Νέο Νομοσχέδιο Υγείας

Η αφορμή για το συγκεκριμένο thread είναι η κατάσταση που επικρατεί στο κρίσιμο τομέας της Υγείας με το νέο ΕΚΤΡΩΜΑ νομοσχέδιο της δημόσιας υγείας που καταργεί βασικές αξίες και ανάγκες των ιατρών και μετατρέπει ο κύριος Λοβέρδος με τις επιταγές του ΔΝΤ

Ορίστε τι λέει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.

Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π.Ι.Κ.Α.

ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Αθήνα 7.2.2011

[COLOR=“Red”]ΘΕΜΑ: ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ Π.Φ.Υ. ΜΕΣΩ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ενδημικό χαρακτήρα έχει λάβει ο καθ? υποτροπήν ευτελισμός της αξιοπιστίας της Επίσημης Ελληνικής Πολιτείας.

Την ώρα που η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει το ισοπεδωτικό Νομοσχέδιο για την υγεία, από το παράθυρο επιχειρείται το ξεπούλημα της Π.Φ.Υ. στους «νονούς» της υγείας για τρίτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, μέσα από το Σχέδιο Νόμου για τα «ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ», αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών.

Το Καλοκαίρι του 2008 ο κ. Αβραμόπουλος εν κρυπτώ απεπειράθη με Π.Δ. να εκχωρήσει την Π.Φ.Υ. στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Το νομοθετικό πραξικόπημα ακύρωσαν, ο ξεσηκωμός της Ιατρικής Κοινότητας, η αντίδραση και της τότε Αντιπολίτευσης ΠΑΣΟΚ και των λοιπών κομμάτων.

Ο κ. Αβραμόπουλος όμως ολοκλήρωσε λάθρα το θεάρεστο έργο της παράδοσης της Δημόσιας Υγείας στα χέρια των ολιγοπωλίων με το Π.Δ. 180/2009, δύο ημέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές τον Οκτώβρη του 2009, προς Δόξαν της Δημοκρατίας.

Η Κα Ξενογιαννακοπούλου που τον διεδέχθη, άμεσα με νέο Π.Δ. 188/2009, αποκατέστησε τα πράγματα, κατηγορώντας τον προκάτοχό της για το ατόπημά του.

Σήμερα η ίδια Κυβέρνηση που «αναθεμάτιζε» και κατήργησε το Π.Δ. Αβραμόπουλου το επαναφέρει μέσω του άρθρου 2 του Σχεδίου Νόμου για τα «ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ», προφανώς και αυτή δέσμια των επιχειρηματικών συμφερόντων που λυμαίνονται το χώρο της υγείας, ενώ κατά τ?άλλα τα εξορκίζει.

Δίνεται η δυνατότητα σε οποιαδήποτε μορφής μη ιατρική εταιρεία που το 100% έχουν μη γιατροί, να παρέχει υπηρεσίες Π.Φ.Υ. και να ανοίγει αλυσίδες Ιατρικών Κέντρων.

Ο κ. Λοβέρδος δεν έχει το θάρρος να επωμισθεί την πολιτική ευθύνη για την πλήρη αποδιάρθρωση του Συστήματος Υγείας και μεταφέρει την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών.

Αν αυτό δεν είναι Αίσχος και Ντροπή.

Αν αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας, ας μας πουν τι είναι;

Καλούμε τα Κόμματα και τους ?Ελληνες Βουλευτές, επιτέλους να θέσουν τέρμα στην εκποίηση και εμπορευματοποίηση του Κοινωνικού Αγαθού της Υγείας.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ιατρικών Φορέων[/COLOR]

Πάρτε και το νομοσχέδιο.
Γιατί οι αντιδράσεις του Ιατρικού Συλλόγου είναι υπερβολικά ακραίες. Ας το κρίνει καθείς όπως νομίζει.

http://www.yyka.gov.gr/ministry/grafeio-typoy/deltia-typoy/2010/ioylios/schedio-nomoy-toy-ypoyrgeioy-ygeias-kai-koinonikis-allileggyis-anabathmisi-toy-ethnikoy-systimatos-ygeias-kai-alles-diatakseis

Θα κάνω έντιτ με 1-2 σχόλια εν καιρώ.

Όσοι έχουν λεφτά μια χαρά υγεία θα χουν. οι υπόλοιποι το μπούλο.

χμ αυτό ισχύει και τώρα όμως.
Γενικά παρότι λόγω της δουλειάς μου είμαι αρκετά κοντά στα αιτήματα των γιατρών, η ρητορική τους δε με έχει βοηθήσει να κατανοήσω τις θέσεις τους.
Δεν εμπιστεύομαι το πασοκ να φτιάξει σοβαρό ΕΣΥ φυσικά, αλλά και πάλι ο αγώνας των γιατρών μου φαίνεται λίγο κάπως.

Κάθε φορά που κατατίθεται ανάλογο νομοσχέδιο για την υγεία, την παιδεία, το περιβάλλον και λοιπά κοινωνικά αγαθά γίνεται η ίδια ιστορία.

Ένα τμήμα του νομοσχεδίου, συνήθως αυτό που πατάει πάνω του επιοκοινωνιακά η κάθε κυβέρνηση, είναι που υπόσχεται την εξάρθρωση του παλιού σάπιου συστήματος, την διευκόλυνση των πολιτών και το ξεβόλεμα των μέχρι τώρα “προνομιούχων”. Πράγματα δηλαδή που στοχεύουν στο θυμικό του μέσου μικροαστού πολίτη. Σε αυτό το τμήμα του νομοσχεδίου χρησιμοποιούνται ορολογίες που σε ουδέτερη ανάλυση είναι κοινά αποδεκτές, παράδειγμα η “αξιολόγηση” στην παιδεία. Σου λέει η πλειοψηφία των πολιτών που έχει κυριαρχηθεί από την μικροαστική ιδεολογία “εγώ αξιολογούμαι στη δουλειά μου, οι καθηγητάδες γιατί να μην αξιολογούνται? ααα, είναι βολεμένοι, γι αυτό!”.

Το άλλο τμήμα του εκάστοτε νομοσχεδίου είναι αυτό που σιγά-σιγά διαλύει τον δημόσιο χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού που πραγματεύεται και μετακυλιεί το κόστος από το κράτος συνολικά στον πολίτη ατομικά, διογκώνοντας βέβαια έτσι τους ταξικούς φραγμούς. Δείτε το παράδειγμα στα ΜΜΜ. Τα ΜΜΜ χρηματοδοτούνται από δύο πηγές (θα μπορούσαν να έχουν και πολύ μεγαλύτερα έσοδα από παροχή διαφημιστικού χώρου βέβαια, αλλά πού να το σκεφτούν αυτό το ενδεχόμενο τα εργατικά μυαλά των διοικήσεων), την επιδότηση απ’ το κράτος και τα έσοδα από τα εισιτήρια. Οπότε λέει το κράτος “ας μειώσω εγώ την επιδότηση για να μειώσω το έλλειμμα που μου ζητάει η τρόικα και θα αυξήσω το κόστος ατομικά στον κάθε πολίτη μέσω του εισιτηρίου”.

Το ίδιο γίνεται και τώρα στην υγεία. Μπορεί ανάμεσα στους απεργούς γιατρούς να είναι πολλοί που θίγονται προσωπικά τους συμφέροντα, δεν αντιλέγω. Εϊναι ευθύνη αυτών που πραγματικά αγωνίζονται για δημόσια υγεία να τους απομονώσουν. Αλλά το βασικό πρόταγμα πρέπει να είναι ότι το εισόδημα δεν πρέπει να ΠΑΙΖΕΙ κανέναν ρόλο όσον αφορά στη ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη που λαμβάνει ο πολίτης.

“Χακάρανε” το site του υπουργείου
Μπείτε, μπείτε :slight_smile:
http://www.yyka.gov.gr/

Δεν το βλέπω ρε zouglau χακαρισμένο…
Μήπως το ξαναφτιάξανε?

Ωπα, τι έγινε ρε; Πως τα κατάφερε να μπαναριστεί ο Ρομάντικ; :-s

Το ξέσκισε στο flamming στο τόπικ του ΠΑΟΚ και δεν άφηνε την κουβέντα να προχωρήσει.

Ον τόπικ, δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλες τις αλλαγές στη νομοθεσία, για αυτό αν μπορείς ΚρισΠ, μπορείς να μου πεις συνοπτικά ποιες είναι οι αλλαγές που υπονομεύουν το δημόσιο χαρακτήρα (μην παιδευτείς με κατεβατό - πολύ συνοπτικά και θα το ψάξω μετά); Και δεν κατάλαβα ακριβώς αυτό με το εισόδημα που λες. Δηλαδή ήδη και τώρα, αν θες (/μπορείς) δεν πληρώνεις μεγαλύτερη εισφορά στο ΙΚΑ και έχεις κάποια ιδιαίτερα προνόμια; Όπως δωμάτια με λιγότερο κόσμο στα νοσοκομεία, κλπ; Τι διαφορετικό θα έχει τώρα; Προτεραιότητα στο νοσοκομείο;

Ειλικρινά δεν ξέρω, είμαι λίγο εκτός επικαιρότητας εδώ και 3 εβδομάδες