Απορία σχετικά με θέμα μουσικής θεωρίας

Καλησπέρα παίδες ονομάζομαι Νίκος είμαι 17 και παίζω 2 χρόνια ηλεκτρική κιθάρα.
Αρχικά ξεκίνησα με έναν δάσκαλο αλλά σταμάτησα επειδή κατάλαβα απο ένα σημείο και μετά ότι δεν τον χρειαζόμουν.ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ.
Που λέτε παιδιά έχω καταντήσει να μπορώ να παίξω ακόμα και τα πιο δύσκολα σόλο τον Megadeth και όταν μου λένε ρίξε μας ενα μι μινόρε να κοιτάω σαν μαλάκας(συγνωμη για την έκφραση)…
οταν λέω μουσική θεωρία ενοώ ας πούμε οτι το Ε=Mι όχι για την ιστορία της μουσίκης επίσης δεν μπορώ να διαβάζω παρτιτούρες -.-
θα ήθελα να μου πείτε αμα ξέρετε κάποιον οδηγό ώστε να με βοηθήσει λίγο και στα αγγλικά ακόμα να είναι δεν με πειράζει …

Εγώ θα πρότεινα να ξεκινήσεις να διαβάζεις το “η θεωρία της μουσικής” του Αμάραντου Αμαραντίδη, τόμος 1 στη σειρά “το τονικό μουσικό σύστημα”. Το βρίσκεις από τις εκδόσεις Νακα-παπαγρηγορίου στη στοά πεσματζόγλου. Έχει 19-20 ευρώ, αλλά τα έχει όλα και είναι σχετικά καλογραμμένο. Για βασικές γνώσεις είναι ό,τι πρέπει. Μόλις το τελειώσεις τραβάς μια γερή επανάληψη, και μετά από το Σεπτέμβρη βρίσκεις ένα καλό δάσκαλο και ξεκινάς μαζί του, αφού έχεις αναγνωρίσεις και το λάθος σου μόνος σου. Αυτός θα σε βάλει σε πρόγραμμα για να προχωρήσεις παρακάτω.

Προσυπογράφω, πολύ καλό βιβλίο,κι εγώ παλιά αυτό είχα κάνει σε αντίστοιχη φάση με εσένα Ickaz,δλδ ξεκίνημα εκμάθησης κιθάρας-μουσικής

  1. Κόψε τις ταμπλατούρες… Κατέβασε κανένα Guitar Pro για να βλέπεις εκεί τα κομμάτια που θέλεις να παίζεις…

  2. Τα βιβλία που σου προτείνουν τα παιδιά δεν τα ξέρω… Εγώ θα σου πρότεινα το Berklee vol 1 που είναι τα πρώτα βιβλία για ηλεκτρική κατά την γνώμη μου…

  3. Κόψε τις ταμπλατούρες…:stuck_out_tongue:

Το πρώτο και βασικότερο, πριν κάνεις ο,τιδήποτε, είναι να ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά την ταστιέρα σου, με κλειστά τα μάτια πού είναι η κάθε νότα με όλα τα ονόματα και ει δυνατόν τον ήχο κάποιων βασικών σημείων μιας οκτάβας (π.χ. το να ξέρεις πώς ακούγονται οι νότες στις ανοικτές χορδές σου είναι βασικό), ακόμα και τον ήχο κάποιων διαστημάτων (π.χ. το να ξέρεις πώς ακούγεται μία πέμπτη είναι πολύ βασικό). Γενικά το να έχεις καλό αυτί θα σε βοηθήσει και στο διάβασμα και στο “εγκεφαλικό”, να το θέσω έτσι, παίξιμο.

Από 'κει και πέρα, για το διάβασμα και για τη θεωρία γενικότερα, πάρεις δεν πάρεις κάποιο βιβλίο, για μένα δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία, όσο θες να μαθαίνεις θα μαθαίνεις είτε έχεις βιβλίο είτε όχι. Επειδή υπάρχει άπειρο υλικό, αρκετό για να διαβάζεις μια ζωή, πρέπει να βάλεις προτεραιότητες. Μπορεί να θες να μάθεις να διαβάζεις sightreading φάση για τον Χ ή Ψ λόγο. Μπορεί να θες απλά να έχεις ένα fakebook και να παίζεις διαβάζοντας αυτό με την πρώτη, άρα θα πρέπει να ξέρεις πολύ καλά αρμονία.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να ξεκινήσεις μαθαίνοντας πρώτα τις βασικές κλίμακες (major και minor - φυσική, μελωδική, αρμονική), να συνειδητοποιήσεις το σύστημα πάνω στο οποίο δουλεύουν και τις μεταξύ τους συσχετίσεις (κύκλος τετάρτων - πέμπτων) και μετά να μελετήσεις την αρμονία κάθε κλίμακας. Δηλαδή να ξέρεις όλες τις διατονικές συγχορδίες όλων των βασικών κλιμάκων. Μετά μπορείς να πας και σε τρόπους αυτών των κλιμάκων. Ίσως σου φαίνονται κινέζικα όλα αυτά που γράφω αλλά μόλις αρχίσεις να διαβάζεις θα σου φαίνονται πιο κατανοητά. :slight_smile:

Όταν θες να εφαρμόσεις όλα τα παραπάνω στην κιθάρα (γιατί φυσικά μπορείς να τα διαβάζεις χωρίς να 'χεις την κιθάρα σου), π.χ. να παίξεις την τάδε κλίμακα σε τρεις οκτάβες, σου συνιστώ να παίζεις με μετρονόμο για να αναπτύξεις καλή αίσθηση χρόνου.

Και, ναι, τώρα στα ξεκινήματα, κόψε τις ταμπλατούρες, μόλις σου γίνει συνήθεια το να βλέπεις παρτιτούρες και να καταλαβαίνεις τι παίζει, μπορείς να τις επαναφέρεις λόγω της φύσης του οργάνου. Για μένα καλό είναι να 'χεις και τα δύο ταυτόχρονα αρκεί να είσαι εξοικειωμένος και με τα δύο.

Άσχετα με την ποσότητα, σημαντική είναι η [B]συχνή[/B] εξάσκηση.

Α και μια τελευταία συμβουλή, τα ονόματα από νότες κλπ. μάθε τα στο αγγλικό σύστημα (για μένα είναι πολύ πιο εύκολο να ανεβαίνεις μια κλίμακα στο μυαλό σου ως π.χ. E - F# - G - A - B - C - D - E (μι μινόρε που είπες, E minor αγγλιστί) από το να σκέφτεσαι Mι - Φα# - Σολ - Λα - Σι - Ντο, για μένα πάντα). Σ’ αυτό αν θες γράψε με κιόλας, απλά το λέω επειδή αυτό το σύστημα χρησιμοποιεί όλος ο κόσμος.

αυτό με τις νότες είναι πολύ σπάσιμο.Εγώ που τις έχω μάθει όπως τις μαθαίνουν στην Ελλάδα ακόμα σκαλώνω καμιά φορά στα χορδιστήρια που έχει τις νότες με τον Αγγλικό τρόπο ή πουθενά σε κανένα βιβλίο
οκ είμαι offtopic βέβαια οπότε σταματάω εγώ

Συμφωνώ με όλους όσους σου έγραψαν πριν.
Αν δεν μπορείς να πάρεις αμέσως το βιβλίο του Αμαραντίδη, ξεκίνα με όσα σου είπε ο Leviathan.
Να μάθεις να αναγνωρίζεις τις νότες στο πεντάγραμμο αλλά και πάνω στην ταστιέρα σου.
Και μετά Κλίμακες.
Πρόσεξε να μάθεις και την αγγλική ονομασία που έχουν οι νότες, γιατί όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε και προηγουμένως, αυτή χρησιμοποιείται απο τον περισσότερο κόσμο… ειδικά στην κιθάρα.

Για αρχή: [U]http://el.wikipedia.org/wiki/Κλίμακα_(μουσική)[/U]

Καλή δύναμη!

Βασικά πιστεύω πως τα βιβλία είναι λάθος και η μέθοδος εκμάθησης ακριβώς όπως τα λέει το βιβλίο είναι λάθος. Το βιβλίο του Αμάραντου Αμαραντίδη είναι πολύ καλό αλλά πάντα χρειάζεσαι κάποιον να σου εξηγεί. Για να μάθεις νότες στην ταστιέρα μπορείς να κατεβάσεις το πρόγραμμα Band in a Box και να βάλεις να παίζει τις νότες από πίσω σε πολύ αργό τέμπο. Π.χ. να παίζει λα για έξι μέτρα, σε κάθε μέτρο θα ψάχνεις να βρεις που είναι η Λα σε κάθε χορδή. Θα τις μάθεις σταντέ. Και ύστερα πιάσε βιβλία με ακόρντα. Ξεκίνα από ανοιχτά ακόρντα major, minor, dominant7, minor7 και major 7. Αργότερα αυτά κάντα με barre σε όλες τις θέσεις (οι βασικές είναι 3). Πιάσε και μάθε σκάλες και διαστήματα μεταξύ χορδών. Ξεκίνα ακόμα και με τα απλά όπως πχ τη ντο ματζόρε σκάλα σε ανοιχτή θέση μιας οκτάβας. Αργότερα πιάσε τα arpeggios. Όλα μελέτα τα αργά αργά λέγοντας της νότες δυνατά και παίζε σε πολύ αργό tempo. Όταν θα τα μαθεις γρήγορα ανέβαζε το tempo και άλλαζε ρυθμό. Π.χ. 6/8, 4/4 σε όγδοα, 4/4 σε τρίηχα ογδόων ή εξάηχα!
Επίσης τα γρήγορα κλπ κλπ σόλο μάθε να τα μελετάς πιο διεξοδικά και να μαθαίνεις και από αυτά. Το σόλο ενός μεγάλου κιθαρίστα έχει μέσα πολλά πράγματα που δε θα μάθαινες αλλιώς :wink: (το συνειδητοποίησα κυρίως με τη μελέτη του comfortably numb). Επίσης γίνε δημιουργικός. Όταν ένα σολο που παίζει ο άλλος παπάδες ξέρεις σε ποια κλίμακα βρίσκεται ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΕ! Στο πρόγραμμα που σου προανέφερα, βάζε ακόρντα από πίσω να παίζουν σε μια κλιμακα και παίζε ρυθμική κιθάρα από πάνω η σόλο. Ή βρίσκε backing tracks από το youtube και παίζε και σ’ αυτά!!!

Στα λέω πολύ συνοπτικά. Παίζω 5 χρόνια και αν υπάρχει κάτι που έμαθα σίγουρα είναι ότι όλα θέλουν ενδελεχή και αργή μελέτη. ΚΑΙ ΠΟΛΛΗ ΥΠΟΜΟΝΗ.

Όσο για την αγγλική ονομασία των νοτών κλπ μάθε την καλά χρησιμοποιείται παντού!!!

Πολύ καλά βιβλία επίσης για εκμάθηση κιθάρας είναι και τα βιβλία που βγάζει το LCM (London College of Music) με το RGT (Registry of Guitar Tutors).