Ιουλιος Βερν

Σαν σημερα πριν απο 183 χρονια γεννηθηκε ο ιουλιος βερν ενας απο τους σημαντικοτερους συγγραφεις ολων των εποχων.μιλαμε για μια ιδιοφυια που ενα αιωνα πριν ο ανθρωπος πατησει στη σεληνη(αν πηγε τελικα[-X) αυτος εγραφε το “απο τη γη στη σεληνη” και “γυρω απο τη σεληνη”.για να μη πω το “ταξιδι στο κεντρο της γης”.καταπληκτικη γραφη και αν και εχει συνδεθει με τa παιδικα-εφηβικα μας χρονια πιστευω πως ο καθένας οτι ηλικια και αν εχει απολαμβανει τ εργα του.

καποτε διαβαζα φανατικα και παρολο που τα χρονια περασαν τα βιβλια του εξακολουθουν να κοσμουν τη βιβλιοθηκη μου.

απο εμενα :respect: μιας και μου κρατουσε συντροφια πολλα ομορφα καλοκαιρια της παιδικης ηλικιας μου

α και προσωπικο αγαπημενο “το μυστηριωδες νησι” που οταν το ειχα διαβασει ειχα παθει κοκομπλοκ και παιζει να το διαβασα ξανα στα καπακια καμποσες φορες!

ελπιζω να μην παει απατο :=p

Ο Βερν πρέπει να είναι από τους ελάχιστους (αν όχι ο μοναδικός) συγγραφείς που θεωρούνται “κλασικοί” τόσο για την ΕΦ, όσο και για τη λογοτεχνία γενικότερα.

Και για να μην πω τα τετριμμένα περί αγαπημένων βιβλίων κτλ, να αναφέρω ότι το 1994 βρέθηκε ένα χειρόγραφο του που απορρίφθηκε από τον εκδότη με τιτλο “Το Παρίσι του 20ου αιώνα”. Τελικά κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, με σχεδόν 100 χρόνια καθυστέρηση και πρόκειται άνετα για το πιο προφητικό του βιβλίο. Αντιγράφω από wikipedia:

In the book, Verne predicted many things he thought would occur in the 1960s. Some came true, but some were so prescient that by the 1960s, people had not yet reached the standard. Among them are:

* Mutually assured destruction.
* skyscrapers
* gasoline-powered automobiles
* high-speed trains
* calculators
* The Internet (a worldwide "telegraphic" communications network)
* electric chairs (criminals "executed by electric charge")
* Computers

http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_in_the_20th_Century

Το βιβλίο πρέπει να κυκλοφόρησε και στα ελληνικά αλλά πήγε άπατο, καθώς θεωρείται το πιο απαισιόδοξο και δυστοπικό έργο του.

Όταν είσαι μαθητής δημοτικού-γυμνασίου σε μαγεύει απλά. Και τώρα να διαβάσω κάποιο που δεν έχω διαβάσει βέβαια πολύ πιθανό να με μαγέψει εξίσου πολύ (πχ ταξίδι στο κέντρο της γης).
Το αγαπημένο μου ήταν εύκολα το μυστηριώδες νησί. Ήταν το τέλειο βιβλίο όπως το φανταζόμουν σε εκείνη την ηλικία. Όσο φτιάχνανε το καταφύγιό τους ένιωθα λες και με προστάτευε κι εμένα και πωρωνόμουν :stuck_out_tongue:
Εξίσου τέλειο η σφίγγα των πάγων. Ακολουθούν δυο χρόνια διακοπές, γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες και ή το γύρω απ’ τη σελήνη ή το απ’ τη γη στη σελήνη, δε θυμάμαι ποιό είχα διαβάσει :p. Θυμάμαι ήταν 3 επιστήμονες σ’ ένα πράμα σαν διαστημόπλοιο και είχαν βρεθεί και στο dark side of the moon (???)

από τους αγαπημένους μου συγγραφείς στα χρόνια του δημοτικού και του γυμνασίου…
πρωτοπόρος στην επιστημονική φαντασία,τα περισσότερα από αυτά που ανέφερε στα βιβλία του έγιναν πραγματικότητα…
αγαπημένα μου
Από τη Γη στη Σελήνη
20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα
Ταξίδι στο κέντρο της Γης
Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες

Πω πω, πόσα χρόνια με πήγατε πίσω…

Αγαπημένος συγγραφέας της εφηβικής ηλικίας. Δε μπορώ να θυμηθώ το πόσες φορές διάβασα τα βιβλία που είχα και σε τι κατάσταση είναι, αν υπάρχουν κάπου. Μαγικοί κόσμοι, μυστηριώδεις ιστορίες, περιπέτειες, διαφορετικοί χαρακτήρες…

Από τα βιβλία του πάντα με εξίταραν πιο πολύ όσα είχαν σχέση με θάλασσα. Ως εκ τούτου…

Δεκαπενταετής πλοίαρχος
20000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα
Ο Μέγας Ανατολικός
Ο ναυγός της Κυνθίας
Η σφίγγα των πάγων (έπος)

και τα μυθικά
Η μυστηριώδης νήσος
Μιχαήλ Στρογκόφ

Δεν παίρνω όρκο ότι αν τα είχα σήμερα στη βιβλιοθήκη μου, δεν θα τα διάβαζα από την αρχή.

Μαγεία ο Ιούλιος Βερν. Όταν ήμουν Δημοτικό διάβαζα φανατικά τα βιβλία του. ‘‘Μιχαήλ Στρογκώφ’’, ‘‘Ο 15ετής πλοίαρχος’’, ‘‘Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες’’, ‘‘Ταξίδι στο κέντρο της γης’’, ‘‘20.000 λέυγες κάτω από τη θάλασσα’’, βασικά ό,τι έπεφτε στα χέρια μου ήταν απλά μαγικό. Ένιωθες λες και ήσουν εκεί, μέρος της ιστορίας. Τώρα δε νομίζω να θυμάμαι τίποτα πια, αλλά ψήνομαι να ξαναπιάσω κανένα.

Θεός, όταν ήμουν σε παιδική ηλικία μόνο αυτόν διάβαζα. Από τους μεγαλύτερους προφήτες που βγήκαν αληθινοί. Θυμάμαι έπαιρνα τα βιβλία από τις εκδόσεις Αστήρ, δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα η σειρά, αν ξέρει κανείς ας μας ενημερώσει.

Αυτό που με είχε πορώσει αφάνταστα ήταν ο Δεκαπενταετής πλοίαρχος, η Σφίγγα των Πάγων (που κάνει σύνδεση με τον Γκόρντον Πυμ του Πόε, ευφυέστατο!), αλλά και ο Μιχαήλ Στρογκόφ (που νομίζω ήταν σε 2 τόμους).

Θα ήθελα κάποια στιγμή να ξαναδιαβάσω κάποια από τα έργα του, να δω πώς θα μου φανούν. :respect:

Κι εγώ το ίδιο σκέφτομαι. Πώς θα μου φαινόταν 20+ χρόνια αργότερα. Δε νομίζω ότι θα με χάλαγε ιδιαίτερα.

Πρόσφατα ξαναδιάβασα 3-4 βιβλία του πάλι. θα νιώσετε όπως και την πρώτη φορά, αλλά και ακόμα καλύτερα καθώς γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα τώρα, καταλαβαίνουμε πράγματα που θα μας φαίνονταν περίεργα τότε.
Μυστηριώδες Νησί το αγαπημένο και λατρεμένο.

Έχω ακριβώς απέναντί μου στη βιβλιοθήκη τα βιβλία που με συντρόφεψαν όταν ήμουν μαθητής Δημοτικού:

Από τη γη στη Σελήνη
Δυο χρόνια διακοπές
Μιχαήλ Στρογγόφ
Ταξίδι στο κέντρο της γης
Τα τέκνα του πλοιάρχου Γκραν
Η σφίγγα των πάγων
Γύρω απ’ τη Σελήνη
Το μυστηριώδες νησί
Το κυνήγι του αερόλιθου
Ο κυρίαρχος του κόσμου
Το αστέρι του νότου
Ο πλοίαρχος Χαττεράς
Ο πύργος των Καρπαθίων
Ο πιλότος του Δούναβη
20.000 λέυγες κάτω από τη θάλασσα
Πέντε εβδομάδες με αερόστατο.

Τα περισσότερα από τις εκδόσεις “Ρέκου”. Κάποια άλλα από την “Άγκυρα”, τον “Μίνωα”, τον “Πεχλιβανίδη”.

Ακόμα είχα δανειστεί και διαβάσει τα:
Το εναέριο χωριό
Η πλωτή πολιτεία και ίσως τις
Μαύρες Ινδίες

Δύσκολα θα ξεχώριζα κάποιο περισσότερο αγαπημένο. Θυμάμαι ότι πιο πολύ εντύπωση μου είχαν κάνει το Μυστηριώδες νησί, Ο Πύργος των Καρπαθίων και Το ταξίδι στο κέντρο της γης. Το πιο παράξενο από όσα βιβλία του έχω διαβάσει είναι η Σφίγγα των Πάγων. Σα να το έχει γράψει ο Ε. Α. Πόε.
Έχει διαβάσει κανείς το Φλογισμένο αρχιπέλαγος που αναφέρεται στην ελληνική επανάσταση;

ξεκινησα κι εγω “το μυστηριωδες νησι” προχθες σχεδον και κοντευω να το τελειωσω (αν δεν ηταν και η εξεταστικη παραλληλα θα το ειχα τελειωσει ηδη). Διαβαστε το, θα καει το μυαλο σας.

αυτες με το σκληρο εξωφυλλο που ηταν ζωγραφισμενο???8O
εγω τα περισσοτερα τα εχω απο αλλες εκδοσεις αλλα θυμαμαι ειχα βρει το “απο τη γη στη σεληνη” σ αυτη την εκδοση(αν ειναι αυτη) και το ειχα παρει γιατι μ εκανε εντυπωση η εκδοση…
θυμαμαι μαλιστα το ειχα βρει στο υπογειο ενοσ βιβλιοπωλειου στα κατω ραφια μεσα σε στιβες βιβλιων.ουτε που πηγαινε το ματι σου…

Ναι μάλλον για το ίδιο μιλάμε. Σχετικά μικρού μεγέθους με ζωγραφισμένο εξώφυλλο, ήταν ολόκληρη σειρά. Βέβαια υπάρχουν όντως και σε πολλές άλλες εκδόσεις. Λοιπόν επειδή πορώθηκα τώρα θα μπω το βράδυ στα site των βιβλιοπωλείων (Πρωτοπορία κλπ) να δω τι εκδόσεις παίζουν αυτό τον καιρό.

Πολύ ενδιαφέροντα αυτά, δεν ήξερα οτι είχε γράψει τέτοιο βιβλίο, θα το τσεκάρω οπωσδήποτε. :thumbup:

Τί γίνεται βρε παιδιά; Όλοι εδώ μέσα διαβάσατε τα βιβλία του Ιούλιου Βέρν, όταν πηγαίνατε δημοτικό και γυμνάσιο; Αρχίζω να ντρέπομαι, γιατί εγώ η άχχχχρηστη δεν έχω καταξιωθεί ακόμα να διαβάσω ένα απ’τα βιβλία του :oops:, αν και έχω ακούσει τόσα πολλάαα γι’ αυτά! Δεν είναι και τόσο του γούστου μου γενικά οι ιστορίες φαντασίας (πιο πολύ μου αρέσουν οι ρεαλιστικές ιστορίες της καθημερινής ζωής). Το “η μυστηριώδης νήσος” τί λέει; Γιατί απ’ όσα γράψατε, μου κινήσατε την περιέργεια… Είναι και “βαρύ” βιβλίο, χαχαχα, αλλά αν αξίζει θα το παλέψω… Το βρήκα απ’τις εκδόσεις “βιβλιοπωλείον της εστίας” που γενικά, πρέπει να ναι απ’τις πιο αξιόλογες (έχουν εκδώσει ουκ ολίγα μεγάλα έργα). Ποιά είναι η γνώμη σας; …και πάλι φτου μου ! ! !

ωχ ηρθε στην επιφανεια το θρεντακι μου!

αντιγονη κατ αρχας ΦΤΟΥ ΣΟΥ:!:

διαβασε ασαπ μυστηριωδη νησο.τωρα λεμε.

ενταξει περα απο την πλακα ειναι υπεροχο βιβλιο.παναλαφρο και με απιστευτη πλοκη.θυμαμαι οταν το χα διαβασει ειχα μεινει 8O
δειχνει ποσο μεγαλο μυαλο ηταν ο βερν.βεβαια πανε και καμποσα χρονια απο τοτε που το διαβασα,αλλα ειναι συναρπαστικο!ετσι και αλλιως το περιεχομενο ενος βιβλιο δεν αλλαζει.

Πω δεν ηξερα καν οτι υπηρχε αυτο το θρεντ.Μεγαλος ερωτας στην παιδικη ηλικια ο Ιουλιος Βερν μας ταξιδευε ευχαριστα με της ιστοριες του.Το μυστηριωδες νησι,ο γυρος του κοσμου σε 80 ημερες,20.000 λευγες κατω απο την θαλασσα,Μιχαηλ Στρογκοφ,Ταξιδι στο κεντρο της γης :respect:

…με το ίδιο στόρυ (σε παραλλαγές) καταπιάστηκαν τόσο ο[B] Ποε /B [/I]και ο [B]Λάβκραφτ[/B] ("[I]τα Βουνά της Τρέλας[/I]"). Εκείνη την εποχή, οι θεωρίες ([I]και εξαιτίας της ανακάλυψης του παράξενου και μυστηριώδους χάρτη του Πίρη Ρεϊς[/I]) περί ερειπιων πανάρχαιου πολιτισμού θαμμένου στους αρχαίους πάγους της Ανταρκτικής έδιναν και έπαιρναν…