά μάλλον δεν βλάπτει να μπορεί όποιος δεν βαριέται να διαβάζει να έχει ολοκληρωμένη άποψη, όσο η κουβέντα επανέρχεται στην “σχέση” του Friedman με το καθεστώς Πινοσέτ κλπ.

Mandrake καταλαβαίνεις πως δεν απαντώ προσωπικά σε εσένα, το τελευταίο σου ποστ είναι σαφέστατο, απλά το quote γίνεται για να υπάρχει μία συνέχεια στα ποστς αφού στο μεταξύ έχουν γίνει και άλλα ποστς που ξέφυγαν από αυτό το θέμα.